Επικαιρότητα
1Δύο προσφυγές στη λαϊκή ετυμηγορία σφράγισαν τα «πεπραγμένα» της περασμένης Κυριακής. Εκλογές στη Ρωσία για την ανάδειξη των 450 μελών της Δούμας (Βουλής) και δημοψήφισμα στη Βενεζουέλα για την έγκριση των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων που θέλει να προωθήσει ο Πρόεδρος της χώρας Ούγκο Τσάβες, για να φέρει εις πέρας τη σοσιαλιστική επανάσταση, όπως ισχυρίζεται. Στις εκλογές της Ρωσίας το κόμμα που ίδρυσε ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, η Ενωμένη Ρωσία, κατήγαγε θρίαμβο με ποσοστό 64,2%. Έτσι ο λαός θα διατηρήσει στην εξουσία τον Πούτιν, που παρέλαβε μια καταρρακωμένη Ρωσία, χωρίς οικονομία, χωρίς διεθνές κύρος και με διαλυμένη την κρατική μηχανή, και την κατέστησε κράτος ισχυρό, με ανθούσα οικονομία και με αυξημένο διεθνές κύρος. Η ερειπωμένη Ρωσία του γραφικού Γιέλτσιν μεταμορφώθηκε στην ισχυρή και δυναμική Ρωσία του Πούτιν. Αυτήν τη μεταμόρφωση εκτίμησε ο ρώσος ψηφοφόρος στις εκλογές της περασμένης Κυριακής και θέλησε να συνεχίσει να βρίσκεται ο Πούτιν στο τιμόνι της χώρας. Σύμφωνα με το ρωσικό Σύνταγμα, ο Πούτιν δεν μπορεί να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου του 2008. Και ο Πούτιν δεν θέλησε να τροποποιήσει το Σύνταγμα για να μπορεί να διεκδικήσει και πάλι την Προεδρία. Δεν θέλησε, ενώ θα μπορούσε, να εξασφαλίσει άλλη μια προεδρική θητεία. Τώρα, από καινούργιο πόστο θα συνεχίσει το έργο του, που ως στόχο έχει να καταστήσει και πάλι τη Ρωσία υπερδύναμη και να περιορίσει την ασυδοσία και το μονοπώλιο των ΗΠΑ στα παγκόσμια δρώμενα. Επιδιώκει να καταστήσει τη χώρα του ισχυρό ανάχωμα στην αλαζονική συμπεριφορά της αμερικανικής ηγεσίας. Και θα είναι μεγάλο κέρδος για τη διεθνή κοινότητα να καταστεί η Ρωσία το αντίπαλο δέος για τις
ΗΠΑ. Γιατί μόνο έτσι θα υπάρξει ισορροπία στις διεθνείς σχέσεις. Βέβαια σε τροχιά υπερδύναμης έχει μπει και η Κίνα, οπότε σύντομα ο κόσμος θα γνωρίσει τον ανταγωνισμό τριών ισχυρών δυνάμεων. Και πάντα ο ανταγωνισμός είναι προς όφελος των μικρών και αδύναμων. Κάπως έτσι πρέπει να σκέφτηκε ο ρώσος ψηφοφόρος της περασμένης Κυριακής και εμπιστεύτηκε τον Πούτιν και το κόμμα του. Απομένει να δούμε από ποιο πόστο ο ρώσος Πρόεδρος θα συνεχίσει το έργο της ισχυροποίησης της χώρας του.
2Στη Βενεζουέλα το εκλογικό σώμα απέρριψε τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που είχε προτείνει ο Πρόεδρος Ούγκο Τσάβες, που είχαν ως κύριο στόχο την επανεκλογή του στην Προεδρία. Το «όχι» στις μεταρρυθμίσεις εξασφάλισε οριακή πλειοψηφία με 50,4%. Οι βασικές αλλαγές που επεδίωκε ο Τσάβες ήταν: α) δικαίωμα επανεκλογής του Προέδρου χωρίς κανέναν περιορισμό και με επταετή θητεία, β) ο τερματισμός του καθεστώτος αυτονομίας (που σήμερα είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη) της Κεντρικής Τράπεζας της Βενεζουέλας και γ) η χορήγηση ψήφου από τα 16 χρόνια. Στις τρεις αυτές συνταγματικές μεταρρυθμίσεις οι ψηφοφόροι είπαν «όχι» στον Τσάβες. Προφανώς φοβήθηκαν να διαιωνίσουν την εξουσία του νυν Προέδρου και εκείνων που μελλοντικά θα τον διαδεχθούν. Η ισοβιότητα ή η μακροβιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας και η κατάργηση του περιορισμού στις προεδρικές θητείες εύκολα μπορούν να οδηγήσουν σε στρέβλωση του δημοκρατικού πολιτεύματος. Αυτή ήταν η μεγάλη αστοχία του Τσάβες και γι’ αυτό έχασε το δημοψήφισμα. Και ένα δεύτερο ατόπημα ήταν το σύνθημα-δίλημμα που έριξε προεκλογικά, όταν δήλωνε: «Αν δεν ψηφίσετε εμένα (δηλαδή «ναι» στο δημοψήφισμα) είναι σαν να ψηφίζετε Μπους». Βέβαια η πλειοψηφία του λαού της Βενεζουέλας δεν ψήφισε Μπους στο δημοψήφισμα. Απλώς δεν ενέκρινε την εκτροπή από το γνήσιο δημοκρατικό πολίτευμα. Είναι όμως πέρα από κάθε αμφισβήτηση ότι το έργο του Τσάβες στο εσωτερικό είναι τεράστιο, κυρίως στην προσπάθεια της αξιοποίησης του φυσικού πλούτου της χώρας για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των «μη προνομιούχων» πολιτών. Ο Τσάβες χτύπησε πολλά κατεστημένα συμφέροντα, ντόπια και ξένα. Ειδικά με την κρατικοποίηση των πετρελαίων, που τα λυμαίνονταν ξένες εταιρείες και μερικοί ντόπιοι μεγιστάνες του πλούτου. Όλοι αυτοί οι πληγέντες, εκμεταλλευτές της φτώχειας του λαού της Βενεζουέλας, μαζί με τις πετρελαϊκές εταιρείες, που έχασαν το προνόμιο εκμετάλλευσης, και τους ντόπιους έμμισθους πράκτορές τους αποτέλεσαν την αντιπολίτευση, με την «ευγενή» συνδρομή (απόκρυφη φυσικά) και της ισχυρής Καθολικής Εκκλησίας. Και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της περασμένης Κυριακής έδειξε ότι ο συνασπισμός των πληγέντων είναι ισχυρότατος. Τώρα το έργο του Τσάβες γίνεται δυσχερέστατο. Οι φτωχοί νικήθηκαν και έγιναν περισσότερο αδύναμοι!