Απόρρητη απόφαση από το 2005 για τη μελέτη των ξενώνων…

ΕΙΜΑΣΤΕ σίγουροι από τον τρόπο που αντιδρούσε ο Νικήτας στις επικρίσεις που δεχόταν από την πλευρά κυρίως της παράταξης του Τσίπρα, για το θέμα των προσφυγικών και της δημιουργίας των ξενώνων για τον «Άγιο Σάββα», ότι κρατάει στα χέρια του κάποιο καλό χαρτί και ότι θεώρησε ότι δεν ήταν η στιγμή να μιλήσει για το θέμα αυτό, μια και ήταν πολύπλοκο και χρειαζόταν κοινές αποφάσεις μεταξύ υπουργείων, Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου και δήμου, με πολλές παρεμβάσεις από τους κατοίκους και με αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας… Η ουσία στην υπόθεση είναι ότι από την πλευρά του είχε δρομολογήσει από τον Αύγουστο του 2005 τις διαδικασίες, με βάση τις οποίες τουλάχιστον σε δύο από αυτές τις προσφυγικές πολυκατοικίες θα μπορέσει να γίνει το κέντρο αποκατάστασης για τους καρκινοπαθείς του «Αγίου Σάββα» αλλά και οι ξενώνες για τη φιλοξενία των συγγενών τους.
ΟΙ «ΠΑΡΩΔΙΕΣ» σήμερα αποκαλύπτουν μια εμπιστευτική απόφαση με υπογραφή του Κακλαμάνη, όταν ήταν υπουργός
Υγείας, με ημερομηνία 17/8/2005, με την οποία ανατίθεται στη ΔΕΠΑΝΟΜ ΑΕ, την εταιρεία του Δημοσίου που φτιάχνει τα νοσοκομεία και εποπτεύεται από το υπουργείο Υγείας, «η εκπόνηση εμπεριστατωμένης μελέτης σκοπιμότητας και βιωσιμότητας της λειτουργίας ξενώνων υποδοχής καρκινοπαθών τελικού σταδίου και απόρων συνοδών, καθώς και κέντρου αποκατάστασης, στους χώρους των προσφυγικών πολυκατοικιών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας», με προϋπολογισμό δαπάνης περίπου 30.000 ευρώ… Είναι μια απόφαση με την οποία ουσιαστικά η πρόταση για τη δημιουργία των υποδομών αυτών για τον «Άγιο Σάββα» στον ίδιο χώρο (ξενώνας και κέντρο αποκατάστασης) αποκτά ένα στρατηγικό πλεονέκτημα και μ’ αυτό ακριβώς το πλεονέκτημα μπορεί το υπουργείο Υγείας να κινηθεί με μεγαλύτερη άνεση…
Η ΑΠΟΦΑΣΗ αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, εξακολουθεί να παραμένει ενεργή και μάλιστα θα πρέπει να πούμε ότι δεν έχει αμφισβητηθεί από τη σημερινή ηγεσία του υπουργείου… Το πρόβλημα στην περιοχή είναι πολύπλοκο, κυρίως γιατί υπάρχουν αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις και αποφάσεις για τις χρήσεις του χώρου, για την τύχη των προσφυγικών πολυκατοικιών, για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των διαμερισμάτων, που σημαίνει ότι υπάρχουν πολλοί μικροϊδιοκτήτες που αντιδρούν, ενώ παράλληλα υπάρχει μια καθυστέρηση από την πλευρά των υπουργείων, κυρίως από το υπουργείο Περιβάλλοντος, με τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί μετά τις προσφυγές και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και μετά την οριστικοποίηση της διπλής ανάπλασης που θα προκύψει μετά την κατεδάφιση του γηπέδου του ΠΑΟ…
ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ οι αποφάσεις αυτές είναι δύσκολες, το υπουργείο Υγείας και ο δήμος μπορούν αυτήν την περίοδο να πιέσουν για να δοθεί μια λύση, που θα συμφωνηθεί μεταξύ όλων, θα είναι μεικτή, δεν θα δημιουργεί μεγάλα προβλήματα… Δηλαδή μπορεί να δοθεί η λύση της αξιοποίησης των κτιρίων (Α και Γ), που βρίσκονται μεταξύ «Αγίου Σάββα» και «Ελπίς», προς την πλευρά του κτιρίου της Αστυνομίας, και έτσι να διατηρηθούν οι πολυκατοικίες και να γίνουν και οι ξενώνες, ενώ το υπόλοιπο κομμάτι μπορεί να ενταχθεί στη συνολική λύση της διπλής ανάπλασης.
ΑΥΤΟ ΠΟΥ επείγει σήμερα είναι να παρθούν αποφάσεις, πρωτίστως από το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ και τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας, για τη συνολικότερη ανάπλαση της περιοχής σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων και λόγω αρμοδιότητας και λόγω της μεγάλης ανάπλασης που προγραμματίζεται στην περιοχή με την κατεδάφιση του γηπέδου της Λεωφόρου και βεβαίως επειδή είναι σαφές ότι υπάρχει δυνατότητα να γίνει πραγματικότητα και η πρόταση για τη σύνδεση της περιοχής με τον «Άγιο Σάββα», με τη δημιουργία των ξενώνων…
ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ λοιπόν αποφάσεις και μια πλήρης χωροταξική και αρχιτεκτονική μελέτη για τα κτίσματα, αλλά και για τους υφιστάμενους ελεύθερους χώρους. Η μελέτη θα πρέπει να περιλαμβάνει προτάσεις για χρήσεις με ενοποίηση των κτισμάτων (μικρής κλίμακας επέμβαση στο επίπεδο του ισογείου μόνο, για να μην αλλοιωθεί η όλη αρχιτεκτονική) αναλόγως της χρήσης τους, έτσι ώστε και να διατηρείται αλλά και να αναδεικνύεται η αρχιτεκτονική αξία, αλλά ταυτόχρονα να καταστούν λειτουργικά (π.χ. χωροταξική και αρχιτεκτονική σύνδεση με το νοσοκομείο «Άγιος Σάββας») και με τη δημιουργία ειδικών μονάδων αποκατάστασης, όπου θα παρέχονται υπηρεσίες, πρώτον, λειτουργικής αποκατάστασης και αποθεραπείας, δεύτερον, βελτίωσης του δείκτη ποιότητας ζωής και, τρίτον, συμβουλευτικής και υποστήριξης.
ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ότι στα όρια του δήμου της πρωτεύουσας η εγκατάσταση νοσηλευτικών μονάδων παρουσιάζει υψηλή συγκέντρωση, ενώ παράλληλα δεν είναι δυνατή η δημιουργία νέων υποδομών με προσανατολισμό την αποκατάσταση ή τη διαμονή ασθενών και συγγενών, λόγω έλλειψης κατάλληλων χώρων. Γι’ αυτό κερδίζει έδαφος η σκέψη για την αξιοποίηση κάποιων από τις προσφυγικές πολυκατοικίες που βρίσκονται εκεί, για τη δημιουργία των ξενώνων ή κέντρου αποκατάστασης (κτίρια Α και Γ). Το κέντρο αυτό θα λειτουργεί με τα τμήματα: α) φυσικοθεραπείας και φυσικής αποκατάστασης, β) μονάδα αντιμετώπισης οξέως και χρόνιου πόνου, γ) προσθετικών μελών και δ) ψυχικής συμβουλευτικής και υποστήριξης και μπορεί να στεγασθεί σε ένα αυτοτελές κτίριο του συγκροτήματος των προσφυγικών κατοικιών, ενώ σε άλλο αυτοτελές κτίριο είναι δυνατόν να εγκατασταθούν οι ξενώνες για ασθενείς που έρχονται από την επαρχία για ημερήσιες συνεδρίες θεραπειών.
ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ, θα χρησιμοποιηθούν για τη φιλοξενία πολιτών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, όπως καρκινοπαθείς, ή άτομα που υποφέρουν από άλλες συναφείς ασθένειες, λόγω γειτνίασης με το νοσοκομείο «Άγιος Σάββας». Ακόμη, θα χρησιμοποιηθούν για τη φιλοξενία απόρων πολιτών, που έρχονται απ’ όλη την Ελλάδα για ημερήσια νοσηλεία στο νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» (π.χ. τακτές χημειοθεραπείες), για πολιτιστικές κοινωνικές χρήσεις ή δημιουργία πολιτιστικού κέντρου. Τέλος, θα υπάρξει κοινωνική χρήση των υφιστάμενων υπαίθριων χώρων, για τους περιοίκους και γενικά τους πολίτες της πόλης (με την ανάδειξη και φύτευση αυτών).
ΠΑΝΤΩΣ, για να έχετε μια πλήρη εικόνα του καθεστώτος που υπάρχει στα προσφυγικά, να σας πούμε ότι το 1934 κατασκευάστηκαν επί της Λεωφόρου Αλεξάνδρας συνολικά οκτώ συγκροτήματα πολυκατοικιών, με αποκλειστικό σκοπό τη στέγαση των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής του 1922. Το οικόπεδο παραχωρήθηκε από τον δήμο στο ελληνικό Δημόσιο, στο οποίο σήμερα ανήκει, και περικλείεται από τις οδούς Δέγλερη, Τριχωνίδος, Δημητσάνας και Λ. Αλεξάνδρας.
Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ μελέτη έγινε από τους αρχιτέκτονες Λάσκαρη και Κυριακού και τα συγκεκριμένα κτίρια αποτελούν δείγμα της ελληνικής αρχιτεκτονικής του Μεσοπολέμου, διαθέτουν αξιόλογες κατασκευαστικές αρετές, ενώ περιβάλλονται από 10 στρέμματα κοινόχρηστων ελεύθερων χώρων στο κέντρο της Αθήνας. Οι προσφυγικές πολυκατοικίες αποτελούνται από οκτώ συγκροτήματα – κτίσματα (Α, Β, Γ, Δ, Ε, Ζ, Η, Θ). Τα έξι κτίσματα (Β, Δ, Ε, Ζ, Η, Θ) βρίσκονται σε παράταξη το ένα πίσω από το άλλο, αρχίζοντας από τη Λεωφόρο και καταλήγοντας στην οδό Τριχωνίδος, ενώ τα υπόλοιπα δύο (Α, Γ) βρίσκονται ανάμεσα στα νοσοκομεία Ελπίς και το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας», μεταξύ των οδών Τριχωνίδος και Κορωνίας.
ΤΟ ΚΑΘΕ κτίσμα είναι τριώροφο, με συνολική καλυπτόμενη επιφάνεια περίπου 600 τ.μ. και συνολική επιφάνεια κτίσματος περίπου 1.800 τ.μ., χωρίς ανελκυστήρες, αλλά με κλιμακοστάσια που εξυπηρετούν έξι διαμερίσματα. Κάθε διαμέρισμα έχει εμβαδόν 50 τ.μ., ενώ δεν υπάρχει σύστημα κεντρικής θέρμανσης. Ο συνολικός αριθμός των διαμερισμάτων είναι διακόσια είκοσι οκτώ και από αυτά τα εκατόν εβδομήντα επτά ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο, ενώ τα υπόλοιπα πενήντα ένα σε διάφορους ιδιόκτητες. Η επί τοις εκατό αναλογία ιδιοκτησιακού καθεστώτος είναι 84% στο ελληνικό Δημόσιο και 16% σε ιδιώτες.
ΣΥΜΦΩΝΑ με απόφαση του
ΥΠΕΧΩΔΕ, έγινε πρόταση να κατεδαφιστούν τα έξι από τα οκτώ κτίσματα, τα δε δύο (Α, Γ) να κηρυχθούν διατηρητέα, με βάση την αιτιολογία που αναφέρεται στη γνωμοδοτική απόφαση, ενώ στη συνέχεια το υπουργείο Πολιτισμού, με απόφασή του, εφάρμοσε την ανωτέρω πρόταση του ΥΠΕΧΩΔΕ. Η απόφαση αυτή προσεβλήθη στο Συμβούλιο της Επικρατείας από το σωματείο με την επωνυμία «Ανάπλαση», που έχουν ιδρύσει οι εναπομείναντες ιδιοκτήτες των προσφυγικών πολυκατοικιών. Αυτήν την απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού ακύρωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας ως ελλιπώς αιτιολογημένη και έτσι τώρα το θέμα επανήλθε για εξέταση.
ΣΗΜΕΡΑ τα δύο συγκροτήματα Α και Γ είναι ελεύθερα, δεν έχουν κανέναν χαρακτηρισμό, ενώ τα συγκροτήματα Β, Δ έχουν χαρακτηρισθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ χώρος πρασίνου. Στα τέσσερα συγκροτήματα υπάρχουν οι πενήντα μία διάσπαρτες ιδιοκτησίες, οι οποίες μπορούν να απαλλοτριωθούν για κοινή ωφέλεια, ενώ οι υπόλοιπες έχουν εξαγοραστεί από το ελληνικό Δημόσιο.
nnn
ΤΑ ‘ΧΩΣΕ ο Αλέξης Τσίπρας στον Νικήτα για το θέμα της κατασκευής δημαρχείου στον Βοτανικό με αντιπαροχή… την κατασκευή ενός ακόμη εμπορικού κέντρου… Οι κάτοικοι της Αθήνας -είπε ο Αλέξης Τσίπρας- δεν έχουν ανάγκη από άλλο ένα εμπορικό κέντρο, τη στιγμή που στην Αθήνα αντιστοιχούν 18 τ.μ. εμπορικών χώρων ανά κάτοικο έναντι 2,5 τ.μ. πρασίνου. Ξεκινήστε ακόμα και αύριο την κατασκευή του γηπέδου, αλλά γύρω γύρω φτιάξτε χώρους πρασίνου και άθλησης για τους κατοίκους. Και μαζί με τον Νικήτα την πλήρωσε και ο Σιούφας, αφού ο επικεφαλής της παράταξης Ανοικτή Πόλη επεσήμανε ότι η πρόταση του δημάρχου για δημαρχείο στον Βοτανικό είναι το ίδιο απαράδεκτη με την πρόταση του προέδρου της Βουλής να μεταφερθεί το Κοινοβούλιο στο Γουδί, δηλαδή μέσα σε έναν άλλον μεγάλο χώρο πρασίνου.
nnn
ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΕΟΝ σωστές επισημάνσεις του Τσίπρα στο δημοτικό συμβούλιο ήταν ότι για το θέμα του τεχνικού προγράμματος και του προϋπολογισμού του 2008 δεν εφαρμόστηκε ούτε καν η προβλεπόμενη από τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων διαδικασία, σύμφωνα με την οποία μέχρι τέλη Ιουλίου θα έπρεπε το δημοτικό συμβούλιο να καθορίσει το ανώτατο ύψος του προϋπολογισμού εξόδων των επτά δημοτικών διαμερισμάτων, ώστε τα διαμερίσματα μέχρι τον Σεπτέμβριο να αποστείλουν τη δική τους πρόταση. Κατηγόρησε δηλαδή τη δημοτική αρχή ότι υπήρξε έλλειψη κοινωνικής διαβούλευσης και αυτό αποτελεί σοβαρή παράλειψή της, γιατί έτσι ακυρώνεται η λειτουργία των αυτοδιοικητικών θεσμών και ενισχύεται η δημαρχοκεντρική λειτουργία του δήμου…


Σχολιάστε εδώ