XΡΗΜΑτιστήριο

> Σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν στη Σοφοκλέους κατά το ξεκίνημα της προηγούμενης χρηματιστηριακής εβδομάδας, καθώς οι αλλοδαπές ανησυχίες για ένα δεύτερο κύμα πιστωτικής κρίσης και η υψηλή εγχώρια μεταβλητότητα οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη Τιμών στις 4.906,46 μονάδες, με απώλειες 0,39%. Από τις επιμέρους μετοχές αξιοσημείωτα κέρδη για Εθνική, Μυτιληναίο, Τράπεζα Κύπρου, θετικό πρόσημο για Ελληνικά Πετρέλαια, Eurobank, σημαντικές απώλειες για Βιοχάλκο, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Ελληνική Τεχνοδομική, αρνητικό πρόσημο για Τιτάνα, ΔΕΗ και MPB. Την επομένη οι επενδυτές, επηρεασμένοι από το αρνητικό κλίμα των ξένων αγορών, προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 4.864,62 μονάδες, καταγράφοντας ζημίες της τάξης του 0,85%, ενώ η συνολική αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 456 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 71,6 αφορούσαν μεταβιβάσεις πακέτων. Από τις μετοχές που άλλαξαν χέρια, 187 έκλεισαν σε χαμηλότερα επίπεδα, 66 σημείωσαν άνοδο και 48 παρέμειναν σταθερές. Ακολούθησε μια ακόμη συνεδρίαση κατά την οποία, με τη συνδρομή των blue chips, έγιναν προσπάθειες ανάκαμψης, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 4.951,70 μονάδες, παρουσιάζοντας άνοδο 1,79%. Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο παρουσίασαν αυτοί των Κοινής Ωφέλειας, Τροφίμων-Ποτών και Βιομηχανικών Προϊόντων, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν εκείνοι των Πετρελαίου-Αερίου και Τηλεπικοινωνιών. Ακολούθησε μια ακόμη συνεδρίαση κατά την οποία οι επενδυτές, επηρεασμένοι από το ράλι των ευρωπαϊκών μετοχών, την υποχώρηση των τιμών του μαύρου χρυσού και τις προσδοκίες για νέα μείωση των επιτοκίων από τη Fed, προχώρησαν σε τοποθετήσεις, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 4.973,59 μονάδες, με κέρδη 0,44%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 548 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 75,2 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

> Ποιος από τους πρώην υποδιοικητές της ATEbank, για τον οποίο εκκρεμούν ποινικές υποθέσεις στη Δικαιοσύνη, αναμένεται να λάβει θέση συμβούλου, σε νεοϊδρυθείσα διεύθυνση ιδιωτικής τράπεζας, που σχετίζεται με τον αγροτικό τομέα; Έχουμε συνέχεια…

> Για να δούμε αν τα οικονομικά αποτελέσματα εννεαμήνου, σε συνδυασμό με την εξωστρέφεια των ελληνικών εισηγμένων, είναι «ικανά» να αντισταθμίσουν τα μακροοικονομικά προβλήματα της οικονομίας και την επιβεβλημένη διόρθωση της χρηματαγοράς.

> Ούτε 10 ούτε 20 αλλά πάνω από 30% ήταν η απόκλιση της τρέχουσας τιμής της μετοχής της Μπάμπης Βωβός, σε σχέση με αυτήν που έδιναν ως στόχο οι «αλάνθαστοι» διεθνείς επενδυτικοί οίκοι αξιολόγησης.

> Ευρωπαίο στρατηγικό επενδυτή ή πολυμετοχικό εγχώριο επενδυτικό σχήμα προωθεί η κυβέρνηση για τον ΟΤΕ, όταν η αντιπολίτευση κραυγάζει για την εσκεμμένη αδράνεια που διευκολύνει τη σταδιακή απόκτηση του οργανισμού από κερδοσκοπικά και καιροσκοπικά διεθνή κεφάλαια. Και όλα αυτά την ίδια ακριβώς περίοδο όπου καταγράφεται μείωση των καθαρών κερδών εννεαμήνου κατά 2,8%, κυρίως λόγω του κακού τρίτου τριμήνου, των αυξημένων χρηματοοικονομικών εξόδων από την εξαγορά της Γερμανός και της συρρίκνωσης των περιθωρίων κερδοφορίας σε Ελλάδα και Ρουμανία, ενώ προχωρά και στην πώληση της θυγατρικής του Infote.

> Για μια ακόμη φορά η «κεντρώα», όπως θέλει να αυτοπροσδιορίζεται, κυβέρνηση της ΝΔ, επέλεξε να πλήξει τους «μικρούς», καθώς ο ετήσιος ενιαίος φόρος ακινήτων και το πλαφόν απαλλαγής, τόσο στην επιφάνεια όσο και στην αντικειμενική αξία, αναμένεται να βλάψουν σημαντικά αυτήν την κατηγορία ιδιοκτητών.

> Ως άλλες ΑΕΛΔΕ! Αφού έπαιξαν μια χαρά τον πιστωτικό, χρηματιστηριακό, φορολογικό τους «ρόλο», τώρα πολλά από τα πολυδιαφημισμένα hedge funds είναι έτοιμα να βάλουν «λουκέτο», γιατί άραγε;

> Απογοήτευσε το εννεάμηνο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, γεγονός που φάνηκε και από τις πιέσεις στη μετοχή του! Υποχώρηση 19,66% εμφανίζουν τα κέρδη μετά φόρων, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, διαμορφούμενα τελικά στα 73,75 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα πάντως με τον νέο σχεδιασμό της εταιρείας, το χαρτοφυλάκιο των δομημένων προϊόντων θα μειωθεί με ακόμη ταχύτερους ρυθμούς, όταν στην παρούσα φάση η ονομαστική αξία των εναλλακτικών επενδύσεων είναι 315, ενώ η «δίκαιη» μόλις 271,8 εκατ. ευρώ.

> Η μείωση του ανταγωνισμού των ναυτιλιακών επιχειρήσεων, σε συνδυασμό με την έλλειψη χώρων σε πλοία και λιμάνια, εκτίναξε τους ναύλους των εμπορευματικών μεταφορών στα ύψη.

> Ψάξε, ψάξε δεν θα το βρεις! Και όμως, τελικά τα στελέχη της ΕΧΑΕ κατάφεραν να εντοπίσουν την επιστολή-πρόταση συνεργασίας του βιενέζικου χρηματιστηρίου.

> Δεν είναι μόνο τα χρήματα που θα εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία, αλλά θα εξασφαλιστεί και η πληρέστερη πληροφόρηση των επενδυτών. «Ναι» λοιπόν στο ξεκαθάρισμα των φορολογικών εκκρεμοτήτων που αφορούν τις εισηγμένες ανώνυμες εταιρείες, αρκεί όμως οι έλεγχοι και τα πρόστιμα να ξεκινήσουν από τους μεγάλους του κάθε κλάδου.

> Πόσες από τις εισηγμένες επιχειρήσεις έχουν μηδενικό τραπεζικό δανεισμό, ικανοποιητική ταμειακή ρευστότητα, μεγάλη ακίνητη περιουσία και κεφαλαιοποίηση χαμηλότερη της λογιστικής τους αξίας; Εμείς γνωρίζουμε τουλάχιστον μία.

> Ας είναι καλά η λιανική τραπεζική σε Ελλάδα και Κύπρο! Την ίδια στιγμή που η UBS άλλαζε στάση, αντιμετωπίζοντας πλέον θετικά τη σταδιακή απόκτηση μεριδίου της MPB από την MIG, άνοδο σε ποσοστό 141,2% σημείωναν τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη εννεαμήνου της πρώτης, αγγίζοντας τα 483,2 εκατομμύρια ευρώ, ενώ της δεύτερης πενταπλασιάστηκαν, φθάνοντας τα 395,2.

> Τελικά η «διπλή» διαπραγμάτευση εταιρειών σε ΧΑ και ΧΑΚ αποτελεί, ναι ή όχι, «παράβαση» της χρηματιστηριακής νομοθεσίας; Αν όχι, τότε γιατί οι αρμόδιοι της εγχώριας χρηματαγοράς αρνούνται τις αιτήσεις κυπριακών εταιρειών και αντίστροφα;

> Υπάρχει και η άλλη πλευρά! Aπό τις 200 και πάνω εισηγμένες εταιρείες, που ανακοίνωσαν τα οικονομικά τους αποτελέσματα, προκύπτει ότι περίπου 30 είναι ζημιογόνες.

> Αρκετά χαμηλότερα από το μέγιστο του τελευταίου δωδεκαμήνου βρίσκονται τα ΚΑΕ, καθώς τόσο οι εξελίξεις από τη νέα στρατηγική τους όσο και η μερική κατάργηση των αφορολόγητων πωλήσεων επηρέασαν αρνητικά την τιμή της μετοχής. Εντούτοις, στο εννεάμηνο, οι ενοποιημένες πωλήσεις του ομίλου ανήλθαν σε 260 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 19,6%, σε ετήσια βάση.

> Η ενημέρωση της Κυβερνητικής Επιτροπής για το Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής έκρυβε αλήθειες, καθώς ο αρμόδιος υπουργός παραδέχτηκε ότι δύο εκατομμύρια πολίτες αυτής της χώρας ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

> Μπορεί και να είναι απλή σύμπτωση! Η «γαλάζια» διακυβέρνηση έφερε ανακατατάξεις και στον μέχρι πρότινος «πράσινο» στίβο των κατασκευών! Τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη εννεαμήνου της Μηχανικής, έπειτα από φόρους και αφαίρεση δικαιωμάτων μειοψηφίας, σημείωσαν αύξηση 167,8%, ενώ ο κύκλος εργασιών της παρουσιάστηκε αυξημένος κατά 131,11%.

> Άλλο ένα ακόμη κυβερνητικό ρουσφέτι προς όφελος τόσο του Δημοσίου όσο και των τραπεζών! Πληρωμή φόρου εισοδήματος μέσω πιστωτικής κάρτας θα μπορούν πλέον να πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι που υποβάλλουν δηλώσεις.

> Με ποσοστό 6,110%! Από τις πολλές και ενδιαφέρουσες αλλαγές στη μετοχική σύνθεση των εισηγμένων εταιρειών, επισημαίνουμε τη συμμετοχή της Eurohellenic Α.Ε. Επενδύσεων, η οποία ελέγχεται από τον κ. Θεοδωρόπουλο, στο μετοχικό κεφάλαιο της Vivartia.

> Γιατί βιάζονται τόσο πολύ; Λίγο πριν από τις επικείμενες αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών, η Τράπεζα της Ελλάδος διαπραγματεύεται την άμεση πώληση ακινήτου-φιλέτου.

> Μια σοβαρή κυβέρνηση δεν «παρακαλά» τους παράγοντες της αγοράς, αλλά «επιβάλλει» την έννομη οικονομική τάξη! Τα περί «συμφωνιών μεταξύ κυρίων» τα έχουμε ξανακούσει, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τα αποδεχόμαστε κιόλας, καθώς την εορταστική περίοδο οι τιμές εκτροχιάζονται «παράτυπα», ενώ αμέσως μετά το τέλος της ακολουθούν και οι «νόμιμες» αυξήσεις.

> Για να δούμε αν αυξηθούν οι «δουλειές» με το «κράτος»; Μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί η πρόσφατη αλλαγή της θέσης του Διευθυντή Δημόσιου Τομέα της Microsoft Ελλάς!

> Παρά τους πολλούς εμπλεκόμενους, φυσικά και νομικά πρόσωπα, η συμμετοχή κρίθηκε ικανοποιητική! Ολοκληρώθηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του Υγεία ΑΕ, με εισφορά σε είδος των μετοχών του Μητέρα ΑΕ.

> Δεν είναι όλα ρόδινα! Την έκδοση ομολογιακού δανείου αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της Άλφα Γκρίσιν, με βασικό στόχο την αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου βραχυπρόθεσμου τραπεζικού δανεισμού.

> Αργά αλλά σταθερά, όλο και περισσότερα νέα έργα έρχονται να ενισχύσουν τον προϋπολογισμό των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, που μαζί με τα υπολειπόμενα των ΚΠΣ ξεπερνούν τα 15 δισ. ευρώ.

> «Φταίει» το κακό χρηματιστηριακό κλίμα ή η υψηλή τιμή εισαγωγής; Από την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης και μετά, η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακής ακολουθεί φθίνουσα πορεία, γιατί άραγε;

> Οι αλλαγές προσώπων στις εταιρείες που εποπτεύονται από τον κ. Χατζηδάκη καλά κρατούν! Τη σκυτάλη πήρε η Τράμ ΑΕ, με την αντικατάσταση του κ. Βραχνού από τον κ. Σταθόπουλο.

> Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι «δεσμεύσεις» των πιστωτικών ιδρυμάτων, στην Τράπεζα της Ελλάδος, σχετικά με τη μείωση των «κόκκινων» δανείων; Αναφερόμαστε σε αυτά που με διάφορες μεθοδεύσεις καλούνται, αλλά δεν είναι εξυπηρετούμενα.

> «Επτασφράγιστο» μυστικό; Αλήθεια, ποια είναι ακριβώς τα επιπλέον στοιχεία που παρέθεσε ο Περσέας σχετικά με τον υπολογισμό του εύρους αποτίμησης από τον χρηματοοικονομικό σύμβουλο;

> Γκρίνιες και παράπονα, με απώτερο στόχο μερίδιο από την πίτα των Ταμείων! Το χέρι στην τσέπη αναμένεται να βάλουν οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις, καθώς οι φετινές αποζημιώσεις εμφανίζονται να είναι μεγαλύτερες από τις περσινές.

> Η μη συμμετοχή του Μετοχικού Ταμείου Στρατού στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Geniki Bank περιόρισε σημαντικά το ποσοστό του πρώτου στη δεύτερη, γιατί άραγε; Ο όμιλος πάντως της τράπεζας στο εννεάμηνο μείωσε τις ζημίες του σε 32,2 εκατ. ευρώ, από 36,8 εκατ. ευρώ το περυσινό αντίστοιχο διάστημα.

> Διαμετρικά αντίθετους δρόμους ακολουθούν πετρέλαιο και δολάριο, καθώς το μεν πρώτο πιάνει ολοένα και περισσότερο νέες κορυφές, το δε άλλο σημειώνει αλλεπάλληλα αρνητικά ρεκόρ.

> Μα καλά, δεν συγκινείται κανείς από τους αρμόδιους ελεγκτές της εγχώριας κεφαλαιαγοράς; Περίπου 30% χαμηλότερα από το πρόσφατο placement διαπραγματεύεται η μετοχή της εταιρείας Καλπίνης Σίμος.

> Το ασθενές δολάριο ευνοεί τόσο τις ελληνικές μετοχές που οι επενδύσεις τους εκφράζονται σε ισχυρό ευρώ όσο και τις εγχώριες εισηγμένες που προμηθεύονται πρώτες ύλες από χώρες της Αμερικής.

> Από την Β’ επαναληπτική γενική συνέλευση της Μυτιληναίος κρατάμε την απόφαση σχετικά με τις νέες μετοχές της εταιρείας, οι οποίες θα έχουν το δικαίωμα συμμετοχής και στα κέρδη της χρήσεως του 2007.

> Είναι η εποχή της! Αναζωπυρώνονται οι φήμες για εξεύρεση οριστικής λύσης στην Ολυμπιακή, καθώς εγχώρια και αλλοδαπά κεφάλαια φέρονται να επιθυμούν την απόκτησή της.

> Ιδιωτική εταιρεία ή δημόσια υπηρεσία; Για να δούμε ποιος θα αναλάβει τελικά «διαχειριστής» τόσο της περιουσίας όσο και των χρεών των Δημόσιων Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας;

> Η Eurobank, μια εκ των πρωτοπόρων του είδους, προχώρησε και σε νέα τιτλοποίηση δανείων, ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Ανάδοχος μεταξύ άλλων και η EFG Telesis.

> Η κοινή στάση που κράτησαν κυβέρνηση και ΣΕΒ, απέναντι στις αλλαγές του θεσμού των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, «λέει πολλά», καθώς οι μεν βιομήχανοι υποστήριξαν τα συμφέροντά τους, το αρμόδιο υπουργείο όμως;

> Χειρότερα δεν γίνεται! Είναι από τις λίγες φορές που το τουριστικό συνάλλαγμα καταγράφει οριακή αύξηση 1%, μέσα στο εννεάμηνο, γεγονός που θα έπρεπε να προβληματίσει πολλούς από τους κυβερνητικά αρμοδίους.

> 2.500 μετοχές, έναντι 8.773,20 ευρώ! Εντάξει, δεν λέμε, καλές οι αγορές μετοχών από πλευράς προέδρων και μεγαλοδιευθυντών, αρκεί όμως να γίνονται με «ικανοποιητικό» αριθμό τεμαχίων. Περί της εταιρείας Μύλοι Λούλη ο λόγος.

> Αυτά κάνουν οι ανεπαρκείς οικονομοτεχνικοί έλεγχοι! Πρόβλημα της τελευταίας στιγμής για την τριπλή συγχώνευση μεταξύ των εταιρειών Unibrain, HOL και Teledome, καθώς προέκυψαν διαφορές στην αποτίμηση της τρίτης.

> Η πτώση του Γενικού Δείκτη Τιμών δεν φέρνει μόνο γκρίνια, αλλά επηρεάζει άμεσα και τις αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων, καθώς οι τιμές υποχωρούν σε επίπεδα κατώτερα από αυτά που έχουν καθοριστεί για να διατεθούν οι νέες μετοχές, με αποτέλεσμα πολλοί επενδυτές να μη συμμετέχουν σε αυτές.

> Από τη στιγμή που καταγγέλλουν επιμέρους συμβάσεις και σφραγίζουν ορισμένες επιταγές, γιατί δεν προχωρούν στην είσπραξη της συνολικής απαίτησης ή έστω στην κατάσχεση των παγίων; Μαθαίνουμε ότι ορισμένα από τα στελέχη της ATE Leasing «αβαντάρουν» υπόθεση που έχει να κάνει με υπερήμερη δανειοδότηση καταστήματος ψυχαγωγίας. Αληθεύει; Έχουμε συνέχεια…

> Καλό μάς ακούγεται! Ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο με έμφαση στις νέες τεχνολογίες και ένα επίσης νέο σύστημα διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών, με παρακολούθηση των αποτελεσμάτων, προτείνει, μεταξύ άλλων, το ΠΑΣΟΚ.

> Για να δούμε αν η ανταλλαγή κεφαλαίων συνδεδεμένων με ενυπόθηκα δάνεια, μεταξύ επενδυτικών εταιρειών που στηρίζονται από χρήματα «μαμάδων» τραπεζών, αποτελέσει διέξοδο στο αδιέξοδο της διεθνούς πιστωτικής κρίσης; Ο λόγος για τις Cullinan Finance, Asscher Finance και HSBC.


Σχολιάστε εδώ