Τα ξέρει όλα, παλεύει και δεν θέλει να παραδοθεί!

Αντίθετα, αιφνιδιάζει και προκαλεί θαυμασμό με τη φυσική και ψυχική αντοχή που επιδεικνύει, ακόμη και τις πιο κοπιώδεις και βασανιστικές ώρες της ημέρας, που συνδυάζονται με τις αναμενόμενες παρενέργειες της συνεχιζόμενη χημειοθεραπείας. Όπως τονίζουν χαρακτηριστικά άνθρωποι του στενού του περιβάλλοντος, αλλά και μέλη της ιατρικής ομάδας που τον παρακολουθεί, «δίνει την εντύπωση γίγαντα. Μόνο ένας γίγαντας θα μπορούσε νʼ αντέξει ψυχολογικά και σωματικά αυτήν τη βαριά κατάσταση».

Ενδεικτικό, άλλωστε, της νηφαλιότητας και της αίσθησης που μεταδίδει ότι τα έχει όλα ξεπεράσει μέσα του είναι ότι κάθε φορά που κάποιος ιατρός επιχειρεί να του εξηγήσει πώς ακριβώς εξελίσσεται η πορεία της υγείας του, η οποία δυστυχώς φαίνεται να ακολουθεί με νομοτελειακό τρόπο τον δρόμο της, εκείνος εντελώς ψύχραιμα απαντά «τα ξέρω όλα» και σπεύδει αμέσως να αλλάξει κουβέντα.

Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι ο Μακαριώτατος γνώριζε εξ αρχής, από την πρώτη ακόμη διάγνωση όταν είχε εισαχθεί στο Αρεταίειο, πως η καλύτερη από τις προσφερόμενες για την περίπτωσή του λύση, σύμφωνα και με τη γνώμη του ιατρικού συμβουλίου, ήταν η μεταμόσχευση. Γεγονός το οποίο φανερώνει ότι ήξερε επίσης πολύ καλά πως, από τη στιγμή που η μεταμόσχευση κατέστη ανέφικτη, όλες οι υπόλοιπες πρόσφορες λύσεις και επιλογές θα ήταν έτσι κι αλλιώς αναποτελεσματικές και ατελέσφορες.

Για όσους, ωστόσο, αναζητούν κάποια λογική εξήγηση σχετικά με το σθένος και τη γενναιότητα που κρύβει στα ενδότερα της ψυχής του τούτη τη δύσκολη ώρα ο Αρχιεπίσκοπος, αυτή δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από τη φιλοσοφία του, την ελπίδα στον Θεό, την αναφορά του στην Εκκλησία, αλλά και τη συνολική στάση ζωής που τον χαρακτηρίζει έως σήμερα. Εξάλλου, οι ίδιοι οι γιατροί που τον παρακολουθούν τονίζουν ότι πρόκειται για ένα εκπληκτικό κοινωνιολογικό φαινόμενο, υπό την έννοια ότι δεν είναι η συνήθης περίπτωση και αντίδραση ενός ασθενούς και θα άξιζε ίσως να διδάσκεται ως παράδειγμα ασίγαστης μάχης και αντοχής σε όλους τους βαρέως ασθενούντες και υποφέροντες.

Σε πλήρη αρμονία με τα παραπάνω, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται και το ότι στη διάρκεια κάποια συζήτησης στην οποία υπήρξε αναφορά σχετικά με τον αδελφό του, παρενέβη λέγοντας ότι «τα έχω ρυθμίσει όλα», υπονοώντας προφανώς το ζήτημα της προσωπικής του διαθήκης, αλλά και των πνευματικών παρακαταθηκών που θα άφηνε, όπως είναι φυσικό, σε κάθε απευκταία εξέλιξη ένας προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας.

Ένα πρόσθετο σημαντικό στοιχείο, που προκύπτει από συζητήσεις των ιατρών που τον επισκέπτονται, είναι ότι ο Αρχιεπίσκοπος αφήνει να εννοηθεί πως όποια και να είναι στο εξής η εξέλιξη της υγείας του δεν πρόκειται πλέον να εγκαταλείψει την κατοικία του στο Ψυχικό.

Σε πλήρη αντίθεση, εξάλλου, με τη συγχορδία πανικού των δελτίων ειδήσεων των τηλεοπτικών σταθμών, η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική, αφού η εξέλιξη της υγείας του με τις εκδηλωθείσες παρενέργειες όχι μόνο δεν προκάλεσε κάποιον συναγερμό, αλλά αντίθετα ήταν προβλέψιμη και αναμενόμενη.

Επισκέψεις

Αξίζει εδώ, όμως, να υπογραμμίσουμε το εξαιρετικά φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα μέσα στο οποίο κύλησε η πρόσφατη συνάντηση του κ. Χριστόδουλου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ο οποίος κάποια στιγμή σχεδόν του εξομολογήθηκε: «Σας έχει ανάγκη, Μακαριώτατε, ο λαός και το έθνος και εκφράζετε και εμένα, με μια μεγάλη όμως διαφορά, ότι εσείς τα λέτε λεύτερα, ενώ εγώ δεσμεύομαι».

Η επόμενη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή αφιερώθηκε σε μεγάλο βαθμό στα δίδυμα τέκνα του πρωθυπουργού και στην αγωνία του πώς θα μπορέσουν να μεγαλώσουν σωστά μέσα σε μια κοινωνία δύσκολη και χωρίς πρότυπα. Κάτι που βρήκε σύμφωνο τον Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος, ανάμεσα σε αρκετές πατρικές υποδείξεις που έκανε, του επεσήμανε ότι στην ηλικία που βρίσκονται θέλουν περισσή φροντίδα και προσοχή.

Όσον αφορά, τέλος, την επίσκεψη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου στην αρχιεπισκοπική κατοικία, μετά τις αναφορές του κ. Χριστόδουλου στην αγχώδη και κουραστική εσωκομματική διαδικασία, αυτή ολοκληρώθηκε με τα ζεστά λόγια του κ. Παπανδρέου που του είπε επί λέξει: «Σας αγαπάω πραγματικά, το γνωρίζετε, σας αγαπάω!».

Δ. Βώρος για Αρχιεπίσκοπο

Για την ασυνήθιστη ψυχραιμία και ωριμότητα την οποία έδειξε ο Μακαριώτατος τις δραματικές, για κάθε άνθρωπο, εκείνες ώρες που του ανακοινώθηκαν τα τόσο σοβαρά προβλήματα υγείας είχε μιλήσει σε εκπομπή του ραδιοφωνικού σταθμού της Εκκλησίας, στις αρχές του Οκτωβρίου, ο καθηγητής Δημήτρης Βώρος, ένας εκ των θεραπόντων ιατρών του κ. Χριστόδουλου.

Είχε αναφερθεί μάλιστα στη θρησκευτικού σχεδόν χαρακτήρα στάση του απέναντι στους γιατρούς και σε ό,τι έλεγε η ιατρική, όπως και στην απίστευτη και ασυνήθιστη αντοχή του απέναντι στο βάσανο της βαριάς του αρρώστιας, αφού είχε το κουράγιο να λέει σε όσους τον επισκέπτονταν ότι είναι καλά. Την ώρα, όπως διευκρινίζει ο κ. Βώρος, που ξέραμε ότι υποφέρει, αφού μόλις είχε υποβληθεί σε μια πολύ βαριά εγχείρηση.

Ήταν εντυπωσιακό, προσέθεσε, ποια ήταν η άποψή του και η στάση του όταν του θέσαμε το θέμα της ενημέρωσης της κοινής γνώμης, της κοινωνίας, του κράτους, της Εκκλησίας, των ΜΜΕ! Ενώ, όπως αναφέρει, του τονίσαμε ότι το ατομικό δικαίωμα του αρρώστου ως προς την ανακοίνωση του προβλήματος υγείας υπερτερεί του αιτήματος της κοινωνίας για ενημέρωση, κάτι που ο ίδιος το ήξερε, τελικά πήρε την απόφαση και μας υπέδειξε να γίνει ενημέρωση επίσημη και δημόσια για κάθε λεπτομέρεια του προβλήματός του. Νομίζω, κατέληξε ο κ. Βώρος, ότι κάτι τέτοιο, ειδικά σε μια κοινωνία όπως η δική μας και προπάντων από ανθρώπους επώνυμους δεν είναι συνηθισμένο.


Σχολιάστε εδώ