«Πού είναι οι υπουργοί; Γιατί δεν βγαίνουν να στηρίξουν τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό; Στρατολογήστε τους»…

Στη διάρκεια της ομιλίας του προς τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ο πρωθυπουργός επεσήμανε την ανάγκη για «κοινή προσπάθεια» και «δημιουργική συνεργασία» των δύο πλευρών, αποκαλύπτοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τις ανησυχίες του Μεγάρου Μαξίμου για την κατάσταση που τείνει να διαμορφωθεί στα ενδότερα της Νέας Δημοκρατίας. Σημειώνεται ότι ανάλογες παρεμβάσεις είχε κάνει και κατά την προηγούμενη τριετία, όμως τα αποτελέσματά τους υπήρξαν πενιχρά.
Οι –ούτως η άλλως– «προβληματικές σχέσεις» μεταξύ υπουργών και βουλευτών από την προηγούμενη κυβερνητική θητεία παρουσιάζουν σοβαρή «επιδείνωση» μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, για δύο κυρίως λόγους: Πρώτον, διότι οι βουλευτές καλούνται να υποστηρίξουν αποφάσεις ή πολιτικές της κυβέρνησης χωρίς καμιά ενημέρωση από τους αρμόδιους υπουργούς, ενώ οι τελευταίοι αποφεύγουν («κρύβονται») να υπερασπιστούν «επώδυνες» κυβερνητικές επιλογές, όπως το Ασφαλιστικό και οι μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία. Χαρακτηριστική ήταν η φράση βουλευτή και πρώην υπουργού, στις πιέσεις προς τους βουλευτές να στηρίξουν τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό: «Στρατολογήστε πρώτα τους υπουργούς, να βγουν να πάρουν θέση και μετά θα αναλάβουμε κι εμείς»! Δεύτερον, διότι οι υπουργοί «σνομπάρουν» σε έναν μεγάλο βαθμό τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, δεν βγαίνουν στα τηλέφωνα και, το κυριότερο, αρνούνται να μοιρασθούν μαζί τους την… «πίτα των ρουσφετιών».
Είναι χαρακτηριστικό το ότι από τις εκλογές μέχρι σήμερα μόνο δυο τρεις υπουργοί (Ντόρα, Μαγγίνας…) εδέησαν να ενημερώσουν τους βουλευτές που μετέχουν στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, αλλά και σ’ αυτές ακόμη τις περιπτώσεις η ενημέρωση ήταν γενική και αόριστη. Όταν στα μέσα της εβδομάδας ο υπουργός Απασχόλησης συνάντησε στη Ρηγίλλης όσους μετέχουν στην Κοινωνική και Οικονομική Επιτροπή, έγινε αποδέκτης της γκρίνιας των βουλευτών για κακούς χειρισμούς στο ζήτημα του Ασφαλιστικού, αλλά και των διαμαρτυριών τους ότι καλούνται να υπερασπιστούν τις επιλογές της κυβέρνησης χωρίς, ωστόσο, να γνωρίζουν το ακριβές περιεχόμενό τους. «Δώσε μας ένα χαρτί με τις βασικές γραμμές, να έχουμε έναν μπούσουλα για το τι πρόκειται να κάνουμε», ζήτησαν με επιτακτικό τρόπο από τον κ. Μαγγίνα. Ο οποίος, πάντως, δεν προσκόμισε κανένα χαρτί και περιορίσθηκε στις γνωστές γενικόλογες αναφορές, καλώντας τους βουλευτές να… δώσουν τη μάχη τους εντός κι εκτός Κοινοβουλίου.
Λόγω της οριακής αυτοδυναμίας που διαθέτει η κυβέρνηση, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται σε… κατάσταση συναγερμού, με τον γραμματέα Γ. Τραγάκη «να κοιμάται αγκαλιά με το κινητό τηλέφωνό του», στην προσπάθειά του να προλάβει τυχόν απρόοπτα. Τα πράγματα… «υπερφορτώνονται» κάθε φορά που στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου κυκλοφορεί η πληροφορία (φήμη) ότι το ΠΑΣΟΚ προτίθεται να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία. Τότε, τα τηλέφωνα «παίρνουν φωτιά», καθώς οι βουλευτές καλούνται να εγκαταλείψουν τα καφέ της περιοχής του Κολωνακίου και να επανέλθουν άρον άρον στη Βουλή. Την ίδια στιγμή, οι βουλευτές έχουν να αντιμετωπίσουν τις ασφυκτικές πιέσεις των ψηφοφόρων τους, πέρα από τις αντιδράσεις τους για «αντιλαϊκές» αποφάσεις της κυβέρνησης. «Το κλίμα στην περιφέρεια δεν είναι καλό, ο κόσμος της παράταξης αγωνιά, ανησυχεί για την κατάσταση και έχει αρχίσει να απογοητεύεται», έλεγε χαρακτηριστικά βουλευτής εκλεγόμενος στη Λάρισα. Αντανάκλαση του κλίματος που επικρατεί στην περιφέρεια ήταν η κίνηση των «10» βουλευτών να ζητήσουν από την κυβέρνηση, στο πλαίσιο των αλλαγών στο Ασφαλιστικό, να μειωθεί –από τα 65 στα 60 χρόνια– το όριο συνταξιοδότησης για τις γυναίκες αγρότισσες. Το… ωραίο της υπόθεσης είναι ότι η κίνηση αυτή προβλήθηκε από τα ΜΜΕ ως «αντάρτικο», με αποτέλεσμα οι βουλευτές να σπεύδουν θορυβημένοι να εξηγούν ότι «απλώς προσπάθησαν να βοηθήσουν την κυβέρνηση». Ορισμένοι εξ αυτών μάλιστα αρνήθηκαν τις προσκλήσεις τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών να υπερασπιστούν την κίνησή τους αυτή! Στη Ρηγίλλης εννοείται ότι δεν ενθουσιάσθηκαν με την πρωτοβουλία των βουλευτών και έκαναν λόγο για «κίνηση εντυπωσιασμού». Δεν φαίνεται, ωστόσο, να επρόκειτο για οργανωμένη δουλειά, αφού οι βουλευτές που υπογράφουν την πρόταση κινούνται σε διαφορετικά «ρεύματα» μέσα στη Νέα Δημοκρατία.


Σχολιάστε εδώ