ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ εκτεταμένες στο Ασφαλιστικό, αλλά… ήπιες, υπόσχεται ο Μαγγίνας

Κεντρική στόχευση της κυβέρνησης είναι η αφαίρεση κάθε παθογένειας (στρεβλώσεις, ανισότητες, υπερβολές) που σήμερα χαρακτηρίζει το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης». Και όπως διευκρινίζει «οι όποιες ρυθμίσεις δεν θα είναι μπαλώματα, αλλά συστηματικές και εκτεταμένες παρεμβάσεις για άρση του μεγάλου μέρους της παθογένειας του συστήματος». Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο υπουργός, «όλα θα γίνουν ήπια…».
Ο κ. Μαγγίνας υπογραμμίζει ακόμη: «Τέρμα οι (σ.σ.: ευνοϊκές) ρυθμίσεις για τις εργοδοτικές εισφορές – τουλάχιστον όσο εγώ είμαι υπουργός Απασχόλησης…».
Για το μείζον πρόβλημα της εισφοροδιαφυγής που συνδυάζεται με την ανασφάλιστη εργασία 1.200.000 εργαζομένων, ο κ. Μαγγίνας αναφέρει πως στόχος είναι η πάταξη του φαινομένου, όμως θα απαιτηθεί τουλάχιστον ένας χρόνος για να ολοκληρωθεί η ηλεκτρονική υποδομή που προϋποθέτει τον έλεγχο της κατάστασης. Μέχρι τότε, τονίζει ο υπουργός, θα ενταθούν οι έλεγχοι και μεικτά συνεργεία των υπηρεσιών φορολογικού ελέγχου του υπουργείου Οικονομικών και των επιθεωρήσεων εργασίας του υπουργείου Απασχόλησης θα επιχειρούν τη διασταύρωση στοιχείων, ώστε να περιορίζονται όσο είναι δυνατό τόσο η φοροδιαφυγή όσο και η εισφοροδιαφυγή.
Η κατάρτιση του «νομοσχεδίου Μαγγίνα» αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στον Ιανουάριο του 2008 και αρχές Φεβρουαρίου, εκτός απροόπτου, θα κατατεθεί στη Βουλή, οπότε στην πραγματικότητα τότε θα ξεκινήσει ο ουσιαστικός διάλογος (και η αναμέτρηση) για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος.
Σε ερώτησή μας για τον χρόνο έναρξης της εφαρμογής του νέου νόμου και αν αυτός τοποθετείται το 2013, ο υπουργός Απασχόλησης μας απάντησε ότι «ο νέος νόμος θα εξελιχθεί και μετά τον νόμο Ρέππα (3029/02)», ενισχύοντας έτσι την επιχειρηματολογία όσων από τη συνδικαλιστική Αριστερά ισχυρίζονται πως ο νόμος Μαγγίνα «θα αποτελεί συνέχεια και επέκταση του ν. 3029/02…».
Ως προς τη θεσμοθετημένη υποχρέωση για καταβολή στο ΙΚΑ (σ.σ.: πάντα σύμφωνα με τον νόμο Ρέππα) του 1% του ΑΕΠ ετησίως, έγκυρες πληροφορίες υποστηρίζουν ότι το ποσό θα καταβάλλεται εφεξής κανονικά, ενώ το όποιο ποσό έχει συσσωρευτεί από τη μη καταβολή των θεσμοθετημένων οφειλών θα «ξοφληθεί με ομόλογα που θα διατεθούν στα ασφαλιστικά ταμεία…».
Σημειώνεται πάντως ότι οι όποιες ρυθμίσεις προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ σχεδιάζονται «επί χάρτου», καθώς δεν υπάρχει και δεν είναι δυνατόν να υπάρξει μέχρι της κατάρτισης του νομοσχεδίου αναλογιστική αποτύπωση της εικόνας του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Και είναι προφανές πως θα απουσιάζει η κοστολόγηση των ρυθμίσεων στις οποίες φαίνεται πως καταλήγει η κυβέρνηση.
Οι «συστηματικές και εκτεταμένες παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό», τις οποίες ο υπουργός Απασχόλησης προαναγγέλλει, είναι ακριβώς οι αιτίες ανησυχίας και αντίδρασης συνδικάτων και εργαζομένων, παρά τις διαβεβαιώσεις του κ. Μαγγίνα ότι:
• Δεν μειώνεται καμία σύνταξη, δεν αυξάνεται καμία εισφορά και δεν μεταβάλλονται τα γενικά όρια ηλικίας. Και ακόμη δεν αλλάζουν οι χρόνοι και τα μεγέθη ή ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων.
Προεξοφλείται πως θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των μητέρων με ανήλικα παιδιά, των εργαζομένων στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, αλλά και εργαζομένων σε διάφορα επαγγέλματα, εξαιτίας της ενοποίησης των ασφαλιστικών φορέων που υλοποιεί η κυβέρνηση (με βάση τον ν. 3029/02) – ενοποιήσεις που θα επεκταθούν και σε σειρά άλλων Ταμείων. Και η παράταση του εργασιακού βίου κατά 3 χρόνια (εθελοντικά), εμμέσως ανεβάζει αντικειμενικά τα όρια συνταξιοδότησης.
Εκρηκτικό κλίμα στο συνέδριο ΑΔΕΔΥ
Το πρόβλημα του Ασφαλιστικού πυροδότησε εντονότατες αντιδράσεις κατά του υπερυπουργού, κ. Προκόπη Παυλόπουλου, που έγινε δεκτός με αποδοκιμασίες και συνθήματα κατά της κυβέρνησης, ενώ και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου αμφισβητήθηκε από μεγάλη ομάδα συνέδρων. Είναι ενδεικτικό πως ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος δεν χειροκρότησε μετά το τέλος της ομιλίας του κ. Παπανδρέου, ενώ στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χειροκρότησε τον κ. Αλαβάνο που μίλησε λίγο αργότερα.
Η «έκπληξη», πάντως, προήλθε από 10 βουλευτές της ΝΔ οι οποίοι, αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την Πέμπτη, πρότειναν τη μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των αγροτισσών από τα 65 που είναι σήμερα στα 60. Η πρόταση των 10 βουλευτών έρχεται σε κόντρα με τις «οδηγίες» που λίγη ώρα πριν είχε δώσει ο ίδιος ο κ. Καραμανλής.
Μάλιστα, το γεγονός πως ο πρωθυπουργός απέφυγε να επαναλάβει τα τρία «δεν», που με τόση έμφαση στο πρόσφατο παρελθόν επανειλημμένως είχε υπογραμμίσει, δημιουργεί βεβαιότητα ότι προετοιμάζεται η αποδόμηση ασφαλιστικών ρυθμίσεων που τώρα ισχύουν.
Το ενδιαφέρον, από τις προτάσεις στις οποίες αναφέρθηκε την Τετάρτη στη Βουλή ο κ. Μαγγίνας, επικεντρώνεται σε αυτή που προβλέπει: Καθιέρωση του δικαιώματος αναγνώρισης πλασματικού χρόνου για κάθε παιδί στις εργαζόμενες μητέρες «διχάζει» ως προς τη σκοπιμότητά του. Η συνδικαλιστική πλευρά υποστηρίζει πως, ενώ η πρόταση παρουσιάζεται ως μέτρο υπέρ της μητρότητας, χρησιμοποιείται για να αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών, και ειδικά αυτών που έχουν ανήλικα παιδιά, ώστε να εξισωθούν με αυτά των αντρών.
Ως προς τον πλασματικό χρόνο, εκφράζονται βάσιμοι φόβοι πως τυχόν χρήση του μέτρου από τις εργαζόμενες μητέρες, εφόσον δεν διασφαλίζεται η πλήρης μισθολογική και ασφαλιστική κάλυψη με την υποχρεωτική συμμετοχή του εργοδότη, πρακτικά θα σημαίνει προσωρινή απόλυση και θα λειτουργεί υπέρ του εργοδότη.


Σχολιάστε εδώ