ο Δαίμονας των δημαρχείων

Στην καταγγελία της, αναφέρεται σε «ματωμένα χρήματα» που εισπράττει ο Δήμος για τις παράνομες πινακίδες, χωρίς να τον νοιάζει η ζωή του νεαρού ανθρώπου που χάθηκε πριν από λίγες ημέρες. Σκληρές κουβέντες. Η καταγγελία κλείνει με την εξής φράση: «… κλείνει τα μάτια στον ανθρώπινο πόνο, γιατί τελικά φαίνεται πως για τον κύριο δήμαρχο ο σκοπός αγιάζει τα μέσα». Τι να πω εγώ. Η Κάζαγλη εξελέγη με τον συνδυασμό του τοπάρχη, αλλά τους πρώτους μήνες διαφώνησε και ανεξαρτητοποιήθηκε. Θυμηθείτε ότι η συμπεριφορά του δημάρχου δεν θα αργήσει να γίνει αντικείμενο δικαστικών διενέξεων.
***

Τον Δήμο Περιστερίου, επί πολλά χρόνια, τον διέσχιζε ένα ρέμα με την ονομασία «Χαϊδαρορέμα». Σήμερα, το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ρέματος είναι σκεπασμένο, αφού η χρησιμότητά του, για την απορρόφηση υδάτινων πόρων, έχει πλέον καταργηθεί, καθώς τα σύγχρονα φρεάτια έχουν αναλάβει αυτόν τον ρόλο. Μένουν όμως ασκέπαστα 150 μέτρα, που δυστυχώς έχουν οδηγήσει μια ολόκληρη γειτονιά του δήμου σε απόγνωση, εξαιτίας των λυμάτων που ρίχνονται από επιτήδειους και οι μυρωδιές τους μπαίνουν μέσα στα σπίτια. Μας έστειλαν λοιπόν οι κάτοικοι της περιοχής φωτογραφίες που δείχνουν την απερίγραπτη εικόνα βρώμας και λυματολάσπης. Σε μια φωτογραφία μάλιστα υπάρχουν και δύο συμπαθή ποντικάκια, σε μέγεθος γάτας, που δείχνουν να ευχαριστιούνται τη φωτογράφισή τους. Είναι κρίμα, την εποχή που στήνονται εμπορικά κέντρα στο διάστημα, να υπάρχει γειτονιά του μεγαλύτερου δήμου της Αττικής που ζει κάτω από αυτές τις συνθήκες. Ο τοπάρχης της πόλης έχει αποδείξει ότι δείχνει μεγάλη ευαισθησία σε τέτοιες καταστάσεις. Για να δούμε…
***

Παραιτήθηκε από δημοτικός σύμβουλος Ελληνικού ο Γιώργος Πετράς, ύστερα από 17 χρόνια παρουσίας στα κοινά. Δεν υπάρχει κανένα παρασκήνιο πίσω από την παραίτηση, παρά μόνο η αηδία και η κούραση, όπως λέει ο ίδιος σε φίλους του. Εδώ που τα λέμε, δεν έχει άδικο ο άνθρωπος. Ήταν δύο φορές υποψήφιος δήμαρχος, αλλά δεν εξελέγη, συνεπώς, αφού ο κόσμος δεν τον θέλει, γιατί θα πρέπει να παιδεύεται, στερώντας ώρες από την οικογένειά του; Απλό ερώτημα που έχει απλή απάντηση. Το θέμα είναι ποιος θα είναι τώρα ο διάδοχος ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου. Πίσω από τον Πετρά γίνεται το χάος. Καμιά δεκαριά θέλουν να είναι υποψήφιοι δήμαρχοι. Εδώ θα είμαστε και θα παρακολουθούμε.
***

Του… κουτρούλη ο γάμος έγινε προχθές στο δημοτικό συμβούλιο Γλυφάδας, εξαιτίας της άρνησης του δήμου να παραλάβει το έργο που αφορά την κατασκευή των γραμμών του τραμ που διασχίζει την πόλη. Το έργο, όπως ειπώθηκε, έχει «νεκρώσει» την εμπορική κίνηση της πόλης και είναι γεμάτο κακοτεχνίες που οδηγούν πολλές φορές στο να πλημμυρίζουν οι γραμμές, όταν βρέχει, αφού δεν έχει προβλεφθεί ούτε η έξοδος των υδάτων. Η μια παράταξη έριχνε τις ευθύνες στην άλλη. Τελικό συμπέρασμα δεν βγήκε. Εκεί που κατέληξαν όλοι είναι ότι δεν πρέπει να παραλάβουν το έργο. Φυσικά αυτά είναι λόγια για να περνάει η ώρα. Οι αλλαγές που ζητάει ο δήμος προκειμένου να παραλάβει το έργο σημαίνουν στην ουσία νέες κατασκευές. Ξήλωμα γραμμών και ο Θεός βοηθός. Τίποτα απʼ αυτά δεν πρόκειται να γίνει. Όταν έπεφταν φαρδιές πλατιές οι υπογραφές επί Λανδράκη και Σφακιανάκη, ας το σκεφτόντουσαν. Οι δημότες πρέπει να γνωρίζουν ποιοι είναι οι σωτήρες τους.
***

Μετά τον δήμαρχο Ν. Ηρακλείου, που πήρε την κόρη του ως υπάλληλο στο γραφείο του, σειρά πήρε και ο δήμαρχος Αγίου Δημητρίου, με τη συμπαθέστατη και όμορφη Κική. Γενικό κουμάντο κάνει η Κικούλα. Φύλακας άγγελος, έξω από το γραφείο του δημάρχου. Αυτό, ρε παιδιά, ποτέ δεν το κατάλαβα. Πρέπει, λέει, ο δήμαρχος να έχει κοντά του πρόσωπα εμπιστοσύνης. Γιατί, ρε συντρόφια; Τι πρόκειται να κάνει ο δήμαρχος; Θα μιλάει με τα κοπέλια των Ζωνιανών για δουλειές και φοβάται μη διαρρεύσει; Έχει να κρύψει τίποτα; Εν πάση περιπτώσει, εάν αποδέχεται ότι σʼ έναν δήμο με 200 υπαλλήλους δεν έχει εμπιστοσύνη ούτε σʼ έναν υπάλληλο, για να τον αποσπάσει στο γραφείο του, τότε πάμε αλλού. Όπως και να έχει όμως, είναι πρόκληση να προσλαμβάνεις την κόρη σου, δηλαδή να βάζεις έναν ακόμη μισθό στο σπίτι σου, την ώρα που άνεργοι νέοι με μάστερ και ντοκτορά παρακαλάνε για μια δουλειά. Τι άλλο να πω.
***

Έφτασε στα χέρια μου η υπʼ αριθμόν 3966/2006/2/8/2007 πορισματική έκθεση της οικονομικής επιθεωρήτριας Αντωνίας Κασσωτάκη, όπου καταλογίζει στον δήμαρχο Ωρωπού Γιώργο Γαβριήλ, αλλά και στην υπάλληλο του δήμου Κυριακή Γιαμνιαδάκη το ποσόν των 9.342 ευρώ, επειδή τα χρήματα αυτά έπρεπε να βρίσκονται στο ταμείο του δήμου, αλλά λείπουν. Επειδή είναι μικρό το ποσόν, αναρωτήθηκα μήπως έγινε λάθος, αλλά ρωτώντας έμαθα ότι αυτά που περιγράφει στην έκθεσή της η επιθεωρήτρια είναι αληθή. Σύμφωνα λοιπόν με την έκθεση, πρόκειται για ενοίκια που εισέπραττε ο δήμος για ένα δημοτικό κατάστημα, αλλά τα χρήματα δεν έμπαιναν στο… ταμείο. Η υπάλληλος βεβαίωνε ότι έμπαιναν στο ταμείο και ο τότε δήμαρχος, το 2002 αφορά η έκθεση, βεβαίωνε… τη βεβαίωση. Ο τότε δήμαρχος που, με μια παύση τεσσάρων χρόνων επανεξελέγη, προέβαλε κάποιες δικαιολογίες γιʼ αυτά τα λεφτά, αλλά μάλλον δεν έπεισε την επιθεωρήτρια. Τώρα βέβαια προκύπτουν ερωτήματα όπου κάποιος πρέπει να απαντήσει. Με τέτοια κατηγορία, μπορεί ο δήμαρχος να συνεχίζει να υπηρετεί την αυτοδιοίκηση και η υπάλληλος να συνεχίζει να παραμένει ακλόνητη στη θέση της; Για να είμαστε και συγκεκριμένοι, να σας ενημερώσω ότι η καταλογιστική πράξη έχει αριθμό 4097/31/7/2007. Μακάρι να αποδειχθεί ότι τα λεφτά υπάρχουν σε κάποιο συρτάρι και οι εμπλεκόμενοι είναι αθώες περιστερές. Ας γίνει αυτό κι εμείς θα το γράψουμε στην πρώτη σελίδα.
***

Στην απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στα πεζοδρόμια του Δήμου Μελισσίων έχουμε αναφερθεί πολλές φορές. Κρατήρες σελήνης θυμίζουν, ειδικότερα στην οδό Τσαλδάρη. Δυστυχώς, μʼ έναν άσχημο τρόπο, επιβεβαιωθήκαμε πλήρως. Ένας χριστιανός είχε την ατυχία να περάσει απʼ αυτό το μέρος. Πάτησε το πόδι του σε μια πλάκα του πεζοδρομίου και αυτή βυθίστηκε στο άπειρο, με αποτέλεσμα να πέσει και να σακατέψει το χέρι του. Επί δύο χρόνια, όπως έμαθα από την αγωγή που κατέθεσε προς τον δήμο, ταλαιπωρείται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο. Επειδή ο συγκεκριμένος άνθρωπος είχε τις γνώσεις και το κουράγιο, λόγω της ιδιότητάς του, να καταφύγει κατά του δήμου, αναρωτιέμαι τι γίνεται με όλους τους κοινούς θνητούς που έχουν σακατευτεί τόσα χρόνια και δεν το μάθαμε ποτέ. Πάντως, εάν η αγωγή του ανώτερου στελέχους του Νομικού Συμβουλίου του κράτους Απόστολου Αϊβαλιώτη έχει θετική έκβαση, θα αποτελέσει σοβαρό δεδικασμένο για κάθε παρόμοια περίπτωση, που θα δώσει λύση σε πολλούς δημότες διαφόρων δήμων.
***

Χωρίς να κατονομάζει ποιος είναι, ο σύλλογος εργαζομένων στον Δήμο Δραπετσώνας καταγγέλλει με ανακοίνωσή του έναν αντιδήμαρχο ότι απειλεί τους εργαζόμενους πως θα τους απολύσει, αν ξανακάνουν επίσχεση εργασίας επειδή συνεχίζουν να παραμένουν απλήρωτοι. Ο πρόεδρος του συλλόγου παρευρέθη σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και, χωρίς να αναφέρει όνομα, ενημέρωσε το συμβούλιο. Λυπάμαι, ρε παιδιά, αλλά αυτό δεν είναι συνδικαλισμός. Είναι η κουκούλα της κατοχής. Τι πάει να πει, ρε πρόεδρε, δεν λες όνομα. Απείλησε συναδέλφους σου και τον καλύπτεις; Πού έμαθες αυτόν τον συνδικαλισμό; Εκτός και αν όλα αυτά είναι ψέματα και δεν υπάρχουν αποδείξεις, οπότε αυτό σημαίνει ότι είναι διπλό το ατόπημα του συλλόγου. Καλή κουβέντα δεν χρωστάμε στη διοίκηση του δήμου, αλλά η αλήθεια πρέπει να λέγεται και να γράφεται.
***

Ήρθε κι αυτό. Ο νεοεκλεγείς γόης δήμαρχος των βορείων προαστίων, αν και παντρεμένος, άρχισε τα τσιλιμπουρδίσματα με τη νεαρή συνάδελφο που τον βοηθάει στην επικοινωνία του δήμου του. Προχθές έκαναν την εμφάνισή τους σε μπαράκι στο Κολωνάκι. Κάτω από το τραπέζι τα πόδια τους είχαν αλληλοκαβαληθεί, όπως κάνουν τα νεαρά ζευγάρια που κάθονται στα παγκάκια. Έτσι και το πάρει χαμπάρι η ξανθιά σύζυγος, θα γίνει χαμός…
***

Εάν η καταγγελία του δημοτικού συμβούλου Π. Φαλήρου Σπύρου Μινέτου είναι αλήθεια, τότε θα πρέπει να αλλάξουμε χώρα. Σύμφωνα λοιπόν με τον φίλτατο Σπύρο, εντός του πάρκου, μέσα στα δέντρα δηλαδή, λειτουργεί ψησταριά χωρίς άδεια! Το μπριζολομάγαζο βρίσκεται δίπλα στον θερινό κινηματογράφο, «Φλοίσβος», που λειτουργεί εντός του πάρκου. Δεν πρόλαβα να πάω να δω, αλλά σήμερα θα πεταχτώ σίγουρα. Πώς εγκαταστάθηκε αυτή η επιχείρηση, βρε δήμαρχε; Έχει άδεια ή όχι; Πάντως τα σουβλάκια μού είπαν ότι είναι νοστιμότατα. Το επιβεβαιώνει και ο δήμαρχος.

Ο Εξορκιστής

ΥΓ.: Τα 12 εκατομμύρια ευρώ που κατήγγειλε ο δήμαρχος Αχαρνών ότι δαπανήθηκαν επί των ημερών της προηγούμενης διοίκησης, χωρίς να «περάσουν» από το ταμείο, βρέθηκαν; Κανείς δεν μιλάει στον δήμο γιʼ αυτήν την ιστορία. Ο νυν τοπάρχης γρήγορα το «ξέχασε». Γιατί;


Σχολιάστε εδώ