Οι… τουρκαλβανικές περιπέτειες της εξωτερικής μας πολιτικής

Την άλλη Δευτέρα, 10 Δεκέμβρη, αρχίζει το ψυχόδραμα του Κοσόβου και η αγωνία αν η Ουάσινγκτον έχει ήδη συνεννοηθεί με τους Αλβανούς για να ανακηρύξουν μονομερώς την ανεξαρτησία τους και αμέσως να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Κοσόβου οι ΗΠΑ και όλες ουσιαστικά οι χώρες της ΕΕ, κάτι που θα έχει μοιραίες συνέπειες για την Κύπρο και σοβαρές επιπλοκές στις σχέσεις Ελλάδας – Κύπρου – Τουρκίας – ΕΕ, αν όντως υπάρξει μονομερής ανεξαρτησία.

Μέσα απ’ αυτό το πρίσμα προκαλεί κατάπληξη η επιλογή του πρωθυπουργού να ανοίξει αυτήν ακριβώς την ώρα, με απολύτως δική του πρωτοβουλία και χωρίς να υπάρχει απολύτως κανένας λόγος που να τον υποχρεώνει, ένα τεράστιο μέτωπο αντιπαράθεσης με τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, στο κορυφαίο εσωτερικό θέμα, το Ασφαλιστικό.

Δεν φτάνει που η κυβέρνηση έτσι κι αλλιώς είναι αδύναμη με τους 152 όλους κι όλους βουλευτές που έχει, είναι ανάγκη να πάει σε τέτοια κρίσιμα θέματα εξωτερικής πολιτικής ακόμη περισσότερο αποδυναμωμένη;

Ολέθριο λάθος τα δύο μέτωπα

Γιατί, φυσικά, εντελώς αποδυναμωμένη θα είναι, αν το συλλαλητήριο ολόκληρης της χώρας εναντίον των σχεδίων της στο Ασφαλιστικό, στις 12 Δεκέμβρη, σημειώσει την αναμενόμενη επιτυχία. Αν η πρωτοφανής διαδήλωση των δημοσιογράφων, η μεγαλύτερη που έγινε ποτέ στον έναν αιώνα που υπάρχει το σωματείο τους, αποτελεί οιωνό για τον σεισμό που αναμένεται να συμβεί στις 12 Δεκέμβρη, η κυβέρνηση, από εκείνη τη στιγμή και πέρα, θα είναι σαν την κυβέρνηση Σημίτη μετά το συντριπτικό χτύπημα που δέχτηκε από τον λαό, όταν αποπειράθηκε να περάσει τον επαίσχυντο νόμο Γιαννίτση στο Ασφαλιστικό.

Μια κυβέρνηση σε τέτοια κατάσταση είναι φυσικά εντελώς ακατάλληλη να χειριστεί κρίσιμα εθνικά ζητήματα. Μια αποδυναμωμένη κυβέρνηση τείνει να κάνει δραματικές υποχωρήσεις και στην εξωτερική πολιτική, προσαρμοζόμενη στις απαιτήσεις των Αμερικανών και των ισχυρών της ΕΕ, ελπίζοντας μήπως με την εύνοιά τους διασώσει την εξουσία της. Δεν είναι τυχαίο που ο Σημίτης, μετά το ναυάγιο του νόμου Γιαννίτση, προχώρησε στην αποδοχή του επαίσχυντου Σχεδίου Ανάν για την Κύπρο, το οποίο σηματοδοτούσε τη νομιμοποίηση της διχοτόμησης, μη προβάλλοντας καμιά αντίσταση στις απαιτήσεις των Αμερικανών, των Άγγλων και της ΕΕ. Αυτό φυσικά δεν έσωσε τον ίδιον και το ΠΑΣΟΚ από την πανωλεθρία στις εκλογές, αλλά τη ζημιά από τη στάση του την πληρώνει ακόμη η Κύπρος, παρόλο που, με το μεγαλειώδες «Όχι» του 76% των Ελληνοκυπρίων, απέκρουσε το θανάσιμα επικίνδυνο σχέδιο.

Ολέθριο σφάλμα, όχι μόνο για την ίδια, αλλά και για την εξωτερική πολιτική της χώρας ήταν η επιλογή της κυβέρνησης να ανοίξει τώρα και το εσωτερικό μέτωπο του Ασφαλιστικού.

Το Κόσοβο θανάσιμη απειλή για την Κύπρο

Από χρόνια έχουμε επισημάνει στο «ΠΑΡΟΝ» ότι η ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου, με όποιον τρόπο κι αν γίνει, αποτελεί θανάσιμο κίνδυνο για την Κύπρο, και αυτό για έναν πολύ απλό λόγο: Αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου συνιστά νομιμοποίηση της χρήσης στρατιωτικής βίας από ξένες δυνάμεις, προκειμένου να αποσπαστεί τμήμα της επικράτειας μιας χώρας, να ανεξαρτητοποιηθεί στην αρχή «ντε φάκτο» και στη συνέχεια και επίσημα «ντε γιούρε», αναγνωριζόμενο από τη διεθνή κοινότητα. Όλα αυτά στο όνομα της επίκλησης «ανθρωπιστικών λόγων» αποκλειστικά και μόνο κατά την κρίση του εισβολέα, χωρίς καμιά απόφαση, έστω του ΟΗΕ!

Μα, ακριβώς αυτό δεν έκανε και η Τουρκία στην Κύπρο; Είπε ότι δήθεν κινδυνεύουν οι Τουρκοκύπριοι, έκανε εισβολή για να τους «σώσει», κατέλαβε το 37% των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα έχει «ντε φάκτο» ανεξαρτητοποιήσει και περιμένει να ωριμάσει ο χρόνος για να αναγνωριστεί το παράνομο κατοχικό καθεστώς ως ανεξάρτητο κράτος!

Κοντά στην αναγνώριση δεν είμαστε ήδη, με τους διάφορους φιλεύσπλαχνους Ευρωπαίους να θρηνούν και να διαμαρτύρονται για την «απομόνωση των Τουρκοκυπρίων»;

Μόλις αναγνωριστεί το Κόσοβο, θα πάρει την απόφαση στα χέρια της η Τουρκία και θα τρέξει αμέσως όχι μόνο στις μουσουλμανικές χώρες, όπως θα νόμιζε κανείς, αλλά στις ευρωπαϊκές πρώτα πρώτα, και θα τις καλεί να επαναλάβουν και στην Κύπρο αυτό που ήδη θα έχουν κάνει στο Κόσοβο!

Δεν μας σώζει ο ΟΗΕ

Τα πράγματα θα γίνουν ακόμη πιο τραγικά για την Κύπρο, αν οι Αλβανοί έχουν συνεννοηθεί με τους Αμερικανούς και προχωρήσουν σε μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας τους και παρ’ όλα αυτά ακολουθήσουν βροχή οι αναγνωρίσεις από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και τις ισλαμικές χώρες.

Λέμε «τραγικά», γιατί η Τουρκία έχει ήδη μονομερώς ανακηρύξει την «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» από το 1983, άρα το σκηνικό είναι ήδη στημένο: θα αρχίσουν αμέσως οι αναγνωρίσεις ως ανεξάρτητου του τουρκοκυπριακού κρατιδίου.

Μπορεί κανείς να έχει την αυταπάτη ότι στην περίπτωση της Κύπρου μάς προστατεύουν οι αποφάσεις του ΟΗΕ που χαρακτήρισαν αμέσως, από τον Ιούλιο του 1974, την τουρκική εισβολή και κατοχή παράνομη.

Όσοι έχουν τέτοιες ψευδαισθήσεις, ας δουν τι έπαθαν οι δύστυχοι Σέρβοι στο Κόσοβο.

Αφού οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ τούς κατέστρεψαν τη χώρα, βομβαρδίζοντάς την επί τρεις μήνες, με την παράδοση της Σερβίας, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πήρε μια απόφαση -την υπ’ αριθμόν 1244 του 1999- η οποία εγγυάται ρητά την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας και την κυριαρχία της στο Κόσοβο, το οποίο θεωρεί αναπόσπαστο τμήμα της Σερβίας. Αυτά έλεγαν στη Βιέννη την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς (ο οποίος είναι και φιλοαμερικανός μέχρι το μεδούλι) και ο πρωθυπουργός Βόισλαβ Κοστούνιτσα, αυτήν την απόφαση επικαλούνταν, αλλά κανείς δεν τους έδινε σημασία και όλοι οι διεθνείς «μεσολαβητές» μιλούσαν για το ότι η ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου είναι δήθεν αναγκαία και αναπότρεπτη…

Νέα μπλεξίματα με την ΕΕ

Καινούργιες ιστορίες βγαίνουν στη φόρα, με νέες εμπλοκές Κύπρου – Τουρκίας – ΕΕ και ΝΑΤΟ στην περίπτωση ανεξαρτησίας του Κοσόβου, και δη μονομερούς.

Όπως αποκάλυψε ο φινλανδός Επίτροπος της Κομισιόν που είναι αρμόδιος για τη διεύρυνση, ο γνωστός φανατικός φιλότουρκος Όλι Ρεν, η ΕΕ σχεδιάζει με το ΝΑΤΟ να φύγουν από το Κόσοβο οι 16.000 στρατιώτες του ΝΑΤΟ και να αντικατασταθούν με «στρατοχωροφύλακες» της ΕΕ.

Όμως η Τουρκία, από το 2004, όταν η Κύπρος μπήκε στην ΕΕ, βάζει συστηματικά βέτο στη συμμετοχή της Λευκωσίας σε οποιαδήποτε συνομιλία ΕΕ και ΝΑΤΟ για συνεργασία τους σε θέματα ασφάλειας. Σε ανταπόδοση, η Κύπρος βάζει βέτο και έχει μπλοκάρει τη συμμετοχή της Τουρκίας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας.

Αν λοιπόν η Κύπρος αποφασίσει να συμμετάσχει στη δύναμη της ΕΕ που θα πάει στο Κόσοβο, είναι βέβαιο πως η Τουρκία θα βάλει βέτο για τη συμμετοχή κυπριακών αστυνομικών δυνάμεων και θα το βάλει φυσικά στο ΝΑΤΟ, όπου ανήκει. Αυτομάτως, όμως, η Λευκωσία θα βάλει βέτο σε επίπεδο ΕΕ για τη συμμετοχή τουρκικών δυνάμεων στη δύναμη αυτή! Τι θα κάνει τότε η Αθήνα; Θα παρατηρεί αυτήν τη διένεξη σαν ουδέτερος παρατηρητής ή θα πάρει ανοιχτά το μέρος της Κύπρου, όπως οφείλει;

Η υπόθεση έχει ήδη προσλάβει διαστάσεις. Ο Όλι Ρεν έκανε ήδη έμμεση επίθεση στην Κύπρο, μιλώντας σε εκδήλωση στο Ελσίνκι. «Είναι ένα πραγματικό ευρωπαϊκό πρόβλημα, το οποίο βλάπτει την ΕΕ, τους πολίτες της και δυνάμει τους στρατιώτες μας και τους αστυνομικούς μας. Αν υπάρχουν εδώ αντιπρόσωποι από την Τουρκία και την Κυπριακή Δημοκρατία, παρακαλώ σημειώστε αυτό που λέω και διαβιβάστε το στις πρωτεύουσές σας», δήλωσε ο Ρεν, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής της «Ελευθεροτυπίας» από τις Βρυξέλλες, ο οποίος και ανέδειξε το θέμα.

Σε καμιά περίπτωση αναγνώριση του Κοσόβου

Η κατάσταση θα περιπλακεί ακόμη περισσότερο, καθώς η Λευκωσία αλλά και η Αθήνα είναι υποχρεωμένες να μην αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Κοσόβου σε καμιά απολύτως περίπτωση!

Θα είναι τραγικό αν προχωρήσουν σε αναγνώρισή του κάτω από οιεσδήποτε αμερικανικές και ευρωπαϊκές πιέσεις, γιατί αυτομάτως, με την κίνηση αυτή, θα είναι σαν να ενθαρρύνουν την αναγνώριση και της ανεξαρτησίας του τουρκικού κατοχικού ψευδοκράτους. Με τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ως ριζικά διαφορετική περίπτωση από πλευράς διεθνούς δικαίου αυτή του Κοσόβου από εκείνη της Κύπρου, ώστε να μπορεί κανείς να πει «ναι» στην ανεξαρτησία του Κοσόβου και «όχι» στην αναγνώριση του παράνομου τουρκοκυπριακού κρατιδίου, χωρίς να φαίνεται η στάση του εντελώς γελοία.

Φυσικά, όπως είναι ευνόητο, η μη αναγνώριση του Κοσόβου θα προκαλέσει νέες εντάσεις μεταξύ της ΕΕ από τη μια και της Ελλάδας από την άλλη, με πιθανές πράξεις αντεκδίκησης των γραφειοκρατών της Κομισιόν και των ακραίων αντισερβικών δυνάμεων εναντίον της Λευκωσίας, για τις οποίες θα πρέπει να προετοιμαστούμε με αποφασιστικότητα, γιατί εδώ πρόκειται για θέμα υψίστης σημασίας.

Ήδη Αθήνα και Λευκωσία έχουν καταπιεί αδιαμαρτύρητα το ότι η ΕΕ ετοιμάζεται να ανοίξει δύο ακόμη κεφάλαια διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, παρά το υποτιθέμενο «πάγωμα».

Μας έκαναν εμπάργκο τα… Σκόπια!

Στο μεταξύ, έχουν τόσο αποθρασυνθεί τα Σκόπια τελευταία, ώστε την Τρίτη και την Τετάρτη ο διευθυντής τελωνείων της ΠΓΔΜ πήρε απόφαση με την οποία απαγόρευσε τη διέλευση και την εισαγωγή εμπορευμάτων στη χώρα του, αν τα συνοδευτικά έγγραφα την ανέφεραν ως… FYROM!

Στη βάση της απόφασης αυτής, οι τελωνειακές αρχές της ΠΓΔΜ απαγόρευαν την είσοδο ελληνικών φορτηγών με εμπορεύματα στη χώρα αυτήν και υποχρέωναν τους οδηγούς να αλλάζουν το όνομα της ΠΓΔΜ στα έγγραφα, για να τους αφήνουν να περνούν!

Την Τετάρτη τα μάζεψαν κάπως τα πράγματα. Ο υπουργός Οικονομικών Τράικο Σλάβεσκι δήλωσε ότι «δεν μπορεί ο διευθυντής τελωνείων να ασκεί πολιτική αυτού του είδους», ενώ ο διευθυντής τελωνείων περιόρισε την απαγόρευσή του μόνο στα… αρχικά FYROM, όχι σε ολόκληρη την ονομασία Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας! «Τα αρχικά FYROM δεν είναι νόμιμα. Εμείς δεν αναγνωρίζουμε τέτοια ονομασία», επέμεινε, πριν προσθέσει συγκαταβατικά: «Θα προσπαθήσουμε να εξεύρουμε λύση προκειμένου να ξεπεραστεί το πρόβλημα».

Ποιος να το περίμενε ότι θα φτάναμε στο σημείο να… μας κάνουν εμπάργκο τα Σκόπια για το όνομα!


Σχολιάστε εδώ