Οι βουλευτές έχουν τον λόγο

Το θέμα το φέρνουν στη Βουλή οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Μ. Καρχιμάκης, Δ. Λιντζέρης, Σ. Σακοράφα, Χρ. Αηδόνης, Μ. Μπόλαρης και Β. Παπαχρήστος. Ερωτούν με ποια κριτήρια ο κ. Γ. Τζιαμπίρης τα τελευταία τριάμισι χρόνια γίνεται αποδέκτης τεράστιων χρηματικών ποσών από την ΟΠΑΠ ΑΕ, στην οποία απασχολείται με διαδοχικές συμβάσεις έργου νεοσύστατων εταιρειών του, συμμετέχοντας ταυτόχρονα σε επιτροπή διαγωνισμών με υπέρογκη ειδική αποζημίωση και πώς εξηγείται στο πλαίσιο της διαφάνειας η προεκλογική απόφαση ανανέωσης της σύμβασης της δεύτερης εταιρείας του κ. Τζιαμπίρη από τον διοικητή της ΟΠΑΠ ΑΕ για τρία χρόνια ενώ η σύμβαση έληγε μετά τις εκλογές.

> Σε άθλιες συνθήκες, χωρίς κανένα όρο υγιεινής, χωρίς τουαλέτες, αποχέτευση, νερό και ρεύμα, ζουν οι τσιγγάνοι σκηνίτες στον Ασπρόπυργο, αναφέρουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Δ. Κουμπούρης, Λ. Καφαντάρη και Γ. Μαυρίκος. Προσθέτουν ότι η περιοχή έχει γίνει απροσπέλαστη κυρίως τη νύχτα, όπου παρατηρούνται παράνομες δραστηριότητες όπως διακίνηση ναρκωτικών, κλοπές κ.λπ.

> Την έλλειψη γιατρών της ειδικότητας της ιατρικής εργασίας, στην κατεύθυνση της ασφάλειας και υγιεινής των εργαζομένων, επισημαίνει ο βουλευτής της ΝΔ Κ. Μπαντουβάς. Ειδικότερα σύμφωνα με εκτιμήσεις απαιτούνται περί τους 800 με 1.000 γιατρούς Εργασίας, όταν οι θέσεις ειδικευόμενων σε όλη τη χώρα ανέρχονται μόλις στις 25, κάτι που οδηγεί στο φαινόμενο της ενοικίασης γιατρών άλλων ειδικοτήτων ή και ανειδίκευτων απλώς και μόνο για να τηρείται το γράμμα του νόμου.

> Ερωτηματικά σχετικά με τον έλεγχο των βιολογικών προϊόντων από τους ιδιωτικούς φορείς που έχουν αναλάβει την πιστοποίησή τους εκφράζει ο βουλευτής της ΝΔ Μ. Χαρακόπουλος, μετά από καταγγελίες. Καλεί τους αρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν ποιος είναι ο μηχανισμός ελέγχου των ιδιωτικών οργανισμών από την πολιτεία και ποιες κυρώσεις επιβάλλονται σε περιπτώσεις εξαπάτησης του καταναλωτή.

> Ευθύνες στη ΝΔ για τη μηδενική απορρόφηση πόρων που αφορούν στο δεύτερο στρατηγικό σχέδιο της Κομισιόν για την αποκατάσταση της λίμνης Κορώνεια ύψους 26,9 εκατ. ευρώ, αποδίδει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χ. Τσιόκας. Από τα εγκεκριμένα έργα με διασφαλισμένους τους πόρους από το 2005, όπως υπογραμμίζει ο βουλευτής, δεν έχει εκτελεστεί κανένα έργο με αποτέλεσμα να καταστρέφεται η λίμνη.

> Να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των ΤΕΙ της χώρας ζητά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Β. Κεγκέρογλου. Τονίζει ότι μετά τις αλλαγές στην εισαγωγή των υποψηφίων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση κινδυνεύουν να μειωθούν ή και να καταργηθούν πολλά τμήματα.

> Απαράδεκτες χαρακτηρίζει τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στο ΑΤ Καλλιθέας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φ. Κουβέλης. Από αυτοψία στελεχών, στην οποία αναφέρεται, προκύπτει ότι όλες οι στεγαζόμενες στο κτίριο υπηρεσίες υπολείπονται κατά 50% της οργανικής τους θέσης, η κεντρική θέρμανση βρίσκεται εκτός λειτουργίας, στους διαδρόμους κρέμονται γυμνά καλώδια, ενώ υπάρχουν παντού σπασμένα τζάμια και πλακάκια.

> Σχετικά με τις απώλειες Κοινοτικών Πόρων έργων του Ταμείου Συνοχής, ερωτά τον υπουργό Οικονομικών ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ντ. Βρεττός. Σύμφωνα με την απολογιστική έκθεση της περιόδου 2000-2006 της ευρωπαϊκής επιτροπής που επικαλείται ο βουλευτής, τα οδικά και περιβαλλοντικά έργα του Ταμείου Συνοχής που υλοποιεί η Ελλάδα βρίσκονται σε δεινή θέση. Από τα 3,3 δισ. ευρώ που αρχικά δικαιούμασταν ως χώρα φαίνεται ότι χάσαμε ήδη τα 492 εκατ. ευρώ (15% του συνόλου), και συγκριτικά έχουμε τη χειρότερη επίδοση από όλα τα κράτη που δικαιούνται πόρους του Ταμείου.

> Τη χρηματοδότηση του ΟΚΑΝΑ, προκειμένου να συνεχίσει χωρίς προβλήματα τα προγράμματα υποκατάστασης, ζητά η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρ. Αράπογλου. Επισημαίνει ότι ο οργανισμός βρίσκεται στα όρια της χρεοκοπίας, καθώς επιχορηγήθηκε φέτος με 24 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που για τις λεγόμενες ανελαστικές του δαπάνες (μισθοδοσία και λειτουργικά έξοδα) απαιτούνται 65 εκατ. ευρώ. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να υπολειτουργούν τα κέντρα υποκατάστασης, που αρκούνται να μοιράζουν χάπια, ενώ η λίστα των ατόμων που θέλουν να ενταχθούν στα προγράμματα μεθαδόνης διαρκώς μεγαλώνει.

> Στον κατάλογο των γυμνασίων με τη μεγαλύτερη εγκατάλειψη μαθητών στην Ελλάδα, τρία προέρχονται από την περιοχή του Μυλοποτάμου, δηλαδή από Ανώγεια, Κράνα και Πέραμα. Το θέμα το φέρνει στη Βουλή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Σκουλάς, ο οποίος τονίζει ότι η εγκατάλειψη του Γυμνασίου συνεχίζει να αφορά έναν στους τέσσερις-πέντε μαθητές.

> Την καταβολή του επιδόματος στους πλημμυροπαθείς της Ηλείας από την Τοπική Αυτοδιοίκηση προτείνει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχ. Κατρίνης. Υπογραμμίζει ότι η Αυτοδιοίκηση διαθέτει γνώση και ιδία αντίληψη για το ποιοι δημότες και πολίτες θεωρούνται πλημμυροπαθείς και υπέστησαν ζημιές από τις πρόσφατες καταστροφές.

> Να ληφθούν μέτρα για να αρθεί η αδικία και ο ακτοπλοϊκός αποκλεισμός των κατοίκων του Αγαθονησίου και να δημιουργηθεί Λιμενικός Σταθμός στο απομονωμένο αυτό νησί του Αιγαίου, ζητούν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Γ. Διαμαντίδης, Ε. Τσουρή, Π. Ρήγας, Γ. Νικητιάδης και Ν. Ζωΐδης.

> Να δοθεί άμεσα λύση στη διαρροή τόνων πετρελαιοειδών από το διυλιστήριο των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα, που εδώ και τρία χρόνια προκαλεί τεράστια οικολογική καταστροφή στο περιβάλλον στην περιοχή του κόλπου της Ελευσίνας, ζητά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Β. Οικονόμου. Τονίζει ότι η ανοχή των αρμόδιων υπουργών και η αδιαφορία των υπεύθυνων των ΕΛΠΕ έχουν καταστήσει τις βλάβες στο υπέδαφος τόσο σοβαρές, που να μην μπορούν πλέον να αντιμετωπιστούν, ενώ η δυσοσμία από το διυλιστήριο συνεχίζει να πλήττει σε καθημερινή βάση τη Μάνδρα, τη Μαγούλα και την Ελευσίνα.

> Δρόμο βαμμένο με αίμα χαρακτηρίζει τον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου-Πατρών- Πύργου ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Βέρρας. Σύμφωνα με τα έως τώρα στατιστικά στοιχεία, μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο της κατασκευής του νέου αυτοκινητοδρόμου στον δρόμο-καρμανιόλα θα έχουν σκοτωθεί περίπου 1.000 επιπλέον άτομα. Επισημαίνει ότι μέλημα της πολιτείας δεν πρέπει να είναι μόνο η κατασκευή του νέου δρόμου, αλλά και η βελτίωση του υπάρχοντος με τη λήψη των απαραίτητων μέτρων για την ασφάλεια των διερχομένων οδηγών στο διάστημα που μεσολαβεί.

> Σχετικά με τα αιτήματα των εργαζομένων του νοσοκομείου Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη ερωτά τον υπουργό Υγείας ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Μαγκριώτης. Ζητούν την πρόσληψη κατάλληλου και επαρκούς προσωπικού, εφαρμογή δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα για τους εργαζομένους και αναμόρφωση του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας με άξονες τα αιτήματα του Σωματείου τους.

> Την πρόθεση της κυβέρνησης να επανεξετάσει τη δυνατότητα μοριοδότησης και των τέκνων ατόμων με ειδικές ανάγκες (ΑμΕΑ) για προσλήψεις στον δημόσιο τομέα γνωστοποίησε με απάντησή του στον βουλευτή Λαρίσης της ΝΔ Μάξιμο Χαρακόπουλο ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Βασίλης Μαγγίνας.

> Την αγανάκτηση μαθητών και γονέων, λόγω της τραγικής κατάστασης που επικρατεί στα Επαγγελματικά Λύκεια του Πειραιά με τις συνεχιζόμενες ελλείψεις εκπαιδευτικών, μεταφέρει με ερώτησή του προς τον υπουργό Παιδείας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, έως τις 27/11 από το 1ο ΕΠΑΛ Περάματος έλειπαν πέντε φιλόλογοι, από το 1ο ΕΠΑΛ Κορυδαλλού έλειπαν μαθηματικός, φιλόλογος, ηλεκτρολόγος και ηλεκτρονικός, ενώ ανάλογη ήταν η κατάσταση και στα υπόλοιπα ΕΠΑΛ της περιοχής.


Σχολιάστε εδώ