«Ξέρω πού θέλω να το πάω και θα το πάω»!

Τα «καυτά» αυτά ζητήματα απασχόλησαν και ετέθησαν επί τάπητος τα τελευταία εικοσιτετράωρα σε συσκέψεις του Γ. Παπανδρέου με τους συνεργάτες του.

Αν και η εκτίμηση είναι πως στο Συνέδριο του Φεβρουαρίου δεν θα υπάρξουν προβλήματα για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο η διαδικασία αυτή αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς τα όργανα που θα προκύψουν είναι αιρετά και θα έχει κυλήσει ένα τρίμηνο από τις αποφάσεις του κ. Γιώργου Παπανδρέου ως προς τα μεταβατικά όργανα, χρόνος ικανός να κριθούν στην πράξη από τη βάση του Κινήματος, όπως και η αντιπολιτευτική τακτική του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η πλευρά Βενιζέλου έδειξε να ενοχλείται από τη «μονόπαντη», όπως την χαρακτηρίζουν, στελέχωση των οργάνων του Κινήματος από τον κ. Παπανδρέου. Μάλιστα, κάποιοι από το «πάλαι ποτέ» μπλοκ των βενιζελικών αφήνουν να εννοηθεί ότι μέχρι το Συνέδριο θα ακολουθήσουν την τακτική της «λευκής απεργίας». Ωστόσο, σύμφωνα με συνομιλητές του κ. Βενιζέλου, αν και δεν υπήρξε επικοινωνία με τον κ. Παπανδρέου για το θέμα της στελέχωσης των οργάνων, η τελική απόφαση του προέδρου «απάλλαξε τον κ. Βενιζέλο από ένα άχαρο προβληματισμό για τη διατύπωση ενδεχόμενης άρνησης συμμετοχής του στο Συντονιστικό Πολιτικό Όργανο».
Πάντως, από την πλευρά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ διαμηνύεται ότι «υπάρχει ρόλος για όλους, αρκεί να το θέλουν».
Ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου επεσήμανε πρόσφατα σε στενούς του συνεργάτες: «Ξέρω πού θέλω να το πάω και να είστε βέβαιοι ότι θα το πάω». Πρόσθεσε δε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι «αντίπαλος μας είναι η ΝΔ και το ζητούμενο είναι η νίκη στις επόμενες εκλογές. Δεν είναι το θέμα μας οι ισορροπίες. Αυτό το έκανα επί 3,5 χρόνια και απέτυχε, δεν οδήγησε πουθενά. Έχασα 3,5 χρόνια συζητώντας».
Εξάλλου, συνεργάτες του κ. Παπανδρέου σημείωναν πως η λογική του προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι να χτιστεί μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με όλα τα στελέχη, «σταδιακά και όχι συγκολλητικά». Στις αιτιάσεις ότι «θα μπορούσε να βάλει κάποιο στέλεχος της άλλης πλευράς που πορεύτηκε στην εσωκομματική προεκλογική περίοδο με αξιοπρέπεια, όπως τον Φλωρίδη, τον Λοβέρδο ή τον Βερελή», στενοί συνεργάτες του κ. Παπανδρέου αντιτείνουν: «Γιατί δεν έβαλε τον Τσούρα ή τη Βάσω Παπανδρέου ή τη Φώφη Γεννηματά ή τον Παναγιωτακόπουλο;»
Η πλευρά Παπανδρέου επιδιώκει να καθησυχάσει όσους δυσφορούν, δίνοντας υποσχέσεις ότι «όλοι θα αξιοποιηθούν» και υπενθυμίζοντας ότι τα όργανα που δημιούργησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ (πολιτικό, συντονιστικό και γραμματεία ΚΟΕΣ) είναι μεταβατικά και έχουν διάρκεια ζωής μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου, οπότε θα εκλεγούν τα αιρετά νέα όργανα του Κινήματος.
Είναι χαρακτηριστικό ότι προχθές ο κ. Θόδωρος Πάγκαλος κάλεσε όποιον αισθάνεται ότι έπρεπε να είναι στην πρωτοπορία «να κάνει υπομονή δύο μήνες και θα δικαιωθεί ενδεχομένως, αν βέβαια αυτό που αισθάνεται αυτός αντιστοιχεί με το κοινό αίσθημα».
Πάντως, από την Τρίτη αναμένεται να τεθεί σε επιχειρησιακή λειτουργία και το επικοινωνιακό σχήμα, ο λεγόμενος «πρωινός καφές», ο οποίος θα συνεδριάζει κάθε πρωί, αναλύοντας την ατζέντα της ημέρας και σχεδιάζοντας την επικοινωνιακή αντίδραση ή δράση των στελεχών του Κινήματος. Σʼ αυτό το σχήμα θα μετέχουν ο εκπρόσωπος Τύπου Γιάννης Ραγκούσης, ο γραμματέας Νίκος Αθανασάκης, το μέλος του Πολιτικού Συντονιστικού Παύλος Γερουλάνος και ο επικοινωνιολόγος Γιώργος Σεφερτζής.
Στο μικροσκόπιο
η διαδοχή Αλαβάνου
Ωστόσο, τη Χαριλάου Τρικούπη, αυτήν την περίοδο, περισσότερο από κάθε άλλο την απασχολούν τα τεκταινόμενα στον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ και ο διάδοχος του Αλέκου Αλαβάνου.
Όπως εκτιμούν έμπειρα κομματικά στελέχη, οι εξελίξεις στον συγγενικό ιδεολογικά χώρο επηρεάζουν άμεσα και το ΠΑΣΟΚ. Ιδίως εφόσον η σκυτάλη περάσει στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα, η κατάσταση θα είναι εξαιρετικά περίπλοκη για το ΠΑΣΟΚ, καθώς πρόκειται για ένα νέο πρόσωπο με απήχηση στη νέα γενιά, όπως απέδειξε και η κάθοδος του στον Δήμο της Αθήνας. Η ενδεχόμενη πρωταγωνιστική παρουσία του κ. Τσίπρα, σε συνδυασμό με τη δυναμική που έχει προσδώσει στο κόμμα της Κουμουνδούρου ο κ. Αλαβάνος και την κόπωση των ψηφοφόρων από τα δύο μεγάλα κόμματα, δημιουργούν πρόσθετο και σοβαρό προβληματισμό στη Χαριλάου Τρικούπη για το ενδεχόμενο πρόσθετων διαρροών προς τον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ.
Σε μια τέτοια περίπτωση, ο κ. Παπανδρέου θα έχει πλέον απέναντί του τρία ισχυρά μέτωπα:
• Κεντρικά θα έχει απέναντί του την κριτική αναμονή της κοινωνίας, η οποία αποζητά απτά αποτελέσματα ανανέωσης του πολιτικού δυναμικού του ΠΑΣΟΚ.
• Από τα δεξιά του θα έχει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την κυβέρνηση με μάχες εντός και εκτός κοινοβουλίου.
• Από αριστερά ελλοχεύει ο κίνδυνος διεμβολισμού ενός ισχυρά ανανεωμένου ΣΥΝ.
Όλες αυτές οι παράμετροι συζητήθηκαν στις συσκέψεις του κ. Παπανδρέου με τους στενούς του συνεργάτες και αποφασίστηκε να γίνουν άμεσες κινήσεις.
Βασική επιδίωξη της Χ. Τρικούπη είναι να βρει διόδους επικοινωνίας με στελέχη της Κουμουνδούρου τα οποία δεν στέκονται δογματικά απέναντι στο ενδεχόμενο κυβερνητικής λογικής. Με λίγα λόγια, στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να «κεντρίσει» το ενδιαφέρον μιας σεβαστής μερίδας του ΣΥΝ (στελέχη της ανανεωτικής πτέρυγας, κατά μείζονα λόγο) για κυβερνητική προοπτική, η οποία περνά μέσα από σαφείς δεσμεύσεις από το ΠΑΣΟΚ για κοινή κάθοδο και συγκυβέρνηση στις επόμενες εκλογές, ενώ αξιολογούνται ως ιδιαίτερα θετικές οι δημόσιες προτάσεις των Νίκου Κωνσταντόπουλου και Λεωνίδα Κύρκου για συνεργασία των κεντροαριστερών δυνάμεων.
Προς την κατεύθυνση αυτή, ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε το τελευταίο διάστημα τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον πρόεδρο του ΣΥΝ κ. Αλαβάνο, προς τον οποίο επανέλαβε μετʼ επιτάσεως την πρόταση να ανοίξουν forum διαλόγου. Οι προσπάθειες αυτές θα συνεχιστούν και με άλλα στελέχη που θεωρούνται αξιόπιστοι και σοβαροί συνομιλητές από τη Χαριλάου Τρικούπη.


Σχολιάστε εδώ