Και πάλι το δάνειο των 50.000.000 ευρώ!

ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ έπειτα από 6 περίπου μήνες το θέμα του δανείου του δήμου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα, ύψους 50.000.000 ευρώ, και το οποίο τον Ιούνιο είχε ουσιαστικά απορριφθεί από το δημοτικό συμβούλιο… επειδή δεν ήταν σαφής και ξεκαθαρισμένος ο κατάλογος των έργων για τα οποία θα χρησιμοποιηθεί. Και επίσης γιατί δεν ήταν σαφής ο μηχανισμός μέσα από τον οποίο θα παρακολουθούσε κανείς την υλοποίηση αυτού του τεχνικού προγράμματος, βάσει του οποίου θα εγκρινόταν το δάνειο…
ΤΟ ΘΕΜΑ επανέρχεται στην αυριανή συνεδρίαση του δημοτικού Συμβουλίου και τα πράγματα ακόμη παραμένουν θολά… Δεν φαίνεται να έχουν ξεκαθαριστεί τα πράγματα, τουλάχιστον στο επίπεδο των εισηγήσεων που έχουν γίνει στις παρατάξεις, αφού τίποτε δεν έχει αλλάξει ως προς τον μηχανισμό παρακολούθησης υλοποίησης των έργων του δανείου και επίσης υπάρχει μια σύγχυση για το αν μιλάμε για απαλλοτριώσεις ή και για έργα…
ΚΑΙ ΤΟΥΤΟ γιατί και ο δήμαρχος και η δημοτική πλειοψηφία το καλοκαίρι μιλούσαν και πάλι για δάνειο που είναι απαραίτητο για να δοθούν χρήματα για απαλλοτριώσεις, αφού συνεχώς έρχονται δικαστικές αποφάσεις και χάνονται ελεύθεροι χώροι, ενώ μια πρόχειρη ματιά στις εισηγήσεις δείχνει να γίνεται αναφορά σε έργα της περιόδου 2003-2006 που δεν έχουν τελειώσει (της Ντόρας δηλαδή), καθώς και σε έργα της νέας δημοτικής αρχής για την περίοδο 2007-2010… χωρίς να υπάρχει κατάλογος για απαλλοτριώσεις…
ΕΧΟΥΜΕ την αίσθηση ότι δεν θα είναι εύκολη υπόθεση για τη δημοτική αρχή η έγκριση αυτού του δανείου και τούτο γιατί, αν υπάρχει γενικώς ένας κατάλογος έργων, απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία 2/3 του ΔΣ, ενώ αν το δάνειο είναι μόνο για απαλλοτριώσεις, απαιτείται απλή πλειοψηφία. Από την πλευρά της παράταξης του Σκανδαλίδη, υπάρχουν επιφυλάξεις για την ψήφιση αυτού του δανείου και έτσι είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον η συνάντηση της δημοτικής ομάδας που έγινε την Παρασκευή το μεσημέρι… Πάντως οι πληροφορίες λένε ότι ο Σκανδαλίδης θα ζητήσει να γίνει συγκεκριμένος ο κατάλογος των έργων για τα οποία θα διατεθεί το δάνειο, καθώς και συγκεκριμένος ο κατάλογος των χώρων που θα απαλλοτριωθούν. Πάντως, θα πρέπει να πούμε ότι τώρα έχουν αρχίσει να γίνονται αισθητές οι σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις της αλόγιστης οικονομικής πολιτικής που εφάρμοζε η Ντόρα στον δήμο, η οποία δεν ενδιαφερόταν για τίποτε άλλο παρά μόνο για τη βιτρίνα και τα εγκαίνια των διάφορων έργων, για τα περισσότερα εκ των οποίων έμειναν εκατομμύρια ευρώ χρέη…
Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ δημοτική αρχή έχει πληρώσει τεράστια ποσά για τα χρέη της Ντόρας και τώρα, λίγο πριν από το κλείσιμο του 2007, το ταμείο παρουσιάζει προβλήματα ρευστότητας και χτυπάει κόκκινο… Σήμερα η μεγάλη αγωνία για το οικονομικό επιτελείο είναι να βρεθούν 21.000.000 ευρώ μέσα στον Δεκέμβριο, αφού τόσα χρειάζονται για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι του δήμου μισθούς, δώρα και οφειλές προηγουμένων μηνών… Τώρα, αν θα βοηθήσει το δάνειο; Εσείς τι λέτε;
nnn
ΑΥΡΙΟ το μεσημέρι, λοιπόν, στις 2.30 ξεκινάει η συνεδρίαση, με πρώτο θέμα την έγκριση του δανείου των 50.000.000 ευρώ μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και δήμου, την εξουσιοδότηση του δημάρχου να υπογράψει τη σύμβαση και την εκταμίευση της α΄ δόσης του δανείου, ύψους 15.000.000 ευρώ, και τη σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής παρακολούθησης, υλοποίησης και αξιοποίησης του δανείου.
ΔΕΥΤΕΡΟ θέμα έχουμε τη λήψη απόφασης για την έγκριση προγραμματικής σύμβασης μεταξύ δήμου και υπουργείου, στο πλαίσιο της δράσης «Ενεργειακές επενδύσεις» σε σχολεία και άλλα δημόσια κτίρια, υποκατάσταση δηλαδή συμβατικών καυσίμων με φυσικό αέριο… Ουσιαστικά πρόκειται για περιβαλλοντικές επενδύσεις, γεγονός απολύτως θετικό. Όσο πιο γρήγορα εφαρμοστεί και γίνει πραγματικότητα η δράση αυτή τόσο καλύτερα.
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ το θέμα 3, που αφορά την έγκριση ποσού 54.000 ευρώ για τη χριστουγεννιάτικη ψυχαγωγική εκδήλωση που πραγματοποιεί ο δήμος για 2.000 περίπου μέλη των λεσχών φιλίας, η διοργάνωση της οποίας θα γίνει με απευθείας ανάθεση από την Αναπτυξιακή Εταιρεία του δήμου… Όσο και να φαίνονται πολλά τα λεφτά, νομίζουμε ότι είναι χρήματα που αξίζει τον κόπο να ξοδευτούν… Άλλωστε, η κοινωνική πολιτική του δήμου θα πρέπει να είναι πρωταρχική υποχρέωση του δημοτικού συμβουλίου.
nnn
ΣΤΑ ΤΕΧΝΙΚΑ θέματα έχουμε το Θ5, που είναι ειδικού ενδιαφέροντος και αφορά την εκδίκαση ενστάσεων που υποβλήθηκαν κατά της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου με την οποία έγινε η αποδοχή της πρότασης του ΥΠΕΧΩΔΕ περί τροποποίησης του ρυμοτομικού σχεδίου για τον χαρακτηρισμένο χώρο πρασίνου στη συμβολή των οδών Σταδίου 53 και Αιόλου 96, δηλαδή την τσιμεντοποίηση του κομματιού όπου ήταν παλαιότερα το κτίριο του Κατράντζου και το οποίο, όπως είναι γνωστό, είχε καεί και εκ τούτου είχε γκρεμιστεί.
ΤΑ ΤΡΙΑ και τελευταία θέματα του δημοτικού συμβουλίου αφορούν διαγωνισμούς για τρεις μεγάλες προμήθειες χρήσιμες στον τομέα της Καθαριότητας, που τα τελευταία χρόνια υποφέρει, λόγω και των μεγάλων κενών που έχουν δημιουργηθεί από την εποχή της Ντόρας και τις μεγάλες ελλείψεις που εξακολουθούν να υπάρχουν και σήμερα… Έτσι, εξουσιοδοτείται η Δημαρχιακή να κάνει τρεις διαγωνισμούς, ο πρώτος (Θέμα 7) για την προμήθεια κινητού σταθμού μεταφόρτωσης, με πενταετή παροχή υπηρεσιών συντήρησης, προϋπολογισμού 3.450.120 ευρώ, ο δεύτερος (Θ8) για την προμήθεια 5.000 πλαστικών τροχήλατων κάδων απορριμμάτων 1.100 λίτρων και 4.000 τεμαχίων πλαστικών επιστηλίων καλαθιών, προϋπολογισμού 4.105.500 ευρώ, και ο τρίτος (Θ9) για την προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού, με πενταετή παροχή υπηρεσιών συντήρησης και επισκευής μέσω leasing, προϋπολογισμού 57.242.376 ευρώ… Συνολικά μιλάμε για τρεις διαφορετικούς διαγωνισμούς, συνολικής δαπάνης 65.000.000 ευρώ, δηλαδή 22 περίπου δισεκατομμυρίων δρχ. (!) με τροχαίο υλικό για την Καθαριότητα… Ελπίζουμε να λυθούν πολλά προβλήματα.
nnn
ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ μόνο από την παράταξη του δημάρχου ο προϋπολογισμός του 2008, κατά πλειοψηφία, στο δημοτικό συμβούλιο, αφού η αντιπολίτευση τον καταψήφισε. Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού, τα έξοδα προβλέπονται στα 834 εκατομμύρια ευρώ, 172 εκατομμύρια ευρώ διατίθενται για τη μισθοδοσία, 565 περίπου εκατομμύρια για την Καθαριότητα και 83 για τα τεχνικά έργα. Ο προϋπολογισμός του τεχνικού προγράμματος ανέρχεται σε 212,1 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του δήμου -τα οποία αμφισβητήθηκαν έντονα- το 49% θα διατεθεί για τη διαμόρφωση ελεύθερων χώρων για την υγεία, την πρόνοια, τον πολιτισμό, τα σχολεία, τις τεχνικές υποδομές και τους χώρους στάθμευσης. Το 42% αφορά μεγάλες παρεμβάσεις στον Ελαιώνα, τον Προμπονά, τα Κουντουριώτικα, το Γκάζι, το Μεταξουργείο, την Ακαδημία Πλάτωνος, την περιοχή Λεωφόρου Υμηττού και την Κυψέλη. Τέλος, το 9% αφορά τις μελέτες για τα τεχνικά έργα που πρόκειται να δημοπρατηθούν και να υλοποιηθούν.
nnn
ΣΚΛΗΡΗ κριτική για τον προϋπολογισμό εσόδων – εξόδων του δήμου και την πλήρη αντίθεση της παράταξής του εξέφρασε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον δήμο Κώστας Σκανδαλίδης, κατά την ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και επεσήμανε ότι είναι πλασματικός, αντιαναπτυξιακός και ουσιαστικά επαναλαμβάνει εκείνον του 2007, ο οποίος, παρά τις αλλεπάλληλες τροποποιήσεις του, δεν κατάφερε ούτε τις σχεδιαστικές αστοχίες να θεραπεύσει ούτε να αντιμετωπίσει την εικοσάχρονη αναποτελεσματικότητα της οικονομικής διαχείρισης από την παράταξη που διοικεί τον δήμο όλα αυτά τα χρόνια.
ΕΛΠΙΖΑΜΕ -είπε- ότι έναν χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής, θα υπήρχε επιτέλους ένα σχέδιο αποκέντρωσης υπηρεσιών, αναβάθμισης των διαμερισμάτων, αναμόρφωσης των συνοικιών, αλλαγής του καθεστώτος στη λειτουργία του δήμου. Παρά τις διακηρυγμένες προθέσεις, τίποτε δεν άλλαξε το 2007 και τίποτε δεν προβλέπεται να αλλάξει το 2008. Είναι φανερό πως είναι αδύνατο να συμφωνήσουμε με τη δομή και την εκτέλεση ενός προϋπολογισμού που αναπαράγει την ίδια εικόνα και την αδιέξοδη πορεία της πόλης και της δημοτικής αρχής.
ΟΜΩΣ, τόνισε, δυστυχώς οι πράξεις της δημοτικής αρχής μέχρι τώρα δείχνουν ότι πάνε προς αυτήν την κατεύθυνση και θα ήταν λίγο περίεργο να ψηφίσουμε το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου για το 2008. Δηλώσαμε αποχή από την ψηφοφορία, γιατί καταψηφίσαμε τον προϋπολογισμό, έναν προϋπολογισμό που είναι αρκετά πλασματικός, που δεν μπορεί να εφαρμοστεί έτσι όπως είναι, ακόμη και αν πάρει χρήματα από την κυβέρνηση.
nnn
ΑΠΟ ΤΗΝ πλευρά τους, ο Αλέξης Τσίπρας και οι δημοτικοί σύμβουλοι της Ανοιχτής Πόλης καταψήφισαν την πρόταση της δημοτικής αρχής για τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα 2008, επισημαίνοντας ότι η πρόταση του δήμου καταρτίστηκε και σχεδιάστηκε ερήμην των κατοίκων της Αθήνας και μάλιστα ερήμην των δημοτικών διαμερισμάτων. Ένα τέτοιο πρόγραμμα, είπε, η δημοτική αρχή δεν μπορεί να το υλοποιήσει και επεσήμανε τις ευθύνες της όπως και τις ευθύνες της κυβέρνησης, η οποία δεν καταβάλλει τα προβλεπόμενα κονδύλια στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ακόμη, ο επικεφαλής της Ανοικτής Πόλης διαφώνησε με την πρόταση που διατύπωσε ο δήμαρχος για τη μεταφορά του δημαρχείου στον Ελαιώνα, και ειδικά με τον τρόπο που ετοιμάζεται να γίνει, σε σύμπραξη δηλαδή με ιδιώτη… «Εμείς -τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας- θέλουμε να δηλώσουμε την αντίθεσή μας με τον πιο σαφή τρόπο. Λέμε ʽʽόχιʼʼ σε άλλο ένα εμπορικό κέντρο στην Αθήνα».
ΜΙΛΩΝΤΑΣ ακόμη για τον προϋπολογισμό, τόνισε ότι η πρόταση που εισηγείται η δημοτική αρχή δεν έχει όραμα για την πόλη, δεν εμπεριέχει πολιτικές επιλογές ανάπτυξης, κοινωνικής και οικολογικής προστασίας. Είναι η συνέχεια δύο δεκαετιών συντηρητικής πολιτικής στη λειτουργία και τη δράση του δήμου, με μοναδικό στόχο την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων, μια πολιτική που και η σημερινή διοίκηση συνεχίζει, κάτι που αποδεικνύεται από τις επιλογές της. Η αναξιοπιστία και η ανευθυνότητα της δημοτικής αρχής έχει ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση προβλημάτων στην πόλη. Αν δεν παλέψουμε εμείς για την πόλη μας, δεν θα μας τη χαρίσει κανείς.
nnn
ΑΠΟ την πλευρά της Συμπαράταξης υπήρξε σκληρή κριτική τόσο προς την πλευρά της κυβερνητικής πολιτικής όσο και προς την πλευρά της δημοτικής αρχής και καταψήφιση τόσο το τεχνικού προγράμματος όσο και του προϋπολογισμό του για το 2008. Ο επικεφαλής της παράταξης Στέλιος Λάμπρου επεσήμανε ότι:
Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ εξόδων -είπε ο Στέλιος Λάμπρου- προβλέπεται να υλοποιηθεί κατά 57,29% και αυτό σημαίνει ότι δεν θα ολοκληρωθούν έργα που έχουν προγραμματιστεί. Ενώ για το τεχνικό πρόγραμμα είπε ότι το μεγαλύτερο μέρος του είναι έτσι φτιαγμένο ώστε να πολλαπλασιάσουν τα κέρδη τους τα ιδιωτικά συμφέροντα και πάλι στις πλάτες των εργαζομένων κατοίκων της πόλης, με αυτοχρηματοδοτήσεις, «ΘΗΣΕΑΣ», ΣΔΙΤ, ελεγχόμενη στάθμευση, συγχρηματοδοτήσεις με την ΕΕ. Αναφερόμενος στα έργα, ο επικεφαλής της Συμπαράταξης είπε ότι, πέραν από τις μεγαλοστομίες και γενικότητες, η δημοτική αρχή έχει επιλέξει ορισμένους κεντρικούς χώρους για να πραγματοποίησει αμφιβόλου αξίας και προσανατολισμού παρεμβάσεις, ενώ κατήγγειλε ότι πίσω από τις λεγόμενες αναπλάσεις κρύβονται επιχειρηματικά συμφέροντα για εμπορικά κέντρα, πολυδιασκεδαστήρια κ.λπ.


Σχολιάστε εδώ