Και ο ΣΥΝ… ψάχνει για αρχηγό!
Η εξέλιξη αυτή δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία, γιατί φαίνεται ότι κατά καιρούς ο Αλαβάνος είχε εμπιστευθεί σε στελέχη του ΣΥΝ την απόφασή του να αποχωρήσει για λόγους υγείας από την ηγεσία και να περιοριστεί στον κοινοβουλευτικό ρόλο του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι φήμες όμως που συνόδευαν την εντυπωσιακή επιλογή του κ. Αλαβάνου (δεν μας έχουν συνηθίσει σε τέτοιες τολμηρές αποφάσεις άλλοι πολιτικοί αρχηγοί!), ότι πρόθεση του αποχωρούντος είναι να βάλει στην καρέκλα του το αγαπημένο του πουλέν, τον Αλέξη Τσίπρα, που δικαίωσε την προώθησή του με την αύξηση του ποσοστού του ΣΥΝ στις δημοτικές εκλογές της Αθήνας, έχουν ήδη ξεσηκώσει αντιδράσεις στον Συνασπισμό. Αντιδράσεις που περιέχουν την προειδοποίηση ότι μπορεί σε άλλα κόμματα να δίνει ο απερχόμενος το δαχτυλίδι σʼ όποιον θέλει, στον ΣΥΝ όμως τέτοιες επιλογές δεν πρόκειται να περάσουν…
Πολλοί οι διεκδικητές
Οι διεργασίες πάντως για την επόμενη μέρα ξεκίνησαν και οι ενδιαφερόμενοι δεν είναι και λίγοι για τα δεδομένα ενός σχετικά μικρού κόμματος. Ήδη, εκτός από το όνομα του Α. Τσίπρα στην κούρσα διαδοχής, που εκ των πραγμάτων άρχισε, έπεσαν και τα ονόματα του Π. Λαφαζάνη, του Γ. Δραγασάκη, του Φ. Κουβέλη, ακόμα και του ευρωβουλευτή Δ. Παπαδημούλη.
Ο Α. Αλαβάνος επικαλέστηκε προσωπικούς λόγους για την απόφασή του να παραμείνει πλέον απλώς επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και αρκετοί ήταν αυτοί που θυμήθηκαν ότι σε κάποια φάση της πρόσφατης προεκλογικής περιόδου ο πρόεδρος του ΣΥΝ παρουσίασε συμπτώματα υπερκόπωσης και είχε δεχθεί τη φροντίδα των γιατρών. Ωστόσο, σχεδόν κανένας δεν πιστεύει ότι ο πραγματικός λόγος της αποχώρησης είναι αυτά τα προβλήματα, πολύ περισσότερο που και ο ίδιος ο Α. Αλαβάνος στις σχετικές δηλώσεις του επαναλαμβάνει την επιτακτική ανάγκη ανανέωσης του κόμματος, «φωτογραφίζοντας» ως διάδοχό του τον Α. Τσίπρα.
Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο απλά και ο ΣΥΝ δεν είναι ένα κόμμα όπως, για παράδειγμα, το ΠΑΣΟΚ, όπου η διαδοχή ορίζεται με το «δαχτυλίδι» που δίνει ο απερχόμενος στον ερχόμενο (περίπτωση Σημίτη με Γ. Παπανδρέου το 2004). Εκτός των άλλων, ο ίδιος ο Α. Τσίπρας δηλώνει μέχρι στιγμής ότι δεν επιθυμεί να ηγηθεί τώρα του κόμματος.
Δείχνει να έχει επίγνωση της εμβέλειάς του μέσα στο κόμμα και σε κάθε περίπτωση δεν θέλει να «κάψει» τις σίγουρες μελλοντικές του φιλοδοξίες. Ξέρει ότι είναι άλλο πράγμα η απήχηση σε επίπεδο ψηφοφόρων και άλλο η ηγεσία ενός κόμματος, όπου η ισορροπία ανάμεσα στις διάφορες τάσεις -που συχνά φθάνουν την αντιπαράθεσή τους στα άκρα- απαιτεί ικανότητες ζογκλέρ. Έτσι το πιθανότερο είναι ότι θα κρατηθεί σε χαμηλούς τόνους στην τωρινή συζήτηση για τη διαδοχή, κρατώντας τις εφεδρείες του για το όχι και τόσο μακρινό μέλλον.
Εκ των πραγμάτων στον ΣΥΝ «ψάχνονται» για μια μεταβατική λύση μέχρι να ωριμάσει το θέμα της μεταβίβασης της ηγεσίας στη νέα γενιά. Το «Αριστερό Ρεύμα», που κυριαρχεί εσωκομματικά, δεν βλέπει με κακό μάτι την προώθηση του Α. Τσίπρα, αλλά ετοιμάζονται και για την ενδεχόμενη μεταβατική περίοδο για την οποία ακούγονται τα ονόματα των Π. Λαφαζάνη και Γ. Δραγασάκη.
Ο Γ. Δραγασάκης ωστόσο δήλωσε ότι δεν μπορεί να δεχθεί αυτόν τον ρόλο γιατί πιστεύει πως η ηγεσία του κόμματος πρέπει να περάσει στη νέα γενιά. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι που τα ονόματά τους έχουν ακουστεί ή έχουν «πέσει στο τραπέζι» για τον άλφα ή βήτα λόγο (Λαφαζάνης, Χατζησωκράτης κ.λπ.), θα απαντήσουν αύριο Δευτέρα.
Μια λύση που πιθανόν θα εξασφάλιζε την αρμονική συνύπαρξη των διάφορων τάσεων, που η αλήθεια είναι ότι με κόπο εξασφάλισε ο Α. Αλαβάνος, θα ήταν αυτήν του Φ. Κουβέλη, ο οποίος ήδη δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δηλώσει «παρών» στην κούρσα διαδοχής. Αν και είναι ενεργό στέλεχος της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, οι τοποθετήσεις του δεν έχουν πολωτικό χαρακτήρα και απολαύει της αποδοχής όλων των τάσεων του κόμματος.
Πάντως στελέχη της λεγόμενης «εσωκομματικής αντιπολίτευσης» δεν έκρυβαν την ενόχλησή τους από την κίνηση Αλαβάνου, καθώς θεωρούν ότι οι διεργασίες περί την ηγεσία μπορεί να οδηγήσουν το κόμμα σε αλλαγή της φυσιογνωμίας του και να διαταράξουν τις ισορροπίες. Κάποιοι μάλιστα έριξαν στο τραπέζι και το θέμα της αναβολής του επικείμενου συνεδρίου, που είναι προγραμματισμένο για τα μέσα του Ιανουαρίου, προκειμένου να υπάρξει το κατάλληλο χρονικό διάστημα για την προετοιμασία τους στο θέμα της διαδοχής.
Ο ίδιος ο Α. Αλαβάνος είναι διατεθειμένος να παρακολουθεί την όλη διαδικασία και γιʼ αυτό επέλεξε να παραμείνει πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, θέση που του επιτρέπει να έχει την κοινοβουλευτική παρέμβαση και την αναγκαία δημοσιότητα.
Οι ραγδαίες εσωκομματικές εξελίξεις έριξαν σε δεύτερη μοίρα τις δημόσιες παρεμβάσεις των Λ. Κύρκου και Ν. Κωνσταντόπουλου, οι οποίοι πρότειναν ανοιχτά τη συνεργασία του ΣΥΝ με το ΠΑΣΟΚ και μάλιστα όχι μόνο σε επίπεδο κυβερνητικής συνεργασίας μετεκλογικά αλλά και κοινής προεκλογικής καθόδου.