Κάτω στον Πειραιά

// Η καθαριότητα εξακολουθεί να αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα της δημοτικής αρχής Φασούλα. Η διαπίστωση του ίδιου του δημάρχου και των επιτελών του είναι πως η εικόνα της πόλης δεν αντικατοπτρίζει ούτε την προσπάθεια που γίνεται, αλλά ούτε και τη δέσμευση για διαρκή, σχολαστική και αποτελεσματική υπηρεσία καθαριότητας.

Για τον λόγο αυτόν οι πρώτοι εργαζόμενοι του δήμου που εξοφλήθηκαν τόσο από μισθούς όσο και από υπερωρίες, επιδόματα κ.λπ. ήταν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα. Τα πρώτα μέσα που επιδιορθώθηκαν και επανήλθαν σε κατάσταση ετοιμότητας ήταν εκείνα που ανήκουν στον τομέα αυτόν.

Το πρόβλημα όμως φαίνεται ότι δεν είναι μόνο του Πειραιά. Aντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ήρθε πριν από λίγες μέρες στην Αθήνα διαπίστωσε ότι εκείνο που λείπει δεν είναι ούτε το προσωπικό ούτε τα μέσα. Λείπει η ενεργή συμμετοχή των πολιτών στην προσπάθεια για μια καθαρότερη πόλη. Η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία, την οποία αποτελούσαν ο διευθυντής Περιφερειακής Πολιτικής και ο διευθυντής Περιβάλλοντος, πήρε μέρος σε ευρεία σύσκεψη που έγινε στο Δημαρχείο της Αθήνας, στην οποία, εκτός από υψηλόβαθμες αντιπροσωπείες των Δήμων Αθηνών και Πειραιώς, μετείχαν ο περιφερειάρχης κ. Μανιάτης, ο πρόεδρος της ΕΣΔΚΝΑ, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών και ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Οι ευρωπαίοι ειδικοί έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου, γιατί καθυστερεί το χρονοδιάγραμμα λειτουργίας των ΧΥΤΑ στην Αττική και η χώρα μας απειλείται με σοβαρότατα πρόστιμα. Εκείνο που υπογράμμισαν είναι πως σε κάθε επίπεδο θα πρέπει στο μέλλον οι δήμοι να προχωρήσουν σε περιφερειακό σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων αλλά και για την αξιοποίηση της ανακύκλωσης. Δεσμεύτηκαν ωστόσο να απελευθερώσουν κοινοτικούς πόρους ώστε να γίνει άμεσος εφοδιασμός των δήμων της Αττικής με εξοπλισμό και υλικοτεχνική υποδομή.

Οι ευρωπαίοι διευθυντές ζήτησαν επίσης να ενταθεί η καμπάνια για την ανακύκλωση και να ληφθούν μέτρα ώστε να εφαρμόζεται σε όλα τα νοικοκυριά. Όπως τόνισαν μάλιστα, σε πολλές χώρες της ΕΕ γίνονται έλεγχοι στα σπίτια για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν οι τρεις κάδοι όπου πρέπει να συγκεντρώνονται τα προς ανακύκλωση απορρίμματα. Οι κάδοι αυτοί αδειάζουν κάθε εβδομάδα! Όμως είναι στα σπίτια, σε ειδικούς χώρους, και δεν μένουν εκτεθειμένοι στους δρόμους, ώστε αν αργήσει το απορριμματοφόρο να περάσει, να μη γίνονται εστία μόλυνσης και χαλάει η εικόνα των πόλεων. Αναφέρθηκε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι τα μεγάλα καταστήματα θα πρέπει να ελεγχθούν πρώτα ως προς το τι κάνουν τα απορρίμματά τους, καθώς οι ογκώδεις συσκευασίες των προϊόντων τους, όταν πετιούνται στον δρόμο, καλύπτουν τους κάδους και δημιουργούν… λόφους άχρηστων υλικών γύρω απ’ αυτούς.

// Το υπουργείο Εσωτερικών θα προμηθευτεί 82 σύγχρονα οχήματα αποκομιδής απορριμμάτων με κινητήρα φυσικού αερίου, μέσω του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» του Γ’ ΚΠΣ. Τα οχήματα θα κοστίσουν συνολικά 14 εκατ. ευρώ και θα διατεθούν στους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ της Αττικής.

Ο Δήμος Πειραιά, αμέσως μόλις πληροφορήθηκε τη σημαντική αυτή ενέργεια του υπουργείου, ζήτησε τα 20 από τα οχήματα αυτά να του παραχωρηθούν.

Το σχετικό έγγραφο, που το υπογράφει ο γενικός γραμματέας του δήμου Γιώργος Οικονομόπουλος, αναφέρει:

«Η διάθεση αυτή ικανοποιεί πλήρως τα κριτήρια και τον σκοπό του ανωτέρω μέτρου, δεδομένου ότι ο Δήμος Πειραιά, αποτελώντας το δεύτερο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της Αττικής και τη μεγαλύτερη πύλη εισόδου από θαλάσσης της χώρας, παρουσιάζει εξαιρετικά αυξημένες ανάγκες εκσυγχρονισμού του στόλου των οχημάτων με φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες, ιδιαίτερα για την περιοχή του κέντρου του δήμου, όπου η έντονη κυκλοφορία συνεπάγεται αυξημένη περιβαλλοντική επιβάρυνση».

// Πολυπληθής ήταν η αντιπροσωπεία των επώνυμων Πειραιωτών που βρέθηκαν στον δήμο για να στηρίξουν τον Ολυμπιακό στον αγώνα με τη Λάτσιο. Πρώτος πρώτος έφυγε αμέσως μετά τη μέρα της γιορτής του ο πρόεδρος της ΔΕΠΕΠ Στέλιος Μπρατσόλης, που δεν χάνει παιχνίδι του θρύλου. Τον ακολούθησαν ο Βασίλης Βουγιουκλάκης (ανεξάρτητος πλέον δημοτικός σύμβουλος Πειραιά) και ο αντιδήμαρχος Κορυδαλλού Γιάννης Διάκος, ο οποίος, όποτε ακολουθεί σε εκτός έδρας παιχνίδι τον Ολυμπιακό, πάντα φέρνει θετικό αποτέλεσμα. Λέτε για να του φέρει… γούρι να τον έβαλε και ο Κασσιμάτης αντιδήμαρχο στα Οικονομικά;

// Μια που μιλάμε όμως για τον Κορυδαλλό, να σημειώσουμε ότι η νέα δημοτική αρχή αποφάσισε να μην κάνει καμιά αύξηση το 2008 στα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού. Ταυτόχρονα, έχει εκπονήσει ένα μεγάλο πρόγραμμα ανανέωσης του μηχανολογικού εξοπλισμού της υπηρεσίας καθαριότητας και ενίσχυσης με μόνιμο προσωπικό, που θα υλοποιηθεί εντός του 2008. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την προμήθεια καινούργιων απορριμματοφόρων και αυτοκινήτων-σαρώθρων, προκειμένου να αντικαταστήσουν τα παλιά και να είναι πιο αποδοτικά στον ρόλο τους.

// Από τις πλέον αποδοτικές δημοτικές επιχειρήσεις είναι η ΔΕΠΑΠΕΚ, η οποία καθημερινά δίνει τη «μάχη» της για την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου Κορυδαλλού, αλλά και την εξυπηρέτηση των πολιτών. Από τις πλέον αξιόπιστες παρουσίες στη σύνθεσή της, ο αντιπρόεδρος Γιώργος Γκόγκος, αλλά και ο «ιθύνων νους» Δημ. Χριστοφορίδης, που αποτελούν «αχτύπητο δίδυμο» και καταφέρνουν πάντα να δίνουν λύσεις σε όλα τα θέματα που ανακύπτουν. Άλλος ένας συνδυασμός που του βγήκε του Στ. Κασσιμάτη.

// Να γυρίσουμε όμως στον Πειραιά και να αναλύσουμε το «φαινόμενο» Βουγιουκλάκης. Ο Βασίλης Βουγιουκλάκης προέρχεται από παλιά συντηρητική οικογένεια του Πειραιά και από πολύ νέος διακρίθηκε στον πολιτικό στίβο, αφού, όποτε ασχολήθηκε με τα κοινά είχε επιτυχία, καθώς ο κόσμος έδειχνε να τον εμπιστεύεται και να τον στηρίζει. Πριν από τις δημοτικές εκλογές του προπερασμένου Οκτωβρίου ο Βουγιουκλάκης, σύμβουλος τότε του Αγραπίδη, που είχε μάλιστα εκλεγεί και σε καλή σειρά, προσπάθησε να πάρει το «χρίσμα» της ΝΔ για τον Δήμο Κορυδαλλού. Τελικά δεν τα κατάφερε και, λίγο μετά, ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τον συνδυασμό Αγραπίδη και την ένταξή του στον συνδυασμό Φασούλα. Πολλοί είπαν τότε ότι στην ενέργεια αυτή προχώρησε γιατί δυσαρεστήθηκε από τη στάση της ΝΔ, που δεν τον στήριξε για υποψήφιό της στον Κορυδαλλό. Όμως η αλήθεια είναι ότι ο ίδιος δεν συμφωνούσε με την πολιτική Αγραπίδη στον δήμο και αργά ή γρήγορα θα εγκατέλειπε τον συνδυασμό. Το έκανε, βέβαια, αλλά πολύ αργά. Σε λάθος χρόνο, γιατί συνδυάστηκε με το θέμα του Κορυδαλλού. Με τον Φασούλα κατάφερε να επανεκλεγεί και μάλιστα σε ακόμα καλύτερη σειρά από πριν. Τότε μάλιστα έλεγε ότι συστρατεύεται μαζί του, γιατί πίστευε πως με αυτόν δήμαρχο θα ήταν εφικτό να ξαναβρεί τον δρόμο του ο Πειραιάς. Ο Φασούλας όμως, σύμφωνα με το περιβάλλον του, δεν τον αξιοποίησε όπως θα περίμενε ο ίδιος. Έτσι άρχισε να αποστασιοποιείται, να μην ψηφίζει τα θέματα που έφερνε η πλειοψηφία και γενικά να δείχνει πως απομακρύνεται. Στις τελευταίες εκλογές επιδίωξε πάλι να μπει στις λίστες της ΝΔ στη Β’ Περιαιά, αλλά και πάλι δεν τα κατάφερε. Τότε άρχισε να… φλερτάρει με τον ΛΑΟΣ, αλλά τελικά δεν κατέβηκε υποψήφιος με κανέναν. Τώρα, μετά από καιρό, ανεξαρτητοποιήθηκε από τον συνδυασμό Φασούλα, καταγγέλλοντας τον δήμαρχο για ανεπάρκεια, άκρατο κομματισμό, έλλειψη ενδιαφέροντος κ.λπ. Αλήθεια, ενάμιση χρόνο ο Φασούλας ήταν καλός και τώρα ξαφνικά δεν… του κάνει; Ή μήπως… έπαψε να είναι καλός όταν η ΝΔ τού διεμήνυσε ότι δεν είναι δυνατόν να θέλει να επιστρέψει στους κόλπους της και να ανήκει σε συνδυασμό του ΠΑΣΟΚ; Σ’ αυτήν την περίπτωση όμως δεν θα έπρεπε από τότε να είχε διαχωρίσει τη θέση του και να είχε ανεξαρτητοποιηθεί; Γιατί περίμενε να έρθουν… Χριστούγεννα για να το κάνει; Κι αφού άλλοι ουσιαστικά είναι οι λόγοι που του επιβάλλουν την αποχώρηση από τον συνδυασμό, τι του φταίει ο Φασούλας; Δεν νομίζουμε ότι χρειαζόταν άλλοθι για την απόφασή του και εν πάση περιπτώσει ο καθένας είναι υπεύθυνος για τις επιλογές του. Κάτι που σημαίνει πως, αν δεν του… βγαίνουν, δεν ψάχνει να βρει αλλού τις αιτίες, αλλά, στη χειρότερη περίπτωση, κάνει την αυτοκριτική του…

// Απόλυτα επιτυχημένες ήταν οι δύο πρώτες παραστάσεις του παιδικού θιάσου «Μαγική Σβούρα» του Δ. Αδάμη, που έγιναν στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Β’ Γυμνασίου Καλλίπολης. Τα παιδιά γέμισαν την αίθουσα και όλοι κατάλαβαν πόσο μεγάλη ανάγκη υπάρχει για έναν παιδικό θίασο στον Πειραιά. Οι παραστάσεις θα συνεχιστούν σήμερα στις 6 μ.μ. και αύριο στις 10 π.μ., με ελεύθερη πάντα είσοδο.

Η επιτυχία του εγχειρήματος οφείλεται αποκλειστικά στο Α’ διαμέρισμα και στην Επιτροπή Παιδείας που είχε την ευθύνη της διοργάνωσης, και τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια. Είναι καιρός τα διαμερίσματα να αναλάβουν τέτοιες πρωτοβουλίες και ρόλους, όχι γιατί αυτός είναι ο προορισμός τους, αλλά και γιατί τις έχουν ανάγκη οι δημότες…

// Για μετατροπή των χώρων του Στρατοπέδου Παπαδογιώργη, στα Καμίνια, σε… χωματερή καταγγέλλει τον δήμο ο Σύνδεσμος για την Προστασία Περιβάλλοντος Πειραιά. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, «τον χώρο που ο Δήμος Πειραιά απέκτησε από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με την υπογραφή του τ. υφυπουργού κ. Βασίλη Μιχαλολιάκου, με σκοπό να μετατραπεί σε χώρο πρασίνου και αθλητισμού, η δημοτική αρχή του αθλητή Παν. Φασούλα τον μετέτρεψε σε χωματερή για απόρριψη παντός είδους αντικειμένων, όπως μπάζα, στρώματα, κλαδιά, παπλώματα κ.λπ.».


Σχολιάστε εδώ