Θέμα αγγλικών βάσεων θέτει ο Τάσσος!

Συγκεκριμένα, τόνισε ευθαρσώς ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα θα προχωρήσει σε επανεξέταση του καθεστώτος των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο.
Ο Τ. Παπαδόπουλος συνέδεσε άμεσα αυτήν τη σημαντική πρωτοβουλία με τη συμφωνία του περασμένου Ιουλίου μεταξύ Μεγ. Βρετανίας και Τουρκίας, με την οποία προέκυπτε έμμεση αναγνώριση του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους στην Κύπρο.
Χαρακτήρισε αυτήν τη συμφωνία παράνομη, απαράδεκτη, δυσμενέστατη. Και υπογράμμισε ότι κατόπιν αυτής προχωρεί στην αναθεώρηση όλου του πλέγματος των σχέσεων Κύπρου – Μεγ. Βρετανίας. Σε αυτά τα πλαίσια, διευκρίνισε, θα επανεξεταστεί και το καθεστώς των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο.
Ο σχετικός διάλογος έχει ως εξής:
• Μας είπατε για τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου. Μένει ένα ακόμη σημαντικό σημείο στη σειρά των γεγονότων. Ήταν η συμφωνία ανάμεσα στους Άγγλους και την τουρκική κυβέρνηση. Προκάλεσε δυσμενή εντύπωση σε όλους. Και ρωτώ, ευθέως, σκέφτεστε κάποια μέτρα κατά των Άγγλων;
– Να πω πρώτα ότι αυτή η συμφωνία κατά τη γνώμη μου, και κατά τη γνώμη όλων των συμβούλων μου, είναι και παράνομη και είναι και απαράδεκτη, όσον αφορά και το περιεχόμενο. Λοιπόν, με βάση αυτήν τη συμφωνία που είναι δυσμενέστατη, εμείς έχουμε προβεί, προβαίνουμε ακόμα, πρώτον σε μια γενική αναθεώρηση όλου του πλέγματος των σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Αγγλία. Όλου του πλέγματος. Δεύτερον, στο μεταξύ, υπάρχει μια σειρά από μέτρα, κάποια τα έχουμε λάβει, άλλα βρίσκονται σε εξέλιξη, ώστε να γίνει αισθητό στην Αγγλία ότι δεν μπορούμε να δεχτούμε αδιαμαρτύρητα και χωρίς αντίδραση, που επηρεάζει σοβαρά τις σχέσεις μας με την Αγγλία, αυτήν τη συμφωνία.
• Ακούω διάφορα και κάποιους να λένε και για επανεξέταση του καθεστώτος των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο. Υπάρχει τέτοιο θέμα;
– Όταν λέω όλο το πλέγμα των σχέσεων περιλαμβάνω ανεξαιρέτως όλα τα θέματα. Πρέπει όλα να μελετηθούν και όλα σας διαβεβαιώ μελετώνται με όλη τη σοβαρότητα που επιβάλλει το θέμα και με όση σοφία μπορούμε να δανειστούμε από εμπειρογνώμονες και άλλους ειδικούς.


Σχολιάστε εδώ