Βοήθεια, μας κλέβουν!

ΔΡΑΜΑ για τους έλληνες είναι που βλέπουν ένα οργανισμό, κοινής ωφέλειας μέχρι από λίγα έτη, να ενθυλακώνει χωρίς καμία ντροπή σχεδόν ολόκληρο τον μισθό τους και τον πρόεδρο της ΔΕΗ –μάνατζερ από τον ιδιωτικό τομέα– να ζητάει σαν τον πιο στυγνός Σάιλοκ, να αυξήσεις 30 % στα τιμολόγια…

Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ λαός καλείται να πληρώσει όχι μόνο τις ανοησίες, τις σπατάλες και τις ρεμούλες που έχουν γίνει από διάφορα λαμόγια και κομματόσκυλα που διαχειρίστηκαν την τύχη της ΔΕΗ και επηρέαζαν αποφασιστικά τις αποφάσεις της επιχείρησης, αλλά και τους διάφορους χλιδάτους μεσάζοντες που πλούτισαν από τα στραβά μάτια που έκαναν και κάνουν οι κυβερνήσεις και οι οποίοι σήμερα με όλη αυτή την ιστορία τρίβουν τα χέρια τους και ετοιμάζονται για τη νέα μεγάλη επιδρομή και τη μεγάλη «ληστεία».

ΕΧΕΙ ΣΤΗΝ κυριολεξία στηθεί ένας χορός των διαπλεκομένων, μια μεγάλη μάχη συμφερόντων που θα οδηγήσει στην καταλήστευση των καταναλωτών και τη διάλυση της ΔΕΗ, για να δουλέψει, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, ο ανταγωνισμός… χωρίς να προσδιορίζουν το πότε… Μιλάμε για ένα τεράστιο πάρτι των διαπλεκομένων, όπου τον χορό σέρνει η διοίκηση της ΔΕΗ, η ΡΑΕ, η κυβέρνηση, τα ΕΛΠΕ (Λάτσης), οι Μπόμπολας, Περιστέρης, Μυτιληναίος, ξένες πολυεθνικές, κουμπάροι πρώην στελεχών της ΔΕΗ, διακομματικής υποστήριξης και με στήριξη από συγκρότημα Τύπου, οι οποίοι ετοιμάζονται να πάρουν θέση και να ορμήσουν… Ετοιμάζονται να τρέξουν για να προλάβουν…

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ των καταναλωτών είναι μεγάλες, αλλά προς το παρόν βουβές, είναι όμως φανερό ότι αυτήν τη φορά η δυσφορία και ο θυμός έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και είναι ένας θυμός που δεν πρόκειται εύκολα να περάσει…

Αγορά ενέργειας από το εξωτερικό

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ των όσων συμβαίνουν στον χώρο της ΔΕΗ και με τις ευλογίες της ΡΑΕ (Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας) είναι το γεγονός ότι από το 2004 έχει τετραπλασιαστεί το ποσό το οποίο πληρώνουμε στο εξωτερικό. Το 2004 η αγορά ενέργειας από το εξωτερικό ήταν 180.000.000 ευρώ και μέσα σε τρία χρόνια έφθασε τα 720.000.000 ευρώ. Αυτή η τεράστια διαφορά προκαλείται από το «καπέλο» με το οποίο πληρώνουμε το ρεύμα σε ιδιώτες, που μετά από απόφαση της ΡΑΕ πήγε από 42 στα 57 ευρώ ανά MWh.

ΕΙΧΑΜΕ και εισαγωγές από ιδιώτες μέσω Βουλγαρίας και Ρουμανίας που ήταν στα 34 ευρώ (που έκαναν Καρφούρ και Μαρινόπουλος), οι οποίοι βεβαίως άρχισαν να πουλάνε από 34 στα 66-70 ευρώ/MWh, μία τιμή που θα πρέπει να πούμε ότι αλλάζει με την μέρα, με την ώρα και πολλές φορές ανεβαίνει από τα 70 ευρώ και φθάνει τα 80 ευρώ/MWh.

Φταίει το χαμηλό κόστος…

ΞΑΦΝΙΚΑ το 2004 όταν άλλαξαν οι συσχετισμοί, θεωρήθηκε ότι το ρεύμα που παρήγε η ΔΕΗ ήταν μισοτιμής, δηλαδή χαμηλού κόστους, γεγονός που δεν επιτρέπει στους ιδιώτες να επενδύσουν και γιʼ αυτό άρχισαν σιγά σιγά να το ακριβαίνουν. Ενδεικτικό της μεγάλης ληστείας που γίνεται σε βάρος της ΔΕΗ και του καταναλωτή, στον βωμό του ανταγωνισμού και της απελευθέρωσης, είναι το γεγονός ότι αυτοί που πουλάνε στην ΔΕΗ ρεύμα, το αγοράζουν απʼ αυτήν με 45 ευρώ ανά MWh και το πουλάνε και πάλι στη ΔΕΗ 66 έως και 70 ευρώ ανά MWh. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι από αυτήν τη μεταπώληση υπήρχαν κέρδη γύρω στα 60.000.000 ευρώ όταν το κόστος παραγωγής φθάνει τα 190.000.000 ευρώ.

ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ μάλιστα να σημειωθεί ότι είναι δύσκολο να συσχετίσει κανείς τις αυξήσεις με τις συνεχώς αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου και φυσικά δεν μπορούν να ισχυριστούν ότι υπάρχει μεγάλο κόστος παραγωγής και ότι οι τιμές του συστήματος έχουν ανέβει και αυτές στα ύψη. Και τούτο γιατί κατά 60% η παραγωγή προέρχεται από λιγνίτη, 10% από υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις και το υπόλοιπο 30% από φυσικό αέριο και πετρέλαιο, των οποίων οι τιμές ελάχιστα επηρεάζουν το κόστος παραγωγής.

Οι καταναλωτές πληρώνουν τους ιδιώτες

ΠΕΡΑ από το υποκριτικό ενδιαφέρον που εκφράζεται από το υπουργείο Ανάπτυξης για την οικονομική υγεία της ΔΕΗ, στο όνομα της οποίας επιβάλλονται οι αυξήσεις, το ίδιο το υπουργείο ομολογεί ανοικτά ότι οι αυξήσεις είναι αναγκαίες, για να μπορέσουν να κερδοσκοπήσουν αβίαστα στη δήθεν απελευθερωμένη αγορά ενέργειας οι λίγοι ιδιώτες που ενδιαφέρονται για παραγωγή ηλεκτρισμού.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ είναι λοιπόν ότι η ΔΕΗ έχει πολύ χαμηλό κόστος παραγωγής και ουδείς ιδιώτης μπορεί να την ανταγωνιστεί χωρίς να βουλιάξει σε ζημίες. Για τον λόγο αυτό, η κυβέρνηση και η ΡΑΕ, όπως σημειώσαμε, έχουν προχωρήσει σε γενναία αύξηση της λεγόμενης οριακής τιμής του συστήματος, δηλαδή της ανώτερης τιμής «χονδρικής» στην οποία είναι υποχρεωμένη η ΔΕΗ να αγοράζει το ρεύμα των ιδιωτών. Αυτή η αύξηση, εκτιμά η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, «τσεκούρωσε» την κερδοφορία της ΔΕΗ κατά 256 εκατ. ευρώ το 2006, «αιμορραγία» που συνεχίζεται και φέτος.

ΕΤΣΙ, προκειμένου να αντέξει οικονομικά η ΔΕΗ τη ζημία που της προκαλεί η υποχρεωτική αγορά ακριβού ρεύματος από τους ιδιώτες, ο τελικός λογαριασμός της «απελευθέρωσης» μεταφέρεται στους καταναλωτές, με τη μορφή των αυξημένων τιμολογίων της ΔΕΗ. Επίσης, η αύξηση των τιμολογίων επιτρέπει και στους ιδιώτες, που ενδιαφέρονται να κατασκευάσουν σε συνεργασία με τη ΔΕΗ νέες μονάδες 3.500 MWh, να εξασφαλίσουν τα αναγκαία ίδια και δανειακά κεφάλαια για τις επενδύσεις τους, οι οποίες με τα νέα τιμολόγια μετατρέπονται σε πραγματικό χρυσωρυχείο.

ΕΤΣΙ οι αυξήσεις επιβάλλονται για να στρωθεί με… κέρδη ο δρόμος των ιδιωτών προς την ενέργεια και αυτό γίνεται σαφές και από σχετικό non paper που διένειμε το υπουργείο, που ούτε λίγο ούτε πολύ επισημαίνει ότι οι τιμές του ρεύματος αυξάνονται για το καλό μας!!!

Πετσοκόβουν τα εισοδήματα των μισθωτών…

ΠΑΝΤΩΣ με τις υπέρογκες αυξήσεις… αναμένεται να πάρει «φωτιά» και ο τιμάριθμος, δηλαδή ουσιαστικά θα πληρώσουν οι καταναλωτές τα τεράστια και εύκολα υπερκέρδη λίγων ιδιωτών, οι οποίοι όχι μόνο θα μπουν εκ του ασφαλούς και με δανεικά στην παραγωγή ηλεκτρισμού, αλλά θα πλουτίσουν κιόλας. Δυστυχώς με τα χαράτσια αυτά κυβέρνηση και ΔΕΗ θα «πετσοκόψουν» τα εισοδήματα των περισσότερων καταναλωτών από αύριο (πρώτη δόση) και από τον Ιούλιο του 2008 (δεύτερη δόση).

ΗΔΗ οι βιομήχανοι προαναγγέλλουν αυξήσεις και στα βασικά καταναλωτικά αγαθά, στο όνομα της επιβάρυνσης του κόστους παραγωγής, και το μέλλον διαγράφεται ζοφερό για τα περισσότερα νοικοκυριά. Δυστυχώς βρισκόμαστε μπροστά σε μια από τις μεγαλύτερες ληστείες σε βάρος του ελληνικού λαού και φαίνεται να μην έχει γίνει αντιληπτό από την κυβέρνηση το κόστος που θα επωμιστεί από αυτήν ακριβώς την υπόθεση.


Σχολιάστε εδώ