Από το Περιστύλιο…

Καταψήφισαν ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και ο Απόστολος Κακλαμάνης που δήλωσε τη διαφωνία του με την κύρωση αυτών των συμβάσεων από τη Βουλή. Βαρύ το τίμημα για όσους θα διέρχονται τον αυτοκινητόδρομο Ελευσίνα – Κόρινθος – Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα που παραχωρείται στον κατασκευαστή για πάνω από 30 χρόνια. Το κόστος των διοδίων είναι 0,04 ευρώ ανά χιλιόμετρο, πράγμα που σημαίνει ότι η διαδρομή Αθήνα – Τσακώνα είναι 13,7 ευρώ, και Αθήνα – Γιάννενα, συνυπολογιζομένης της διέλευσης της γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου, 27,6 ευρώ. Και όπως σχολίασε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς απαντώντας στις παρατηρήσεις της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Άννας Φιλίνη , «εάν θέλει κάποιος να πάει μέσα από τον αυτοκινητόδρομο θα πληρώσει»!

Μακρύς ήταν ο κατάλογος των ομιλητών. Η συνεδρίαση έκλεισε στις έξι το απόγευμα, καθώς τοποθετήθηκαν όλοι οι εκ Πελοποννήσου βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ…

>> Πάλι έκανε την παρουσία του αισθητή στη συζήτηση για το Ασφαλιστικό στη Βουλή ο Θόδωρος Πάγκαλος. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ έχει στιλ και το αποδεικνύει κάθε φορά που… διαφωνεί με κάποιον. Ο καβγάς με τον υπουργό Απασχόλησης έγινε για τα ελλείμματα των Ταμείων. Ο κ. Μαγγίνας έριξε ευθύνες στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ… Μπροστάρισα η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου τον κατηγόρησε ότι ψεύδεται. Ο κ. Πάγκαλος, ωστόσο, εκφράστηκε πιο άμεσα: «Τον κακό σου τον καιρό. Έτσι να φωνάζεις στο χωριό σου»!

«Είσαι υβριστής. Για το χωριό μου είμαι υπερήφανος!» απάντησε ο κ. Μαγγίνας. Αλλά ο κ. Πάγκαλος είχε την τελευταία λέξη: «Είσαι θρασύδειλος!».

>> Θα βάζανε τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα. Το εξωφρενικό της παρ΄ ολίγον ανάθεσης σε ιδιωτική εταιρεία της ασφάλειας των λιμανιών σχολίασε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Διαμαντίδης: «Συγκεκριμένη εταιρεία που ανήκει σε πρώην βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας τον κ. Βάιο Σταθόπουλο είχε αναλάβει τη μελέτη αυτή. Συνέταιρος όμως του κυρίου Σταθόπουλου ήταν ένας άνθρωπος ο οποίος καταδικάστηκε σε ισόβια για εισαγωγή ναρκωτικών. Είναι δυνατόν να αναθέτουμε σε τέτοιες εταιρείες, που τις στελεχώνουν και τις διοικούν άτομα τα οποία καταδικάστηκαν σε ισόβια ή την περίοδο εκείνη ήταν υπόδικα, τη φύλαξη των λιμένων;».

Τι συνέβη; Υπάρχει ένα κύκλωμα λαθρεμπορίας ναρκωτικών από το 1986, το οποίο αποκαλύφθηκε πριν από λίγα χρόνια, οδηγήθηκε στα δικαστήρια και καταδικάστηκαν σε ισόβια. Και σʼ αυτήν την εταιρεία είναι ο πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας με κάποιον συνέταιρό του, ο οποίος τυγχάνει να είναι και γαμπρός του, έχει παντρευτεί την αδελφή του. Σʼ αυτήν την εταιρεία ανατέθηκε η μελέτη από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Τα ποινικά μητρώα ελέγχθηκαν τότε; Και μετά την ισόβια κάθειρξη γίνεται ΕΔΕ. Τι θα βγάλει δηλαδή η ΕΔΕ;

>> Κριτική στο ΠΑΣΟΚ από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Πάνο Παναγιωτόπουλο: «Οι τελευταίες εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ δεν κατάφεραν να αλλάξουν τίποτε από το περιεχόμενο του αντιπολιτευτικού λόγου που αρθρώνουν οι, κατά τα άλλα, εκλεκτοί και έγκριτοι συνάδελφοι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης σʼ αυτήν την αίθουσα. Δυστυχώς, όλα συνιστούν μηδενιστική αντιπολίτευση. Είναι η επανάληψη αυτής της παλαιάς, φθαρμένης κασέτας με την ψευδοπροοδευτική και –επιτρέψτε μου να πω– την ψευδοσοσιαλιστική ρητορική».

>> Ο βουλευτής της ΝΔ βρήκε και… υποστηρικτές από την αντιπολίτευση:
– Παναγιώτης Λαφαζάνης: «Εγώ χαίρομαι να ακούω τον κύριο Παναγιωτόπουλο να μιλά. Προσπαθεί στις αγορεύσεις του να δώσει ένα σοσιαλιστικό επίχρισμα σε μια ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική. Συμφωνώ με τον χαρακτηρισμό του για ψευδοσοσιαλισμό του ΠΑΣΟΚ».
– Άδωνις Γεωργιάδης: «Ο κ. Παναγιωτόπουλος ήταν πραγματικά εξαιρετικά απολαυστικός. Εγώ διάβαζα στις εφημερίδες για τον “κόκκινο Πάνο”. Νομίζω ότι σήμερα, ελλείποντος του ΚΚΕ, θα μπορούσε να κάτσει στα από κει έδρανα και να μας μιλήσει λίγο για την ταξική πολιτική που ακολουθούσε το ΠΑΣΟΚ».

>> Χωρίς ασφαλιστική κάλυψη και με το πενιχρό ποσό των 146 ευρώ εργάζονται οι σχολικοί τροχονόμοι προκειμένου να αποτραπούν τροχαία ατυχήματα και να επιστρέφουν τα παιδιά σώα στους γονείς τους. Έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών το 2004 δήλωνε ότι οι σχολικοί τροχονόμοι, όπως οι σχολικοί φύλακες και οι συμβασιούχοι των ΚΕΠ, δεν εξαιρούνται από το Προεδρικό Διάταγμα του 164/2004, αλλά από τότε δεν έχουν κατοχυρωθεί τα εργασιακά και οικονομικά τους δικαιώματα.

>> Το θέμα έφερε στη Βουλή με επίκαιρη ερώτηση ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης . Ο υφυπουργός Εσωτερικών Θ. Νάκος έδειξε κατάπληκτος με τις… αξιώσεις των σχολικών τροχονόμων, που βιώνουν έναν ιδιότυπο εργασιακό ρατσισμό: «Ουαί και αλίμονο, αν μπορούσαν να υπαχθούν στις διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος 164», είπε, τονίζοντας ότι ο θεσμός ξεκίνησε με εθελοντική προσφορά εργασίας και κάποια αποζημίωση για τα έξοδα κίνησης.

>> Τους παρότρυνε μάλιστα να προσφύγουν στο ΑΣΕΠ, το οποίο είναι το μόνο αρμόδιο να κρίνει αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις του άρθρου 11 του Προεδρικού Διατάγματος 164/2004!

>> Λεπτομέρεια με ενδιαφέρον: Το αρμόδιο υπηρεσιακό συμβούλιο με την απόφαση 484 έκρινε ότι συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις για την υπαγωγή των σχολικών τροχονόμων στο ΠΔ και αργότερα -άγνωστο πώς- άλλο τμήμα δήλωσε ότι «εκ προφανούς παραδρομής απεφάνθη»…

>> Στο μεταξύ, ο ΟΑΕΔ αρνήθηκε να εντάξει στα μητρώα του σχολική τροχονόμο, δηλώνοντας ότι η υπηρεσία τη διέγραψε από τα μητρώα ανέργων, επειδή εργάζεται ως σχολική τροχονόμος.

>> Και ο εμπαιγμός στους εργαζόμενους που πρόσφατα έλαβαν τη γενναία αύξηση των 30 ευρώ μηνιαίως συνεχίζεται…


Σχολιάστε εδώ