Έρχεται νέα (ν)τροπολογία με «δώρο» 1,7 δισ. ευρώ για την Εθνική!
Το «Π» αποκαλύπτει σήμερα την ταυτότητα και τον ρόλο της εταιρείας συμβούλων Hewitt Associates, που έχει πάρει… εργολαβία από τον υπουργό Οικονομίας, κ. Γ. Αλογοσκούφη, τις μελέτες για τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις των μεγάλων τραπεζών, τη στιγμή που η ίδια υπερηφανεύεται ότι στο πελατολόγιό της περιλαμβάνονται οι «έξι μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες»!
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», η ένταξη και των εργαζομένων της Εθνικής στην επικουρική ασφάλιση του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) μεθοδεύεται ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που εντάχθηκε πρόσφατα η Alpha Bank, πληρώνοντας εντόκως μόνο 543 εκατ. ευρώ σε δέκα δόσεις, ενώ η αναλογιστική μελέτη που διενεργήθηκε με εντολή του συλλόγου εργαζομένων προσδιόριζε τις υποχρεώσεις της σε ποσό 1,6 δισ. ευρώ.
Και στις δύο περιπτώσεις το… κλειδί του παραδείσου για τις τράπεζες το κρατά η εταιρεία συμβούλων Hewitt Associates, που διενήργησε τις οικονομικές μελέτες για τον προσδιορισμό των υποχρεώσεων των τραπεζών στο ΕΤΑΤ, κατόπιν απευθείας ανάθεσης με αμφισβητούμενη διαδικασία.
Όπως έγραψε το «Π» την περασμένη εβδομάδα, ο σύλλογος εργαζομένων της Alpha Bank υποστηρίζει ότι από εγκύκλιο του ίδιου του υπουργείου Οικονομικών επιβάλλεται να ανατίθενται αυτές οι μελέτες με ανοικτή διαδικασία και όχι με απευθείας ανάθεση, ενώ οι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα να σχολιάζουν τα αποτελέσματα της μελέτης, κάτι που απαγορεύθηκε στον σύλλογο της Alpha.
Για την Εθνική, η Hewitt, όπως αναφέρουν πληροφορίες από συνδικαλιστές, έχει κάνει και πάλι το θαύμα της: ενώ η ίδια η εταιρεία συμβούλων το 2005, κατόπιν ανάθεσης από τη διοίκηση της τράπεζας, είχε προσδιορίσει στο ύψος των 2,2 δισ. ευρώ τις υποχρεώσεις της στο επικουρικό ταμείο, στη νεότερη μελέτη που έχει ήδη συντάξει, κατόπιν ανάθεσης από τον υπουργό Οικονομίας, «συρρικνώνει» (ω του θαύματος!) τις υποχρεώσεις στα 500 εκατ. ευρώ! Μιλώντας στο «Π», ο κ. Πάνος Ζαμπέλης, επικεφαλής της Hewitt και εκ των βασικών μετόχων της, απέφυγε να διαψεύσει ή να επιβεβαιώσει αυτό το ποσό, αρκούμενος να καλυφθεί πίσω από τη σύμβαση εμπιστευτικότητας που καλύπτει τη σχέση του με τους πελάτες της εταιρείας του.
Πάντως, παραμένει η απορία πώς μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια, και ενώ δεν φαίνεται να έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό κάποια από τις παραμέτρους που διαμορφώνουν τον υπολογισμό των ασφαλιστικών υποχρεώσεων, ο «λογαριασμός» για την Εθνική μίκρυνε σε βαθμό… εξαφάνισης, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς ότι μόνο στο 9μηνο του 2007 η τράπεζα εμφάνισε κερδοφορία 1,3 δισ. ευρώ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η παρούσα αξία των μετοχών που μοίρασε ή θα μοιράσει τα επόμενα χρόνια η διοίκηση Αράπογλου στα… πρωτοπαλίκαρα του διοικητή ξεπερνά τα 800 εκατ. ευρώ, είναι δηλαδή συντριπτικά υψηλότερη από τις αναλογιστικές υποχρεώσεις προς το ΕΤΑΤ, βάσει της «γενναιόδωρης» μελέτης της Hewitt.
Στην υπηρεσία των τραπεζιτών…
Ο ρόλος της Hewitt στην επίλυση του ασφαλιστικού των τραπεζών υπέρ των τραπεζιτών συζητείται έντονα στην τραπεζική αγορά τους τελευταίους μήνες, καθώς η εταιρεία έχει αναλάβει ως τώρα τις τρεις σημαντικότερες ειδικές μελέτες, που αφορούν την Εμπορική, την Alpha Bank και την Εθνική, και σε όλες τις περιπτώσεις κατηγορείται από συνδικαλιστές ότι ευνόησε τους τραπεζίτες (κατά 500 εκατ. ευρώ στην περίπτωση της Εμπορικής, κατά 1 δισ. ευρώ για την Alpha και κατά 1,7 δισ. ευρώ για την Εθνική). Η Hewitt Associates της Αθήνας ιδρύθηκε το 1999 και από το 2002 είναι ο τοπικός αντιπρόσωπος του γνωστού αμερικανικού διεθνούς ομίλου συμβουλευτικών εταιρειών, με 22.000 εργαζόμενους σε 35 χώρες και έσοδα της τάξεως των 2,9 δισ. δολάρια το 2007. Εδρεύει στον Πύργο Αθηνών, στη Μεσογείων, και έχει την ευθύνη για ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, ενώ στη μετοχική της σύνθεση την πλειοψηφία ελέγχουν οι έλληνες εταίροι, με πρώτο τον κ. Ζαμπέλη και ο αμερικανικός όμιλος περιορίζεται στη μειοψηφία.
Περιέργως, η Hewitt φαίνεται να έχει δημιουργήσει ένα ιδιότυπο ολιγοπώλιο στις μελέτες για τις αναλογιστικές υποχρεώσεις των μεγάλων τραπεζών, καθώς ο υπουργός Οικονομίας συνειδητά απέκλεισε την Εθνική Αναλογιστική Αρχή από το πεδίο αυτό (μάλιστα, ο πρόεδρος της παραιτήθηκε επεισοδιακά πριν από λίγες ημέρες, καταγγέλλοντας ότι δεν είχε προσωπικό ούτε και ρόλο).
Ο νόμος 3371/2005 για το ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων «ντρίπλαρε» τη δημόσια αυτή Αρχή, ανοίγοντας τον δρόμο για τις ιδιωτικές εταιρείες. Στην πράξη, αποδείχθηκε ότι η Hewitt «πήρε πάνω της» τις σημαντικότερες μελέτες (δεν ανέλαβε τις μελέτες για την Αγροτική και την Τράπεζα Αττικής), αξιοποιώντας, όπως λέγεται, και τις άριστες σχέσεις των στελεχών της με κορυφαίο διοικητικό παράγοντα του υπουργείου Οικονομίας, που έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο δίπλα και στους τρεις τελευταίους «τσάρους» του υπουργείου, απολαμβάνοντας μια ιδιότυπη διακομματική «προτίμηση».
Η αμεροληψία της Hewitt στις μελέτες της αμφισβητείται έντονα από τους συνδικαλιστές, οι οποίοι τονίζουν ότι δεν είναι δυνατό να μετρά πόσα θα πληρώσουν στο Δημόσιο οι τράπεζες η ίδια εταιρεία που με το «σκουφάκι» του συμβούλου επιχειρήσεων έχει τις ίδιες τράπεζες πελάτες, λαμβάνοντας μεγάλες αμοιβές για τις υπηρεσίες της. «Αν δυσαρεστούσε τους τραπεζίτες, θα κινδύνευε να… χάσει το ψωμί της», λένε χαρακτηριστικά συνδικαλιστές.
Στην ιστοσελίδα της η Hewitt σχεδόν κομπάζει, αναφέροντας ότι στο πελατολόγιό της εντάσσονται οι έξι μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες, ενώ δεν αφήνει αμφιβολία ότι τα συμφέροντά της την τοποθετούν καθαρά στο πλευρό των μεγάλων επιχειρήσεων και όχι των φορολογουμένων ή των συνδικαλιστών: «όλες οι ελληνικές εταιρείες (12) που περιλαμβάνονται στον κατάλογο του FORBES με τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου, 15 από τις 20 εταιρείες που συνθέτουν τον δείκτη FTSE/ASE 20 του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών, 35 από τις 100 κορυφαίες εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, 7 από τις 11 κορυφαίες ασφαλιστικές εταιρείες της ελληνικής αγοράς και οι τρεις μεγαλύτερες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας» αποτελούν καλούς πελάτες της Hewitt.
Όταν ερωτάται από το «Π» αν θεωρεί ότι υπάρχει σύγκρουση συμφέροντος στη διπλή του ιδιότητα ως συμβούλου των τραπεζών και του αναλογιστή που μετρά τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, ο κ. Ζαμπέλης απλώς επισημαίνει ότι πρόβλημα δεν υπάρχει, αφού το ίδιο ισχύει και για τους άλλους μελετητές που ανέλαβαν την Αγροτική και την Αττικής. Στο εύλογο ερώτημα κάθε πολίτη, γιατί αυτές οι ιδιωτικές εταιρείες προτιμώνται από το υπουργείο, όταν υπάρχει και (υπο)λειτουργεί η Εθνική Αναλογιστική Αρχή, μόνο ο κ. Αλογοσκούφης μπορεί να δώσει απαντήσεις…