Έκλεισε η κοινοβουλευτική ατζέντα ως τον νέο χρόνο

Το νομοσχέδιο για την τροποποίηση του εκλογικού συστήματος θα μπει την άλλη εβδομάδα για επεξεργασία από την αρμόδια Επιτροπή, αλλά δεν θα προλάβει να ψηφιστεί και θα είναι, κατά πάσα πιθανότητα, το πρώτο νομοσχέδιο που θα απασχολήσει την Ολομέλεια το 2008.

Στις δύο βδομάδες που απομένουν μέχρι τον προϋπολογισμό -η συζήτηση του οποίου θα ξεκινήσει την Κυριακή 20 του μηνός- θα ψηφιστούν τρία νομοσχέδια που όλα έχουν επικυρωτικό χαρακτήρα: Πρόκειται κατʼ αρχήν για κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με τα μέτρα του περασμένου Αυγούστου για τους πυρόπληκτους.

Θα ακολουθήσει η κύρωση των συμβάσεων του yπουργείου Υγείας με τον Σύλλογο Ελπίδα για το νέο Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων και με τον Ερυθρό Σταυρό. Και τέλος θα μπει για συζήτηση η διεθνής σύμβαση κατά της πορνογραφίας, στην οποία περιλήφθηκε και η τροπολογία για βαριές ποινές στους παιδεραστές.

Δεν υπάρχουν, πάντως, κι άλλα νομοσχέδια σε εκκρεμότητα, αφού η κυβέρνηση δεν φαίνεται να πολυδίνει σημασία στο νομοθετικό έργο. Μέχρι τροπολογία και πολύ είναι….

«Μερεμέτια» (;) αντί για
μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό

Μπορεί ήδη από την προηγούμενη θητεία της η κυβέρνηση να έλεγε ότι το Ασφαλιστικό είναι σοβαρό πρόβλημα που θα το έλυνε αυτήν την τετραετία, φαίνεται όμως ότι δεν είχε κάνει καμία προετοιμασία και δεν διέθετε κανένα πρόγραμμα για την επίλυσή του.

Γιʼ αυτό και βολοδέρνει με συνεχείς παλινωδίες και επανειλημμένα επικοινωνιακά τρικ που τη μια βάζουν στο στόχαστρο τους δημοσιογράφους και την άλλη εκθέτουν τους βουλευτές, αφήνοντας να διαρρεύσει ότι θα τους περικόψουν τις συντάξεις.

Έτσι όμως που το πάνε, πάντως, δεν θα αποτελέσει έκπληξη στο τέλος και αυτή η κυβέρνηση να αφήσει την ουσία και να επιδοθεί σε κάποια μερεμέτια, όπως έγινε και από την κυβέρνηση του Κ. Σημίτη, με αρμόδιο υπουργό τον Δ. Ρέππα, που ακολούθησε τον Τάσο Γιαννίτση.
Ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης άλλωστε δεν χάνει ευκαιρία να λέει «ότι το Ασφαλιστικό δεν είναι πρόβλημα μίας κυβέρνησης», πολύ περισσότερο που δεν είναι και της άμεσης αρμοδιότητάς του, ενώ βλέπει ότι όλοι θέλουν να φορτώσουν τα βάρη στον κρατικό προϋπολογισμό που είναι της αρμοδιότητάς του.

Εκείνος που μάλλον δεν φαίνεται να το αντιλαμβάνεται έτσι είναι ο υπουργός Απασχόλησης Βασίλης Μαγγίνας, ο οποίος μια κάνει τον σκληρό και μια τον μαλακό και δεν είναι λίγοι οι βουλευτές που πιστεύουν ότι στο τέλος αυτός θα τον πληρώσει, είτε ληφθούν ακραία μέτρα είτε δεν γίνει τίποτε.

Όσο για τις απειλές του πρωθυπουργού, αυτές μάλλον δεν τις παίρνει κανείς στα σοβαρά, όπως φάνηκε άλλωστε όταν λίγο μετά τη συνεδρίαση της Κ.Ο. της Πέμπτης, «γαλάζιοι» βουλευτές ζητούσαν -δικαίως ή αδίκως, δεν έχει σημασία- μείωση του ορίου ηλικίας στο οποίο συνταξιοδοτούνται οι αγρότισσες.

Αφού η κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσε τις προτάσεις -που δεν έχει- ο καθένας προτείνει ό,τι θέλει.
————–*—————

Στον προϋπολογισμό θα φανεί
η απογοήτευση των «πράσινων»

Απογοήτευση σκόρπισαν στους περισσότερους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης οι επιλογές προσώπων που έκανε ο Γιώργος Παπανδρέου εν όψει του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, τόσο για τη στελέχωση της Οργανωτικής Επιτροπής όσο και για τη σύνθεση του Πολιτικού Συντονιστικού Οργάνου.

Δεν είναι μόνο ότι αξιοποιήθηκαν ελάχιστοι βουλευτές, ούτε ότι όλες οι επιλογές ήταν από το στρατόπεδο των υποστηρικτών του, αλλά το σημαντικότερο που συζητήθηκε έντονα στους διαδρόμους της Βουλής είναι ότι δεν υπάρχουν κριτήρια με τα οποία θα μπορούσε να δικαιολογηθεί η μια ή η άλλη επιλογή.

Μʼ αυτά και μʼ αυτά οι «πράσινοι» βουλευτές στην πλειοψηφία τους, και με εξαίρεση κάποιους νέους και ορεξάτους, το έχουν ρίξει στην αποχή από το κοινοβουλευτικό έργο, με το οποίο άλλωστε ελάχιστοι εξ αυτών ασχολούνται. Και τα πράγματα, λένε κάποιοι, θα σκουρύνουν το επόμενο διάστημα, σε βαθμό που ίσως η αξιωματική αντιπολίτευση να ψάχνει και να μη βρίσκει ομιλητές στη συζήτηση του προϋπολογισμού.
————–*—————

Κερδίζει για μια ακόμη φορά
τις εντυπώσεις ο Αλαβάνος

Σε αντίθεση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, στα πολύ πάνω του είναι ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, ο οποίος για μια ακόμη φορά κερδίζει τις εντυπώσεις με τις πρωτοβουλίες του.

Η κίνησή του να αφήσει την καρέκλα του προέδρου του Συνασπισμού για να ανοίξει ο δρόμος στη νεότερη γενιά, όποια κίνητρα κι αν υποκρύπτει, δείχνει ότι ο κ. Αλαβάνος δεν ακολουθεί την πεπατημένη της περιχαράκωσης και της συγκέντρωσης εξουσίας σε έναν μικρό περίγυρο αυλοκολάκων και εξαρτώμενων.

Και όπως του πιστώθηκε στις εκλογές η νέα αντιπολιτευτική πνοή που έδωσε στο κόμμα του την προηγούμενη περίοδο, έτσι, επιμένουν πολλοί ότι θα του πιστωθεί και η νέα πρωτοβουλία που πήρε, αιφνιδιάζοντας ευχάριστα.
————–*—————

Αφεντικά στον δρόμο της
Πελοποννήσου μόνο με… 4,3%

Ενδιαφέροντα στοιχεία για τη σύμβαση του αυτοκινητοδρόμου Ελευσίνα – Κόρινθος – Πύργος – Τσακώνα, που συζητήθηκε και κυρώθηκε την Πέμπτη από την Ολομέλεια της Βουλής, έδωσε ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ ο Ν. Γκατζής .

Καταρρίπτοντας τον «μύθο» των περίφημων ΣΔΙΤ (συμπράξεις του Δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα), για την πατρότητα του οποίου, όπως είπε ο βουλευτής Μαγνησίας, ερίζουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, περιέγραψε πώς ο οδικός αυτός άξονας, μήκους 283,7 χιλιομέτρων και κόστους 2.807.000.000 ευρώ, παραδίδεται στους ιδιώτες με τη μέθοδο της παραχώρησης.

«Το Δημόσιο», ανέφερε, «θα καταβάλει 630 εκατομμύρια ή 550 εκατομμύρια ευρώ σε τρέχουσες τιμές και ο παραχωρησιούχος περίπου 240 εκατομμύρια ευρώ ή το 8,5% του συνόλου του κόστους του έργου, εκ των οποίων μάλιστα τα 100 εκατομμύρια θα αποτελέσουν μετοχικό κεφάλαιο. Ουσιαστικά δηλαδή, αν αφαιρεθούν και αυτά, τότε η συμμετοχή του ιδιώτη σʼ αυτό το έργο θα είναι 4,3%».

Και με αυτό το ποσοστό ο παραχωρησιούχος που δεν είναι άλλος από την κοινοπραξία με κυρίαρχο τον Άκτορα, θα εκμεταλλεύεται το έργο με υπέρογκα διόδια που θα πληρώνουμε όλοι οι χρήστες για τρεις δεκαετίες.

Ήταν που θα κυνηγούσε τους «νταβατζήδες» η σημερινή κυβέρνηση.
————–*—————

Θυμήθηκαν τους ΣΕΠίτες
της μητσοτακικής περιόδου

Σε ανταγωνισμό με τον ΛΑΟΣ για το ποιος θα κερδίσει την εύνοια των αλήστου μνήμης ΣΕΠιτών, στους οποίους είχε δώσει τα αστικά λεωφορεία της Αθήνας η κυβέρνηση Μητσοτάκη, βρίσκονται ορισμένοι «γαλάζιοι».

Την αρχή έκανε προ ημερών βουλευτής του κόμματος του Γ. Καρατζαφέρη, ζητώντας στην Επιτροπή ΔΕΚΟ εξηγήσεις για το τι γίνεται και αν πρόκειται να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Ακολούθησε ο γραμματέας της «γαλάζιας» Κ.Ο. Γιάννης Τραγάκης, ο οποίος όχι μόνο επανήλθε στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής ΔΕΚΟ, αλλά έβγαλε και δελτίο Τύπου για να ανακοινώσει ότι προτείνει να προσληφθούν στην ΕΘΕΛ, την εταιρία των αστικών λεωφορείων, «με διαγωνισμό».

Εννοεί, βέβαια, «διαγωνισμό-μαϊμού», γιατί εάν όλοι αυτοί είχαν τα απαραίτητα προσόντα θα είχαν μπει τα προηγούμενα χρόνια που η συγκεκριμένη εταιρεία έκανε πολλούς διαγωνισμούς, ορισμένοι από τους οποίους μάλιστα δεν ήταν και τόσο «καθαροί», αφού μπήκαν αρκετοί «γαλάζιοι» από το παράθυρο.

Θέλετε και το πιο ωραίο; «Στην απάντησή του ο υπουργός αποδέχθηκε την ορθότητα των εισηγήσεων του κ. Τραγάκη και ανέφερε ότι θα κινηθεί προς την κατεύθυνση της επίλυσής τους», αναφέρει το δελτίο τύπου του «γαλάζιου» γραμματέα.

Λέτε να ξύπνησε ο «μητσοτακικός» που έχει μέσα του ο Κώστας Χατζηδάκης, που κατά τα άλλα θέλει να εμφανίζεται… Ευρωπαίος;


Σχολιάστε εδώ