XΡΗΜΑτιστήριο

>Έντονα αρνητικό κλίμα επικράτησε στη Σοφοκλέους κατά το ξεκίνημα της προηγούμενης χρηματιστηριακής εβδομάδας, καθώς οι αλλοδαπές ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις των στεγαστικών δανείων υψηλού κινδύνου στις χρηματοοικονομικές εταιρείες οδήγησαν σε μαζικές ρευστοποιήσεις, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 4.995,31 μονάδες, παρουσιάζοντας απώλειες 1,98%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 541,4 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 87,9 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένες. Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε 1,97%, ο μεσαίας σημείωσε απώλειες 2,47%, ενώ ο FTSE/ASE small 80 έκλεισε με πτώση 1,98%. Την επομένη οι εγχώριοι επενδυτές, παρά τα ανοδικά μηνύματα των διεθνών αγορών, παρέμειναν επιφυλακτικοί, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 4.960,31 μονάδες, με απώλειες 0,70%. Από τις μετοχές του 20άρη αξιοσημείωτα κέρδη για Κύπρου, ΔΕΗ και Ελληνικά Πετρέλαια, θετικό κλείσιμο για Αγροτική και ΟΠΑΠ, αμετάβλητοι οι τίτλοι των ΟΤΕ και Τιτάνα, ενώ αξιοσημείωτες οι απώλειες για Βιοχάλκο, Εθνική, Eurobank και ΜΡΒ. Ακολούθησε μια ακόμη συνεδρίαση κατά την οποία η διολίσθηση των διεθνών αγορών οδήγησε σε έντονα πτωτικές τάσεις, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 4.818,26 μονάδες, παρουσιάζοντας απώλειες 2,86%. Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες που στην πλειονότητά τους κινήθηκαν σε αρνητική τροχιά, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν αυτοί των Βιομηχανικών Προϊόντων, Τραπεζών και Τεχνολογίας. Από τις μετοχές που άλλαξαν χέρια 20 ενισχύθηκαν, 263 υποχώρησαν και 23 παρέμειναν αμετάβλητες. Την επομένη οι επενδυτές προσπάθησαν να ελέγξουν την πτώση, προχωρώντας σε επιλεκτικές τοποθετήσεις, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 4824,93 μονάδες, με οριακά κέρδη της τάξης του 0,14%.

> «Όαση δροσιάς» μέσα στο «καυτό» κλίμα της εγχώριας χρηματαγοράς ήταν τα οικονομικά αποτελέσματα εννεαμήνου της ATEbank, προϊόν των εξυγιαντικών και αναπτυξιακών πρωτοβουλιών της Διοίκησης. Τα ενοποιημένα κέρδη του Ομίλου, μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, ήταν εντυπωσιακά, αυξημένα κατά 93,9% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2006, αγγίζοντας τα 219,1 εκατ. ευρώ. Η βελτίωση της απόδοσης των ιδίων κεφαλαίων, η μείωση του δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ο ρυθμός αύξησης στην καταναλωτική – στεγαστική πίστη κρίνονται άκρως ικανοποιητικά και σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν τον μέσο όρο της τραπεζικής αγοράς. Η κερδοφορία των θυγατρικών ενισχύθηκε σημαντικά, κυρίως από τις επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί σε Σερβία και Ρουμανία. Ως εκ τούτου, το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας αποφάσισε τη διανομή προμερίσματος ύψους 0,05 ευρώ ανά μετοχή.

>«Black out» στα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ! Αντίθετα με τις προβλέψεις των αναλυτών, πτώση 15,4% εμφάνισαν τα καθαρά κέρδη της επιχείρησης στο εννεάμηνο, καθώς η μειωμένη υδροηλεκτρική παραγωγή τής στοίχισε ακριβά. Και όπως πάντα τη «λύση» αναμένεται να τη δώσουν οι καταναλωτές, έτσι ο ακριβοπληρωμένος πρόεδρός της απαίτησε αυξήσεις των τιμών στα τιμολόγια έως και 30%. Τώρα όσον αφορά τις φιλοεταιρικές εκτιμήσεις της Citigroup και τις ασυναρτησίες του υπουργείου Ανάπτυξης, ό,τι και να πούμε είναι περιττό.

>Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Ποιότητας εγχώριας ιδιωτικής τράπεζας «… Οι συναλλαγές αυτές (ανάληψη μετρητών, με χρεωστική κάρτα), ενώ είχαν ολοκληρωθεί επιτυχώς κατά τη διεξαγωγή τους, δεν είχαν χρεωθεί στον αντίστοιχο τραπεζικό σας λογαριασμό, λόγω εσωτερικής δυσλειτουργίας των συστημάτων της τράπεζας»! Ποια η άποψη του τραπεζικού διαμεσολαβητή; Ποια η θέση της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών; Ποια η γνώμη της Τράπεζας της Ελλάδος; Έχουμε συνέχεια…

>Οι εναρμονισμένες επιθέσεις οδήγησαν στην αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της! Οι νομικοί σύμβουλοι της Sea Star πάντως ανέλαβαν να ασκήσουν αγωγές κατά της NEL Lines.

>Από το κακό στο χειρότερο! Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα οδικά και περιβαλλοντικά έργα του Ταμείου Συνοχής έχουν μείνει πολύ πίσω.

>Για τυχοδιωκτικές ενέργειες που πλήττουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ολυμπιακής Αεροπορίας έκανε λόγο ο Συνασπισμός.

>Δύσκολοι καιροί για τους δανειολήπτες! Για να δούμε αν ο «εναρμονισμένος» ανταγωνισμός των τραπεζών θελήσει να απορροφήσει μέρος των επικείμενων επιτοκιακών αυξήσεων σε καταναλωτικά, στεγαστικά και πιστωτικές κάρτες;

>Ποια η θέση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, σχετικά με τις μεγάλες αποκλίσεις που παρατηρούνται μεταξύ των τρεχουσών χρηματιστηριακών τιμών ορισμένων μετοχών και των τιμών στόχων που χαρίζουν απλόχερα οι «αλάνθαστοι» διεθνείς επενδυτικοί οίκοι αξιολόγησης;

>Μπορεί η λειτουργία της κοινής πλατφόρμας ΧΑ – ΧΑΚ να βοήθησε στην αύξηση της κεφαλαιοποίησης και του ημερήσιου όγκου συναλλαγών της δεύτερης, δεν συνέβη όμως το ίδιο και με την πρώτη αγορά, γιατί άραγε;

>Κάτι είναι κι αυτό! Τα πιστωτικά ιδρύματα θα αναλάβουν τελικά το κόστος των εθελούσιων εξόδων τους, καθώς κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τον νόμο για το ασφαλιστικό τους.

>Δεν είναι μόνο η επικείμενη αύξηση στις τιμές των αντικειμενικών αξιών, καθώς βάσει αυτών θα ακολουθήσει ένα ντόμινο νέων επιβαρύνσεων. Εν αρχή πάντως… η αφαίμαξη από την επιβολή του ενιαίου φόρου ακινήτων!

>Παρά τα φορολογικά κίνητρα που χαρίστηκαν απλόχερα στις ΑΕΕΑΠ, η μετοχή της Eurobank Properties εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με μεγάλο discount. Γιατί άραγε;

>Την ίδια στιγμή που το οικονομικό επιτελείο ψάχνει τρόπους για την εισαγωγή των εταιρειών της ποντοπόρου ναυτιλίας στο ΧΑ, τα κέρδη των ελλήνων εφοπλιστών από τις εισηγμένες επιχειρήσεις τους στα ξένα χρηματιστήρια σπάνε κάθε ρεκόρ.

>Επανερχόμαστε και ξαναρωτάμε τους κάθε λογής «ανευθυνο-υπεύθυνους» του οικονομικού επιτελείου αν η μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας επηρεάσει τελικά τις ελάχιστες αυξήσεις των μισθωτών και συνταξιούχων.

>Ως έτοιμη από παλιά! Μια από τις εγχώριες τράπεζες που αναμένεται να διαδραματίσουν κύριο ρόλο, σε κάθε προσπάθεια ανακατάταξης του τραπεζικού μας συστήματος, είναι και η Πειραιώς.

>H αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου δανεισμού και των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων είναι δύο από τους βασικούς λόγους για τους οποίους αρκετές εισηγμένες επιχειρήσεις προχώρησαν στην έκδοση ομολογιακών δανείων.

>Κίνηση «ματ», κατά ανταγωνιστή – συναδέλφου! Ποιος από τους εγχώριους τραπεζίτες «έβαλε το χεράκι του», έτσι ώστε να «παίξει» το όνομα πρώην βουλευτή της ΝΔ για την προεδρία του ΟΠΕΚΕΠΕ;

>Δεν έχουν οριστικοποιηθεί οι αποφάσεις, οι όροι ή οι τράπεζες! Από ό,τι φαίνεται, η υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου της Alapis περνά μέσω δανεισμού.

>Οι κυβερνητικοί αποποιούνται των ευθυνών τους, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να θέλουν να «εναρμονίσουν» τις ανεξάρτητες αρχές με το κράτος! Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του συνεδρίου Economia Business Tank, οικονομικά συμφέροντα, διοικητικές αδυναμίες και έλλειψη κουλτούρας είναι αυτά που εμποδίζουν την αποτελεσματικότητα του έργου των ελληνικών αρχών.

>Υπάρχουν ορισμένες μετοχές, κυρίως της υψηλής κεφαλαιοποίησης, που παρά το γενικότερο αρνητικό κλίμα κατάφεραν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Περί ΟΤΕ και Coca Cola η αναφορά.

>Χειρότερα δεν γίνεται! Αν και η Τεχνική Ολυμπιακή επιμένει ότι οι εξελίξεις στη θυγατρική της TOUSA δεν θα επηρεάσουν τη λειτουργία της, εντούτοις οι πιέσεις στη μετοχή της είναι «βίαιες».

>Φορολογικός έλεγχος και διεθνή λογιστικά πρότυπα αποτελούσαν έτσι και αλλιώς πρόβλημα! Για να δούμε αν το κακό χρηματιστηριακό κλίμα που επικρατεί διεθνώς επηρεάσει και τις αιτήσεις εισαγωγής εταιρειών στην «Εναλλακτική» αγορά;

>Περί ΟΤΕ ο λόγος! Αφού δεν μπορεί να ακολουθήσει τις επιχειρηματικές – τεχνολογικές εξελίξεις που έχουν να κάνουν με το «αντικείμενό» του, μελετά ακόμα και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του, μέσω της σύστασης Ανώνυμης Εταιρείας Επενδύσεων. Και όλα αυτά την ίδια στιγμή που οι περισσότερες εταιρείες ακινήτων στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια περνούν δύσκολες μέρες.

>Από αλλού το περιμέναμε και από αλλού μας ήρθε!

Από 0,05 το 2007 σε 0,25 ευρώ το 2008 αναμένεται να είναι το μέρισμα που θα μοιράσει στους μετόχους της η FG Europe.

>Η πίτα είναι μεγάλη, ενώ η μοιρασιά ανισομερής! Οι προθέσεις της κυβέρνησης, για την κοινωνική περίθαλψη έχουν θέσει σε εγρήγορση τους ιδιωτικούς εγχώριους ιατρικούς ομίλους, οι οποίοι έχουν φτάσει στο σημείο να διεκδικούν ακόμα και τη λειτουργία των εξωτερικών ιατρείων των ασφαλιστικών ταμείων.

>Από αναβολή σε παράταση και πάλι από την αρχή! Στις αρχές του 2008 αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, για τον χρόνο εισαγωγής της ΔΕΠΑ στο ΧΑ.

>Από τις εκλογές και μετά… έργο μηδέν! Με αφορμή τη στασιμότητα και την εμπλοκή περισσότερων τους ενός υπουργείου, ρωτάμε σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι έλεγχοι των οικονομικών στοιχείων των ασφαλιστικών εταιρειών;

>Μόνο 15,72%, παρακαλώ! Αλήθεια, ποιοι να είναι οι λόγοι που μειώθηκε αισθητά η συμμετοχή της Ασπίς Πρόνοια ΑΕΕΓΑ στο μετοχικό κεφάλαιο της Αspis Bank;

>Υπάρχουν και τέτοιες; Αν ναι, γιατί δεν τις κλείνουν; Περί των συστάσεων του Συνδέσμου Τουριστικών Γραφείων, για τις «εταιρείες-φαντάσματα» που αναλαμβάνουν εορταστικές εκδρομές, ο λόγος.

>Κύριε Πιλάβιε, με ένα συνέδριο δεν λύνεται το πρόβλημα, καθώς στις ημέρες μας Δικαιοσύνη και χρηματιστηριακή νομοθεσία δεν βρίσκονται σε «αρμονική» συνύπαρξη.

>Οι μεταβολές ποσοστών στις μετοχές έφεραν ανακατατάξεις στους δείκτες! Έτσι η Cosmote αφαιρέθηκε από τον FTSE/XA 20 και αντικασταστάθηκε από τη Μυτιληναίος, πρώτη επιλαχούσα με στάθμιση 75%.

>Αν και εξαφανίστηκαν περίπου 33 δισ. ευρώ μέσα σε λίγες μόνο μέρες, εντούτοις υπήρξαν «κάποιοι», δυστυχώς λίγοι, που προσπάθησαν να στηρίξουν τον Γενικό Δείκτη, προχωρώντας σε μαζικές αγορές δεικτοβαρών τίτλων, γύρω από τα επίπεδα των 4.800 μονάδων.

>Υπάρχει και η άλλη όψη! Αλλαγές προσώπων στην ιεραρχία της Multirama, καθώς ο μέχρι πρότινος Διευθυντής Πωλήσεων της Wind κ. Τσαγκανός αναλαμβάνει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας.

>Αυτή είναι άραγε η ισχυρή οικονομία που «ευαγγελιζόταν» ο κ. Αλογοσκούφης; Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, τον Σεπτέμβριο σημειώθηκε διεύρυνση των ελλειμμάτων, τόσο του εμπορικού ισοζυγίου όσο και εκείνου των εισοδημάτων και τρεχουσών μεταβιβάσεων. Ουδέν σχόλιον.

>Σε ποια μετοχή, ημικρατικής εισηγμένης εταιρείας, η τιμή υποχώρησε χαμηλότερα από τα επίπεδα εισαγωγής της; Η αναφορά μας στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

>Το σενάριο που ήθελε τη Fed να προχωρά σε νέα μείωση επιτοκίων τους επόμενους μήνες οδήγησε και πάλι το δολάριο σε νέο ιστορικό χαμηλό, έναντι του ευρώ.

>Δυσκολεύει η έκδοση δανείων για αγορά κατοικίας! Η Κομισιόν, μετά τις εξελίξεις στην υπόθεση της κρίσης των ενυπόθηκων δανείων στις ΗΠΑ, αποφάσισε να «αυστηροποιήσει» τα μέτρα δανεισμού ακόμα και στη στεγαστική πίστη.

>Τα πάνω κάτω έφερε στις αγορές η υποβάθμιση της Citigroup από την Goldman Sachs, λόγω των υψηλών ζημιών από την έκθεσή της σε δομημένα επενδυτικά προϊόντα.

>Για πρώτη φορά! Οι αρνητικές αποφάσεις του ΟΠΕΚ και η συναλλαγματική αδυναμία του δολαρίου εκτόξευσαν την τιμή του πετρελαίου πάνω από τα 99 δολάρια.

>Το κακό επενδυτικό κλίμα επηρεάζει αρνητικά και τις «εταιρικές κινήσεις» των εισηγμένων! Με χρηματιστηριακές τιμές που υπολείπονται κατά πολύ από αυτές των εκάστοτε αυξήσεων μετοχικών κεφαλαίων κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί την επιτυχία τους.


Σχολιάστε εδώ