2,3 δισ. ευρώ τον χρόνο δίνουν τα Ταμεία για φάρμακα
Τα στοιχεία προέρχονται από τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής, κ. Γ. Κουτρουμάνη, που στιγματίζει το γεγονός ότι η κυβέρνηση, στον περιβόητο διάλογο για το Ασφαλιστικό, «παρέλειψε» να καταθέσει προτάσεις και μέτρα για την αντιμετώπιση των ανεξέλεγκτων δαπανών για υγειονομική περίθαλψη. Ο κ. Κουτρουμάνης προσθέτει πως οι δαπάνες αυτές αυξήθηκαν σε ποσοστό 65% την 5ετία 2002-2006, ενώ μεγαλύτερη ήταν η αύξηση στη φαρμακευτική δαπάνη, που το ίδιο χρονικό διάστημα έφτασε το 93%! Μάλιστα, το πρόβλημα επιδεινώνεται συνεχώς και διευκρινίζεται ότι:
Δεν πρόκειται για αυξήσεις δαπανών οι οποίες καλύπτουν τις ανάγκες των πολιτών, των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Αντιθέτως, πρόκειται για αυξήσεις δαπανών ως αποτέλεσμα προκλητής ζήτησης υπηρεσιών, αδυναμίας ελέγχου των Ταμείων κ.λπ. – δαπάνες που ουσιαστικά καλύπτουν τις ανάγκες των προμηθευτών.
Από τις βασικές αιτίες για τις μεγάλες αυξήσεις στις φαρμακευτικές δαπάνες είναι η ανυπαρξία ολοκληρωμένης μηχανοργάνωσης για τον έλεγχο και παρακολούθηση των δαπανών, η κατάργηση της λίστας φαρμάκων και η κατάργηση του μέτρου θεώρησης των συνταγών.