Στα χέρια της Αλέκας οι όποιες εξελίξεις στην ηγεσία του ΚΚΕ

Όπως είναι ήδη γνωστό (το «ΠΑΡΟΝ» το έγραψε πρώτο πριν από δύο Κυριακές), ο Δ. Κουτσούμπας, που φέρεται από δημοσιεύματα ως ο διάδοχος της Α. Παπαρήγα, παρέδωσε τη διεύθυνση της εφημερίδας στο μέλος του Πολιτικού Γραφείου και ήδη εκδότη του «Ριζοσπάστη» Σ. Λουκά και αφοσιώθηκε στις διεθνείς σχέσεις του κόμματος. Από τη θέση αυτή -που ήδη κατείχε- συνόδευε σε όλα σχεδόν τα ταξίδια την Α. Παπαρήγα, γνωρίζοντας από κοντά τις τάσεις που επικρατούν στο διεθνές κομμουνιστικό και αριστερό κίνημα.

Τα δημοσιεύματα στον «αστικό Τύπο» που συνόδευσαν την αλλαγή αυτή προκάλεσαν για πρώτη φορά τόσο αναλυτικά την αντίδραση του Περισσού μέσα από ένα ανυπόγραφο και σε πλαίσιο σχόλιο στον «Ριζοσπάστη», όπου πίσω από τις γραμμές μπορεί κάποιος να δει όχι μόνο μια διάψευση των εκτιμήσεων για τη διαδοχή, αλλά και μια εμφανή προτροπή να σταματήσει η παρουσίαση διάφορων στελεχών ως δελφίνων της Α. Παπαρήγα.

Με τη φράση «το ΚΚΕ δεν είναι

ΠΑΣΟΚ» διατρανώνεται η -διαχρονική έτσι και αλλιώς- αλλεργία του ΚΚΕ στα όσα γράφονται ή διαδίδονται για τις εσωτερικές του εξελίξεις, οι οποίες αποτελούν υπόθεση ενός στενού ηγετικού πυρήνα.

Είναι σίγουρο ότι με την αποστροφή αυτή, επιδιώκεται να σταματήσει τώρα κάθε συζήτηση για τη διαδοχή μέσω του Τύπου, όπου με τα επαναλαμβανόμενα σενάρια και την παράθεση συγκεκριμένων ονομάτων είναι πιθανόν να προκύψει προβάδισμα για κάποιον σε βάρος κάποιου άλλου. Άλλωστε, είναι ξεκάθαρο το μήνυμα που στέλνεται σε κάθε ενδιαφερόμενο αποδέκτη, αφού τονίζεται με έμφαση ότι «η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται να επηρεαστεί ούτε από τις κρίσεις ούτε από τις επιθυμίες των εχθρών και ”φίλων” του κόμματος».

Μάλιστα επιχειρείται να σταλεί και ένα προειδοποιητικό σήμα προφανώς σε όσους βλέπουν τα ονόματά τους ως διαδόχους ή ως κορυφαίους, αφού με σαφήνεια υπογραμμίζεται ότι «στην Κεντρική Επιτροπή δεν υπάρχουν πρόσωπα έξω από τον έλεγχό της και πάνω από αυτήν. Υποβολείς και λόμπι στο ΚΚΕ δεν υπάρχουν και δεν πρόκειται να υπάρξουν».

Ο συντάκτης του σημειώματος, που προφανώς θα απηχεί τις απόψεις της ηγεσίας του κόμματος, σπεύδει να συμπληρώσει ότι η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ «είναι δύναμη εγγύησης και καλός γνώστης των παραγόντων που καθορίζουν τη σταθερή πορεία του ΚΚΕ».

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι όποιες εξελίξεις στο θέμα της ηγεσίας του ΚΚΕ βρίσκονται στα χέρια της Α. Παπαρήγα, η οποία βρίσκεται στη θέση της γραμματέως του κόμματος από το 1991 και συγκαταλέγεται ήδη ανάμεσα στους μακροβιότερους ηγέτες του ΚΚΕ μαζί με τον Ν. Ζαχαριάδη και τον Χ. Φλωράκη, ο οποίος και την πρότεινε ως γραμματέα. Η διαδοχή, εάν γίνει, θα γίνει όποτε αποφασίσει η ίδια ότι πρέπει να παραδώσει τη σκυτάλη, αφού ζήτημα αμφισβήτησής της δεν υπάρχει ούτε κατά διάνοια. Υπό την ηγεσία της Α. Παπαρήγα το ΚΚΕ, που ήταν στα πρόθυρα διάλυσης το 1991 με την τότε διάσπαση, την αποχώρηση όλων σχεδόν των έμπειρων στελεχών και με εκλογικό ποσοστό γύρω στο 4%, έφτασε σήμερα να έχει πάνω από 8% και να αποτελεί πόλο αναφοράς όχι μόνο στον χώρο της Αριστεράς, όπου κυριαρχεί, αλλά και στην ευρύτερη πολιτική σκηνή.

Είναι βέβαιο ότι η Α. Παπαρήγα, εάν και όταν αποφασίσει να αποχωρήσει, θα κρατήσει για τον εαυτό της έναν «θεσμικό ρόλο» που θα της επιτρέψει να είναι ενεργώς παρούσα στη μεταβατική περίοδο, η οποία έτσι και αλλιώς είναι κρίσιμη για όλα τα κόμματα.

Πάντως, αυτήν την περίοδο το ΚΚΕ διανύει περίοδο ενεργούς πολιτικής δράσης, καθώς οι δυνάμεις του προετοιμάζονται για την απεργία στις αρχές Δεκεμβρίου με αιχμή το Ασφαλιστικό, ενώ μεγάλη σημασία δίνεται και στα άλλα καθημερινά προβλήματα, όπως είναι το θέμα της μόλυνσης του περιβάλλοντος και οι καταστροφές από τις πρόσφατες βροχές.


Σχολιάστε εδώ