Σημαντική άνοδος της ΔΑΚΕ στην ΑΔΕΔΥ

Οι συνδικαλιστικές παρατάξεις της Αριστεράς παλεύουν για τη διατήρηση των σημερινών τους δυνάμεων, όμως δεν αποκλείεται οριακή, κατά μία έδρα, μείωση της παρουσίας τους στο νέο γενικό συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ, ενώ οι Συσπειρώσεις πιθανολογείται ότι θα έχουν επίσης οριακή αύξηση των εδρών τους (από 3 σε 4). Έτσι, το ΠΑΜΕ από τις 10 έδρες που σήμερα κατέχει «οδεύει» προς τις 9. Το ίδιο φαίνεται να ισχύει και για την Αυτόνομη Παρέμβαση.

Η αύξηση των δυνάμεων της ΔΑΚΕ ικανοποιεί τους εκπροσώπους της στην ηγεσία της ΑΔΕΔΥ κ. Ηλ. Ηλιόπουλο και Κ. Αντωνάκο, προβληματίζει όμως τους εκπροσώπους των άλλων, αντιπολιτευομένων στην κυβέρνηση, συνδικαλιστικών παρατάξεων.

Οι επικεφαλής της ΔΑΚΕ αποδίδουν την αύξηση των δυνάμεών τους στη «συνεπή και με θέσεις στάση που ακολουθεί η παράταξη ανεξαρτήτως του πολιτικού φορέα που βρίσκεται στην εξουσία…». Όμως, παραμένει το γεγονός πως παγίως παρατηρείται μετατόπιση δυνάμεων (από τη βάση) προς την παράταξη εκείνη που πρόσκειται στο κυβερνών, κάθε φορά, κόμμα…

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρος, επικεφαλής της ΠΑΣΚ/ΔΥ, εκτιμά πως η αύξηση της εκλογικής βάσης με νέους δημοσίους υπαλλήλους που τώρα προσλαμβάνονται από τα προγράμματα «stage» και χωρίς την ιδιότητα της μονιμότητας συμβάλλει στη διαμόρφωση της νέας συνδικαλιστικής εικόνας όπως αυτή θα προκύψει από το 33ο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ, παρά τους «συνεχείς διαχρονικά αγώνες της ΠΑΣΚ/ΔΥ για την υπεράσπιση των ασφαλιστικών, οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων τους – ανεξαρτήτως του κόμματος που βρίσκεται στην εξουσία…».

Για τις συνδικαλιστικές παρατάξεις της Αριστεράς, οι οποίες στην καλύτερη περίπτωση θα διατηρήσουν τις δυνάμεις τους, μοιάζει αναπόφευκτη η διεξαγωγή συζητήσεων και αναλύσεων (μετά το συνέδριο) του αναμενόμενου εκλογικού αποτελέσματος. Τόσο ο κ. Δημ. Αγκαβανάκης (ΠΑΜΕ) όσο και ο κ. Ηλ. Βρεττάκος συγκλίνουν στη διαπίστωση πως ειδικά στον δημόσιο τομέα οι άμεσες σχέσεις – εξαρτήσεις από την εκάστοτε κυβέρνηση ωθούν στην ενίσχυση των συνδικαλιστικών δυνάμεων που ανήκουν στα κόμματα που εναλλάσσονται στην εξουσία. Και οι δυο συνδικαλιστές υπενθυμίζουν ότι οι παρατάξεις που εκπροσωπούν δραστηριοποιούνται και ηγούνται πάντοτε των κινητοποιήσεων που στοχεύουν στην υπεράσπιση των συμφερόντων των δημοσίων υπαλλήλων…

Το 33ο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ διεξάγεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για τους δημοσίους υπαλλήλους. Και πάλι ασκείται πολιτική λιτότητας σε μισθούς και συντάξεις, από 1/1/2008 ξεκινά η σταδιακή μείωση των συντάξεων από το 80% στο 70% των αποδοχών και ο θεσμός της μονιμότητας βρίσκεται υπό πλήρη αμφισβήτηση. Το ζητούμενο είναι η κορυφαία αυτή συνδικαλιστική διαδικασία να «αγγίξει» τους εκατοντάδες χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους και αναλόγως να τους κινητοποιήσει. Η συμμετοχή στην απεργία της 12ης Δεκεμβρίου θα είναι ενδεικτική των διαθέσεων των δημοσίων υπαλλήλων απέναντι στις κυβερνητικές προθέσεις.


Σχολιάστε εδώ