Σαν… φούσκα του 1999 «απογείωσαν» τη ΔΕΗ

Και, ενώ οποιαδήποτε σοβαρή χρηματιστηριακή εποπτική αρχή θα ελάμβανε άμεσα μέτρα για την προστασία του επενδυτικού κοινού, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς του κ. Αλέξη Πιλάβιου παρακολουθεί απαθής τις εξελίξεις…

Μέσα σε δύο χρηματιστηριακές συνεδριάσεις, της Πέμπτης και της Παρασκευής, η μετοχή της ΔΕΗ «πέταξε» από τα 25 στα 30 ευρώ άνευ… λόγου και αιτίας (γνωστής, τουλάχιστον, στους «πληβείους» της αγοράς…). Σε όρους χρηματιστηριακής αξίας αυτό σημαίνει ότι η αποτίμηση της ΔΕΗ ενισχύθηκε μέσα σε δύο ημέρες κατά 1,2 δισ. ευρώ (από τα 5,8 σε περίπου 7 δισ. ευρώ) και να… αναποδογυρίσουν οι δείκτες της Σοφοκλέους.

Το «παιχνίδι» θύμισε σε πολλούς τα λίμιτ απ «μικρών» μετοχών το ’99, φαίνεται ότι στήθηκε από λίγα ισχυρά χαρτοφυλάκια. Είναι χαρακτηριστικό ότι μεταξύ δύο συνεδριάσεων (Τετάρτης και Πέμπτης), ο όγκος συναλλαγών στη μετοχή της ΔΕΗ αυξήθηκε περίπου κατά 700.000 κομμάτια (ποσοστιαία αύξηση άνω του 60%), αλλά ο αριθμός των συνολικών πράξεων (συναλλαγών) έπεσε από τις 945 την Τετάρτη στις 246 την Πέμπτη. Είναι προφανές ότι ελάχιστοι, κυρίως ξένοι, θεσμικοί επενδυτές αγόραζαν μεγάλα πακέτα μετοχών.

Τα ερωτήματα που δεν έχει μπει προς το παρόν στον κόπο να διερευνήσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (αν και αμέσως ζητάει εξηγήσεις από μικρές εταιρείες για τις διακυμάνσεις των μετοχών τους…) είναι πολλά. Όπως τόνισε ο πρώην πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ κ. Αλέξανδρος Μωραϊτάκης, η ΕΚ έχει την υποχρέωση να διερευνήσει την υπόθεση. Παράγοντες της αγοράς τονίζουν ότι πρέπει να διαπιστωθεί υπεύθυνα αν υπήρξε κατάχρηση αγοράς βάσει του νόμου 3340/2005, δηλαδή κυρίως εάν κάποιοι επενδυτές διενήργησαν συναλλαγές βάσει προνομιακής (εσωτερικής) πληροφόρησης.

Όπως επισημαίνουν αναλυτές, η άνοδος της μετοχής δεν μπορεί να εξηγηθεί με ορθολογικά κριτήρια, βάσει γνωστών σε όλους πληροφοριών. Η ΔΕΗ απογοήτευσε τους πάντες, ανακοινώνοντας μείωση κερδών κατά 15%, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση από 30%-50%. Το αίτημα για αυξήσεις τιμολογίων άνω του 20%, που περιέχεται στο επιχειρησιακό σχέδιο, δεν παύει να είναι ένα απλό αίτημα της διοίκησης που η κυβέρνηση δεν έχει επιβεβαιώσει επίσημα ότι θα ικανοποιηθεί.

Κατείχαν, λοιπόν, κάποια προνομιακή πληροφορία οι επενδυτές που «απογείωσαν» τη μετοχή της ΔΕΗ; Γνωρίζουν κάτι που δεν το έχει ανακοινώσει η εταιρεία στο ευρύ επενδυτικό κοινό; Το «Π» ζήτησε διευκρινίσεις από τον οικονομικό διευθυντή της εταιρείας κ. Γ. Αγγελόπουλο, ο οποίος όμως δεν θέλησε να έλθει σε επικοινωνία για να σχολιάσει το θέμα, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι εξηγήσεις στον Τύπο θα δοθούν αύριο σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου.

Πολλά ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι η ΔΕΗ δεν είχε δώσει ως την Παρασκευή εξηγήσεις για τις διακυμάνσεις, ενώ η αγορά βοούσε από τις φήμες ότι ο πρόεδρος κ. Π. Αθανασόπουλος είχε συναντήσει στελέχη χρηματοοικονομικών οίκων τις ημέρες που προηγήθηκαν της ανακοίνωσης του επιχειρησιακού σχεδίου και του κερδοσκοπικού παιχνιδιού με τη μετοχή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι δημοσίευμα του πρακτορείου οικονομικών ειδήσεων Reporter, το οποίο δεν έχει διαψευσθεί από τη ΔΕΗ, είχε τον τίτλο «Με γνωστό χρηματιστή συνέτρωγε ο Τ. Αθανασόπουλος» και ανέφερε ότι σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές «ο κ. Αθανασόπουλος φέρεται να συνέφαγε τις προηγούμενες μέρες με γνωστό χρηματιστή, ενημερώνοντάς τον για τα σχέδιά του».

Είναι αληθής, λοιπόν, αυτή η πληροφορία; Αν ναι, ποιος ήταν ο «γνωστός χρηματιστής» και για ποια σχέδια ενημερώθηκε πριν από όλους τους άλλους επενδυτές από τον ίδιο τον κ. Αθανασόπουλο; Έμαθε, άραγε, ο μυστηριώδης χρηματιστής το περιεχόμενο του επιχειρησιακού σχεδίου πριν από την ανακοίνωσή του; Ή πληροφορήθηκε και περισσότερα, τα οποία θα μάθουν οι «πληβείοι» πολύ αργότερα;

Ενδεχομένως να μην υπάρχουν ποινικά κολάσιμες πράξεις, ή και παρατυπίες που τιμωρούνται με διοικητικά μέτρα (πρόστιμα). Αυτό, όμως, ουδείς μπορεί να το βεβαιώσει εκ των προτέρων, πριν δηλαδή διενεργήσει την αναγκαία έρευνα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις ο κ. Αθανασόπουλος. Η σιωπή μπροστά σε χρηματιστηριακά φαινόμενα τουλάχιστον περίεργα, που αναμφίβολα υπονομεύουν την όποια αξιοπιστία της αγοράς, δεν είναι χρυσός…


Σχολιάστε εδώ