Σήμερα το πρώτο τεστ για Γιώργο

Όπως τονίζουν στενοί συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου, το στίγμα του για τα πρόσωπα που θα συγκροτήσουν τα όργανα του Κινήματος θα είναι «ανανέωση και αξιοκρατικές επιλογές χωρίς αποκλεισμούς».

Ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να ανακοινώσει (είτε ο ίδιος είτε διά του εκπροσώπου Τύπου Γ. Ραγκούση) σήμερα τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τη γραμματεία της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου (ΚΟΕΣ), ενώ την Τετάρτη, πιθανότατα, θα εξαγγείλει τα στελέχη που θα απαρτίζουν την ομάδα Πολιτικού Συντονισμού. Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τονίζει σε συνομιλητές του ότι «το πρώτο μήνυμα που μας έστειλε ο λαός είναι να διατηρήσουμε την ενότητά μας μέσα από την ανανέωση σε πολιτικές πρακτικές, αντιλήψεις και σε πρόσωπα». Συνεργάτες του υπογράμμιζαν ότι «ο πρόεδρος είναι αποφασισμένος να υλοποιήσει όσα υποσχέθηκε στο Εθνικό Συμβούλιο και να κάνει πράξη την ανανέωση». Προσέθεταν ότι «το στίγμα είναι σαφές και καθαρό, όπως το μήνυμα που πήρε ο Παπανδρέου την 11η Νοεμβρίου: Αξιοκρατικές επιλογές, χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς λογικές συσχετισμών και ομάδων». Σημείωναν μάλιστα με νόημα ότι «όλοι θα έχουν ρόλο», σπεύδοντας να διευκρινίσουν όμως ότι αυτό δεν σημαίνει ότι «θα μπουν όλοι στα όργανα την Τετάρτη». Σε μια προσπάθεια να κάμψουν τις αντιδράσεις στελεχών που δεν θα αξιοποιηθούν σε πρώτη φάση, οι ίδιοι κύκλοι προσέθεταν ότι «η ανανέωση θα ισχύει στο διηνεκές, θα είναι διαρκής. Όποτε δημιουργούνται νέες ανάγκες, θα αξιοποιούνται και άλλα πρόσωπα».

Η ΚΟΕΣ και η γραμματεία θα έχουν αποκλειστικά ως έργο τους την προσυνεδριακή δουλειά, την ανανέωση δομών και προσώπων σε όλο το φάσμα του Κινήματος και την πολιτική επανίδρυση του ΠΑΣΟΚ. Ως βασικά κριτήρια συμμετοχής στη γραμματεία, ο κ. Παπανδρέου θέτει την «έντονη παρουσία νέων, κοινωνικών στελεχών, στελεχών που δρουν σε κινήματα και στην αυτοδιοίκηση, στελεχών χωρίς υπουργική θητεία, χωρίς θεσμικό ρόλο στο Κοινοβούλιο, αλλά με έντονη πολιτική δράση». Τα στελέχη που θα επιλεγούν θα χωριστούν σε επιμέρους ομάδες (καταστατικού, πολιτικών θέσεων, περιβάλλον κ.ο.κ.), ωστόσο είναι άγνωστος ακόμη ο αριθμός τους. Κάποιες πληροφορίες μιλούσαν για 40 περίπου άτομα, ενώ άλλες πηγές αντέτειναν ότι το όργανο πρέπει να είναι πιο ευέλικτο και όχι να μπει στη λογική «ισορροπιών».

Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου την Τετάρτη θα ανακοινώσει τα στελέχη που θα απαρτίζουν την ομάδα Πολιτικού Συντονισμού, η οποία θα περιλαμβάνει έμπειρα και νέα στελέχη τα οποία ως κύριο ρόλο θα έχουν τον συντονισμό της αντιπολιτευτικής κοινοβουλευτικής δράσης του Κινήματος.

Άγνωστο ακόμη παραμένει αν θα κάνει δεκτές τις εισηγήσεις για δημιουργία μιας ακόμη ομάδας πολιτικού σχεδιασμού, κατά τα πρότυπα της ΝΔ. Η ομάδα αυτή θα απαρτίζεται κυρίως από στελέχη με επικοινωνιακές ικανότητες και αρμοδιότητες (Ραγκούσης, Γερουλάνος, Αθανασάκης κ.ά). Θα λειτουργεί ως άτυπος «πρωινός καφές» και θα συνεδριάζει καθημερινά στη Χ. Τρικούπη αναλύοντας την επικαιρότητα και χαράσσοντας την επικοινωνιακή τακτική του ΠΑΣΟΚ.

Βόμβες Πάγκαλου

Ευθεία επίθεση, με πολιτικές βόμβες, εξαπέλυσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Θόδωρος Πάγκαλος κατά εκδοτικών συγκροτημάτων. Αφορμή – πρόφαση γιʼ αυτήν τη σκληρή επίθεση του κ. Πάγκαλου ήταν επισημάνσεις, με πρωτοσέλιδους τίτλους, περί απουσίας αντιπολίτευσης από το ΠΑΣΟΚ στο θέμα του Ασφαλιστικού και αναφορές για αισθητή έλλειψη συντονισμού στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσον αφορά την κοινοβουλευτική του παρουσία και ότι προχθές στη Βουλή τον κορυφαίο αντιπολιτευτικό ρόλο ενσάρκωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ

Αλέκος Αλαβάνος, αντί του Γιώργου

Παπανδρέου.

Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha, ο κ. Πάγκαλος επεσήμανε, μεταξύ των άλλων, πως «θέλουν να διαλύσουν το ΠΑΣΟΚ για να δημιουργήσουν μικρά κόμματα τα οποία να χειραγωγούν. Να διαλύσουν το ΠΑΣΟΚ για να πουλήσουν και εξυπηρέτηση στον κ. Καραμανλή που τους έδωσε πολλά και απρόβλεπτα πλεονεκτήματα με το νομοσχέδιο πριν από τις εκλογές. Τα συμφέροντά τους δεν συμβιβάζονται με την ύπαρξη ενός ανεξάρτητου, γνήσιου, μαχητικού, δημοκρατικού ΠΑΣΟΚ».

Ερωτηθείς για τα σχόλια εφημερίδων, αλλά και για την αίσθηση που υπάρχει στην κοινωνία, ο κ. Πάγκαλος έκανε ένα ακόμα βήμα, υπογραμμίζοντας:

«Την κοινωνία ποιος την εκφράζει; Ο κ. Λαμπράκης; Ο κ. Μπόμπολας; Αυτοί την εκφράζουν; Είχα την αίσθηση ότι την κοινωνία την εκφράζει η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, η ΓΕΣΕΒΕ. Υπάρχουν 3 κοινωνικές οργανώσεις στις οποίες το ΠΑΣΟΚ έχει παντού την πλειοψηφία και οι οποίες αναπτύσσουν αυτήν τη στιγμή μια τεράστια προσπάθεια για να εξασφαλίσουν καλούς όρους συνταξιοδότησης και διαχρονικής αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών και των κοινωνικών ομάδων στην Ελλάδα, σύμφωνα με το πρόγραμμα και τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ, και κορυφώνεται αυτό την Πέμπτη με ένα τεράστιο συλλαλητήριο και αλλεπάλληλες απεργίες. Μια από αυτές τις απεργίες είναι και η δική σας. Πώς το ΠΑΣΟΚ είναι απόν από την κοινωνία;»

Τόνισε ακόμα πως «το ΠΑΣΟΚ πέτυχε κάτι που κανείς δεν σχολιάζει. Μια σπανιότατη κοινή στάση ΣΥΝ και ΠΑΣΟΚ, κοινή πρόταση ψηφοφορίας επί της σκανδαλώδους διάταξης με την οποία ο κ. Αλογοσκούφης επιδοτεί την ALPHA BANK για λόγους που κανείς δεν γνωρίζει με 1 δισ. ευρώ και αυτή η κοινή ψηφοφορία θα γίνει την Τρίτη, γιατί χθες η ΝΔ δεν είχε πλειοψηφία στη Βουλή και επαίσχυντα, με τα βρακιά κάτω, σηκώθηκαν και έφυγαν από τη Βουλή και διέκοψαν τη συνεδρίαση για να κάνουν την ψηφοφορία την Τρίτη. Αυτό το πέτυχε το ΠΑΣΟΚ μαζί με τον ΣΥΝ με μια πρόταση που είχαμε υπογράψει από κοινού. Τα ονόματά μας είχαμε το ένα μετά το άλλο, σε πλήρη αλφαβητική σειρά και πετύχαμε αυτόν τον στόχο. Αυτός ήταν πολύ μεγάλος πολιτικός στόχος στη Βουλή. Μεγάλη νίκη του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ και δραστηριοποιήθηκε το ΠΑΣΟΚ για να πετύχει αυτήν τη νίκη…».

Πρόσθεσε, «έχω αγανακτήσει, διαβάζοντας το “ΒΗΜΑ”, που πραγματικά δεν το έσκισα, γιατί δεν σκίζω έντυπα, ήμουν έτοιμος όμως να το σκίσω, γιατί τα επαίσχυντα αυτά έντυπα, που προσπάθησαν να αναμειχθούν στα εσωτερικά ενός κόμματος με τρόπο πρωτοφανή για την ελληνική δημοσιογραφία – γιατί βεβαίως μια εφημερίδα έχει πολιτικές απόψεις, δεν παριστάνω ούτε τον υποκριτή ούτε δεν γνωρίζω πώς είναι τα πράγματα. Και οι δημοσιογράφοι έχουν πολιτικές απόψεις, πολίτες είναι και αυτοί, αλλά τέτοιου είδους ανάμειξη στα εσωτερικά ενός κόμματος και προσπάθεια δημιουργίας πραξικοπήματος για την επιβολή ηγεσίας ποτέ δεν έχει σημειωθεί στα ελληνικά πολιτικά πράγματα. Η παρέμβαση των συγκροτημάτων αυτών στα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ θυμίζει ʼ65 και ʼ89».

Ερωτηθείς στη συνέχεια για το αν είναι βαριά αυτά που λέει σημείωσε: «Δεν είναι καθόλου βαριά. Είναι η περιγραφή του πράγματος. Απόδειξη είναι αυτά που σας λέω, ότι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, που το έγκυρο “ΒΗΜΑ” δεν μπορεί να μη γνωρίζει, έρχεται το έγκυρο “ΒΗΜΑ” και λέει στην πρώτη σελίδα: “Αδιάλλακτη κυβέρνηση, απούσα αντιπολίτευση”. Για να στοιχειοθετήσει ότι είναι απούσα η αντιπολίτευση, η καλή αυτή εφημερίδα και οι συντάκτες της δεν αναφέρουν τίποτα για όλα αυτά που ζούσαν στη Βουλή, τους έβλεπα, ήταν εκεί παρόντες. Πρόκειται για ένα αίσχος πραγματικά. Αυτό το αίσχος το ΠΑΣΟΚ θα το παλέψει και θα τους συντρίψουμε αυτούς. Δεν θα επιβάλλουν την άποψή τους».


Σχολιάστε εδώ