Προκλητικά «Μακεδονία» και ΝΑΤΟ ξεκαθαρίζουν οι Αμερικανοί!

Ο σχετικός διάλογος είναι ιδιαίτερα κατατοπιστικός για τη στάση της Ουάσιγκτον στο Σκοπιανό:

Δημοσιογράφος: Σχετικά με την ΠΓΔΜ…

Μακόρμακ: Εννοείται Μακεδονία;

Δημ.: Στο θέμα της ΠΓΔΜ…

Μακ.: Είναι η Μακεδονία;

Δημ.: Όχι, όχι σας παρακαλώ… Ο κ. Μπερνς δήλωσε χθες στο Κογκρέσο «δεν πρέπει να υπάρξει για οποιονδήποτε λόγο άρνηση σε πρόσκληση για είσοδο της Μακεδονίας σε διεθνείς οργανισμούς». Δοθέντος ότι αυτή η πολιτική επηρεάζει τη σταθερότητα των δυτικών Βαλκανίων διερωτάται κανείς αν αυτός είναι ο στόχος σας, η αποσταθεροποίηση.

Μακ.: Αν νομίζω τι;

Δημ.: Αν πολιτική σας είναι η αποσταθεροποίηση των δυτικών Βαλκανίων.

Μακ.: Όχι. Πιστεύουμε ότι αυτό είναι προς το συμφέρον του ΝΑΤΟ όσο και της περιοχής. Κοιτάξτε, υπάρχει ένα ζήτημα εδώ ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Μακεδονία για το όνομα. Ενθαρρύναμε και τις δύο πλευρές να λύσουν το ζήτημα. Δεν είναι ανυπέρβλητο. Και έχουμε πάρει την απόφασή μας, είναι σαφής. Ο υφυπουργός Μπερνς το κατέστησε απολύτως σαφές, ποια είναι η θέση μας όσον αφορά το όνομα και τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ. Υπάρχουν ακόμη μερικά εκκρεμή θέματα που αφορούν την Ελλάδα. Ενθαρρύνουμε την Ελλάδα, μέλος επίσης του ΝΑΤΟ, να διευθετήσει τα εναπομένοντα ζητήματα με τη Μακεδονία.

Δημ.: Ας μου επιτραπεί τότε να ρωτήσω, σε περίπτωση συμφωνίας στο θέμα του ονόματος μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, εσείς ως ΗΠΑ θα εφαρμόσετε αυτή την απόφαση ή συμφωνία;

Μακ.: Δεν καταλαβαίνω τι μου λέτε.

Δημ.: Εάν Ελλάδα και ΠΓΔΜ συμφωνήσουν στο θέμα του ονόματος..

Μακ.: Λοιπόν.

Δημ.: Θα εφαρμόσετε και σεις αυτή τη συμφωνία, να αλλάξετε και πάλι το όνομα με το νέο που θα έχουν συμφωνήσει οι δύο πλευρές;

Μακόρμακ: Ξέρετε κάτι, είναι εδώ τόσο πολλές υποθετικές ερωτήσεις στο ίδιο περιτύλιγμα που ούτε θα επιχειρήσω καν να απαντήσω.

Το συμπέρασμα από την ανάγνωση είναι σαφές. Για την κυβέρνηση του «συμμάχου και στρατηγικού εταίρου» μας τα Σκόπια είναι τελεσίδικα «Μακεδονία» και πρέπει να μπουν στο ΝΑΤΟ. Για τις διμερείς διαφορές περί το όνομα, η Ελλάδα ας τα βρει σε κουβέντα μαζί τους. Σε απλούστερη διατύπωση η Ουάσιγκτον μιλά για όνομα προς αποκλειστική ελληνική χρήση.


Σχολιάστε εδώ