Ποιοι θα μετείχαν στο χριστουγεννιάτικο φαγοπότι;

// Στο… παρά πέντε αποφεύχθηκε η κρίση στην πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου Πειραιά, αφού μετά τη γενική αντίδραση και την οξύτατη κριτική που ασκήθηκε κατά της πρότασης του προέδρου της ΔΕΠΕΠ Στέλιου Μπρατσόλη για διάθεση 1,5 εκατ. ευρώ για χριστουγεννιάτικο στολισμό και εκδηλώσεις, που είχε ψηφιστεί οριακά από το δημοτικό συμβούλιο την περασμένη Τετάρτη, την επομένη το Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης αναδιπλώθηκε και… στρογγύλεψε την αρχική του απόφαση κατεβάζοντας στο ένα τρίτο το κόστος του γιορταστικού εικοσαήμερου στον Πειραιά.

Η συνεδρίαση της Τετάρτης, σύμφωνα με ορισμένους συμβούλους, θα μπορούσε να μην είχε φτάσει στα άκρα, αν δεν είχε τεθεί καθόλου το θέμα των εκδηλώσεων και του στολισμού. Οι σύμβουλοι αυτοί υποστήριζαν πως η απόφαση είχε ληφθεί από το ΔΣ της ΔΕΠΕΠ και δεν είχε καμία δουλειά να την επικυρώσει το δημοτικό συμβούλιο. Η αντίθετη άποψη ανέφερε πως ήταν επιβεβλημένη η ψήφιση της απόφασης από το ΔΣ, καθώς το ποσόν αποτελούσε διάθεση του πλεονάσματος της δημοτικής επιχείρησης και σύμφωνα με τον νόμο η διάθεση αυτή θα έπρεπε υποχρεωτικά να γίνει με την έγκριση του ανώτατου οργάνου του δήμου.

Αυτή όμως είναι η τυπική πλευρά του θέματος. Η ουσιαστική είναι πως το ΔΣ, είτε έπρεπε είτε όχι, ψήφισε μια απροσδόκητα μεγάλη δαπάνη (και μάλιστα με απευθείας ανάθεση) για τον στολισμό και τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του δήμου.

Αυτή ακριβώς ήταν και η αιτία που σφυροκοπήθηκε άγρια η συμπολίτευση απ’ όλη τη μειοψηφία και ιδιαίτερα τη μείζονα, που βρήκε -επιτέλους- ένα «πάτημα» για να ασκήσει σκληρή κριτική και να επιτεθεί με «πυρ ομαδόν» κατά της συμπολίτευσης.

Ήταν από τις λίγες φορές που σύσσωμη η αντιπολίτευση καταδίκασε με τέτοια μανία μια επιλογή της πλειοψηφίας. Βέβαια δεν είναι και μικρό πράγμα να ζητάς 1,5 εκατ. ευρώ για… στολίδια τη στιγμή που… ζεις με δανεικά.

Ο πρόεδρος της ΔΕΠΕΠ πάντως, που τόλμησε να υποστηρίξει πως ο Πειραιάς αξίζει μιας τέτοιας προβολής, έγινε το «κόκκινο πανί» για τη μειοψηφία που συγκέντρωσε πάνω του τα… πυρά της. Ακόμα και σύμβουλοι που ανήκουν στον ίδιο συνδυασμό μʼ αυτόν έσπευσαν να τον επιτιμήσουν με πρώτον πρώτον τον Παρασκευόπουλο.

Από τη μειοψηφία εκείνοι που του τα έψαλλαν περισσότερο ήταν οι Γιώργος Δαβάκης, Γιάννης Βουτσινάς και Λίτσα Καλαγιά. Η τελευταία μάλιστα θυμήθηκε πως όταν ήταν πρόεδρος της

ΔΕΠΑΠ και είχε διοργανώσει τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του 2005-2006, που είχαν στοιχίσει 500.000 ευρώ, εκ των οποίων 300.000 ευρώ προέρχονταν από χορηγίες που είχε εξασφαλίσει η ίδια, οι σημερινοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας, και τότε της μειοψηφίας, είχαν κάνει… επανάσταση για την επιταγή των 200.000 ευρώ που θα… πέταγε ο δήμος στα στολίδια. «Τώρα που πάει η ΔΕΠΕΠ να… πετάξει 1,5 εκατ. ευρώ για στολίδια, γιατί το ψηφίζετε;» ρώτησε την πλειοψηφία. «Οι 200.000 ευρώ οι δικές μας ήταν μεγαλύτερο ποσόν από το 1,5 εκατ. το δικό σας; Γιατί λοιπόν τώρα δεν… ενοχλείστε;» συνέχισε.

Για υποβάθμιση του συμβουλίου και των θεσμών με την εισαγωγή τέτοιων ύποπτων εισηγήσεων, έκανε λόγο ο Γιώργος Δαβάκης, ο οποίος διερωτήθη γιατί τις εκδηλώσεις τις κάνει η ΔΕΠΕΠ αντί η καθʼ ύλην αρμόδια, που είναι η ΔΕΠΑΠ. Κατήγγειλε δε ότι η διαδικασία που προτείνεται είναι παράνομη, ενώ υπογράμμισε ότι η αντιπολίτευση θα ζητήσει την παρέμβαση του Εισαγγελέα!

Από την πλευρά του ο Γ. Βουτσινάς είπε πως την ώρα που ο δήμος χρωστάει υπερωρίες και μισθούς σε εργαζομένους στις δημοτικές επιχειρήσεις και δεν έχει χρήματα για να προσλάβει οκταμηνίτες προκειμένου να καθαρίσουν την πόλη, πάει να σκεπάσει την αδυναμία του με ένα χρυσοποίκιλτο πέπλο στολιδιών και λαμπιονιών, αξίας 1,5 εκατ. ευρώ! Και μάλιστα το πέπλο αυτό πάει να το αγοράσει χωρίς διαγωνισμό, με απευθείας ανάθεση σε δύο εταιρείες που είχαν κάνει προσφορά και οι οποίες… –συμπτωματικά;– έχουν τον ίδιο υπεύθυνο!

Αυτό θυμίζει, συνέχισε, παπατζηλίκια της Τρούμπας του ʼ60 και αποτελεί τακτική αρπαχτής.

Αν κάναμε εμείς κάτι παρόμοιο, τόνισε ο σύμβουλος της μειοψηφίας, εσείς θα πηγαίνατε στα Διαμερίσματα και θα μας λέγατε απατεώνες, εμείς δεν κάναμε αυτό, Αλλά ζητάμε απλώς να σταματήσετε την παρανομία, αποσύροντας το θέμα.

Λάβροι κατά της απόφασης της ΔΕΠΕΠ ήταν όλοι οι σύμβουλοι της μειοψηφίας και μάλιστα στην τοποθέτησή τους ανέφεραν ξεκάθαρα πως αν ψηφιστεί τελικά το θέμα, κάποιοι θα πρέπει να πάνε φυλακή!

Χαρακτηριστικό της έντασης είναι πως ο πρόεδρος Κώστας Δαβάκης υποχρεώθηκε να διακόψει τρεις φορές τη συνεδρίαση για να ηρεμήσουν τα πνεύματα και να αποκατασταθεί η τάξη.

Εντυπωσιακή ήταν η τοποθέτηση του συμβούλου της πλειοψηφίας Δημήτρη Παρασκευόπουλου, ο οποίος διαχώρισε τη θέση του καταγγέλλοντας ότι η παράταξη στην οποία ανήκει έχει ξεπεράσει τα όρια!

Δεν είναι δυνατόν, τόνισε, στον Πειραιά των δανείων, της ανεργίας, των σκουπιδιών να δίδονται τέτοια τεράστια ποσά για στολίδια και εκδηλώσεις. Στόχος του δήμου είναι πρώτα πρώτα να μπορεί να πληρώνει και όχι να κάνει προκλητικούς γιορτασμούς που στην ουσία είναι πεταμένα λεφτά.

Ο Δ. Παρασκευόπουλος ζήτησε να αποσυρθεί το θέμα για να διαφυλαχθεί το κύρος της παράταξης, αλλά και για να μην κλείσει η πρώτη χρονιά του Φασούλα στον δήμο με τον χειρότερο δυνατό τρόπο. Κάτι που τελικά έγινε με… καθυστέρηση μιας μέρας και αφού η δημοτική αρχή είχε… προλάβει να «εισπράξει» τα δυσμενή σχόλια και το… κόστος της εκλογής της.

Την εισήγηση της πλειοψηφίας, εκτός του Δημ. Παρασκευόπουλου, την καταψήφισε και άλλος ένας σύμβουλος της ίδιας παράταξης, ο Γιάννης Υδραίος.

Μετά την καθολική αντίδραση και τις απειλές για μπλοκάρισμα της απόφασης μετά από προσφυγή στον Εισαγγελέα, που προκάλεσε και την παρέμβαση Φασούλα από το εξωτερικό, όπου βρίσκεται εδώ και λίγες μέρες, το ΔΣ της ΔΕΠΕΠ ξανασυνεδρίασε την Πέμπτη και άλλαξε την αρχική του απόφαση.

Συγκεκριμένα, αποφάσισε να δοθούν μόνο 460.000 ευρώ για την εορταστική «λάμψη» της πόλης. Συγκεκριμένα αποφασίστηκε και ήδη προκηρύχθηκαν 5 ανοιχτοί διαγωνισμοί για φωτισμό, ανάπλαση και διάκοσμο πλατείας Δημαρχείου, ενοικίαση παιχνιδιών και καρουζέλ για τα παιδιά, αγορά 5 δέντρων και κατασκευή φάτνης.

Το ζήτημα είναι αν θα χρειαστεί να «περάσει» και αυτή η απόφαση από το δημοτικό συμβούλιο. Γιατί αν δεν «περάσει» θα δικαιωθούν όσοι έλεγαν πως δεν χρειαζόταν να φέρει η ΔΕΠΕΠ το θέμα στο συμβούλιο…

Να σημειώσουμε πάντως πως από τη θυελλώδη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο και τη λυσσαλέα αντίδραση που συνάντησε η εισήγησή του, ήταν ιδιαίτερα προβληματισμένος και πικραμένος ο πρόεδρος της ΔΕΠΕΠ Στ. Μπρατσόλης, ο οποίος επέμενε πως δικαιούται η πόλη κάτι εντυπωσιακό και πρωτόγνωρο για τον γιορτασμό των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

// Στη θέση του δημάρχου στο τελευταίο (επεισοδιακό) συμβούλιο δεν καθόταν ο Φασούλας. Καθόταν ο αναπληρωτής του Βασίλης Βουράκης.

// Αλήθεια, εκείνη η σύμβαση μεταξύ δήμου και Ολυμπιακού που είχε υπογραφεί επί Αγραπίδη για την κατασκευή κολυμβητηρίου στο κτήμα Δηλαβέρη, τι έγινε; Θα υλοποιηθεί, ματαιώθηκε ή «πάγωσε»; Το ερώτημα έθεσε στο τελευταίο συμβούλιο ο Γ. Βουτσινάς και το προσυπογράφουμε γιατί είναι και δική μας απορία. Θα μας απαντήσει άραγε κανείς;

// Νέος άνεμος… φυσάει στον ΟΛΠ μετά την τοποθέτηση του Διονύση Μπεχράκη στη θέση του προέδρου. Ο νέος πρόεδρος, μετά από μια ακόμη επιτυχημένη θητεία στον Οργανισμό Λιμένος Λαυρίου, όπου πραγματικά έκανε… θαύματα, αφού κατάφερε να κάνει το λιμάνι των Μεσογείων εφάμιλλο εκείνου του Πειραιά, ρίχτηκε τώρα στα… βαθιά. Όπως λέει ο ίδιος όμως, επειδή γνωρίζει το αντικείμενο και επειδή έχει μάθει να δουλεύει πολύ, είναι σίγουρος ότι θα τα καταφέρει. Του το ευχόμαστε!

// Εντυπωσιακή ήταν η ελληνική παρουσία στη γενική συνέλευση του ΙΜΟ, που ολοκληρώθηκε προχθές στο Λονδίνο. Πέραν των άλλων διασφαλίστηκε η επανεκλογή του κ. Μητρόπουλου στην ηγεσία του ανώτατου ίσως, διεθνούς ναυτιλιακού οργανισμού, ενώ προωθήθηκε η ελληνική θέση στο θέμα της εκπροσώπησης των ευρωπαϊκών χωρών στον ΙΜΟ.

Επίσης η ελληνική κυβέρνηση διέθεσε ένα εκατ. δολάρια στον κοινό κουμπαρά για την αντιμετώπιση της πειρατείας στα στενά της Μάλακκας. Η ελληνική αντιπροσωπεία, που την αποτελούσαν ο υπουργός Ναυτιλίας Γ. Βουλγαράκης, ο υφυπουργός Π. Καμμένος και ο γενικός γραμματέας Ι. Τζωάννος, συναντήθηκε και με την ηγεσία του committee.

// Εξακολουθούν να… τρέχουν αδιάκοπα τα νερά στον χώρο απέναντι από το γήπεδο του μπιτς βόλεϊ. Για το θέμα είχαμε γράψει προ μηνός και πιστεύαμε ότι κάτι θα γινόταν. Προχθές που ξαναπεράσαμε, η κατάσταση ήταν η ίδια… Τελικά εκείνοι που φωνάζουν για οικονομία στο νερό, μάλλον έχουν βγάλει τους… εαυτούς τους απέξω…


Σχολιάστε εδώ