Πλήρης αιφνιδιασμός στον ΣΥΝ

Κατά το δημοσίευμα, που δεν είχε διαψευσθεί μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης, ο Α. Αλαβάνος έχει συζητήσει αυτό το ενδεχόμενο με στενούς του συνεργάτες. Οι τελευταίοι όμως τον αποτρέπουν από μια τέτοια ενέργεια όχι μόνο γιατί εκτιμούν τις ηγετικές του ικανότητες, αλλά και γιατί, όπως εκτιμούν, αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει στο κόμμα πρόσωπο ικανό να καταλάβει την ηγεσία. Επικαλούνται δε την πολυπλοκότητα διοίκησης ενός κόμματος όπως ο ΣΥΝ, η λειτουργία του οποίου διαφέρει πολύ από τις συνηθισμένες λειτουργίες των άλλων κομμάτων, αφού ο εκάστοτε ηγέτης πρέπει να ισορροπεί με μαεστρία ανάμεσα στις διάφορες τάσεις που λειτουργούν στο εσωτερικό του κόμματος.

Η εκτίμηση κάποιων στελεχών ήταν ότι με την κίνηση αυτή ο Α. Αλαβάνος θέλει να κάνει πράξη αυτό που κατά καιρούς λέει, ότι δηλαδή είναι επιτακτική ανάγκη η ανανέωση των στελεχών του κόμματος σε όλα τα επίπεδα της ηγετικής πυραμίδας. Άλλωστε, ο ίδιος σε κάθε ευκαιρία επικαλείται το πετυχημένο πείραμα της δημοτικής παράταξης «Ανοιχτή Πόλη» στον Δήμο Αθήνας, με τον Α. Τσίπρα, ενώ έκανε και την αυτοκριτική του, γιατί η ανανέωση δεν εκφράστηκε και σε επίπεδο κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, αφού επικράτησαν οι συναλλαγές ανάμεσα στις διάφορες τάσεις που αποτελούν τη συμμαχία. Μάλιστα κάποιοι έλεγαν ότι ο Α. Αλαβάνος με την πρόθεση αποχώρησηςεπανέρχεται στη θέση του για ριζική ανανέωση, μη εξαιρώντας τον εαυτό του. Το ίδιο, τόνιζαν, έκανε και στις βουλευτικές εκλογές, όταν πήρε το ρίσκο και δεν ήταν υποψήφιος σε «ασφαλή» εκλογική περιφέρεια, αλλά προτίμησε το Ηράκλειο όπου και εξελέγη βουλευτής κυριολεκτικά στο «παρά πέντε». Κάποιοι άρχισαν να διακινούν και το όνομα του επόμενου ηγέτη, λέγοντας ότι η συχνή αναφορά του Α. Αλαβάνου στο πετυχημένο πείραμα του Α. Τσίπρα φωτογραφίζει τον επόμενο πρόεδρο του κόμματος, αφού δεν υπάρχουν άλλα προβεβλημένα στελέχη της νέας γενιάς. Ωστόσο, το σενάριο αυτό δείχνει αρκετά πρόωρο, αφού ο ίδιος ο Α. Τσίπρας δεν είναι σίγουρο ότι θα δεχθεί να αναλάβει έναν τέτοιο ρόλο στη δεδομένη στιγμή. Επίσης δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι οι υπάρχουσες τάσεις του κόμματος (Αριστερό Ρεύμα, Ανανεωτική Συσπείρωση) θα δεχθούν εύκολα μια τέτοια πρόταση. Μάλιστα λεγόταν ότι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης θα είναι η τελική επιλογή του Αλαβάνου για τη θέση του αρχηγού και όχι ο Τσίπρας!

Το σενάριο της διαδοχής δημιουργεί νέα δεδομένα για το επικείμενο συνέδριο του κόμματος, που θα γίνει τον ερχόμενο Γενάρη, στο οποίο αναμενόταν πλήρης κυριαρχία του Α. Αλαβάνου μετά και την εκλογική επιτυχία των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών. Εάν ο πρόεδρος του ΣΥΝ επιλέξει την αποχώρηση, τότε είναι σίγουρο ότι η εσωκομματική αντιπολίτευση θα κατεβάσει δικό της υποψήφιο, κάτι που δεν θα κάνει εάν ο Α. Αλαβάνος διεκδικήσει εκ νέου την ηγεσία.

Δεν λείπουν και εκείνοι που πίσω από το δημοσίευμα είδαν μια πρόθεση του Α. Αλαβάνου να εκβιάσει το σώμα του κόμματος. Με την απειλή της «ακυβερνησίας», έλεγαν, ο Α. Αλαβάνος διευκολύνεται να περάσει στο συνέδριο όλες τις θέσεις του τόσο για τα πολιτικά και ιδεολογικά ζητήματα όσο και για τα οργανωτικά και ειδικά τη λειτουργία των εσωκομματικών τάσεων, προκειμένου να καταστεί απόλυτος κυρίαρχος στο κόμμα.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, η όλη συζήτηση αναμένεται να προκαλέσει αναταράξεις στην πορεία προς το συνέδριο σε μια περίοδο όπου τα πράγματα στο εσωτερικό του κόμματος παρουσίαζαν πρωτοφανή ηρεμία μετά τις επιτυχίες στις δημοτικές και τις βουλευτικές εκλογές.


Σχολιάστε εδώ