Ο Τάσος Σπηλιόπουλος νέος πρόεδρος της ΕΡΤ3

Την περασμένη Τρίτη το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης έκανε δεκτή την πρόταση του υπουργού Επικρατείας Θόδωρου Ρουσόπουλου και νέος πρόεδρος της ΕΡΤ3 ορίστηκε ο Τάσος Σπηλιόπουλος, παίρνοντας τη θέση του Δημήτρη Τσάμη, ο οποίος παραιτήθηκε πριν από ένα μήνα περίπου.

Το παρασκήνιο της επιλογής του Τάσου Σπηλιόπουλου ήταν έντονο. Κατ’ αρχάς να σημειώσουμε ότι είναι μια καθαρά πολιτική επιλογή. Ο Σπηλιόπουλος ήταν χρόνια βουλευτής Θεσσαλονίκης (εκλέχτηκε για πρώτη φορά το 1989), ενώ επί πρωθυπουργίας Μητσοτάκη διετέλεσε και υφυπουργός Παιδείας. Στις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου δεν τα πήγε καλά και δεν εξελέγη βουλευτής. Τώρα, το πώς προέκυψε στην ΕΡΤ3 έχει τη δική του σημασία. Μετά την παραίτηση Τσάμη υπήρξε έντονος προβληματισμός για το πρόσωπο που θα τον διαδεχόταν. Στο τραπέζι έπεσαν διάφορες προτάσεις. Όπως και στην τοποθέτηση Τσάμη το 2004 έτσι και στην τοποθέτηση Σπηλιόπουλου καθοριστική ήταν η εισήγηση της Διοικούσας Επιτροπής Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας. Οι κομματικοί της Θεσσαλονίκης το τελευταίο διάστημα ήταν ενοχλημένοι από τον τρόπο διοίκησης στην ΕΡΤ3 και τον κίνδυνο να χάσει το κανάλι την αυτονομία του. Έτσι, αποφασίστηκε να προταθεί στη θέση του προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής ένα πολιτικό πρόσωπο με αναγνωσιμότητα και κύρος, ως αντίβαρο στον πρόεδρο της ΕΡΤ Χρήστο Παναγόπουλο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι την ίδια άποψη είχε και το Μέγαρο Μαξίμου (είναι γνωστές άλλωστε οι άριστες σχέσεις του Κώστα Καραμανλή με τον Τάσο Σπηλιόπουλο εδώ και χρόνια) κι έτσι, όταν έπεσε στο τραπέζι το όνομά του, υπήρξε ταύτιση απόψεων.

Στα θετικά της επιλογής Σπηλιόπουλου συγκαταλέγονται: Η πείρα του (έχει διατελέσει επί σειρά ετών βουλευτής, υφυπουργός Παιδείας, πρόεδρος διαφόρων επιτροπών της Βουλής), η ακαδημαϊκή του πορεία (αναπληρωτής καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ) αλλά και η συνδικαλιστική εμπειρία του (επί χρόνια ήταν πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης). Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι ο Τάσος Σπηλιόπουλος έχει έντονη προσωπικότητα, πολιτική άποψη και μπορεί να χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι και να συγκρουστεί με την αθηναϊκή νοοτροπία, διεκδικώντας το καλύτερο για την ΕΡΤ3. Από τις πρώτες μάχες που καλείται να δώσει είναι το περίφημο 10% του ανταποδοτικού τέλους, που τόσα χρόνια αρνείται η κεντρική διοίκηση της ΕΡΤ στην ΕΡΤ3. Κάποιοι βέβαια στη Θεσσαλονίκη σχολιάζουν αρνητικά το ότι δεν έχει ιδιαίτερη σχέση με το αντικείμενο της τηλεόρασης και των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Η πολύχρονη όμως εμπειρία του Τάσου Σπηλιόπουλου στα κοινά είναι το καλύτερο αντίδοτο σ’ αυτό. Άλλωστε, δεν είναι ο μόνος που μειονεκτεί σ’ αυτό στην ΕΡΤ3.

Ένα είναι το βέβαιο. Ότι ο Τάσος Σπηλιόπουλος θα κριθεί εκ του αποτελέσματος. Έρχεται σε μια εποχή όπου η ΕΡΤ3 κλυδωνίζεται από πολλά προβλήματα και έχει πολλή δουλειά μπροστά του. Εμείς του ευχόμαστε καλή επιτυχία και να ξέρει ότι σε κάθε ενέργειά του που θα θωρακίσει την αυτονομία της ΕΡΤ3 θα μας έχει δίπλα του. Αρκεί να μην παρασυρθεί από τις μετριότητες που θα προσπαθήσουν από την πρώτη στιγμή να τον κολακέψουν. Αν και ο Τάσος είναι παλιά καραβάνα και δεν καταλαβαίνει απ’ αυτά…


Σχολιάστε εδώ