Οι βουλευτές έχουν τον λόγο

> Την ανάγκη διασφάλισης του δικαιώματος των καταναλωτών να γνωρίζουν αν τα τρόφιμα τα οποία αγοράζουν και καταναλώνουν προέρχονται από μεταλλαγμένες πρώτες ύλες ή περιέχουν μεταλλαγμένα συστατικά επισημαίνει με ερώτησή του προς τους υπουργούς Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Υγείας ο βουλευτής του Συνασπισμού Παναγιώτης Λαφαζάνης.

> Την εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση της μάστιγας των ναρκωτικών, μετά από ουσιαστικό διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και στην κατεύθυνση υλοποίησης των προτάσεων της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής, ζητά με ερώτησή του προς τον υπουργό Υγείας ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μανώλης Σκουλάκης. Παρά τις μεγαλόστομες προεκλογικές εξαγγελίες, όπως αναφέρει ο κ. Σκουλάκης, η ανυπαρξία κυβερνητικών δράσεων τα τελευταία τέσσερα χρόνια είναι δεδομένη, όπως και η τρομακτική έξαρση του προβλήματος, με συνεχή αύξηση των θανάτων από ναρκωτικά, αλλά και με αύξηση 68% (από 2.660 άτομα που ήταν τον Μάιο του 2004 σε 4.461 σήμερα) της λίστας αναμονής για τα προγράμματα υποκατάστασης, ή λίστας της «ντροπής», όπως την είχε χαρακτηρίσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

> «Ποιος έδωσε τη συγκεκριμένη εντολή, παρά την απαγόρευση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, να χρησιμοποιηθούν κάμερες της ΕΛΑΣ για την παρακολούθηση των διαδηλωτών στην πορεία του Πολυτεχνείου», ερωτά τον υπουργό Εσωτερικών ο βουλευτής του Συνασπισμού Γιάννης Δραγασάκης, επισημαίνοντας παράλληλα τις σοβαρές πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης.

> Να εξισωθεί το όριο συνταξιοδότησης της αγρότισσας με τις άλλες εργαζόμενες γυναίκες, να μειωθεί, δηλαδή, από τα 64 στα 60 έτη, ζήτησε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μάξιμος Χαρακόπουλος, μιλώντας σε συγκέντρωση κατοίκων της περιοχής Γόννων στη Λάρισα. Όπως είπε ο κ. Χαρακόπουλος, η «αγρότισσα είναι από τις πιο σκληρά εργαζόμενες γυναίκες, η οποία, με το ισχύον καθεστώς του ΟΓΑ, για να πάρει σύνταξη θα πρέπει να πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές για πάνω από 40 χρόνια».

> Η Ελλάδα, παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις του πρωθυπουργού για ενίσχυση των επιχειρήσεων που ασχολούνται με την «πράσινη» ενέργεια, παρέλειψε στο τελευταίο συμβούλιο Ecofin να προτείνει ειδικό καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ για τις τεχνολογίες και υπηρεσίες που αποδεδειγμένα εξοικονομούν ενέργεια και προστατεύουν το περιβάλλον. Αυτό καταγγέλλει με ερώτησή του προς τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών ο βουλευτής του Συνασπισμού Μιχάλης Παπαγιαννάκης, παραπέμποντας και σε σχετική επιστολή του υπουργείου προς την «Greenpeace» εδώ και 3 χρόνια ότι «η χώρα μας προτίθεται να υποστηρίξει το αίτημα για μείωση συντελεστή ΦΠΑ σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όταν επανέλθει το θέμα προς συζήτηση στο συμβούλιο». Την ίδια ώρα, καταλήγει ο βουλευτής, η Ελλάδα εφαρμόζει χαμηλότερους συντελεστές ΦΠΑ στο φυσικό αέριο και τον ηλεκτρισμό (9%), που αντικειμενικά αντιστρατεύονται τεχνολογίες όπως τα ηλιοθερμικά, στα οποία ισχύει ο υψηλός συντελεστής ΦΠΑ 19%.

> Προβληματισμό σχετικά με τις επιθέσεις κατά του ορθόδοξου ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης εκφράζει ο βουλευτής του

ΠΑΣΟΚ Γ. Μαγκριώτης και καλεί την υπουργό Εξωτερικών να λάβει μέτρα προκειμένου να διασφαλιστούν οι χριστιανικοί χώροι. Αναφέρεται στα πρόσφατα περιστατικά επιθέσεων σε ιερούς ναούς στη Χαλκηδόνα (από ομάδα αγνώστων, που πιθανόν να ανήκουν στους «γκρίζους λύκους»), και στη Στενή Βοσπόρου.

> Τους λόγους για τους οποίους οκτώ μήνες μετά δεν έχει γίνει ακόμα η ανέλκυση του ναυαγίου του «Sea Diamond» καλεί τους αρμόδιους υπουργούς να εξηγήσουν, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ν. Αλευράς. Επισημαίνει ότι το ναυάγιο συνεχίζει να παραμένει στον βυθό, φέροντας τεράστιες ποσότητες τοξικών χημικών ουσιών και άλλων ρυπογόνων και επικίνδυνων ουσιών, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία και το φυσικό περιβάλλον.

> Ανησυχητικές διαστάσεις έχει λάβει το φαινόμενο της ανασφάλιστης εργασίας στο νομό Ηρακλείου, αναφέρει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Σκουλάς. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, ένας στους πέντε εργαζομένους δουλεύει χωρίς ασφάλεια. Βασικό πρόβλημα αποτελεί και το γεγονός ότι η επιθεώρηση εργασίας έχει αποδυναμωθεί από προσωπικό με αποτέλεσμα να μην μπορεί να επιτελέσει σωστά το ελεγκτικό της έργο.

> Να απομακρυνθούν οι πυλώνες της ΔΕΗ από τον δήμο Αγίας Βαρβάρας ζητά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φ. Κουβέλης. Υπενθυμίζει τις προ δεκαοκταμήνου δεσμεύσεις του υπουργείου Ανάπτυξης, ότι θα ξηλωθούν οι εναέριες γραμμές υψηλής τάσης που διέρχονται πάνω από τον δήμο και τονίζει ότι μετά από 46 χρόνια δικαίως οι κάτοικοι εκφράζουν επιφυλάξεις για τα κατά πόσον οι εργασίες θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2010.

> Σχετικά με την ελλιπή αστυνόμευση που καταγράφεται σε πολλές περιοχές του νομού Χανίων καλεί τους αρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Σκουλάκης. Σημειώνει ότι το τελευταίο διάστημα εντείνεται το αίσθημα ανασφάλειας των κατοίκων εξαιτίας της έξαρσης των φαινομένων διαρρήξεων σε πολλές περιοχές του νομού, ενώ υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, που ανέρχονται σε 109 θέσεις αστυνομικών, πρόβλημα που αναμένεται να διογκωθεί περί τα τέλη του έτους, όπου αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν 70-80 αστυνομικοί.

> Να καταλογιστούν ευθύνες και να επιστραφούν τα παρανόμως καταβληθέντα ποσά που αφορούν σε σκάνδαλα εκατομμυρίων ευρώ στον Οργανισμό Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης ζητά ο βουλευτής της ΝΔ Γ. Μανώλης. Αναφέρεται ότι σύμφωνα με τις εκθέσεις του υπουργείου Οικονομικών κατά την ελεγχόμενη περίοδο 1997-2002 στον Οργανισμό διαπιστώθηκαν αξιόποινες πράξεις, κακοδιοίκηση, κακοδιαχείριση, και διασπάθιση δημοσίου χρήματος. Μέχρι σήμερα, το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν αποσυνδέει τον θέμα του καταλογισμού από τον διενεργούμενο κατασταλτικό έλεγχο, η δε αρμόδια εισαγγελική αρχή καθυστερεί αδικαιολόγητα την προσωποποίηση των διώξεων, κάτι που ο βουλευτής εκτιμά ότι παραπέμπει την υπόθεση στις ελληνικές καλένδες.

> Οκτώ χρόνια μετρά το σεισμό του 1999 και παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης δεν έχει ακόμα λειτουργήσει το νέο ογκολογικό νοσοκομείο «άγιοι Ανάργυροι», γεγονός που δημιουργεί τεράστια προβλήματα τόσο στην πρόληψη όσο και στη θεραπεία ασθενών με καρκίνο. Το θέμα φέρνουν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη, Λ. Καφαντάρη, Γ. Μαυρίκος και Ε. Μελά, που υπογραμμίζουν ότι δεν υπάρχει καμία πρόοδος στην κατεύθυνση της λειτουργίας του νέου νοσοκομείου και επιπλέον συνεχίζεται η απόσπαση προσωπικού σε άλλα νοσοκομεία.

> Την παρέμβαση του υπουργού Υγείας για να επαναλειτουργήσει η καρδιοχειρουργική κλινική και η μονάδα Ανάνηψης Καρδιοχειρουργημένων Ασθενών του νοσοκομείου Ευαγγελισμός ζητά ο βουλευτής της ΝΔ

Π. Τατούλης. Επισημαίνει πώς τη στιγμή που υπάρχει αναγκαιότητα πλήρους λειτουργίας έχει διατεθεί μία μόνο αίθουσα χειρουργείου και πέντε κλίνες στην ΑΚΑ, της οποίας μάλιστα από τον περασμένο Αύγουστο έχει διακοπεί η λειτουργία και δεν έχει αποκατασταθεί μέχρι σήμερα, παρά τις προσπάθειες του επιστημονικού προσωπικού, που συναντούν παντελή αδιαφορία.

> Σε κλείσιμο οδηγούνται πολλά ταχυδρομικά γραφεία εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού στα ΕΛΤΑ, όπου υπάρχουν πάνω από 1.500 κενές οργανικές θέσεις, αναφέρει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Β. Έξαρχος. Εκτιμά ότι με διάφορα τεχνάσματα και δικαιολογίες πολλές δημόσιες υπηρεσίες σταματούν να χρησιμοποιούν τα ΕΛΤΑ για τη διακίνηση της αλληλογραφίας τους, μεταφέροντας έτσι ένα μεγάλο κομμάτι του ταχυδρομικού έργου σε ιδιώτες με αποτέλεσμα της απαξίωσης και την υποβάθμισή τους.

> Εικόνα εγκατάλειψης παρουσιάζει το πάρκο «Αντώνης Τρίτσης», στη συμβολή των δήμων Αγ. Αναργύρων, Καματερού και Ίλιον συνολικής έκτασης 1.100 στρεμμάτων, τονίζει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Δημαράς. Ζητά να αποκατασταθεί, καθώς δίνει ανάσα όχι μόνο στους κατοίκους της βορειοδυτικής Αττικής αλλά σε όλο το λεκανοπέδιο.

> Προβλήματα στατικότητας και υγιεινής των σχολικών κτιρίων της Πρέβεζας περιγράφει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Β. Παπαχρήστος και ζητά να διατεθούν επαρκή κονδύλια για την ανέρευση και δρομολόγηση λύσεων. Αναφέρει ότι το μέγεθος του προβλήματος ξεπερνά τα όρια δυνατοτήτων των τοπικών φορέων, που δηλώνουν αδυναμία να βρουν λύση λόγω έλλειψης πόρων, αφού τα χρήματα που διαθέτει ο ΟΣΚ για τις συνολικές λειτουργικές ανάγκες των σχολείων του δήμου Πρέβεζας είναι 60.000 ευρώ και οι ανάγκες δεκαπλάσιες.

> Ποια μέτρα προτίθενται να πάρουν για τον πλημμελή έλεγχο των τροφίμων ερωτά τους αρμόδιους υπουργούς ο βουλευτής του

ΠΑΣΟΚ Ε. Νασιώκας. Επισημαίνει ότι εξαιτίας της πολυδιάσπασης οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν είναι αποτελεσματικοί και δεν πληρώνονται τα πρόστιμα όπως στην περίπτωση του καρτέλ του γάλακτος, όπου έναν χρόνο μετά δεν δόθηκε ακόμα το πόρισμα και δεν γνωρίζουμε αν πληρώθηκαν πρόστιμα και από ποιους.

> Σε ποιο σημείο βρίσκεται η πραγματική απορροφητικότητα του ΓʼΚΠΣ, χωρίς τις συμβασιοποιήσεις που αλλοιώνουν την εικόνα, αν προβλέπει απώλεια πόρων και ποια ποσά θα πρέπει να απορροφηθούν φέτος και το 2008 ερωτά τον υπουργό Οικονομίας ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτης. Τονίζει ότι η ελληνική απορρόφηση πόρων στο πλαίσιο του ΓʼΚΠΣ έχει σημειώσει μία από τις χειρότερες επιδόσεις στην ΕΕ.


Σχολιάστε εδώ