Με μελέτη από το… παράθυρο χαρίζουν στην Alpha 1 δισ. ευρώ!
Η επίμαχη οικονομική μελέτη της Hewitt Associates, εταιρείας γνωστής από τις συνεργασίες της με την Ένωση Τραπεζών και την ίδια την Alpha, με την οποία χαρίζονται στην ιδιωτική τράπεζα ασφαλιστικές υποχρεώσεις που ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ, δόθηκε με διαδικασία απευθείας ανάθεσης από τον υπουργό Οικονομίας. «Αυτό προβλεπόταν», ήταν η απάντηση του κ. Αλογοσκούφη σε σχετικές παρατηρήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης, κατά τη συζήτηση της τροπολογίας στη Βουλή την περασμένη Πέμπτη.
Ωστόσο, ο Σύλλογος των Εργαζομένων στην τράπεζα υποστηρίζει με ισχυρά επιχειρήματα, τα οποία θα κληθεί να κρίνει το Συμβούλιο της Επικρατείας, ότι ο υπουργός κινήθηκε παράτυπα, καθώς:
1. Ο νόμος 3371/2005 για το ασφαλιστικό των τραπεζών αφήνει το θέμα… εποικοδομητικά ασαφές, κάνοντας μόνο λόγο για προσδιορισμό των υποχρεώσεων των τραπεζών με προσωπικό που εντάσσεται στο Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων βάσει οικονομικής μελέτης, χωρίς να διευκρινίζει με ποια διαδικασία αυτή ανατίθεται.
2. Όμως, σε ερμηνευτική εγκύκλιο που εξέδωσε το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών στις 16 Νοεμβρίου 2005, την οποία υπογράφει ο γενικός διευθυντής οικονομικής πολιτικής Σ. Ρεβίθης, προβλέπεται ότι «οι ειδικές οικονομικές μελέτες προκηρύσσονται και ανατίθενται από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Πολιτικής (διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής) του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών». Η διατύπωση αυτή, με την αναφορά σε προκήρυξη που προηγείται της ανάθεσης, δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας, ότι πρόθεση του νομοθέτη (δηλαδή του ίδιου του κ. Αλογοσκούφη!) δεν ήταν να ακολουθηθεί διαδικασία απευθείας ανάθεσης.
3. Περαιτέρω, και σύμφωνα με τη νομική επιχειρηματολογία του Συλλόγου, είναι σε κάθε περίπτωση βέβαιο ότι μια διαδικασία ανάθεσης δημόσιας σύμβασης η οποία αφορά ένα μείζον θέμα που άπτεται των ασφαλιστικών δικαιωμάτων χιλιάδων εργαζομένων δεν μπορεί παρά να εναρμονίζεται με τα όσα γενικά προβλέπονται για τις αναθέσεις δημοσίων συμβάσεων, βάσει σχετικού νόμου του 1995.
Η δεύτερη παρατυπία του κ. Αλογοσκούφη, που αποδεικνύεται ιδιαίτερα σημαντική για την εξέλιξη της υπόθεσης, ήταν ότι δεν έδωσε το δικαίωμα στο Σύλλογο να καταθέσει τις απόψεις του για την επίμαχη μελέτη. Αυτό προβλεπόταν επίσης από την προαναφερόμενη εγκύκλιο, η οποία ανέφερε σχετικά: «Τα πιστωτικά ιδρύματα, τα ασφαλιστικά Ταμεία και ο σύλλογος εργαζομένων μπορούν να θέτουν άπαξ υπόψη του μελετητή υπόμνημα με τις απόψεις τους, αναφορικά με τα θέματα της μελέτης, στην περίπτωση του ταμείου ασφάλισής τους. Ο μελετητής διαβιβάζει τα αποτελέσματα στην αναθέτουσα αρχή, η οποία έχει και την ευθύνη της τελικής απόφασης».
Στην προκειμένη περίπτωση, στον Σύλλογο των Εργαζομένων στην Alpha δεν δόθηκε καν πρόσβαση στο κείμενο της μελέτης, πολύ περισσότερο να διατυπώσει την άποψή του. Αν αυτό είχε συμβεί, υποστηρίζει ο Σύλλογος, θα μπορούσε να υποβάλει αναλυτικό υπόμνημα, παραθέτοντας ενδεχομένως και τη μελέτη που συνέταξαν οι πιστοποιημένοι αναλογιστές Αθ. Κεχριμπάρης και Γ. Συμεωνίδης (μέλος της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής), βάσει της οποίας οι ασφαλιστικές υποχρεώσεις προσδιορίζονται στο ποσό των 1,6 δισ. ευρώ, έναντι των 543 εκατ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο ποσό βάσει της μελέτης που τελικά χρησιμοποιήθηκε από την κυβέρνηση.
Σύγκρουση… υπουργών
Η τροπολογία Αλογοσκούφη φέρνει, εξάλλου, σε έμμεση σύγκρουση τον υπουργό Οικονομίας με τον συνάδελφό του υπουργό Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλο, ο οποίος με παλαιότερη γνωμοδότησή του, ως κορυφαίος συνταγματολόγος, είχε αποφανθεί ότι δεν μπορεί να θιγεί με νόμο το επικουρικό Ταμείο της Alpha, αφού είχε συσταθεί με βάση συμφωνία εργοδοτών-εργαζομένων.
Στο σχετικό κείμενο με την υπογραφή Παυλόπουλου, από το 1992, αναφέρθηκε εκτενώς ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Θ. Πάγκαλος, «στριμώχνοντας» τον υπουργό Οικονομίας. «Έχω στα χέρια μου μία μελέτη του σημερινού υπουργού και διακεκριμένου καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου, κ. Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος το 1992, σε ανύποπτο χρόνο, μετά από πολλά και εμπεριστατωμένα τα οποία εδώ αναφέρει, λέει ότι δεν είναι δυνατόν να συμβεί αυτό το οποίο ο κύριος υπουργός προσπαθεί να κάνει τώρα. Λέει συγκεκριμένα ο κ. Παυλόπουλος υπό τον τίτλο «Τα όρια του νομοθέτη»: «Συνακόλουθα και εφόσον η ελευθερία καθορισμού του περιεχομένου της σύμβασης στηρίζεται στις διατάξεις του άρθρου 5 παράγραφος 1 του Συντάγματος, ούτε ο νομοθέτης είναι σε θέση, χωρίς να παραβιάσει τις ως άνω συνταγματικές διατάξεις, να αλλοιώσει το περιεχόμενο μιας σύμβασης που έχει ήδη συναφθεί. Όπως ορθώς παρατηρείται, με την ελευθερία των συμβάσεων δεν συμβιβάζεται κατʼ αρχήν μεταγενέστερη επέμβαση του νομοθέτη εις βάρος ενός των συμβαλλομένων».
Κατόπιν αυτού, θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως τονίζουν βουλευτές της αντιπολίτευσης, η στάση που θα τηρήσει ο κ. Παυλόπουλος στην ονομαστική ψηφοφορία, αφού αν υπερψηφίσει την τροπολογία θα έλθει σε αντίφαση με τις νομικές του γνωμοδοτήσεις.