Με δανεισμό τα εφάπαξ του Δημοσίου

Το μεγάλο κύμα φυγής που παρατηρείται (στο υπουργείο Υγείας περίπου 5.000 έχουν υποβάλει αιτήσεις για συνταξιοδότηση, στο υπουργείο Παιδείας 2.876), καθώς υπολογίζεται πως τουλάχιστον 20.000 δημόσιοι υπάλληλοι -γυναίκες στην πλειοψηφία τους- οδεύουν προς συνταξιοδότηση για να αποφύγουν τα χειρότερα που έρχονται, είναι προφανές πως οδηγεί τους ασφαλιστικούς φορείς σε ακόμη μεγαλύτερο οικονομικό αδιέξοδο.

«Σταματήστε την άτακτη φυγή», καλεί η γραμματέας Ισότητας της ΑΔΕΔΥ κ. Δέσποινα Σπανού, που επιρρίπτει τεράστιες ευθύνες στην κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και σε νόμο του ΠΑΣΟΚ (3029/02) που μειώνει τις συντάξεις, για τον πανικό που επικρατεί στο Δημόσιο. Τι λέει για την κυβέρνηση της ΝΔ η κ. Σπανού; Ιδού η απάντησή της:

• «Η κυβέρνηση, παρότι είχε υποσχεθεί να σεβαστεί μισθούς και συντάξεις, μεθοδεύει εδώ και αρκετό καιρό την περαιτέρω συρρίκνωσή τους, αρχίζοντας από τα δικαιώματα των γυναικών.

Τα σχέδια αυτά η κυβέρνηση προσπαθεί να τα υλοποιήσει μέσα από το άλλοθι της ισότητας. Οι μεθοδεύσεις που έγιναν για το θέμα της παραπομπής της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, για την εξίσωση των ορίων ηλικίας, το αποδεικνύουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο.

Η ΕΕ ουδεμία δυνατότητα παρέμβασης έχει στα εσωτερικά των κρατών-μελών όσον αφορά το ασφαλιστικό σύστημα, παρά μόνο αν η ασφάλιση είναι επαγγελματική.

Η ασφάλιση όμως των δημοσίων υπαλλήλων, όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι κοινωνική και όχι επαγγελματική.

Τι απάντησε η κυβέρνηση μέσω του ΥΠΕΞ: Απάντησε ότι η ασφάλιση των δημοσίων υπαλλήλων είναι επαγγελματική!

Τι συνέπειες έχει αυτό; Πρώτον, ότι έχει αρμοδιότητα στα όρια ηλικίας και άρα μπορεί να επιβάλει την εξίσωσή τους (εξίσωση προς τα πάνω, όπως επιθυμεί η κυβέρνηση) και δεύτερον και σπουδαιότερον, ότι η ασφάλιση είναι επαγγελματική, άρα δεν εγγυάται το Δημόσιο τη χορήγηση των συντάξεων!

Το θέμα πήρε τεράστιες διαστάσεις έπειτα από συνέντευξη της Γραμματείας Γυναικών και της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ και ανάγκασε την κυβέρνηση να επανατοποθετηθεί».

Τι έκανε η κυβέρνηση όμως για να αμβλύνει τις δικές της ευθύνες είναι το ερώτημα και η γνωστή συνδικαλίστρια απαντά ως εξής:

«Προσπάθησε αφενός να αποκρύψει την παραπομπή της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, η οποία είχε ήδη ολοκληρωθεί με βάση τα στοιχεία που είχε δώσει το υπουργείο Εξωτερικών, και αφετέρου να παρουσιάσει στην κοινή γνώμη μια εικόνα συνεργασίας της κυβέρνησης και των συνδικάτων για την επίλυση του προβλήματος (το οποίο η ίδια είχε προκαλέσει) με δημιουργία κοινών επιτροπών!

Προσπαθεί να παρουσιάσει ότι η κυβέρνηση και συνδικάτα έχουν το ίδιο μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση.

Οι μεθοδεύσεις όμως αυτές για τα όρια ηλικίας δεν αφορούν μόνο τις γυναίκες, είναι μια προσπάθεια αμφισβήτησης των δομών συνολικά του ασφαλιστικού συστήματος και περιορισμού των δικαιωμάτων όλων, ανδρών και γυναικών.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να θεωρηθεί η ασφάλιση επαγγελματική θα έχει τεράστιες συνέπειες για όλους, όπως επίσης και η εξίσωση των ορίων ηλικίας με αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών θα φέρει νέα αύξηση των ορίων ηλικίας και των ανδρών.

Οι συνεχείς δηλώσεις του υπουργού Απασχόλησης για περιορισμό της πρόωρης συνταξιοδότησης των γυναικών, διότι θα εφαρμοστεί το σκανδιναβικό μοντέλο, αποτελούν εμπαιγμό για όλους!».

Ως προς την αθρόα τάση φυγής από το Δημόσιο η κ. Σπανού εξηγεί ότι:

«Η δημοσίευση του πορίσματος της Επιτροπής Σοφών που λειτουργεί ως προπομπός των προθέσεων της κυβέρνησης και αν υλοποιηθεί θα οδηγήσει σε καθαρή μείωση των συντάξεων, αλλά και η επερχόμενη υλοποίηση του νόμου Ρέππα (Ν. 3029/2002), που μειώνει τις συντάξεις ως ποσοστό αναπλήρωσης, έχουν προκαλέσει πανικό σε όλους τους εργαζόμενους και ιδιαίτερα στις γυναίκες. Χιλιάδες αιτήσεις συνταξιοδότησης έχουν υποβληθεί, πολύ περισσότερες από άλλα χρόνια. Η διεκπεραίωσή τους είναι μια πολύ χρονοβόρα διαδικασία, τα προβλήματα στα Ταμεία, και ειδικά στο Ταμείο Πρόνοιας, είναι μεγάλα». Και καταλήγει η συνδικαλίστρια:

«Θέλουμε να είμαστε σαφείς, ο αγώνας για την κατοχύρωση των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων θα είναι μεγάλος και δύσκολος.

Αλλά θα τον κερδίσουμε. Η επιτυχία που είχαμε στην περίπτωση των μέτρων Γιαννίτση θα επαναληφθεί!».


Σχολιάστε εδώ