ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ σε 1.500.000 εργαζόμενους!

Και ενώ όλες οι κυβερνητικές προτάσεις που διατυπώθηκαν μέχρι στιγμής είναι αποσπασματικές, η μοναδική που εμφανίζεται ως «σίγουρο» μέτρο είναι η καθιέρωση νέου τρόπου υπολογισμού της σύνταξης: Να υπολογίζεται, δηλαδή, με βάση το ποσοστό του μέσου όρου της τελευταίας 10ετίας του εργάσιμου βίου αντί της 5ετίας ή της 2ετίας που σήμερα ισχύει, σε συνδυασμό με την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων σε 5 ή 6. Και μάλιστα χωρίς να έχουν εκπονηθεί αναλογιστικές μελέτες (σχετικά έγραψε το «ΠΑΡΟΝ» την περασμένη Κυριακή), με συνέπεια την Πέμπτη να παραιτηθεί ο πρόεδρος της Επιτροπής, καθώς το έργο της είχε περιπέσει σε «αχρηστία».

Ο υπολογισμός της σύνταξης με βάση την τελευταία 10ετία υπολογίζεται ότι θα επιφέρει μείωση των κύριων συντάξεων κατά 12% έως 18% για τους ασφαλισμένους πριν από το 1993 και μείωση των επικουρικών συντάξεων από 20% έως 50%. Αντιστοίχως, η μείωση για τους ασφαλισμένους μετά το 1993 υπολογίζεται πως θα είναι της τάξης του 5% έως 6% και για τους αυτοαπασχολούμενους ο μέσος όρος μείωσης της σύνταξης θα κυμανθεί στο 35%! Το μέτρο αφορά το σύνολο των εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, τις ΔΕΚΟ, τις τράπεζες κ.λπ. Παράλληλα, με τις ενοποιήσεις των Ταμείων θα προκύψει αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, με αποτέλεσμα να ανατρέπονται πλήρως οι προγραμματικές δηλώσεις του κ. Κ. Καραμανλή και να βρίσκεται εκτεθειμένη πολιτικά η κυβέρνηση της ΝΔ.

Τα συνδικάτα (ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ) επωμίζονται το βάρος της οργάνωσης των απεργιών και η οργή κατά του κυβερνητικού σχεδιασμού προσδοκάται πως θα διασφαλίζει την πιο μεγάλη συμμετοχή των εργαζομένων σ’ αυτές. Είναι ενδεικτικό πως, εκτός από τις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ – ΠΑΜΕ – Αυτόνομη Παρέμβαση, δραστηριοποιούνται ακόμη και συνδικαλιστικά στελέχη της ΔΑΚΕ τόσο στον ιδιωτικό (Κ. Πουπάκης, Φιλ. Ταυρής) όσο και στον δημόσιο τομέα (Ηλ. Ηλιόπουλος) που δεν διστάζουν δημοσίως να επικρίνουν τις κυβερνητικές επιλογές, θέτοντας ταυτόχρονα και πολλά ερωτηματικά για τη μονομέρεια των μέτρων (μόνο σε βάρος των εργαζομένων) αλλά και για τον ερασιτεχνισμό με τον οποίον ο αρμόδιος υπουργός Απασχόλησης Βασ. Μαγγίνας χειρίζεται το πολύπλοκο πρόβλημα. Και ενώ όλοι οι συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ βλέπουν νέο ασφαλιστικό νόμο στο πρώτο 4μηνο του 2008 (θα προηγηθεί τροποποίηση και παράταση του ν. 3029/02), αμφιβάλλουν αν πρόκειται να ενσωματωθούν σε αυτόν όλες οι προτάσεις που διατυπώθηκαν μέχρι στιγμής:

Σημειώνεται πως:

· Μόνο οι εργαζόμενοι μετά το 1993 που θα θιγούν από τον υπολογισμό με βάση τη 10ετία ανέρχονται σε 1.500.000 άτομα.

Η μεγάλη πρόκληση από πλευράς της κυβέρνησης, εκτός από το γεγονός πως πράττει μονομερώς κατά των εργαζομένων είναι και το ότι άφησε εκτός ατζέντας διαλόγου το βασικό ζήτημα των πόρων του ασφαλιστικού συστήματος. Έτσι το θέμα της χρηματοδότησης πέρασε στο «ντούκου», χωρίς προτάσεις και κυρίως δεσμεύσεις σε τρία καυτά κεφάλαια:

Τι θα δίνει το κράτος ετησίως στο ασφαλιστικό σύστημα;

Τι θα γίνει με την τριμερή χρηματοδότηση και πώς θα αντιμετωπισθούν οι ανεξέλεγκτες δαπάνες των κλάδων Υγείας;

Ο όλος χειρισμός του ασφαλιστικού προβλήματος χρεώνεται, ακόμη και από τα συνδικαλιστικά στελέχη της ΔΑΚΕ, στην τριανδρία «Κ. Καραμανλή – Γ. Αλογοσκούφη – Βασ. Μαγγίνα» και υπογραμμίζεται το γεγονός ότι σε κανένα κομματικό όργανο, αλλά ούτε και σε συνδικαλιστικά στελέχη, έχει γίνει οποιαδήποτε συζήτηση επί του θέματος, πριν από κάθε πρόταση ή πληροφορία που σκοπίμως και για διερευνητικούς λόγους διαπιστεύεται στον Τύπο. Και επισημαίνεται η δυσφορία πολλών βουλευτών και κομματικών στελεχών που καλούνται να στηρίξουν θέσεις και προτάσεις με τις οποίες «εν πολλοίς διαφωνούν…».

Τοποθέτηση του ΠΑΣΟΚ

Για συνέντευξη Τύπου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου με συνολική τοποθέτησή του πάνω στις εξελίξεις γύρω από το ασφαλιστικό πρόβλημα, μας πληροφορούν «μεγαλοστελέχη» του ΠΑΣΟΚ. Η πληροφορία πιθανόν να «ανακουφίσει» αρκετά στελέχη της ΠΑΣΚΕ που εκδηλώνουν «γκρίνια» για την «υποτονική έως ανύπαρκτη, μέχρι στιγμής, παρέμβαση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις απειλητικές διαθέσεις της κυβέρνησης της ΝΔ κατά των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Μια καθαρή στήριξη αυτήν τη στιγμή του ΠΑΣΟΚ, των αγώνων και των θέσεων του συνδικαλιστικού κινήματος στελέχη της ΠΑΣΚΕ τη θεωρούν εξαιρετικά χρήσιμη και, όπως τονίζουν, θα σηματοδοτήσει και τη στροφή προς τα Αριστερά την οποία επαγγέλθηκε ο κ. Παπανδρέου, πριν από την επανεκλογή του στο αξίωμα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Στο μέτωπο τώρα των εργαζομένων και συνδικάτων, όπου με αρραγή ενότητα συμμετέχει το σύνολο των συνδικαλιστικών παρατάξεων (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ – ΠΑΜΕ – Αυτόνομη Παρέμβαση), έχοντας ξεκάθαρα στο πλευρό του τα κόμματα της Αριστεράς (ΚΚΕ – ΣΥΝ). Και τα δύο κόμματα καταγγέλλουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ακολουθεί η κυβέρνηση της ΝΔ και δεν αποκλείουν «το Ασφαλιστικό να δρομολογήσει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις», υπονοώντας ότι οι μεγάλες κινητοποιήσεις θα θέσουν σε άμεσο κίνδυνο την ομαλή πορεία της διακυβέρνησης.

«Θα γίνει της Γαλλίας»

«Πυρετός» δραστηριότητας και στα γραφεία όλων των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Συσκέψεις επί συσκέψεων για την καλύτερη διοργάνωση της γενικής απεργίας που θα εκδηλωθεί στις 12 Δεκεμβρίου – και «που είναι μόνο η αρχή». Σε αντίσταση καλούν όλους τους εργαζόμενους οι συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. «Της Γαλλίας θα γίνει», εμμένει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος, «όλοι στους δρόμους», καλούν οι κ. Αλ. Καλύβης και Γ. Μαυρίκος, «η ενότητα και οι αγώνες είναι η δύναμή μας», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρος, ενώ ο γεν. γραμματέας Ηλ. Ηλιόπουλος (ΔΑΚΕ) καταγγέλλει την αφερεγγυότητα της κυβέρνησης και καλεί όλους τους δημοσίους υπαλλήλους να πάρουν μέρος στην απεργία της 12ης Δεκεμβρίου.


Σχολιάστε εδώ