Ληστεύοντας τη ΔΕΗ…
Οι καλύτερες ληστείες, ως γνωστόν, γίνονται χωρίς όπλα, μόνο με κοστούμι σινιέ και λευκό κολάρο: από την αύξηση της λεγόμενης οριακής τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας το 2006, η ΔΕΗ έχασε περισσότερα από 250 εκατ. ευρώ! Τι σημαίνει αυτό σε απλά ελληνικά; Ότι οι κρατικοδίαιτοι «επενδυτές» της ενέργειας, μεταξύ των οποίων και τα ημικρατικά ΕΛΠΕ του… ομίλου Λάτση, έβαλαν στην τσέπη αυτό το μυθικό ποσό απευθείας από τα ταμεία της ΔΕΗ, επειδή η κυβέρνηση έκρινε ότι πρέπει να αυξηθεί η τιμή στην οποία αγοράζει ρεύμα η επιχείρηση από τους ιδιώτες παραγωγούς, για να ενθαρρυνθεί η ιδιωτική πρωτοβουλία!
γΕίναι νέος, προέρχεται από τον χρηματιστηριακό χώρο, έχει και πατέρα ισχυρό πολιτικό του κυβερνώντος κόμματος. Μαθαίνουμε, όμως, ότι ο εν λόγω γόνος του πολιτικού «τζακιού» έχει μεγάλες φιλοδοξίες για το μέλλον, γι’ αυτό και έχει συγκεντρώσει μια πολύ δυνατή ομάδα κεφαλαιούχων. Πληροφορούμαστε ότι αυτοί οι κεφαλαιούχοι έχουν δεσμευθεί έναντι του φιλόδοξου νέου να επενδύσουν τεράστια ποσά στη χώρα μας, για να αξιοποιηθούν κατάλληλα οι οικονομικές γνώσεις και οι πολιτικές διασυνδέσεις του. Η πηγή που μας μεταφέρει τα παραπάνω ισχυρίζεται ότι υπάρχει κυβερνητικό σχέδιο δημιουργίας νέων επιχειρηματικών τζακιών, αλλά εμείς θα περιμένουμε τις επόμενες κινήσεις του φιλόδοξου νέου πριν βγάλουμε συμπεράσματα…
γΣε όσους διαμαρτύρονται ακόμη ότι η
Εθνική Τράπεζα πλήρωσε φύκια για μεταξωτές κορδέλες με την εξαγορά της Finansbank, έχουμε να πούμε ότι υπάρχει και η καλή πλευρά της εξαγοράς. Καλή, όμως, μόνο για τον βασικό μέτοχο της Finansbank Χοσνού Οζιεγκίν, ο οποίος έκανε την τύχη του με την πώληση των μετοχών του. Σύμφωνα με στοιχεία του «Forbes», ο κ. Οζιεγκίν είναι πλέον ο πλουσιότερος από τους 25 Τούρκους δισεκατομμυριούχος, με υπολογιζόμενη περιουσία αξίας 3,5 δισ. δολ. (μαντέψτε: τα περισσότερα προήλθαν από τα ταμεία της Εθνικής…). Και είναι ο μοναδικός Τούρκος στη λίστα των 20 ισχυρότερων δισεκατομμυριούχων της Μέσης Ανατολής (στη 17η θέση), βλέποντας το όνομά του δίπλα σε δισεκατομμυριούχους πρίγκιπες της Σ. Αραβίας, ή το γνωστό και από τις ελληνικές δραστηριότητές τους στις τηλεπικοινωνίες Αιγύπτιο μεγιστάνα Σαουίρις. Θερμά συγχαρητήρια στον κ. Τάκη…
γΔεν θέλει (όπως λέει…) τον Βγενόπουλο με ρυθμιστικό ρόλο στον ΟΤΕ η κυβέρνηση. Να, όμως, που η κυβερνητική βούληση δεν γίνεται πάντα σεβαστή, καθώς αισίως, μαζεύοντας μετοχές όποτε ξεπουλάνε πανικόβλητοι οι ξένοι θεσμικοί για λόγους που άπτονται της διεθνούς κρίσης, η MIG ανακοινώνει ότι έχει μαζέψει το 16,87% των μετοχών του Οργανισμού και πλησιάζει πλέον στο 20%, που είναι και αρκετά σημαντικό με βάση τις νέες διατάξεις του νόμου περί ΑΕ. Μήπως, τελικά, υπάρχει κάποια κρυφή συμφωνία υπουργείου-MIG για τον ΟΤΕ, την οποία θα πληροφορηθούν οι φορολογούμενοι -ως συνήθως- τελευταίοι;
γΠοιος θυμάται τον «άρχοντα του ’99», τον Θωμά Λαναρά; Τον θυμηθήκαμε εμείς, επειδή μάθαμε ότι πασχίζει να αποφασίσει η συνέλευση των μετόχων της Κλωνατέξ μια αύξηση κεφαλαίου με μετρητά η οποία είναι απαραίτητη για να κρατηθεί στη ζωή η εταιρεία, καθώς τα ίδια κεφάλαιά της έχουν πέσει κάτω από το 50% του μετοχικού κεφαλαίου. Η αύξηση δεν μπορεί να γίνει σε τιμή διάθεσης χαμηλότερη των 30 λεπτών, που είναι η ονομαστική αξία της μετοχής, αλλά στο ταμπλό μόλις και μετά βίας πιάνει η τιμή της μετοχής αυτό το όριο. Δύσκολοι καιροί για τέως πρίγκιπες…