«Θάβει» η ΔΕΗ 7.000 χρυσά ακίνητα με αξία 1,7 δισ. ευρώ!
Χαρακτηριστικά διαρκούς σκανδάλου τείνει να προσλάβει η απελπιστική καθυστέρηση των διοικήσεων της ΔΕΗ στην αξιοποίηση της αμύθητης αξίας ακίνητης περιουσίας του (σχεδόν 7.000 ακίνητα!), την ώρα μάλιστα που υποτίθεται ότι η μεγαλύτερη βιομηχανική επιχείρηση της χώρας πασχίζει να διασώσει την κερδοφορία της από την κατάρρευση, προτείνοντας στην κυβέρνηση «χαράτσωμα» των συνήθων θυμάτων, των οικιακών καταναλωτών, με αυξήσεις τιμολογίων έως και 30%!
Μπορεί οι αναλυτές των ξένων οίκων να… πέταξαν τη σκούφια τους και η μετοχή της ΔΕΗ να απογειώθηκε την Πέμπτη, μετά την ανακοίνωση του επιχειρησιακού σχεδίου Αθανασόπουλου, επειδή η διοίκηση διεκδικεί ανοικτά τεράστιες αυξήσεις, όμως τα όσα αναφέρονται στο ίδιο σχέδιο για την ακίνητη περιουσία της επιχείρησης δεν παύουν να προκαλούν έντονο προβληματισμό.
Και αυτό διότι επιβεβαιώνουν εκ νέου ότι η ΔΕΗ και οι έξι (σ.σ.:!!!) σύμβουλοι που έχει προσλάβει προ διετίας για να τη συμβουλεύσουν επί της αξιοποίησης των ακινήτων δεν έχουν καταφέρει ακόμη ούτε καν να αποτιμήσουν την αξία των ακινήτων! Με τους ρυθμούς αυτούς, τονίζουν αναλυτές, η ΔΕΗ θα χρειασθεί τουλάχιστον μια διετία για να αντλήσει κάποια αξιοπρόσεκτα έσοδα από τα ακίνητά της, ενώ οι πρώτες προσπάθειες για καταγραφή και αξιοποίηση των ακινήτων άρχισαν το 2001.
Αυτό ακριβώς, σύμφωνα με συνδικαλιστές, προσδίδει στην υπόθεση χαρακτηριστικά διαρκούς σκανδάλου, για το οποίο ευθύνες φέρουν όλες οι διοικήσεις από το 2001 και μετά, που κινούνται με δυσεξήγητη βραδύτητα σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα. Ενδεικτικά της βραδύτητας αυτής στην αξιοποίηση μιας πολύτιμης περιουσίας είναι και τα όσα αναφέρονται στο επιχειρησιακό σχέδιο Αθανασόπουλου:
– Η λογιστική αξία των ακινήτων υπολογίζεται (στοιχεία από 31/12/2006) σε 1.4 δισ. ευρώ, ενώ η εκτιμώμενη σημερινή αξία τους σε 1.7 δισ. ευρώ. Το χαρτοφυλάκιο αποτελείται από περίπου 7.000 ακίνητα. Ειδικότερα: 413.200.000 τμ. γης (εξ αυτών τα 3.200.000 τμ. εντός ορίων πόλεως), 1.850.000 τ.μ. κτίρια, 1.200.000 τ.μ. εργοστάσια και 650.000 τμ. γραφεία και αποθήκες.
– Στόχοι της ΔΕΗ θα είναι η παροχή αποδοτικών, από πλευράς κόστους και διαχείρισης, εγκαταστάσεων και υπηρεσιών στις μονάδες της ΔΕΗ, η ανάπτυξη και αξιοποίηση του χαρτοφυλακίου της ακίνητης περιουσίας και η διασφάλιση της ιδιοκτησίας που διεκδικείται από τρίτους, κυρίως την τοπική αυτοδιοίκηση.
– Η αποτίμηση του χαρτοφυλακίου ακινήτων θα ολοκληρωθεί σύντομα (σ.σ.: !!!), ενώ παράλληλα η ΔΕΗ προχωρά στην αξιολόγηση των επιπτώσεων στη ΔΕΗ από ενδεχόμενη δημιουργία θυγατρικών (ΔΕΗ Εταιρεία Ανάπτυξης Ακινήτων ΑΕ, ΔΕΗ Εταιρεία Επενδύσεων Ακινήτων ΑΕ).
Με απλά λόγια, η ΔΕΗ, μια επταετία μετά την απόφαση να προχωρήσει στην αξιοποίηση της περιουσίας της, δεν έχει καταφέρει, σε συνεργασία με τους καλοπληρωμένους συμβούλους της, ούτε να ολοκληρώσει την αποτίμηση των ακινήτων της ούτε να αποφασίσει με ποιον τρόπο ακριβώς θα αξιοποιήσει/αναπτύξει τα ακίνητα!
Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη από την εποχή Παλαιοκρασσά, το 2005, η ΔΕΗ είχε προκηρύξει διαγωνισμό για την πρόσληψη συμβούλων και τελικά τη δουλειά την ανέλαβε κοινοπραξία στην οποία περιλαμβάνονται τρεις τράπεζες (Πειραιώς, Εμπορική, Credit Suisse Securities) και τρεις εξειδικευμένες στα ακίνητα εταιρείες (Διαγώνιος, Εμπορική Real Estate, Lambert Smith Hampton). Αυτός ο «στρατός» καλοπληρωμένων συμβούλων, όμως, δεν έχει καταφέρει ύστερα από δύο χρόνια εργασία ούτε να προσδιορίσει την αξία των ακινήτων της ΔΕΗ, τουλάχιστον αν ευσταθούν όσα αναφέρονται στο επιχειρησιακό σχέδιο Αθανασόπουλου.
Αξίζει να σημειωθεί, όπως επισημαίνουν στο «Π» συνδικαλιστές, αλλά το έχει παραδεχθεί και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος Δ. Μανιατάκης σε σχετικό άρθρο του, ότι οι σύμβουλοι της ΔΕΗ πήραν στα χέρια τους μια πλήρη μελέτη για τα υφιστάμενα ακίνητα του χαρτοφυλακίου της ΔΕΗ.
Η Διεύθυνση Υπηρεσιών Στέγασης της ΔΕΗ και η Διεύθυνση Οικονομικών Λειτουργιών άρχισαν αυτό το μεγάλο έργο από το 2001 και τελικά παραδόθηκαν στην κοινοπραξία των συμβούλων δύο βασικά ανεξάρτητα μεταξύ τους αρχεία: το μητρώο ακινήτων της Διεύθυνσης Υπηρεσιών Στέγασης, με περιγραφές της θέσης, της έκτασης και άλλων στοιχείων των ακινήτων, καθώς και το μητρώο παγίων της Διεύθυνσης Οικονομικών Λειτουργιών, το οποίο αναφέρεται στις αξίες και στις αποσβέσεις των ακινήτων.
Το ερώτημα είναι, αφού οι σύμβουλοι έχουν ήδη στα χέρια τους όλη αυτή τη… «μασημένη τροφή», πώς μπορεί να εξηγηθεί η διετής κωλυσιεργία στην αξιοποίηση της περιουσίας. Ποια ήταν, άραγε, η τύχη της μελέτης των συμβούλων, όπου αναπτύσσονταν οκτώ εναλλακτικά σενάρια για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας και διατυπωνόταν η πρόταση για συνεργασίες με κοινοπραξίες ιδιωτών και στρατηγικές συμμαχίες με εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο real estate;
Πάντως, μετά τη μυστική συμφωνία Αθανασόπουλου με τους Γερμανούς της RWE, η οποία «κάηκε» με την πρόωρη διαρροή της στον Τύπο, αρκετοί παράγοντες της αγοράς διερωτώνται αν ο ισχυρός άνδρας της ΔΕΗ έχει «στα σκαριά» και άλλες αντίστοιχες συμφωνίες με ιδιώτες για το «χρυσό» χαρτοφυλάκιο ακινήτων της ΔΕΗ…