Η στρατηγική του Άκη και των… φίλων του

«Αν φύγει ή επιδιώξει να διαγραφεί από το κόμμα, δεν έχει καμιά τύχη. Τον δρόμο αυτόν τον δοκιμάσανε κι άλλοι και ξέρουμε πού οδηγήθηκαν. Αν πάλι θέλει να έχει μια δεύτερη ευκαιρία, δεν καταλαβαίνω σε τι τον βοηθούν κινήσεις σαν κι αυτήν», κάπως έτσι σχολίασε ο πολύπειρος πολιτικός την πρωτοβουλία του Βαγγέλη Βενιζέλου να οργανώσει «κοκτέιλ», για να ευχαριστήσει τους Θεσσαλονικείς που δραστηριοποιήθηκαν υπέρ της υποψηφιότητάς του για την αρχηγία του κόμματος.

Αυτά και πολλά ακόμη ειπώθηκαν σε συνάντηση που είχε ο Άκης με ομάδα φίλων του-στελεχών του κόμματος το βραδάκι του προηγούμενου Σαββάτου στο Ηλέκτρα Παλλάς, όπου βρέθηκαν για να συζητήσουν -τι άλλο- την επόμενη ημέρα στο

ΠΑΣΟΚ. (Κριθαρίδης, Γιαννόπουλος, Μαμέλης, Παστιάδης, Σαμπάνης και καμιά δεκαριά ακόμη έδωσαν το «παρών», ενώ επέλεξε να απουσιάζει ο Χαλβατζόγλου και οι δικοί του της Αριστερής Πρωτοβουλίας)

Λέχθηκαν πολλά από τους παριστάμενους για την 11η Νοεμβρίου, τα οποία ο Άκης τα άκουγε με προσοχή και ενδιαφέρον. Ακούστηκαν κριτικές για τους χειρισμούς του Βαγγέλη «που έχασε μια μάχη την οποία θα μπορούσε άνετα να κερδίσει», έγιναν αναφορές στους τρεις τοπικούς βουλευτές που στήριξαν τον Γιώργο -ιδιαίτερα επικριτικά ήταν τα σχόλια για τον Χάρη Καστανίδη και τους «δικούς του»- ειπώθηκαν πράγματα για τις ελλείψεις και τη μειωμένη αποτελεσματικότητα του μηχανισμού του Βενιζέλου, ενώ βέλη εκτοξεύτηκαν σε ορισμένα -λίγα- στελέχη που ανήκαν στο περιβάλλον του Άκη και συντάχτηκαν με το μπλοκ του Παπανδρέου.

Πέρα από την αποτίμηση της 11ης Νοεμβρίου, οι προβληματισμοί εστιάστηκαν στην «επόμενη ημέρα» και στην αναζήτηση της δικής τους «περπατησιάς».

= Μπορεί όλοι οι παριστάμενοι να ψήφισαν τον Βαγγέλη και οι περισσότεροι από αυτούς να εργάστηκαν σκληρά υπέρ της υποψηφιότητάς του, ωστόσο δεν συμφωνούν μεταξύ τους για το πώς θα πρέπει να πορευτούν μετά την επανεκλογή του Παπανδρέου στην προεδρία του κόμματος.

Ο Άκης τούς ξεκαθάρισε ότι σταθερή του επιλογή είναι να δραστηριοποιηθεί μέσω της «Κοινωνικής Αριστεράς» και να εργαστεί για ένα λαϊκό, αριστερό, νικηφόρο ΠΑΣΟΚ, ζητώντας τη συνδρομή τους σε αυτήν την προσπάθεια.

Δεν έκρυψε την πικρία του για τη συμπεριφορά του «συστήματος του Γιώργου» απέναντί του, αλλά είπε ότι «αυτό που έχει σημασία πάνω από τα προσωπικά είναι να εργαστούμε για ένα ΠΑΣΟΚ, όπως το χρειάζεται ο λαός και οι εργαζόμενοι».

«Θα ετοιμαστούμε για το συνέδριο, όπου θα δώσουμε τη μάχη για την Αριστερά», ήταν η τελική του κουβέντα.

= Προετοιμαζόμενος για το συνέδριο, ο Άκης θέλει πάση θυσία να διασφαλίσει την ενότητα των στενών του συνεργατών. Βλέποντας τούς ενταγμένους στο παράρτημα Θεσσαλονίκης της Αριστερής Πρωτοβουλίας να επιλέγουν «δικό τους βηματισμό», ο Άκης επιδιώκει με κάθε τρόπο να σταματήσει το αλληλοφάγωμα των «δικών του», ήτοι των Γιαννόπουλου, Κριθαρίδη και Δανιηλίδη. Έμαθα πως ύστερα από προσωπικές κουβέντες που έκανε με τους τρεις κατάφερε να αποσπάσει την υπόσχεσή τους ότι «έκαστος θα σεβαστεί τους δύο άλλους, δεν θα τους κακολογεί και δεν θα χώνεται στα πόδια τους». Έπειτα από αυτό ο Γιαννόπουλος θα κάνει ό,τι θέλει σε νομαρχία και συνδικαλιστικό, ο Δανιηλίδης θα έχει τον πρώτο ρόλο στην πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση, ενώ ο Κριθαρίδης θα είναι ο εκπρόσωπος της «Κοινωνικής Αριστεράς» στον τοπικό κομματικό μηχανισμό. Για να δούμε πόσο θα αντέξουν…

= Το άλλο τμήμα των «πρώην Ακικών» που δραστηριοποιούνται στην Αριστερή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης νιώθει ιδιαίτερα στριμωγμένο. Έχοντας επιλέξει να διαχωρίσουν τη θέση τους από την Αριστερή Πρωτοβουλία που υπό τον Γιώργο Παναγιωτακόπουλο έδωσε τη μάχη στο πλευρό του Παπανδρέου, τα τοπικά στελέχη της ομάδας (Χαλβατζόγλου, Θεοχαρίδης, Μαμέλης, Σιάτρας κ.ά.) προσπαθούν να βρουν τρόπο για να διασφαλίσουν την παρουσία τους στα κομματικά όργανα, μετά το συνέδριο του Φεβρουαρίου.

Έχουν επιλέξει να αποφύγουν την επιστροφή τους στο «μαγαζί του Άκη», ενώ δεν εμπιστεύονται και την προσωπική ομάδα του Βενιζέλου, που φοβούνται ότι τους χρησιμοποίησε και δεν τους υπολογίζει για το μέλλον.

Αυτό που αποφάσισαν σε συνάντησή τους είναι να αγωνιστούν σκληρά για να επιβάλουν την παρουσία τους στο κομματικό γίγνεσθαι στις προσυνεδριακές διαδικασίες, έτσι ώστε να εμφανιστούν στο συνέδριο με ομάδα αντιπροσώπων ικανή να τους προσφέρει διαπραγματευτικά ατού.


Σχολιάστε εδώ