Η κρίση «επωάζεται»

– Πρώτον, απαιτεί συγκεκριμένο σχέδιο που θα ξεκινήσει από τους πόρους που μπορεί να διαθέσει το κράτος και θα επεκταθεί σε όλο το πλέγμα της εισφοροδιαφυγής και της σπατάλης από τη διαχείριση των Ταμείων.

– Δεύτερον, προϋποθέτει σωστούς πολιτικούς χειρισμούς, ειλικρίνεια και υπευθυνότητα στις θέσεις και στις διαδικασίες διαπραγμάτευσης.

Όμως και στις δύο αυτές βασικές προϋποθέσεις η κυβέρνηση δεν φαίνεται να μπορεί να ανταποκριθεί. Ούτε συγκεκριμένο και διαμορφωμένο πρόγραμμα διαθέτει για το Ασφαλιστικό ούτε στους κατάλληλους πολιτικούς χειρισμούς μπορεί να προβεί, ώστε να υπάρξουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, τουλάχιστον όσον αφορά τη δική της πλευρά. Γιατί ασφαλώς και οι συνδικαλιστικοί και κοινωνικοί φορείς, αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, έχουν τις δικές τους ευθύνες και κρίνονται γι’ αυτές.

Ποιες είναι οι θέσεις της κυβέρνησης; Τις μαθαίνουμε από ακριτομυθίες, από διαρροές, από πληροφορίες, από μισόλογα, «ήξεις-αφήξεις» των υπεύθυνων κυβερνητικών στελεχών.

Όμως το μόνο που πετυχαίνει με τον τρόπο αυτόν η κυβέρνηση είναι να εντείνει την ανασφάλεια των πολιτών, να διευρύνει τη δυσπιστία, να διαμορφώνει «έδαφος» για δυναμικές κοινωνικές αντιδράσεις. Και, δυστυχώς, η κυβέρνηση της ΝΔ έχει επιδείξει σοβαρή ανικανότητα στο να αντιμετωπίζει τις κρίσεις…

Υπάρχει ακόμα καιρός για ωριμότερες και πλέον υπεύθυνες στάσεις και παρεμβάσεις. Πριν πυροδοτηθούν ανεξέλεγκτες αντιδράσεις που θα έχουν ως αποτέλεσμα να μπει το Ασφαλιστικό, για άλλη μια φορά, στο «ντουλάπι»…

ΟΦΙΣ


Σχολιάστε εδώ