Επαναστατική γυμναστική

Άλλως δεν αιτιολογείται ότι ανέλαβε αυτοπροσώπως τον «άχαρο ρόλο» (αν και με απρόσμενη ευεξία…) να εξηγήσει σε διάφορες κοινωνικές τάξεις ότι οι προθέσεις της κυβέρνησης για τα ασφαλιστικά δικαιώματά τους… κάθε άλλο παρά αγαθές είναι! Εντάξει, άλλες προσδοκίες είχε δημιουργήσει πριν τη 16η Σεπτεμβρίου, όμως αυτό είναι το «καλό» με τις προεκλογικές δεσμεύσεις. Δεν είναι απαραίτητο να τηρηθούν μετεκλογικά. Κι αν κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αν ο υπουργός Απασχόλησης θα έχει την… τύχη των αγγελιαφόρων της αρχαιότητας, το βέβαιο είναι ότι η «κυβερνητική επέλαση» κατά των ασφαλιστικών ταμείων άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Προκαλεί κοινωνική αναστάτωση, διαφωνίες, εντάσεις, ενώ ακόμη και μέσα από τις τάξεις της Νέας Δημοκρατίας ακούγονται «φωνές» για λανθασμένη πολιτική και «άγαρμπους χειρισμούς του κ. Μαγγίνα.
Η κυβέρνηση, εκμεταλλευόμενη και την «απουσία» της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ξεκίνησε την… επίλυση του ασφαλιστικού προβλήματος από τα Ταμεία των λεγόμενων «προνομιούχων» κλάδων (γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι, δημοσιογράφοι), με επικοινωνιακούς όρους και διττό στόχο: Αφ’ ενός να στείλει «μήνυμα» προς τους πολίτες ότι είναι αποφασισμένη να συγκρουστεί με ισχυρές επαγγελματικές ομάδες και αφ’ ετέρου να προκαλέσει ρήγμα στην κοινωνία, στρέφοντας τον έναν κλάδο εναντίον του άλλου. Χωρίς, μέχρι στιγμής, ουσιαστικά αποτελέσματα… Αντιθέτως. Ένας μετά τον άλλον οι κλάδοι που θίγονται από τα προαναγγελθέντα μέτρα «βγαίνουν στον δρόμο». Οι δημοσιογράφοι εξήγγειλαν μπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων, οι γιατροί προετοιμάζονται, οι μηχανικοί επίσης, πιο συγκρατημένοι εμφανίζονται οι δικηγόροι. Ωστόσο, πιο σημαντικά για την κυβέρνηση είναι τα προβλήματα που προέρχονται από το εσωτερικό της. Κανείς από τους κορυφαίους υπουργούς δεν υποστηρίζει δημόσια την πολιτική αυτή και αρκετοί βουλευτές -αν και από διαφορετική αφετηρία ο καθένας- εκφράζουν τις έντονες διαφωνίες τους. Πλην του κ. Μαγγίνα, εν μέσω διασταυρούμενων πυρών βρίσκεται και ο υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος για την «επίθεση» εναντίον των δημοσιογράφων. Κίνηση που αποδείχθηκε τουλάχιστον ατυχής, γεγονός που υποχρέωσε τον τελευταίο σε διορθωτικές δηλώσεις, ένα 24ωρο αργότερα, σε μια προσπάθεια να αμβλυνθούν οι εντυπώσεις. Ακολούθησαν και νέες διευκρινιστικές δηλώσεις από κυβερνητικής πλευράς ότι εξακολουθούν να ισχύουν οι δεσμεύσεις του πρωθυπουργού ότι δεν μειώνονται οι συντάξεις και δεν αυξάνονται τα όρια συνταξιοδότησης. Αν κρίνω από τις πρώτες αντιδράσεις, κανέναν δεν έπεισαν οι καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις. Μέσα σ’ αυτό το σχεδόν «πολεμικό κλίμα», ο κ. Μαγγίνας την εβδομάδα αυτή προχωρεί στον τρίτο κύκλο του διαλόγου, θέτοντας στο τραπέζι τα θέματα βαρέων-ανθυγιεινών, αναπηρικών συντάξεων, εκφράζοντας έτσι την απόφασή του, παρά ταύτα, να προχωρήσει. «Αν δεν σπάσουμε αβγά, δεν πρόκειται να γίνει τίποτα», υπογραμμίζει. Το ερώτημα είναι μήπως μαζί με τα αβγά… «σπάσει και τα μούτρα του»!
Μοναξιές
Πέραν του Ασφαλιστικού, η κυβέρνηση θα πορευθεί σε δρόμο μοναχικό και για την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Οι τροποποιήσεις που ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη, μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, ο αρμόδιος υπουργός Πρ. Παυλόπουλος ήταν οι αναμενόμενες. Αύξηση του «μπόνους» εδρών για το πρώτο κόμμα (από 40 σε 50), όχι όμως και για συνασπισμό κομμάτων, και ποσόστωση για τις γυναίκες – να καταλαμβάνουν υποχρεωτικά το 1/3 των ψηφοδελτίων των κομμάτων. Με την αύξηση του «μπόνους» γίνεται πιο εύκολη, και κυρίως πιο ισχυρή, η κυβερνητική πλειοψηφία, αφού με τη συγκεκριμένη ρύθμιση, και κάτω από ορισμένες συνθήκες, η αυτοδυναμία για το πρώτο κόμμα μπορεί να καταστεί δυνατή ακόμη και με ποσοστά εκεί κοντά στο 40%.
Αναμενόμενη ήταν και η αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Το ΠΑΣΟΚ επέμεινε ότι «μόνη ελπίδα η πρόταση του Γ. Παπανδρέου για την εφαρμογή του γερμανικού μοντέλου». Συγκεκριμένες θέσεις – προτάσεις δεν έχουν στη Χαρ. Τρικούπη, ειδική επιτροπή του κόμματος τώρα τις μελετάει και ευελπιστούν ότι θα έχει εγκαίρως ολοκληρώσει το έργο της, αφού απόφαση της κυβέρνησης είναι οι αλλαγές του νόμου να ψηφισθούν μέσα στον Δεκέμβριο. Περαιτέρω αλλαγές του εκλογικού συστήματος μπορούν να συζητηθούν στα πλαίσια της Αναθεώρησης του Συντάγματος, απάντησε η κυβέρνηση. «Χρειάζεται να προηγηθεί μελέτη, πρέπει πρώτα να αλλάξει η διοικητική δομή της χώρας», επισήμανε στη Βουλή ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Από την άλλη, τα κόμματα της Αριστεράς επανέλαβαν το πάγιο αίτημά τους για την καθιέρωση της απλής αναλογικής.
Κι αν στο ζήτημα του εκλογικού νόμου η κυβέρνηση προχωρεί «χαλαρά» στην ψήφιση των σχετικών τροποποιήσεων, το… θερμόμετρο του άγχους της ανεβάζει το θέμα του προϋπολογισμού. Ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης προσπαθεί -με τη συνηγορία του πρωθυπουργού- να πείσει τους συναδέλφους του στην κυβέρνηση για την αδήριτη ανάγκη πιστής τήρησής του, χωρίς την παραμικρή παρέκκλιση, με ταυτόχρονο περιορισμό των δαπανών. Οι άλλοι υπουργοί είναι σε άλλο μήκος κύματος… Την ίδια στιγμή η αύξηση των φόρων -κατά 6,2 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2007- προκαλεί θύελλα αντιδράσεων, απεργιακές κινητοποιήσεις, ενώ επιδεινώνει έτι περισσότερο τη θέση χαμηλόμισθων και μικροσυνταξιούχων. Ταυτόχρονα όμως «επιβαρύνει» το ήδη βεβαρημένο κοινωνικό προφίλ της κυβέρνησης.
Εστία έντασης και η αμφιλεγόμενη στρατηγική (τακτική) του διευθύνοντα συμβούλου της ΔΕΗ κ. Αθανασόπουλου, ο οποίος, προκαλώντας το δημόσιο αίσθημα, ζήτησε αυξήσεις στα τιμολόγια κατά 30%. Από την άλλη, η απάντηση του υπουργού Ανάπτυξης Χρ. Φώλια ότι η κυβέρνηση είναι αυτή που θα αποφασίσει για το ύψος των αυξήσεων καθόλου δεν καθησυχάζει τους καταναλωτές. Καθώς είναι πολύ πιθανό και στην περίπτωση αυτή να παίζεται το παιχνίδι του «καλού» και του «κακού». Με τον κ. Αθανασόπουλο να ζητά τα πολλά και η κυβέρνηση να αποφασίζει τα λιγότερα, ώστε να εμφανιστεί προς τα έξω πιο φιλολαϊκή. Η διατύπωση και μόνο του αιτήματος από την πλευρά του κ. Αθανασόπουλου είχε αποτέλεσμα την επόμενη ημέρα η μετοχή της ΔΕΗ να παρουσιάσει αύξηση της τάξης του 14%, γεγονός που έκανε πολλούς να μιλήσουν για κερδοσκοπικά παιχνίδια στο χρηματιστήριο.
Αγρανάπαυση
Επί δύο εβδομάδες ο Γ. Παπανδρέου σκεφτόταν και συσκεπτόταν για να καταλήξει στη σύνθεση των κομματικών οργάνων που θα οδηγήσουν το ΠΑΣΟΚ μέχρι το Συνέδριο τις πρώτες εβδομάδες του 2008. Διαχρονικά οπαδός της θεωρίας ότι… το καλό πράγμα αργεί να γίνει. Οι προθέσεις του πάντως αντιμετωπίζονται με επιφυλάξεις από τα περισσότερα κορυφαία στελέχη, καθώς οι φήμες που κυκλοφόρησαν στη διάρκεια της εβδομάδας δεν προμήνυαν «ευχάριστα νέα» για τους λεγόμενους «βαρόνους». Είχε δε προηγηθεί και το πρώτο δείγμα με την επιτροπή για τον εκλογικό νόμο, στην οποία δεν περιελήφθη κανένα στέλεχος του «ρεύματος» Βενιζέλου.
Οι γκρίνιες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, πάντως, ήταν σε άλλο επίπεδο: Στελέχη όλων των… τάσεων επεσήμαναν το γεγονός ότι ο κ. Παπανδρέου απέφυγε να σηκώσει τους τόνους της αντιπολίτευσης τόσο στο θέμα του Ασφαλιστικού όσο και του εκλογικού νόμου. Ορισμένοι πιο… προχωρημένοι έκαναν λόγο ακόμη και για απουσία, επισημαίνοντας ότι ο κ. Παπανδρέου επανήλθε στους γνωστούς παλαιούς ρυθμούς. Για ένα διήμερο, στις αρχές της εβδομάδας, ταξίδεψε στο Λονδίνο για να καταστεί κοινωνός και συμμέτοχος των ανησυχιών της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για το Περιβάλλον και τις κλιματικές αλλαγές στον πλανήτη. Ενώ η κακοκαιρία και μόνο ματαίωσε ένα ακόμη ταξίδι στη Σόφια.
Υπάρχουν πάντως κι εκείνοι στο ΠΑΣΟΚ που υποστηρίζουν ότι το κόμμα πρέπει να ακολουθήσει την τακτική που είχε εφαρμόσει ως αντιπολίτευση η Νέα Δημοκρατία. Να αφήσει, δηλαδή, τη σημερινή κυβέρνηση να προωθήσει ανενόχλητη όλες τις αντιλαϊκές πολιτικές, ώστε ερχόμενοι αργότερα στην εξουσία να τα βρουν έτοιμα. Παράλληλα, επισημαίνουν ότι οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στον εκλογικό νόμο κατά βάθος συμφέρουν το ΠΑΣΟΚ, καθώς θα ισχύσουν στις μεθεπόμενες εκλογές, οπότε και το ΠΑΣΟΚ θα είναι στην εξουσία. Στο κλίμα αυτό αναμονής και αμηχανίας ήρθαν να προστεθούν τα αποτελέσματα των πρώτων δημοσκοπήσεων, που έδειξαν ότι τίποτα δεν έχει ακόμη αλλάξει. Η διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία παραμένει στις 3 μονάδες, ενώ ένας στους τρεις ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι η κρίση στο κόμμα θα συνεχιστεί, παρά την ανανέωση της εντολής στον κ. Παπανδρέου. Η εκτίμηση του Κ. Λαλιώτη (σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα) ότι το μέλλον είναι μια κεντροαριστερή κυβέρνηση συνεργασίας, ήρθε να… συμπορευτεί με το εύρημα των δημοσκοπήσεων, σύμφωνα με το οποίο το 58% των ελλήνων πολιτικών επιθυμεί μια κυβέρνηση συνεργασίας που θα αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά τα προβλήματα της χώρας.
Εντυπώσεις
Οι αναταράξεις που προκάλεσαν οι μαζικές παραιτήσεις του προέδρου και μελών της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για τις κάμερες στην πορεία του Πολυτεχνείου «χάθηκαν» μέσα στα κύματα που σήκωσαν τα κυβερνητικά σχέδια για το Ασφαλιστικό. Η κυβέρνηση -διά στόματος υπουργού Δικαιοσύνης- υποστήριξε ότι οι κάμερες κατέγραψαν την πορεία, αλλά δεν επεξεργάστηκαν τα στοιχεία, δεδομένου ότι δεν υπήρξαν επεισόδια. Ο υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος έκανε ένα βήμα πιο μπροστά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι παραιτήσεις έγιναν για λίγους εντυπωσιασμού, καθώς η θητεία των μελών της Αρχής έχει λήξει από το καλοκαίρι. «Έπρεπε να σκοτωθούν άνθρωποι για να επιτρέψει η Αρχή να μπουν κάμερες στα γήπεδα», πρόσθεσε.
Με συνοπτικές διαδικασίες η κυβέρνηση «έκλεισε» το θέμα των ομολόγων, αποφαινόμενη ότι το πόρισμα του Γ. Ζορμπά δεν αποτελεί μέρος της προανακριτικής διαδικασίας. Η υπόθεση μπαίνει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας και δικαίως ορισμένοι διερωτώνται με ειρωνική διάθεση… αν υπήρξε τελικά σκάνδαλο με τα ομόλογα!

Περίπτωση πάντως να μας εντυπωσιάσει ο Μάθιου Νίμιτς, που φθάνει στην Αθήνα (προερχόμενος από τα Σκόπια) αρχές Δεκεμβρίου, πρέπει μάλλον να αποκλεισθεί. Στο υπουργείο Εξωτερικών δεν αναμένουν νέες ιδέες από την πλευρά του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ, όπως επίσης δεν περιμένουν μεγάλες αλλαγές στη στάση των Σκοπίων. Από την Ουάσινγκτον πάλι εντείνονται οι πιέσεις και προς τις δύο πλευρές για αμοιβαίες υποχωρήσεις, προκειμένου να εξευρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση.

Τις εντυπώσεις στον χώρο της ευρύτερης Αριστεράς «έκλεψαν» οι φήμες και τα δημοσιεύματα, περί σταδιακής αποχώρησης του Αλ. Αλαβάνου από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος πάντως αντιμετώπισε με χιούμορ τα δημοσιεύματα, πλην όμως θέμα υπάρχει και είναι ένα ενδεχόμενο το οποίο μελετά. Στις σκέψεις του είναι να αναλάβει επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, προοπτική στην οποία αντιδρούν τα περισσότερα κορυφαία στελέχη, αφού τυχόν αποχώρηση του κ. Αλαβάνου θα συμπαρασύρει και τους ίδιους στην επιχείρηση ανανέωσης του κόμματος.

Τέλος, στο μέτωπο των Ζωνιανών ερευνώνται στοιχεία, ανοίγουν λογαριασμοί, πλην όμως τα στόματα παραμένουν ερμητικά κλειστά. Οι αστυνομικές αρχές αισιοδοξούν ότι είναι πολύ κοντά στον εντοπισμό των δραστών και στην εξάρθρωση των κυκλωμάτων που διακινούν ναρκωτικά, όπλα, αρχαία και ό,τι άλλο.


Σχολιάστε εδώ