«ΑΝ ΘΕΛΕΙ ΠΟΛΕΜΟ ΘΑ ΤΟΝ ΕΧΕΙ…»

Μάλιστα, με ανακοίνωση της Παρασκευής, με αφορμή δημοσίευμα της «Καθημερινής», ο κ. Βγενόπουλος επιμένει να διεκδικεί για την MIG ρόλο συνδιαχειριστή της τύχης του ΟΤΕ. Πολλά πιθανότατα να διευθετηθούν στη συνάντηση που συμφωνήθηκε να έχουν την Τρίτη οι υπουργοί Αλογοσκούφης και Χατζηδάκης με τον Βγενόπουλο. Έγκυροι πάντως κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών προειδοποιούν ότι:

1. Η κυβέρνηση δεν θα διστάσει ακόμη και να χρησιμοποιήσει το «χαρτί» των διακρατικών σχέσεων με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ξεκαθαρίζοντας διπλωματικά στους χρηματοδότες του Βγενόπουλου από το Ντουμπάι ότι θα ήταν προς το συμφέρον των διμερών σχέσεων να «φρενάρουν» την προέλαση της MIG και να σεβασθούν την κυβερνητική πρόθεση για συνεργασία με τηλεπικοινωνιακό οργανισμό της Ευρώπης.

2. Θα αξιοποιηθεί κάθε άλλο μέσο «αναχαίτισης» που έχει στα χέρια της η κυβέρνηση (και είναι πολλά…), αφού, όπως χαρακτηριστικά λέγεται, η ελευθερία της αγοράς μπορεί να είναι σεβαστή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα επιτρέψει να κριθεί με κριτήρια χρηματιστηρίου η τύχη μιας επιχείρησης στρατηγικής σημασίας ακόμη και για την εθνική άμυνα της χώρας. Και ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι το κράτος είναι πολύ ισχυρό για να τα βάλει κανείς μαζί του.

Την Παρασκευή εντάθηκαν οι φήμες στην αγορά ότι η MIG έκανε την κίνηση-ματ στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς άλλαξαν χέρια μεγάλα πακέτα μετοχών του ΟΤΕ, που συνολικά αντιστοιχούν στο 6%. Πληροφορίες του «Π», όμως, αναφέρουν ότι κανένας ξένος θεσμικός επενδυτής δεν εμφανίζεται στο μετοχολόγιο του Οργανισμού με τόσο μεγάλα ποσοστά συμμετοχής, για να τα πουλήσει στη MIG, και το πιθανότερο είναι ότι πρόκειται για «γυρίσματα» μετοχών μεταξύ εταιρειών που «πρόσκεινται» στη MIG, με στόχο τη λογιστική καταγραφή υπεραξιών.

Όπως έχει αναφέρει σε εκτενές δημοσίευμα από τις 30 Σεπτεμβρίου το «Π», κυβέρνηση και MIG οδηγούνταν από τότε σε θυελλώδη, ανοικτή σύγκρουση, καθώς ο επενδυτικός όμιλος του κ. Α. Βγενόπουλου, όχι μόνο πήρε «κάτω από τη μύτη» της κυβέρνησης μεγάλο ποσοστό στον ΟΤΕ, με αποτέλεσμα να τίθεται εν αμφιβόλω η σχεδιαζόμενη από την κυβέρνηση πώλησή του σε ευρωπαϊκό όμιλο τηλεπικοινωνιών (πιθανότατα την ισπανική Telefonica), αλλά ακόμη και μετά τις προειδοποιήσεις Αλογοσκούφη επέμεινε στα επιθετικά του σχέδια.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Π», ήδη αμέσως μετά τις εκλογές, ο υπουργός Οικονομίας είχε δεχθεί τον κ. Βγενόπουλο και του είχε ξεκαθαρίσει ότι επιθυμία της κυβέρνησης είναι να μεταβιβαστεί ο ΟΤΕ σε στρατηγικό εταίρο του τηλεπικοινωνιακού κλάδου από την Ευρώπη. Και για να προχωρήσει ομαλά η συναλλαγή θα ήταν επιθυμητό να συμφωνήσει και η MIG ότι θα πουλήσει στον ίδιο επενδυτή και τις δικές της μετοχές…

Συμμαχία με τη Fidelity;

Σε κάθε περίπτωση, είχε ζητηθεί από τον κ. Βγενόπουλο να μην υπερβεί το 15% στο μετοχικό κεφάλαιο, που θεωρείται όριο ασφαλείας, αφού με το 20% η MIG θα αποκτούσε αυξημένη επιρροή στη διοίκηση. Ακολούθως, επειδή η MIG δεν… συνεμορφώθη προς τας υποδείξεις, η κυβέρνηση έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιο εξαγοράς των μετοχών μειοψηφίας της Cosmote από τον ΟΤΕ, ώστε να διασφαλίσει τουλάχιστον ότι ο κ. Βγενόπουλος δεν θα μπορούσε να προχωρήσει σε επιθετική εξαγορά του ΟΤΕ με δανεικά (leveraged buy-out).

Την ίδια ώρα, όμως, ο κ. Βγενόπουλος συνέχισε να αναζητεί διεξόδους συνεργασίας με ξένους οίκους στο σχέδιό του για επιθετική εξαγορά, προσεγγίζοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, και την κορυφαία αμερικανική εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων Fidelity, η οποία επιχείρησε για λογαριασμό του να καθυστερήσει τη διαδικασία εξαγοράς των μετοχών μειοψηφίας της Cosmote.


Σχολιάστε εδώ