Ανέκδοτο οι αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Παπανδρέου θα τοποθετήσει σʼ αυτήν στελέχη του κομματικού μηχανισμού, νέα πρόσωπα που δεν έχουν θητεύσει σε κυβερνητικά σχήματα και δεν έχουν ρόλο στο Κοινοβούλιο. Θέλει έτσι να δείξει ότι κάνει πράξη την ισχυρή εντολή που έλαβε από τους ψηφοφόρους της 11ης Νοεμβρίου για αλλαγές παντού, σε ρόλους και σε πρόσωπα. Από τα στελέχη όμως του ΠΑΣΟΚ, λίγα είναι εκείνα που δεν κατείχαν κρατική θέση όλα τα προηγούμενα χρόνια που το ΠΑΣΟΚ βρισκόταν στην κυβέρνηση. Άρα λιγοστές είναι και οι πιθανότητες να βρει ο Παπανδρέου στελέχη όπως ακριβώς τα θέλει, άφθαρτα .
Στόχος του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ είναι να αποφύγει ομαδοποιήσεις, κομματικούς συσχετισμούς, ισορροπίες τρόμου, στεγανά, ίντριγκες και τακτικές του παρελθόντος που θα οδηγούσαν και πάλι το ΠΑΣΟΚ στην εσωστρέφεια και την γκρίνια. Έχει αποφασίσει τον δρόμο της ενότητας, χωρίς αποκλεισμούς και διαιρέσεις, αρκεί βεβαίως, όπως σημειώνουν με νόημα συνεργάτες του, να σεβαστούν και οι υπόλοιποι την εντολή των πολιτών που με την ψήφο τους ζήτησαν ρήξεις και ανατροπές.
Ωστόσο η πολυήμερη απουσία του κ. Παπανδρέου από τον αντιπολιτευτικό του ρόλο έχει προκαλέσει αντιδράσεις ορισμένων στελεχών που δεν απηχούν τις απόψεις του και δεν τον υποστήριξαν στις εσωκομματικές εκλογές. «Είναι σαν ο Καραμανλής να έχει εκλεγεί πρωθυπουργός και να μην έχει συστήσει ακόμη το υπουργικό του συμβούλιο», έλεγαν ορισμένα στελέχη από το μπλοκ του Βενιζέλου.
Οι αλλαγές πάντως που θέλει να προωθήσει ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ έχουν αρχίσει να χάνουν τη δυναμική τους, καθώς ακόμη και οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές του διαβλέπουν τώρα τον κίνδυνο ο Παπανδρέου να καταστεί πολιτικά αναξιόπιστος και να χάσει και πάλι το παιχνίδι των εκλογών αν δεν κάνει πράξη όσα είχε υποσχεθεί. Γιʼ αυτό και μερικοί πιέζουν προς την κατεύθυνση των αναγκαίων αλλαγών που χρειάζεται το ΠΑΣΟΚ, για να μην κατηγορηθούν άλλωστε στη συνέχεια και οι ίδιοι για την υποστήριξη που του πρόσφεραν στις εκλογές της 11ης Νοεμβρίου. Πιέζουν επίσης για να αποκτήσουν ρόλους και αξιώματα στο νέο κομματικό σκηνικό. Οι συνεργάτες του Παπανδρέου με τους οποίους μίλησε το «Π» έλεγαν ότι ο ίδιος έχει καταλάβει πλέον ότι άλλο περιθώριο για αναβλητικότητα δεν έχει: Παίζει το τελευταίο του χαρτί και αν θέλει να διεκδικήσει ισότιμα με τον Καραμανλή την πρωθυπουργία, τότε πρέπει να ακολουθήσει εντελώς διαφορετική τακτική απʼ ό,τι εφάρμοζε μέχρι σήμερα. Και είναι αποφασισμένος για κάτι τέτοιο, επεσήμαναν σε όλους τους τόνους.
Ο Παπανδρέου κινδυνεύει ωστόσο να πέσει σε μια παλιά παγίδα. Στην αυτοκριτική του είχε τονίσει πως ήταν λάθος του να μετέχουν πολλά στελέχη στα κομματικά όργανα. Η ΚΟΕΣ όμως που θα ανακοινωθεί θα περιλαμβάνει στελέχη από όλες τις γεωγραφικές περιοχές και τις τάσεις του ΠΑΣΟΚ! Η σκέψη είναι η επιτροπή που θα ασχοληθεί με την προετοιμασία του Συνεδρίου να χωριστεί σε διάφορους τομείς και οι επικεφαλής των τομέων αυτών να δημιουργήσουν ένα νέο κομματικό όργανο που θα εποπτεύεται από τον Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου Νίκο Αθανασάκη, ο οποίος, όπως όλα δείχνουν μέχρι στιγμής, δεν πρόκειται να αντικατασταθεί από άλλο στέλεχος, αν και ακούγονται τα ονόματα της Φώφης Γεννηματά, του Χρήστου Πολυζωγόπουλου και του Μιλτιάδη Παπαϊωάννου. Παράλληλα μέσα στην εβδομάδα ο Παπανδρέου θα ανακοινώσει την Ομάδα Πολιτικού Συντονισμού, στην οποία θα μετέχουν καμιά δεκαριά άλλα στελέχη, αλλά και πάλι εκφράζουν φόβους ορισμένοι, ακόμη και συνεργάτες του Παπανδρέου με θεσμικό ρόλο, ότι θα καταντήσει ένα γραφειοκρατικό αντιλειτουργικό όργανο που δεν θα έχει καμία δυνατότητα παρέμβασης.
Στο μεταξύ τα πρώτα εσωκομματικά σύννεφα φάνηκαν στον ουρανό του ΠΑΣΟΚ, καθώς προκλήθηκε εμπλοκή με τον χειρισμό στην υπόθεση των εισηγητών και ειδικών αγορητών για τον προϋπολογισμό. Η τοποθέτηση της κ. Λούκας Κατσέλη ως γενικής εισηγήτριας στον προϋπολογισμό και η πρόταση του Πάγκαλου προς τους Φλωρίδη και Βερελή να είναι ειδικοί αγορητές, προκάλεσαν τις πρώτες αντιδράσεις. Ο Γιώργος Φλωρίδης, που μίλησε τηλεφωνικά με τον Πάγκαλο, απέρριψε την πρόταση με το σκεπτικό ότι τα πρόσωπα μέχρι τώρα δεν αποφασιζόντουσαν μ’ αυτήν τη διαδικασία αλλά μετά από συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομίας. Όταν στη συνέχεια ο Πάγκαλος απευθύνθηκε στον Χρίστο Βερελή, άλλο στέλεχος της πλευράς Βενιζέλου, εισέπραξε άλλο ένα «όχι». Μάλιστα, όταν ο Βερελής ρώτησε τον Πάγκαλο αν θα δεχόταν ο ίδιος να τοποθετηθεί, με τον συγκεκριμένο τρόπο που ακολουθήθηκε, ειδικός αγορητής, ο Πάγκαλος του απάντησε κι αυτός ορθά κοφτά «όχι».
Με το «καλημέρα» δηλαδή τα δύο αυτά στελέχη έδειξαν τις προθέσεις τους απέναντι στον Παπανδρέου. Λέγεται ότι υπήρξε και τηλεφώνημα του Πάγκαλου στον Λοβέρδο, όπου είπαν ότι θα τα πουν, αλλά δεν υπήρξε συνέχεια… Φυσικά παραμένει το ερώτημα τι θα κάνει ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ με τον ίδιο τον Βενιζέλο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος αυτό το διάστημα παραμένει παρατηρητής των γεγονότων. Επέλεξε την τακτική να μη μιλά, αλλά περιμένει στη γωνία τον Παπανδρέου με το πρώτο παραστράτημα που θα κάνει. Καλά πληροφορημένες πηγές έλεγαν στο «Π» ότι ο εσωκομματικός αντίπαλος του Παπανδρέου θα περιμένει πρώτα να δει τι θα κάνει ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, προς ποια κατεύθυνση θα οδηγήσει τα κομματικά όργανα, πώς και με ποιον τρόπο θα αρχίσει επιτέλους αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, και μετά θα αρχίσει να μιλά. Είναι και το συνέδριο τον Φεβρουάριο, και όλες οι πλευρές, και ο Βενιζέλος, έχουν αρχίσει παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, με στόχο στο συνέδριο να εκλεγούν στελέχη που απηχούν τις απόψεις τους. Αυτό το διάστημα κανείς στο ΠΑΣΟΚ δεν ασχολείται με το πώς θα κάνουν δυνατή αντιπολίτευση στον Καραμανλή, και μάλιστα τώρα που έχει αρχίσει ο διάλογος για το ασφαλιστικό, αλλά ασχολούνται μόνο με το ποιοι θα εκλεγούν στο συνέδριο που θα γίνει σε τρεις μήνες.