900 εκατ. ευρώ έχει χάσει το Ταμιευτήριο από την πτώση της μετοχής του
Με καθυστέρηση λίγων εβδομάδων φθάνει πλέον και στην κυβέρνηση, ως μέτοχο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ο «λογαριασμός» από την αλόγιστη διαχείριση της περιόδου Τσουπίδη: η «βουτιά» της μετοχής του πιστωτικού ιδρύματος σόκαρε την περασμένη εβδομάδα και τους πιο έμπειρους χρηματιστές, προκαλώντας «πονοκεφάλους» και στο υπουργείο Οικονομικών, που βλέπει την περιουσία του Δημοσίου να απαξιώνεται με πρωτοφανείς ρυθμούς.
Μόνο από το καλοκαίρι, όταν έγινε η τελευταία διάθεση μετοχών από το Δημόσιο στην τιμή των 18 ευρώ, η μετοχή έχει χάσει περισσότερα από πέντε ευρώ (έκλεισε την Παρασκευή στα 12,96), δηλαδή περίπου 28%. Αυτό σημαίνει ότι έγιναν «καπνός» περισσότερα από 900 εκατ. ευρώ χρηματιστηριακής αξίας, με τις μισές περίπου απώλειες να βαραίνουν το χαρτοφυλάκιο του Ελληνικού Δημοσίου, που κατέχει το 49% των μετοχών.
Οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές, ορισμένοι εκ των οποίων κρατούσαν μετοχές πληρωμένες έναντι 18 ευρώ στο πλαίσιο της τελευταίας διάθεσης από το Δημόσιο, εγκαταλείπουν πανικόβλητοι και εξοργισμένοι το «σκάφος», καθώς είναι πλέον κοινό μυστικό ότι το «παιχνίδι» Τσουπίδη με δομημένα πιστωτικά προϊόντα υψηλού κινδύνου έφερε το Ταμιευτήριο στη δίνη της διεθνούς κρίσης, με αποτέλεσμα να αναμένεται ότι θα εμφανίσει στο τρίτο τρίμηνο του έτους σοβαρότατες ζημιές αποτίμησης.
Αυτό που είναι πλέον κοινό μυστικό στην αγορά και το «Π» είχε έγκαιρα επισημάνει, ότι δηλαδή οι επενδύσεις υψηλού ρίσκου θα έφερναν σοβαρές απώλειες στο ΤΤ, έγινε τις τελευταίες ημέρες αντικείμενο πολλών δημοσιευμάτων στα οποία η διοίκηση του ιδρύματος απέφυγε να απαντήσει επί της ουσίας. Απέφυγε, όμως, και να διαψεύσει τις σχετικές πληροφορίες, βυθίζοντας τους επενδυτές σε σκεπτικισμό, καθώς είναι πάγια διεθνής πρακτική να προειδοποιούν οι τράπεζες για ζημιές που πρόκειται να εμφανίσουν στις λογιστικές τους καταστάσεις.
Σύμφωνα με διασταυρωμένες από τραπεζικές πηγές πληροφορίες του «Π», το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το ΤΤ με το χαρτοφυλάκιο υψηλού κινδύνου που διαμόρφωσε ο Π. Τσουπίδης (η τελευταία γνωστή αποτίμησή του έφθανε τα 360 εκατ. ευρώ) σχετίζεται με ένα δομημένο πιστωτικό προϊόν της Citigroup το οποίο στηριζόταν σε αμερικανικά στεγαστικά δάνεια υψηλού κινδύνου.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η νέα διοίκηση του ΤΤ, επιχειρώντας να αποτιμήσει σε τρέχουσες τιμές το προϊόν αυτό, ζήτησε από την εκδότρια τράπεζα να το τιμολογήσει. Η απάντηση της Citigroup σόκαρε, καθώς η τρέχουσα αξία υπολογίσθηκε στο 12% της τιμής έκδοσης, που σημαίνει ότι η ζημιά αποτίμησης ξεπερνούσε τα 35 εκατ. ευρώ! Αν το προϊόν αποτιμηθεί με αυτή την τιμή και στη λογιστική κατάσταση τρίτου τριμήνου, είναι προφανές ότι θα επηρεασθεί σοβαρά η κερδοφορία, ενώ αν η διοίκηση του ΤΤ επιχειρούσε να «ξεφορτωθεί» το προϊόν σ’ αυτές τις τιμές, οι ζημιές δεν θα ήταν μόνο λογιστικές, αλλά πραγματικές.
Πολλά ερωτηματικά υπάρχουν και για τις αποτιμήσεις των άλλων δομημένων προϊόντων και hedge funds που περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο του ΤΤ, αν και η διοίκηση επιμένει να τονίζει ότι τα περισσότερα είναι εγγυημένου κεφαλαίου. Αυτό πάντως δεν σημαίνει ότι το ίδρυμα «θωρακίζεται» από ζημιές αποτίμησης, αφού θα είναι υποχρεωμένο να παρουσιάσει στις λογιστικές καταστάσεις τη σημερινή αξία των επενδύσεων αυτών και θεωρείται βέβαιο ότι σε αρκετές περιπτώσεις θα καταγράφονται αξιοσημείωτες λογιστικές απώλειες.
Η κυβέρνηση βρίσκεται σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση, καθώς ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης σχεδιάζει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2008 να προχωρήσει σε νέα διάθεση μετοχών του ΤΤ, αναζητώντας στρατηγικό επενδυτή από το εξωτερικό. Εμμέσως πλην σαφώς η πολιτική Τσουπίδη, που έτεινε να μετατρέψει το ΤΤ σε τζογαδόρικη επενδυτική τράπεζα αποδοκιμάζεται, καθώς οι πληροφορίες του «Π» αναφέρουν ότι ο νέος πρόεδρος κ. Αγγ. Φιλιππίδης έχει λάβει οδηγίες να αποκαταστήσει τη φυσιογνωμία του ιδρύματος ως λαϊκής τράπεζας και να ρευστοποιήσει σταδιακά το χαρτοφυλάκιο Τσουπίδη. Όσο δεν βελτιώνονται, όμως, οι συνθήκες στις αγορές, το ΤΤ βαρύνεται με επικίνδυνες λογιστικές απώλειες, ενώ η ρευστοποίηση θέσεων καθίσταται απαγορευτική…