60 τόνους σάπιο κρέας ήταν έτοιμοι να μας… σερβίρουν!

Ως πότε ασυνείδητοι επαγγελματίες, που δυστυχώς δεν είναι λίγοι, θα παίζουν με την υγεία χιλιάδων ανυποψίαστων πολιτών. Αυτήν τη φορά, η θλιβερή σοδειά των ελέγχων της Κτηνιατρικής Διεύθυνσης της Νομαρχίας Αθηνών ήταν 91 τόνοι και 829 κιλά από ακατάλληλα τρόφιμα τα οποία βρέθηκαν, μετά από εκτεταμένους ελέγχους, σε ψυκτικές αποθήκες, εργαστήρια, κρεοπωλεία, super-market και εστιατόρια, ενώ κατατέθηκαν 25 μηνυτήριες αναφορές στον Εισαγγελέα.

Οι 60 τόνοι ακατάλληλο κρέας κατασχέθηκαν τον Ιούλιο από τις παρακάτω ψυκτικές αποθήκες:

l Αφοί Δημ. Μπαμπανάτσου Ο.Ε. (Ψυγεία «Ευρώπη», Π. Ράλλη 8, Ρουφ)

l Δίβαρη Μονοπρόσωπη ΕΠΕ (Ψυγεία «Ευρώπη», Π. Ράλλη 8, Ρουφ)

l Frozen Foods Ελλάς ΑΕ (Ψυγεία «Καλυψώ», Πειραιώς 226, Ταύρος)

l Σταμ. Κων. Κλουδάς (Ψυγεία «Ευρώπη», Π. Ράλλη 8, Ρουφ)

l Alpha Frigor (Ψυγεία Βέρμιο, Πειραιώς 88, Ταύρος)

l Π. Ασωνίτης & Υιοί ΑΕ (Ψυγεία Βέρμιο, Πειραιώς 88, Ταύρος)

l Σταύρος Νίκας & ΣΙΑ ΕΕ (Πειραιώς 86, Μοσχάτο)

l Βουδούρης Κώνστας ΑΕ (Πύργου 21, Μοσχάτο)

l Προωθητική Ειδών Διατροφής (Ψυγεία «Ευρώπη», Π. Ράλλη 8, Ρουφ)

l Frigo Food ΑΕ (Ψυγεία «Ευρώπη», Π. Ράλλη 8, Ρουφ)

l Ιωσήφ Μακριδάκης (Ψυγεία «Ευρώπη», Π. Ράλλη 8, Ρουφ).

Αλγεινή εντύπωσης, επίσης, προκαλεί η αμφισβήτηση εκ μέρους του εκπροσώπου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης των γνωματεύσεων του Γενικού Χημείου του κράτους, κάτι που ανάγκασε τον νομάρχη Αθηνών Γιάννη Σγουρό να εκφράσει τη λύπη του για το ότι χρειάστηκε, όπως λέει, τόσος χρόνος άκαρπης αλληλογραφίας με το υπουργείο για τόσο μεγάλη ποσότητα ακατάλληλων προϊόντων που έτσι κι αλλιώς, σύμφωνα με τον νόμο, είτε θα επιστραφούν στη χώρα προέλευσης (Ισπανία) είτε θα καταστραφούν.

Με άλλη δήλωσή του, απευθυνόμενος στη νέα ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, ο κ. Σγουρός επαναλαμβάνει ότι το σύστημα ελέγχων της αγοράς πάσχει και ότι πρέπει να αλλάξει το υπάρχον πλαίσιο επιβολής ποινών. Ζητά, επίσης, ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών με προσωπικό και μέσα και να μπορεί ο νομάρχης, σε περιπτώσεις υπότροπων παραβατών, να κλείνει άμεσα οποιοδήποτε κατάστημα. Χαρακτηρίζει, τέλος, τις μηνυτήριες αναφορές ως ένα αναποτελεσματικό μέτρο, όπως έχει φανεί, άλλωστε, στην πράξη.

Ακόμη οι διευθύνσεις Κτηνιατρικής και Προστασίας του Καταναλωτή κατάσχεσαν 31 τόνους και 829 κιλά ακατάλληλά τρόφιμα. Συντάχθηκαν σχετικές εκθέσεις, οι οποίες στάλθηκαν στον Εισαγγελέα.

Οι πιο κραυγαλέες περιπτώσεις απ’ όσες ανακοινώθηκαν είναι οι εξής:

l Αθανάσιος Κόκκαλης – ΑΖΑΚ Μονοπρόσωπη ΕΠΕ, κρεοπωλείο (Αγίου Φανουρίου 45, Ίλιον): κατασχέθηκαν 10 τόνοι από διάφορα κατεψυγμένα κρέατα, τα οποία είχαν αποψυχθεί και επαναψυχθεί.

l «Ποιότητα και Τιμή – Εργαστήριο Επεξεργασίας Κρέατος» (Κ. Παλαμά 29 και Λεωνίδα 1, Καματερό): κατά τον έλεγχο (10.10.07) κατασχέθηκαν 40 κιλά νωπά κοτόπουλα, αφού διαπιστώθηκε ότι η συντήρησή τους γινόταν υπό μη κανονικές συνθήκες. Η κατάσχεση έγινε κατά την παράδοση των πουλερικών στο νοσοκομείο Δρομοκαΐτειο, μετά από ειδοποίηση του νοσοκομείου προς την κτηνιατρική υπηρεσία της νομαρχίας Αθηνών.

l ΚΑΤΕΚΟ ΑΕ, αλλαντοποιία (Πάροδος Ορφέως 201, Αιγάλεω): κατά τον έλεγχο (9.10.07) κατασχέθηκαν 1 τόνος και 450 κιλά από νωπό κρέας γαλοπούλας, στο οποίο είχε λήξει το όριο συντήρησης διάθεσης στην κατανάλωση.

l Ελληνικός Γύρος ΑΕ – Εργαστήριο Επεξεργασίας Κρέατος (Στ. Γονατά 40, Περιστέρι): κατά τον έλεγχο (4.10.07) κατασχέθηκαν 160 κιλά σουβλάκι κοτόπουλο φιλέτο (κατεψυγμένο), αφού ανιχνεύτηκε σαλμονέλα.

l Carrefour Μαρινόπουλος – super market (Λ. Κηφισίας 7 και Αιτωλίας 29): κατά τον έλεγχο (23.8.07) κατασχέθηκαν 135 κιλά από διάφορα κατεψυγμένα ψάρια, τα οποία είχαν αποψυχθεί και στη συνέχεια είχαν επαναψυχθεί. Το προϊόν θα καταστραφεί και θα επιβληθεί χρηματικό πρόστιμο.


Σχολιάστε εδώ