1 δισ. ευρώ χαρίζουν στο… φιλόπτωχο της Alpha Bank!

Η επιδρομή στο δημόσιο ταμείο προς όφελος των τραπεζιτών είναι, όπως αποδεικνύεται, διαχρονικό φαινόμενο! Την περασμένη Τετάρτη, η κυβέρνηση, διά των συναρμόδιων υπουργών Γ. Αλογοσκούφη και Β. Μαγγίνα, έκανε την τελευταία κίνησή της στη σκακιέρα των χαριστικών ρυθμίσεων υπέρ των τραπεζών, με την κατάθεση (ν)τροπολογίας για την υπαγωγή των εργαζομένων της Alpha Bank στην επικουρική ασφάλιση του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων. Σύμφωνα με την τροπολογία, οι υποχρεώσεις της Alpha υπολογίζονται σε 543 εκατ. ευρώ και θα εξοφληθούν εντόκως σε δέκα ετήσιες δόσεις των 67,2 εκατ. ευρώ.

Το «ένοχο μυστικό» της ρύθμισης, όπως έχει αποκαλύψει το «Π» από τις 20 Μαΐου 2007, έγκειται στον τρόπο υπολογισμού των υποχρεώσεων των τραπεζών. Κατά τρόπο που υποκρύπτει σκοπιμότητες, όπως έχουν καταγγείλει οι συνδικαλιστές, ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης έχει προβλέψει στον νόμο για το ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων ότι οι υποχρεώσεις θα υπολογίζονται με ειδική οικονομική μελέτη και όχι με τη σαφώς εγκυρότερη μέθοδο της εκπόνησης αναλογιστικής μελέτης, που θα έπρεπε μάλιστα να ανατεθεί στην υπεράνω αμφισβήτησης Εθνική Αναλογιστική Αρχή.

Τη μελέτη για την Alpha, ανέλαβε με απευθείας ανάθεση από τον υπουργό Οικονομίας, όπως ακριβώς συνέβη και σε όλες τις περιπτώσεις τέτοιων μελετών, η εγχώρια θυγατρική του αμερικανικού οίκου συμβούλων Hewitt Associates. Και, κατά σατανική σύμπτωση, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι υποχρεώσεις της Alpha ταυτίζονται με το ποσό που η ίδια η τράπεζα είχε υπολογίσει και ενσωματώσει στον ισολογισμό της!

Όπως είχε δηλώσει στο «Π» ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων της Alpha κ. Τάσος Γκιάτης, για να καταλήξει στο… θαύμα της συρρίκνωσης των υποχρεώσεων η μελέτη της Hewitt βασίσθηκε σε εξωπραγματικές παραδοχές (όπως ότι θα παραμείνουν διαχρονικά σταθερές οι αμοιβές του προσωπικού…) και χωρίς να υπολογίσει το κόστος σημαντικών παροχών, όπως το εφάπαξ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι άλλη μελέτη, που εκπονήθηκε με εντολή των συνδικαλιστών και βασίζεται σε ορθές παραδοχές, ανεβάζει τις συνολικές υποχρεώσεις της Alpha σε 1,6 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου στο τριπλάσιο! Με τη μέθοδο της έντοκης εξόφλησης σε δέκα δόσεις, η ετήσια επιβάρυνση στον ισολογισμό της τράπεζας θα έφθανε στην περίπτωση αυτή κοντά στα 200 εκατ. ευρώ. Τα ετήσια κέρδη της Alpha είναι, βέβαια, πολλαπλάσια ακόμη και αυτού του ποσού.

«Βρέχει»… δωράκια

Σε κάθε περίπτωση, αν υποτεθεί ότι ευσταθούν οι υπολογισμοί της μελέτης που συντάχθηκε με εντολή του Συλλόγου, η τροπολογία Αλογοσκούφη-Μαγγίνα χαρίζει στην Alpha υποχρεώσεις που υπερβαίνουν το 1 δισ. ευρώ (για την ακρίβεια: 1.057.000.000).

Πάντως, ακόμη και κυβερνητικοί βουλευτές εκφράζουν πλέον τη δυσφορία τους γι’ αυτές τις ρυθμίσεις, που αξίζει να σημειωθεί ότι θα περάσουν στη Βουλή «διά πυρός και σιδήρου», αφού το ΠΑΣΟΚ έχει αποφασίσει να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία για την έγκριση της επίμαχης τροπολογίας την οποία ο Θόδωρος Πάγκαλος χαρακτήρισε σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων. Ο Γιάννης Μανώλης, βουλευτής με συνδικαλιστικό παρελθόν και ευαισθησίες σε τέτοια ζητήματα, δημόσια εξέφρασε τις αντιρρήσεις του και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ψηφίσει την τροπολογία για την Alpha, τονίζοντας ότι πρέπει να διαπιστωθεί εάν με την τροπολογία χαρίζονται χρήματα στην τράπεζα και καλώντας την κυβέρνηση να δώσει και τις δύο μελέτες σε ανεξάρτητο μελετητή. Τη διαφωνία του με τις χαριστικές ρυθμίσεις διατύπωσε και ο πρώην υπουργός Απασχόλησης και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Πάνος Παναγιωτόπουλος.


Σχολιάστε εδώ