Το δέον γενέσθαι

Το πρόβλημα της ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ λύθηκε με την «καθαρή εντολή» που δόθηκε, εκ νέου, στον Γιώργο Παπανδρέου. Ως εκ τούτου, όποιος έμμεσα ή άμεσα, δημόσια ή παρασκηνιακά επιχειρεί να επαναθέσει θέμα ηγεσίας, όχι μόνο βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου, αλλά αυτοκτονεί και πολιτικά, καθότι ούτε το πολιτικό προσωπικό του ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να μπει στο ίδιο «λούκι» ούτε, πολύ περισσότερο, οι ψηφοφόροι του κόμματος είναι έτοιμοι να… αντέξουν νέο κύκλο εσωστρέφειας. Επίσης οι «συσπειρώσεις» που δημιουργήθηκαν με αφορμή το διακύβευμα της ηγεσίας δεν έχουν λόγο ύπαρξης, καθότι εξέλιπε το διακύβευμα, δηλαδή το αίτιο της συσπείρωσης, οπότε κάθε προσπάθεια ετσιθελικής συντήρησής τους οδηγεί σε αδιέξοδο. Τόσο λοιπόν η «συσπείρωση» γύρω από τον Γιώργο Παπανδρέου όσο και η «συσπείρωση» γύρο από τον Ευάγγελο Βενιζέλο πρέπει να διαλυθούν και να διαχυθούν στο «όλον ΠΑΣΟΚ», ώστε να μην υπάρχουν τείχη διαχωρισμού μεταξύ του πολιτικού προσωπικού του κόμματος.
· l Τα περί «ρεύματος ιδεών» αποτελούν μια ατυχή έμπνευση που αδικεί τον Ευάγγελο Βενιζέλο, που πάντα πάσχιζε για το «όλον ΠΑΣΟΚ» και στο όνομα του «όλου ΠΑΣΟΚ» διεκδίκησε την ηγεσία. Θα είναι άδικο να μετασχηματιστεί ο κ. Βενιζέλος σ’ έναν απλό «ομαδάρχη». Έπειτα κάθε «συσπείρωση» προκαλεί «αντισυσπείρωση» και τελικά οδηγεί στη διαίρεση. Εδώ να επισημάνουμε ότι το «ρεύμα» μπορεί να… κάψει και ενδιαφέρουσες ιδέες, όπως αυτή που διατύπωσε ο κ. Βενιζέλος για «ισχυρά συλλογικά κεντρικά όργανα» που διαβουλεύονται πολιτικά, αποφασίζουν και διαμορφώνουν τη στρατηγική και την τακτική του κόμματος. Υπέρ αυτής της άποψης εύκολα θα μπορούσαν να ταχθούν και στελέχη που στήριξαν τον κ. Παπανδρέου, όπως ο Δημήτρης Ρέππας και άλλοι. Όμως οι όποιες ιδέες όταν πέφτουν στο τραπέζι ως προϊόν ενός «ρεύματος», ενοχοποιούνται από χέρι και χάνουν την απήχησή τους και το εύρος τους. Εκτός τούτων αδικείται ο κ. Βενιζέλος όταν εμφανίζεται να επιδιώκει, ως ηγέτης ρεύματος, τη συντήρηση της εσωστρέφειας, ενώ εκ της θέσεως του, ως ηγετικού στελέχους της παράταξης, θα έπρεπε να επιζητεί την υπέρβαση της πρόσφατης εσωκομματικής κρίσης ώστε το ΠΑΣΟΚ νʼ ασχοληθεί αποκλειστικά με τα αντιπολιτευτικά του καθήκοντα.
· l Τέλος, ο Γιώργος Παπανδρέου καλείται να σεβαστεί και να αξιοποιήσει αναλόγως το πολιτικό «κεφάλαιο» που λέγεται Βενιζέλος, ομοίως και στελέχη που τον στήριξαν, εδώ δεύτερες σκέψεις δεν χωρούν. Επίσης καλείται να στηρίξει τα κεντρικά όργανα που δρουν συλλογικά, που διαβουλεύονται συλλογικά και αποφασίζουν για όλα τα μεγάλα θέματα. Ακόμα καιρός είναι να κληθούν στην πρώτη γραμμή τόσο ο Κώστας Λαλιώτης όσο και ο Δημήτρης Τσοβόλας, ώστε να δοθεί και το σύνθημα της πανστρατιάς…


Σχολιάστε εδώ