Τα κόμματα ερίζουν για την ψήφο των αποδήμων

Στη σχετική συζήτηση που έγινε στην Επιτροπή, η πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών «να ασκούν (σ.σ.: οι Απόδημοι) το εκλογικό τους δικαίωμα αναφορικά με τους συνδυασμούς και τους υποψήφιους βουλευτές της ιδιαίτερης εκλογικής τους περιφέρειας, δηλαδή του δήμου ή της κοινότητας, στους εκλογικούς καταλόγους της οποίας είναι εγγεγραμμένοι» βρέθηκε στο επίκεντρο των αντιδράσεων.

Οι αιτιάσεις που αναπτύχθηκαν για τη συγκεκριμένη διάταξη ήταν από πολιτικές έως… οικονομικές! Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Κελέτσης, παρατήρησε πως ενώ με το νομοσχέδιο επιδιώκεται συν τοις άλλοις να απαλλαγούν τα κόμματα από το κόστος της μεταφοράς των ομογενών στην Ελλάδα, προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, το κόστος αυτό μετακυλίεται στους υποψήφιους βουλευτές, οι οποίοι πλέον θα πρέπει να απευθύνονται και στους πολυπληθείς αποδήμους προκειμένου να εκλεγούν.

Παράλληλα έθεσε και ζήτημα απογραφής (όπως από καιρό έχει επισημάνει το «ΠΑΡΟΝ») υποστηρίζοντας ότι υφίσταται και ο κίνδυνος νόθευσης της αντιπροσώπευσης και της αρχής της αναλογικότητας, καθώς, για παράδειγμα, όπως είπε, «εάν ψηφίσουν οι απόδημοι του Έβρου, χωρίς να έχει γίνει απογραφή τους στο εξωτερικό, ο Έβρος θα υποαντιπροσωπεύεται στη Βουλή και το εκλογικό αποτέλεσμα θα είναι ανοιχτό σε δικαστικές προσφυγές».

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο βουλευτής Π. Σγουρίδης υποστήριξε ότι η διαδικασία αυτή δεν ευνοεί την προάσπιση των δικαιωμάτων των ίδιων των ομογενών, καθώς, όπως είπε, «θα είναι τύχη, λοταρία, κάποιος πολίτης της Νέας Υόρκης να μπορεί να εκλεγεί στον Νομό Πέλλας, επειδή θα είναι εγγεγραμμένος εκεί. Άρα, αυτοί θα ψηφίζουν κι εμείς θα εκλεγόμαστε».

Μία ακόμη ένσταση κατατέθηκε εκ μέρους των κομμάτων της Αριστεράς, τα οποία επεσήμαναν ότι σε ορισμένες χώρες όπου διαβιούν ομογενείς (Πολωνία, ΗΠΑ κ.λπ.), η υπεράσπιση της κομμουνιστικής ιδεολογίας είναι παράνομη ή τελεί υπό περιορισμό, οπότε η αποστολή βουλευτών για άσκηση προεκλογικής εκστρατείας καθίσταται ιδιαίτερα δυσχερής. Επιπροσθέτως, ο Αχιλλέας Κανταρτζής (ΚΚΕ) επεσήμανε τον κίνδυνο αλλοίωσης της θέλησης του εκλογικού σώματος, μέσω της «τεχνητής διόγκωσής του με ανθρώπους που δεν έχουν ενημέρωση για τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα ούτε ζουν τις επιπτώσεις τους».

Ο Σ. Κελέτσης (ΝΔ) πρότεινε να εξεταστεί η δυνατότητα να ψηφίζουν οι ομογενείς μονάχα για το κόμμα (κυβέρνηση), πρόταση που επεφύλασσε και ο Άδωνις Γεωργιάδης (ΛΑΟΣ), ο οποίος παρατήρησε πως «δεν θέλουμε να βάλουμε τους αποδήμους να τσακώνονται για το αν είναι καλός ο ένας βουλευτής ή κάποιος άλλος, στην ιδιαίτερη εκλογική τους περιφέρεια».

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Γρηγόρης Νιώτης, πρότεινε να αφιερωθούν 3-4 θέσεις βουλευτών Επικρατείας στον Απόδημο Ελληνισμό (θέση που συμβαδίζει με τις προτάσεις του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, γνωστότερου ως ΣΑΕ), ενώ ο Τάσος Κουράκης (ΣΥΡΙΖΑ) να υπάρξει ξεχωριστή εκλογική περιφέρεια Αποδήμου Ελληνισμού, με 10-15 βουλευτές, «χωρισμένη σε διάφορες ζώνες όπου οι απόδημοι θα ψηφίζουν επιστολικά με ενιαίο ψηφοδέλτιο». Με τη θέση αυτή (σ.σ.: που υποφέρει από το δεδομένο ότι θα δημιουργήσει ομογενείς δύο κατηγοριών, όπως έχει από καιρό επισημάνει το «ΠΑΡΟΝ») διαφώνησε ο Άδ. Γεωργιάδης (ΛΑΟΣ), παρατηρώντας πως η ξεχωριστή περιφέρεια θα οδηγούσε τους κατά τόπους αποδήμους σε διαμάχες για το μέγεθος της εκπροσώπησής τους σε αυτήν.

Ομογενειακές πηγές σχολίαζαν στο «ΠΑΡΟΝ» πως «οι περισσότερες ενστάσεις αποτελούν προφάσεις εν αμαρτίαις» και καλούν τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή να παραμείνει σταθερός στη δέσμευσή του για την ψήφο των Αποδήμων.

Πολιτικοί παρατηρητές σημείωναν την έκπληξή τους, επισημαίνοντας ότι επί του προκειμένου ορισμένα κόμματα δίνουν την εντύπωση πως «σκέφτονται κατά το πολιτικό τους συμφέρον», θεωρώντας την ψήφο των Αποδήμων «δυνάμει κίνδυνο» για την παρουσία τους στη Βουλή και όχι δικαίωμά τους να συμμετέχουν στα κοινά της πατρίδας.

Επισημαίνεται ότι η ψήφος των Αποδήμων αφορά όχι το σύνολο της ομογένειας, αφού στην συντριπτική της πλειοψηφία δεν έχει ελληνική υπηκοότητα, αλλά έλληνες πολίτες που διαμένουν προσωρινά είτε μόνιμα στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι σε κάποιο δημοτολόγιο, ενώ διαθέτουν ελληνικό δελτίο ταυτότητας ή διαβατήριο.

Για την ψήφο των αποδήμων ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ενημερώθηκε την Πέμπτη από τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος ανέβηκε στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός έδωσε οδηγίες για την τελική μορφή που θα λάβει το νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή, ενδεχομένως μαζί με το νομοσχέδιο για τον εκλογικό νόμο.

Τέλος, η ψήφος των αποδήμων θα απασχολήσει και το ΣΑΕ, το οποίο θα συνεδριάσει στη Θεσσαλονίκη 6-11 Δεκεμβρίου.


Σχολιάστε εδώ