Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

δδ Εβδομάδα εντονότατων διακυμάνσεων αυτή που τελείωσε και παράλληλα έξοχο παράδειγμα -για όσους μπορούν ψύχραιμα να αποτιμήσουν καταστάσεις- του πόσο εύκολα μπορεί να επηρεαστεί ακόμα και μια αγορά πλήρης θετικών ειδήσεων από τη… «συνωμοσία των Αρκούδων» στις διεθνείς αγορές. Όπου αρκούδες εσείς βάλτε όλα τα αρνητικά που έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα σε Ευρώπη και Αμερική.

δδ Μήπως να θυμηθούμε λίγο τη διακύμανση των ημερών στο ΧΑ; Που αίφνης βρήκε την αγορά μας να σκαρφαλώνει σε επίπεδα άνω των 5.200 μονάδων (Τρίτη – Τετάρτη) για να καταλήξει σε επίπεδα κάτω και από τις 5.090 μονάδες λίγο πριν από το κλείσιμο της Πέμπτης. Μια διακύμανση που οφειλόταν -ως προς τα «πάνω» της- στη θετικότατη επίδοση τραπεζών και τηλεπικοινωνιών. Και με τα ίδια χαρτιά πρωταγωνιστές ήρθε και η πτώση του ενός και του ενάμιση τοις εκατό.

δδ Ερώτηση κρίσεως στο σημείο αυτό! Αυτή δεν είναι η αγορά που μόλις προ ημερών λέγαμε πως πηγαίνει από το καλό στο καλύτερο; Αυτή δεν είναι η αγορά που όλοι (μηδέ της στήλης εξαιρουμένης) χαρακτηρίζουν εσχάτως αξιοπρόσεκτη, επενδυτικό παράδεισο για τα ταλανισμένα στις μεγάλες ευρωαγορές funds και αρκούντως ώριμη, παρά τα αντιθέτως λεχθέντα από τους
«ειδήμονες» του οίκου Financial Times;

δδ Απαντώ και δεσμεύομαι ως προς την άποψη που καταθέτω αυτήν τη στιγμή: αυτή είναι η αγορά μας, μια αγορά που μπορεί ακόμα να έχει έντονες και ενίοτε αδικαιολόγητες αντιδράσεις, είναι όμως παράλληλα μια αγορά που μπορεί και πρέπει να εμπνέει κάθε ιδιώτη επενδυτή που έχει χρόνο, χρήμα και διάθεση να ασχοληθεί σοβαρά, κάθε επενδυτή που δεν καλύπτεται από τα υπόλοιπα εναλλακτικά επενδυτικά των ημερών μας και κυρίως μια αγορά που φαίνεται πως τελευταία «εκπαιδεύει» ολοένα και περισσότερους μικροεπενδυτές στο να προσαρμόζουν την επενδυτική στρατηγική τους σε συνθήκες κρίσης! Κι αυτό το τελευταίο είναι ίσως το μεγαλύτερο κέρδος όλων μας…

δδ Για να περάσουμε τώρα στα αμιγώς στατιστικά της
εβδομάδας, εκείνο που πρέπει να προσέξουμε είναι η βραχυπρόθεσμη τάση. Με το σκεπτικό ότι η υπάρχουσα διεθνής κρίση δεν πρόκειται να «ξεφουσκώσει» γρήγορα, οι μεγάλοι παίκτες έχουν ήδη καταστρώσει στρατηγικές και τακτικές. Μένει να πράξουμε κάτι ανάλογο όλοι οι υπόλοιποι. Κι επειδή εκ των πραγμάτων βρισκόμαστε σε δεινή θέση έναντι θεσμικών, ξένων και λοιπών δυνάμεων, δεν βλέπω τον λόγο γιατί να παρεκκλίνουμε από τα συνήθη, που συνίστανται στη διατήρηση ρευστότητας, την έκθεσή μας σε όσο το δυνατόν λιγότερα (αριθμητικά) χαρτιά και την επιλογή τίτλων με σημαντική εμπορευσιμότητα, ώστε να μπορούμε πάντα να… την κάνουμε, εφόσον παραστεί ανάγκη!

δδ Σκεφτείτε πάντως πως οι ειδικοί (αναλυτές και… θεσμικοί) ποντάρουν σε μια ανοδική κίνηση των βασικών δεικτών και των μετοχών εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης. Το μετά είναι το ζητούμενο, αλλά εκεί πρέπει να μπαίνει η λογική που λέει πως δεν είναι δυνατόν να μη ρευστοποιηθούν τα κέρδη όλων όσοι εδώ και καιρό καταγράφουν υπεραξίες από τις τοποθετήσεις τους. Εάν όμως έρθει τελικά η εποχή της μεγάλης ρευστοποίησης, ίσως και να μην είναι τόσο μικρή σε χρονική διάρκεια. Όπως τουλάχιστον εκτιμούν μερικοί -γνωστοί πάντως για τις συνήθως δυσοίωνες προβλέψεις τους- αναλυτές…

ΥΓ.: Για να έχουμε μια τάξη μεγέθους των όσων συμβαίνουν αρκεί να παραθέσουμε μερικούς αριθμούς. Αριθμούς που λένε πως, παρά τις έντονες πιέσεις προς το τέλος της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης από την αρχή του έτους έχει ενισχυθεί σε ποσοστό 16,7%.


Σχολιάστε εδώ