πάρε δώσε

Έρχονται νέα πετροδολάρια;

γΤώρα που οι τιμές του πετρελαίου έχουν φθάσει στη στρατόσφαιρα, μαθαίνουμε ότι ελληνική εταιρεία εμπορίας καυσίμων κατάφερε να κάνει τα κέρδη της… τζετ: έκανε έγκαιρα εισαγωγή μεγάλης ποσότητας πετρελαίου θέρμανσης, σε τιμή που δεν τη βλέπουν ούτε με το κιάλι τα ελληνικά διυλιστήρια. Την αποθήκευσε στις εγκαταστάσεις της και ανταμείφθηκε γρήγορα για την υπομονή της, αφού ακόμη και στην τρέχουσα ελληνική τιμή διυλιστηρίου να πουλήσει το πετρέλαιο εξασφαλίζει… παρά με ουρά. Μη φανταστείτε, βέβαια, ότι θα κάνει τη χάρη στους καταναλωτές να πουλήσει τόσο φθηνά. Με φιλανθρωπίες δεν πλούτισε κανείς…

γ Επενδυτές καταγγέλλουν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πιθανές παραβάσεις από χρηματιστηριακή εταιρεία, θυγατρική γνωστής διεθνούς τράπεζας. Γίνεται η σχετική έρευνα, που κρατά μάλιστα πολλούς μήνες, αλλά η Επιτροπή δεν βλέπει τίποτε το επιλήψιμο και ενημερώνει σχετικά τους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Λεπτομέρεια: στη διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς συμμετέχει και ο χρηματιστής που διοικεί την ελεγχθείσα εταιρεία. Αν κρίνουμε από τα έγγραφα που διαβάσαμε, μάλλον οι ελεγκτές δεν εξάντλησαν την αυστηρότητά τους σε αυτήν την περίπτωση…

γ Θυμάστε πριν από τις εκλογές, που οι… αναλυταράδες των ξένων τραπεζών μας ζάλιζαν με εκτιμήσεις για τις ΔΕΚΟ, που δήθεν θα έβλεπαν τις μετοχές τους να απογειώνονται με κυβέρνηση της ΝΔ; Η ΝΔ μπορεί να κέρδισε τις εκλογές, αλλά διαβάζουμε έκθεση της Citigroup για τη ΔΕΗ και δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι θέτει τιμή-στόχο 18,5 ευρώ, δηλαδή περίπου 30% χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα! Πότε, άραγε, έγραφαν ανοησίες οι ξένοι αναλυτές; Τότε ή τώρα;

γ «Είμαστε κι εμείς εδώ»! Δεν το είπε ακριβώς έτσι, αλλά αυτό εννοούσε ο Βαγγέλης Μυτιληναίος, αναφερόμενος στη ΔΕΗ και τη γνωστή της συμφωνία, που μάλλον θα μείνει στα χαρτιά, με τη γερμανική RWE. Μετάφραση: γιατί να πάρουν το «φιλέτο» τζάμπα οι Γερμανοί και να μην το πάρουμε εμείς με τους ισπανούς φίλους μας της Endesa; Μαντεύουμε ότι το ίδιο πιστεύουν και πολλοί άλλοι «παίκτες» της ενεργειακής αγοράς, που αν αρχίσουν να συγκρούονται για την ίδια δουλειά μπορούν να κάνουν το πολιτικό μας σύστημα να τρίζει. Καλά ξεμπερδέματα…

γ Μπορεί μια κοινοπραξία εμπόρων να πάρει πετρέλαιο απευθείας από τα διυλιστήρια; «Μπορεί», λέει ο νόμος. Μόνο που στην πράξη για να στήσεις μια τέτοια κοινοπραξία πρέπει να κάνεις θαύματα: γιατί σου ζητάνε να προσκομίσεις σύμβαση με φορτηγά ΔΧ για τη μεταφορά των καυσίμων, ή, εναλλακτικά, να κάνεις αντίστοιχη συμφωνία για να χρησιμοποιήσεις ΙΧ φορτηγό μιας εταιρείας εμπορίας. Και επειδή τίποτα από τα δύο δεν μπορεί να γίνει, άδειες σε κοινοπραξίες δεν δίνονται. Συμπέρασμα; Μην περιμένετε να δείτε κοινοπραξία βενζινοπωλών να παίρνει φθηνά καύσιμα από διυλιστήριο και να πουλάει και σε μας λίγο φθηνότερα, γιατί στην Ελλάδα κάποιοι νόμοι φαίνεται ότι υπάρχουν μόνο για να κοσμούν τα συρτάρια μας…


Σχολιάστε εδώ