ο Δαίμονας των δημαρχείων

Σύμφωνα με το προσχέδιο του διατάγματος, που έχω στα χέρια μου, προκύπτει η ανάμειξη του ΑΣΕΠ τουλάχιστον ως προς την προφορική συνέντευξη που θα προηγείται κάθε πρόσληψης, αλλά και στη διαδικασία των ενστάσεων που θα μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να υποβάλει. Μέχρι σήμερα οι προσλήψεις γίνονται με απόφαση του δημάρχου, χωρίς καν να υπάρχει ούτε η σχετική προκήρυξη. Παιδιά, ανίψια, ξαδέλφια έχουν γεμίσει τις καρέκλες και τους καναπέδες των δημοτικών επιχειρήσεων και όπως είναι φυσικό, εξαιτίας αυτής της παγκόσμιας πρωτοτυπίας, οι εργαζόμενοι μένουν απλήρωτοι επί μήνες. Μαθαίνω όμως ότι ήδη οι δήμαρχοι, όπως ήταν φυσικό άλλωστε, αντιδρούν στο ΠΔ, αλλά το υπουργείο είναι αποφασισμένο να προχωρήσει.

***
Στον Δήμο Περιστερίου το τελευταίο διάστημα έχουν φτιαχτεί πολλοί και αξιόλογοι πεζόδρομοι, που έχουν δώσει άλλη πνοή στην αγοραστική αξία των καταστημάτων. Ένας τέτοιος πεζόδρομος βρίσκεται ανάμεσα στις οδούς Παναγή Τσαλδάρη και Εθνικής Αντιστάσεως. Ό,τι καλύτερο έχει γίνει από πλευράς διαμόρφωσης. Πριν από λίγες ημέρες λοιπόν, πρωί πρωί, σταματάει ένα φορτηγό της ΔΕΗ πάνω στον πεζόδρομο και οι εργάτες άρχισαν να βγάζουν κασμάδες και κομπρεσέρ. Τους πήραν χαμπάρι οι καταστηματάρχες και μόνο που δεν τους έδειραν. Το συνεργείο ήταν έτοιμο να σκάψει για να περάσει μια υπόγεια γραμμή. Οι κάτοικοι ενημέρωσαν τηλεφωνικά τον δήμαρχο, ο οποίος σε λίγα λεπτά ήταν εκεί. Ποιος είδε τον Θεό και δεν τον φοβήθηκε. «Μαζέψτε τα και φύγετε. Την ανυπαρξία στον συντονισμό του κράτους δεν θα την πληρώσουμε εμείς». Κατάλαβαν οι άνθρωποι της ΔΕΗ ότι ο δήμαρχος δεν αστειεύεται και κούτσα κούτσα αποχώρησαν. Καταλάβατε τι έγινε. Χτίσε εσύ να σκάψω εγώ, για να έρθει ο άλλος να γκρεμίσει. Παλιά η συνταγή, που δυστυχώς εφαρμόζεται κάθε μέρα σε όλη τη χώρα. Αυτό είναι το κράτος μας και με αυτό πρέπει να συμβιώσουμε. Ότι κάποιοι αντιστέκονται είναι θετικό.

***
Ως θετική ενέργεια μπορώ να αξιολογήσω την πρόθεση του υπουργού Μεταφορών να αξιοποιήσει στελέχη της αυτοδιοίκησης σε θέσεις-κλειδιά για τη διοίκηση των θυγατρικών οργανισμών που εποπτεύει. Όσα ονόματα ανακοινώθηκαν προέρχονται από αυτόν τον χώρο. Δυστυχώς όμως, κάποιος παγίδεψε τον υπουργό και δεν θ’ αργήσει η ώρα που τα πρωτοσέλιδα θα ασχοληθούν με τον βίο και την πολιτεία ενός εξ αυτών, αφού ήδη εκκρεμεί σε ανακρίτρια Αθηνών πολύ σοβαρή δικογραφία που τον εμπλέκει σε υπόθεση του δήμου όπου πολιτεύεται. Είμαι σίγουρος ότι ο υπουργός δεν γνωρίζει τίποτα για τις δικαστικές περιπέτειες του εν λόγω κυρίου. Ο Κώστας Χατζηδάκης έλειπε χρόνια στην Ευρωβουλή, παράγοντας πολύ σοβαρό έργο ως ευρωβουλευτής, και δεν γνωρίζει στελέχη της αυτοδιοίκησης στην Αθήνα. Φαίνεται ότι την προεκλογική περίοδο το «μπουμπούκι» τον πλησίασε, βοήθησε με μερικές ψήφους και τώρα πήρε την αμοιβή του. Πάντως, ο περιβόητος λεβέντης έχει πολύ φουσκωμένο φάκελο.

***
Θεματικό συνέδριο ετοιμάζει η ΤΕΔΚΝΑ με μοναδικό αντικείμενο συζήτησης το πρόβλημα με τα σκουπίδια της Αττικής. Για πρώτη φορά, επιτέλους, θα ακουστούν όλες οι απόψεις, αλλά και οι λύσεις που κατά καιρούς έχουν προταθεί για ένα πρόβλημα που ακόμη παραμένει άλυτο. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι θα καταλάβουμε ποιοι παίζουν παιχνίδια και τι συμφέροντα κρύβονται πίσω από αυτήν τη μεγάλη ιστορία. Κόσμος και κοσμάκης έχει γίνει πλούσιος από τον αμαρτωλό κόσμο των σκουπιδιών. Βίλες και βιλίτσες έχουν κτιστεί στο Πανόραμα της Βούλας από τους επιτήδειους που χειρίστηκαν δεκάδες χρόνια τώρα αυτήν την υπόθεση. Τα χρήματα που είχε εισπράξει ο πρώην δήμαρχος Άνω Λιοσίων φίλτατος Παπαδήμας, ως αντισταθμιστικά για τη χωματερή που είναι στην πόλη του, δεν χωρούν ούτε σε δέκα κοντέινερ. Τέτοιο συνέδριο γίνεται για πρώτη φορά και φυσικά αξίζουν συγχαρητήρια στους διοργανωτές.

***
Επειδή σε τούτη τη στήλη δεν κρύβουμε τίποτα και ο χθεσινός φίλος γίνεται αυριανός εχθρός, όταν το επιτάσσει η είδηση, αλλά και το αντίθετο, να σας ενημερώσω για τη συνέχεια του θέματος σχετικά με μια περίεργη κασετούλα που κυκλοφορεί στον Δήμο Μεταμόρφωσης. Επειδή μου τηλεφωνούν πολλοί σύντροφοι από την περιοχή, οφείλω να εξηγήσω. Μερικά πράγματα απαιτούν ειδικό χειρισμό και πολλές φορές η δημοσιότητα κάνει κακό. Όταν πρωτοδημοσιεύσαμε την είδηση για την ύπαρξη της κασέτας που περιέχει συνομιλία δύο ανδρών, ο δήμαρχος αμέσως επικοινώνησε μαζί μας και ζήτησε να μάθει τι συμβαίνει. Φυσικά τον ενημέρωσα. Γνωρίζει με κάθε λεπτομέρεια ποιοι συνομιλούν και τι λένε. Επειδή όμως δεν πρέπει να πλανώνται υποψίες για όλους, σας διευκρινίζω ότι η συνομιλία γίνεται μεταξύ ενός δημοτικού συμβούλου της αντιπολίτευσης και ενός υπαλλήλου της Τεχνικής Υπηρεσίας. Εμείς δεν είμαστε εισαγγελείς ούτε ντετέκτιβ. Οφείλω να επισημάνω ότι η αντίδραση του τοπάρχη Δημήτρη Τζίτζιφα ήταν άμεση και ξέρω ότι έχει κάνει όλες τις ενέργειες που πρέπει. Ο ρόλος ο δικός μας τελείωσε. Αυτά ως προς τη συγκεκριμένη υπόθεση. Φυσικά κάθε εξέλιξη θα τη μάθετε πρώτοι.

***
Όταν κάποιος δημόσιος υπάλληλος εκλέγεται δήμαρχος παίρνει μια αναστολή της ιδιότητάς του μέχρι να ολοκληρωθεί η θητεία του. Μετά ξαναγυρίζει στη δουλειά του, γιατί πρέπει από κάπου να παίρνει έναν μισθό. Μέχρι εδώ όλα καλά. Η μοναδική εξαίρεση σ’ αυτήν την ιστορία είναι ο δήμαρχος Γαλατσίου, αγαπητός Τσίρος. Γιατρός στο επάγγελμα, υπάλληλος του ΙΚΑ, απ’ όπου παραιτήθηκε. Υπάρχει εύλογη η απορία γιατί το έκανε αυτό. Έχασε δηλαδή τη σιγουριά του μηνιαίου μισθού και, μόλις τελειώσει η θητεία του, θα αγωνίζεται με επισκέψεις ιδιωτών, στο ιδιωτικό του πλέον ιατρείο, να βγάλει το μεροκάματο. Για τους λόγους παραίτησης ακούγονται πολλά, τα οποία φυσικά και προσπαθούμε να διασταυρώσουμε. Μήπως όμως πριν καταλήξουμε στο δικό μας συμπέρασμα, αγαπητέ δήμαρχε, θέλεις να μας πεις τη δική σου εξήγηση;

***
Τα ίδια, Παντελάκη μου, τα ίδια, Παντελή μου. Η περιοχή Βασιλικά στον Δήμο Σαλαμίνας, για μια ακόμη φορά, «πνίγεται» έπειτα από μια βροχή. Τριάντα χρόνια η ίδια ιστορία. Η αδιαφορία της σημερινής δημοτικής αρχής είναι η ίδια όπως και των προηγουμένων. Είκοσι επιστολές έχουν στείλει κατά καιρούς οι κάτοικοι και μέλη του εξωραϊστικού συλλόγου της περιοχής προς την εκάστοτε δημοτική αρχή. Η πλάκα είναι ότι ο σημερινός δήμαρχος, όπως μου λένε οι κάτοικοι, το πρόβλημα της συσσώρευσης των βρόχινων νερών στην περιοχή το είχε εντάξει στις πρώτες προεκλογικές του δεσμεύσεις, όταν έβγαινε στα… μπαλκόνια. Τώρα η θέα από τη μαύρη πολυθρόνα φαίνεται ότι είναι περιορισμένη και δεν βλέπει πλέον την άθλια και απερίγραπτη κατάσταση όπου ζουν οι συμπολίτες του. Δεν πειράζει. Άλλη μια κοροϊδία που θα έχει ημερομηνία λήξεως.

***
Το έλα να δεις έγινε στη διεθνή έκθεση για τον τουρισμό, που πραγματοποιήθηκε στην Ελβετία πριν από λίγες ημέρες. Εκεί συμμετείχε και μια αντιπροσωπεία αιρετών. Ανάμεσά τους και ο Δημήτρης Καλογερόπουλος, ως πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ. Ακούστε τι έγινε. Σε όλους τους συμμετέχοντες μοιράστηκε ο οδηγός της έκθεσης που ανέφερε τα Σκόπια, που συμμετείχαν στην έκθεση, ως «Μακεδονία». Το πήρε χαμπάρι ο Καλογερόπουλος και απαίτησε να αποσυρθεί το έντυπο. Μιλάμε για μεγάλη φασαρία, όχι αστεία. Ο Δημήτρης ξεσήκωσε όλους τους Έλληνες που συμμετείχαν στην έκθεση και σε λίγες ώρες είχαν μαζευτεί στη γραμματεία της διοργάνωσης. Τελικά η πίεση είχε αποτέλεσμα. Το έντυπο αποσύρθηκε, διορθώθηκε η σελίδα στο ίντερνετ και βγήκαν και οι πινακίδες που έλεγαν «Μακεδονία» από το περίπτερο των Σκοπίων. Αυτά έγιναν στο μακρινό Λουγκάνο, αλλά, δυστυχώς, εδώ στη δύσμοιρη Ελλάδα κανένας δεν πήρε χαμπάρι.

***
Άλλη μια δικαστική περιπέτεια παίρνει σάρκα και οστά στις 14 Ιανουαρίου 2008 για τον τέως δήμαρχο Αμαρουσίου Παναγιώτη Τζανίκο. Ο τέως τοπάρχης δικάζεται για παράβαση καθήκοντος, ύστερα από μήνυση που του είχε κάνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Παραδείσου Στέλιος Ασημακόπουλος.

***
Οκτώ αυτοκίνητα παραχώρησε στον Δήμο Αμαρουσίου η αντιπροσωπεία Fiat. Τ’ αυτοκίνητα θα χρησιμοποιηθούν για τη Δημοτική Αστυνομία. Ελπίζω χωρίς υποσχέσεις για το μέλλον…

***
Φαίνεται ότι το ‘χει η Ζάκυνθος. Χθες ο δήμαρχος Αλυκών παρουσίασε στο δημοτικό συμβούλιο το πόρισμα των ελεγκτών που αφορά την περίοδο 1999-2006. Της κακομοίρας γινόταν στον δήμο, σύμφωνα με το πόρισμα. Το πιο σημαντικό είναι ότι πρώην στελέχη της διοίκησης, με εργολαβικές εταιρείες που είχαν, έπαιρναν δουλειές από τον δήμο. Κατέθεσαν μάλιστα και αγωγές για να πάρουν τα λεφτά τους, αφού, όταν έχασαν τη διοίκηση, κατάλαβαν προφανώς ότι δεν θα πάρουν ούτε ευρώ. Φυσικά η ανάθεση εργασιών στους ανθρώπους αυτούς ήταν παράνομη, αφού ο κώδικας δεν επιτρέπει οι σύμβουλοι του δήμου να παίρνουν δουλειά πάνω από ένα ποσόν. Πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ διεκδικούν με αγωγές τους οι πρώην σύμβουλοι. Ο δήμαρχος Αντώνης Γκούσκος είπε ακόμη ότι δέκα εργολάβοι, μέσα σε δύο ημέρες, κατέθεσαν ομαδική αγωγή αμέσως μετά την εγκατάσταση της νέας διοίκησης. Τα σχόλια είναι περιττά.

Ο Εξορκιστής

ΥΓ.: Στα χνάρια αντιδημάρχου των βορείων προαστίων βρίσκεται η Ασφάλεια Αθηνών, για συμμετοχή του σε κύκλωμα νονών της νύχτας. Θα σκάσει η βόμβα και θα είναι μεγατόνων.


Σχολιάστε εδώ