Οι πρώτες «πεπονόφλουδες» της κυβέρνησης στο ΠΑΣΟΚ

Γνωρίζοντας ότι η ηγεσία του Κινήματος θα επιδιώξει τη σφοδρή αντιπαράθεση με την κυβέρνηση σε διάφορα θεσμικά ζητήματα, αλλά και θέματα καθημερινότητας, ώστε να επιτευχθεί η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συσπείρωση και να ξεπεραστούν τα εσωτερικά προβλήματα, η κυβέρνηση, με βάση έναν μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό, σκοπεύει να προωθήσει πριν από τις εορτές των Χριστουγέννων, αλλά και αμέσως μετά, νομοθετήματα και αλλαγές που είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσουν διλήμματα στο ΠΑΣΟΚ.

Θέματα για τα οποία κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν εκφράσει κατά το παρελθόν διιστάμενες απόψεις θα τεθούν επί τάπητος, με στόχο κυρίως να δημιουργήσουν προβλήματα στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Επικοινωνιακά, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει –το έχει ήδη επιτύχει κατά την περίοδο των εσωκομματικών διεργασιών του ΠΑΣΟΚ– να αντιπαραθέσει στη σκληρή επιχειρηματολογία της αντιπολιτευτικής τακτικής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης το «ξεκαθάρισμα λογαριασμών με τη διαφθορά», όπως συμβαίνει με την υπόθεση των Ζωνιανών. Ξεκαθάρισμα που θα συνεχισθεί και σε άλλες βασικές σοβαρές υποθέσεις, όπως το μείζον θέμα των λαθρομεταναστών, καθώς στο πεδίο αυτό θα υπάρξει αντιπαράθεση και με τη γείτονα Τουρκία, από τα παράλια της οποίας διακινείται το 70% των παράνομων μεταναστών προς την Ευρώπη, καθιστώντας τη χώρα μας «διαμετακομιστικό κέντρο παρανομίας».

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση, θέτοντας επί τάπητος ουσιαστικά προβλήματα πολιτικών επιλογών, θα δημιουργήσει συγκρουσιακό κλίμα μέσα στο ΠΑΣΟΚ για:

l Τον νέο εκλογικό νόμο, η συζήτηση του οποίου επιδιώκεται από την κυβέρνηση να ξεκινήσει πριν από τα Χριστούγεννα. Πρόκειται, όπως είναι ήδη γνωστό, για σύστημα ενισχυμένης αναλογικής. Το πρώτο κόμμα πριμοδοτείται, κυρίως, εις βάρος του δευτέρου. Η πριμοδότηση φθάνει τις 45 έδρες.

Στην ουσία η κυβέρνηση πετάει το γάντι στο ΠΑΣΟΚ, καθώς η βασικότερη διάταξη του νέου εκλογικού νόμου μιλάει για ισχυρές κυβερνήσεις με ισχυρές πλειοψηφίες, κάτι που επιθυμεί η συντριπτική… πλειοψηφία του ελληνικού λαού (κάτι περισσότερο από 70%, σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση). Αν το ΠΑΣΟΚ δεν ψηφίσει τη διάταξη αυτή, θα δείξει ότι δεν πιστεύει πως θα είναι πρώτο κόμμα στις μεθεπόμενες εκλογές. Εκεί όμως που θα δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα θα είναι σε ενδεχόμενη «απαγόρευση» προεκλογικής συνεργασίας των κομμάτων, με την έννοια ότι σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα υπάρχει πριμοδότηση. Αυτό θα φέρει σε δύσκολη θέση την Αριστερά και το ΠΑΣΟΚ, καθώς οι… «μάσκες» θα πέσουν… Πιθανότατα ο εκλογικός νόμος θα αποτελέσει ένα από τα βασικότερα όπλα –ουσιαστικώς Δούρειος Ίππος– της κυβέρνησης απέναντι στα κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως απέναντι στο ΠΑΣΟΚ, που είναι σίγουρο ότι θα διχασθεί σʼ αυτό το ζήτημα.

l Η αναθεώρηση του Συντάγματος εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει επίσης τεράστια προβλήματα στον χώρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση… «ψάχνει» να βρει και ένα δεύτερο ζήτημα στο πλαίσιο της αναθεώρησης, πλην του γνωστού θέματος του άρθρου 16 για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, για να το αναδείξει ως σημείο αιχμής και διαφωνιών στον χώρο του ΠΑΣΟΚ.

l Το Ασφαλιστικό: Η κυβέρνηση διαβλέπει ότι θα έχει μεγάλα κέρδη και από τη συζήτηση για το Ασφαλιστικό, καθώς η μεν κοινωνία είναι ώριμη για αλλαγές, οι δε σκληροπυρηνικοί συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ βρίσκονται μακριά από τις θέσεις που διατυπώνονται από τους «πεφωτισμένους βαρόνους» του Κινήματος. Θα υπάρξουν σίγουρα συγκρούσεις με τις διαφορετικές θέσεις που θα αναπτυχθούν.

l Στο θέμα της λειτουργίας και της διαχείρισης λιμένων και αεροδρομίων: Η κυβέρνηση επιθυμεί μέσα στο επόμενο τρίμηνο να έχει ξεκαθαρισθεί το θέμα όσον αφορά τις επιλογές, αφού οι διαδικασίες για την εκχώρησή τους θα αργήσουν. Για το θέμα αυτό, που σχετίζεται με τις ιδεολογικές και οικονομικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ, θα υπάρξουν σίγουρα διαφοροποιήσεις και μάλιστα έντονες.

Τις διαφωνίες πάντως στον χώρο του ΠΑΣΟΚ θα επιδιώξει η Νέα Δημοκρατία να υποδαυλίσει και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, αφού η διαφοροποίηση σε επίπεδο Βουλής μετράει πολύ περισσότερο επικοινωνιακά.

Είναι δύσκολο για το ΠΑΣΟΚ να εκφράσει ενιαία θέση για τα παραπάνω ζητήματα. Αυτό ακριβώς επιθυμεί η κυβέρνηση, προφανώς αναζητώντας συμμάχους της δικής της πολιτικής για να περάσει τα νομοθετήματά της με όσο το δυνατόν μικρότερο πολιτικό – κοινωνικό κόστος, αλλά και για να δημιουργήσει προβλήματα στον βασικό της αντίπαλο στη διεκδίκηση της εξουσίας.


Σχολιάστε εδώ