Οι «πρόθυμοι» της δημοσιογραφίας και η αλαζονεία της εξουσίας…
Ο σεβασμός της Νομιμότητας είναι συστατικό στοιχείο της δημοκρατικής διακυβέρνησης, τόσο από θεσμική όσο και από κοινωνική πλευρά.
Στη «Δημοκρατία a la Graeca», όμως, οι αυτονόητες αυτές έννοιες αποτελούν είδος εν ανεπαρκεία. Οι εκάστοτε κυβερνήσεις διαχειρίζονται το Κράτος ως λάφυρο. Βασικό μέλημά τους η ταύτιση κόμματος -Κράτους, η κυριαρχία του Κόμματος στον κρατικό μηχανισμό, και ειδικότερα στα ελεγχόμενα από το Κράτος Μέσα διαμόρφωσης της Κοινής Γνώμης.
Ο έλληνας πολίτης στον 21ο αιώνα δεν μπορεί καν να παρηγορηθεί ουδέ στην επί της εποχής του Φρειδερίκου του Μεγάλου διαχεόμενη ρήση, «υπάρχουν δικαστές στο Βερολίνο»!
Ο τομέας αυτός αποτελεί το «σαντζάκι» του εκάστοτε αρμόδιου υπουργού. Νόμοι και διατάγματα παραβιάζονται ασυστόλως και οι «εγγυητές του Νόμου», δικαστές, αποστρέφουν εκείθεν των οφθαλμών τους!
Φωτογραφικές διατάξεις, παραπλανητικές κινήσεις,»Νόμοι και προφήτες» ερμηνεύονται κατά το δοκούν υπέρ των ημετέρων. Εκεί που ο Νομοθέτης απαιτεί την κατοχή πτυχίου ανώτατης σχολής ή πενταετή θητεία σε επιτελική θέση εφημερίδας, η οποία να προκύπτει από την εγγραφή του ονόματος στην ταυτότητα της εφημερίδας, ο επικεφαλής του «σαντζακίου» τοποθετεί, χωρίς την παρέμβαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τους «προθύμους» στην εξυπηρέτηση των κομματικών στόχων…
Κατά την πρακτική αυτή, στη «Δημοκρατία a la Graeca», παραβιάζονται οι ατομικές ελευθερίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η κοινωνική δικαιοσύνη, το δικαίωμα στην αντικειμενική ενημέρωση.
Οι «πρόθυμοι», κατ’ επέκταση, συστοιχίζονται στην ευθεία της αλαζονείας της Εξουσίας και το ειδικότερο μέλημά τους δεν είναι παρά η παθητική υπακοή και η κοινωνική συμμόρφωση των πολιτών κατά τη θεωρία «αφήστε τους κοιμισμένους σκύλους να κοιμούνται»!
Στη «Δημοκρατία a la Graeca». Οι δικαστές απουσιάζουν από το Βερολίνο και η Εξουσία μετεξελίσσεται σε απολυταρχία. Και όπως στις απολυταρχίες, έτσι κι στην προκειμένη περίπτωση, ο πολίτης, το άτομο, εθίζεται στην αντίληψη ότι η υπακοή «τοις κείνων ρήμασι» αποτελεί θρησκευτικό καθήκον, το κράτος και οι «ηγεμόνες» του αντιμετωπίζονται ως τμήμα μιας θεϊκής τάξης!
Οι εκάστοτε αντιπολιτεύσεις, και δη η Αξιωματική, εθελοτυφλούν στο πλαίσιο της διαπλοκής και του «εθίμου» να εξασφαλίζουν κι αυτές, ως κυβερνητική εξουσία, ελευθερία κινήσεων στον κρίσιμο αυτό τομέα της κρατικής δραστηριότητας!
Στον τομέα αυτό δεν χωρεί ανεξάρτητη δημοσιογραφία και προστασία εργασίας στον αδέσμευτο δημοσιογράφο. Τα πάντα διακινούνται μέσω των κομματικών προθαλάμων. Εδώ ανθίζει η «προστασία» του «κομματικού»… δημοσιογράφου.
Η Αριστερά, υπέρμαχος κατά το παρελθόν της αδέσμευτης δημοσιογραφίας, σήμερα στην «εκσυγχρονιστική» της εκδοχή -τουλάχιστον ως προς μεμονωμένα άτομα, «διακεκριμένα», όμως, στον χώρο- χρησιμοποιείται ως άλλοθι για τον έλεγχο της αντικειμενικής πληροφόρησης!
Η κομματοκρατία υπονομεύει και έχει την τάση να υποκαθιστά τη δημοκρατική τάξη. Το δίκαιο, οι νόμοι, είτε μεταπίπτουν στη τάξη του εθιμικού είτε είναι στην πράξη η διακηρυγμένη θέληση της κομματικής εξουσίας.
Η εφαρμογή των νόμων στις σύγχρονες δημοκρατίες ρυθμίζεται από γενικούς κανόνες με την εγγύηση της αμερόληπτης Δικαιοσύνης και όχι βάσει προσωπικής εύνοιας ή παρεμβάσεων.
l «Η αποτελεσματική λειτουργία της Δημοκρατίας -παρατηρεί ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και ειδικός στον τομέα της Πληροφορίας, Bernard Crick – φθάνει να εξαρτάται όλο και περισσότερο από τον λαό, που διαθέτει πρόσβαση σε έγκυρες πληροφορίες για το πώς λειτουργεί το κράτος, και από την ικανότητα του κράτους να υπολογίζει τις λαϊκές ανάγκες και αντιδράσεις με λογική ακρίβεια…»
Και συμπληρώνει ο διαπρεπής βρετανός δημοσιογράφος και καθηγητής Δημοσιογραφίας στο πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, Ian Hargreaves:
l « Οι δημοσιογράφοι είναι άτομα με ελεύθερο πνεύμα. Ανένταχτοι που δεν δεσμεύονται εύκολα από συλλογικούς κανόνες και κανονισμούς ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και από τον νόμο της χώρας τους…»
****
Μικρό «στάσιμο» (ο όρος εδώ χρησιμοποιείται με την εκκλησιαστική έννοια στην κλίμακα της βυζαντινής μουσικής), στον «επόπτη» του «Σαντζακίου» των υπό κρατικό έλεγχο Μέσων Πληροφόρησης…