οι βουλευτές έχουν τον λόγο

> Με αφορμή την αποκάλυψη περί ύπαρξης τραπεζικού λογαριασμού 6 εκατ. ευρώ που ανήκει σε 23χρονο κτηνοτρόφο από τα Ζωνιανά, ο οποίος αναζητείται από τις διωκτικές αρχές, ο βουλευτής της ΝΔ Γ. Σούρλας ερωτά τον υπουργό Οικονομικών κατά πόσο τα πιστωτικά ιδρύματα ασκούν την εκ του νόμου υποχρέωσή τους, προβαίνοντας σε ελέγχους για τη διασταύρωση στοιχείων σχετικά με την προέλευση της κατάθεσης όταν τα χρήματα ξεπερνούν τις 15.000 ευρώ. Επισημαίνει ότι οι ελλιπείς έλεγχοι στη διακίνηση του μαύρου χρήματος ενθαρρύνουν την εμφάνιση τέτοιων φαινομένων και ζητά, εάν στην περίπτωση των Ζωνιανών οι τράπεζες δεν κινήθηκαν εντός των πλαισίων που ορίζει ο νόμος, να επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις.

> Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία για τον τουρισμό της Θεσσαλονίκης, αναφέρει η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρ. Αράπογλου. Σύμφωνα με τα στοιχεία, παρότι οι αφίξεις των τουριστών στο αεροδρόμιο Μακεδονία το 2007 παρουσίασαν αύξηση, μόνο ένας στους 10 επισκέφτηκε την πόλη της Θεσσαλονίκης. Το γεγονός αυτό υποστηρίζει η βουλευτής, σε συνδυασμό με την ακτοπλοϊκή και αεροπορική απομόνωση της πόλης, την απουσία επαρκών υποδομών και την ελλιπή τουριστική προβολή, καθηλώνει την τουριστική ανάπτυξη και τη συνολική οικονομική της δραστηριότητα.

> Απλήρωτοι παραμένουν για σχεδόν οκτώ μήνες οι εργαζόμενοι στα προγράμματα κοινωνικής φροντίδας, τονίζει ο βουλευτής του

ΠΑΣΟΚ Γ. Σκουλάς. Παρά το γεγονός ότι τα κονδύλια για τις πληρωμές τους έχουν δοθεί και βρίσκονται στα ταμεία του ελληνικού κράτους, το υπουργείο Οικονομικών, όπως εξηγεί ο βουλευτής, δεν έχει ακόμα υπογράψει τη σχετική απόφαση ώστε να χρηματοδοτηθούν οι εταιρείες που υλοποιούν αυτά τα προγράμματα. Παράλληλα δεν έχει θεσμοθετηθεί το κατάλληλο πλαίσιο που θα επιτρέπει την ένταξη των δομών κοινωνικής φροντίδας στο Γ΄ ΚΠΣ προκειμένου να αντληθούν οικονομικά πόροι.

> Για ποιον λόγο καθυστερεί η ενεργοποίηση του συστήματος παροχής γεωργικών συμβουλών, που σύμφωνα με τον κοινοτικό κανονισμό θα έπρεπε να είχε εφαρμοστεί από τον περασμένο Ιανουάριο για να συνδράμει στην ορθολογικότερη διαχείριση της γης και των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, ερωτά τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δ. Κουσελάς.

> Για τις καταγγελίες πολιτών και φορέων της Αρτέμιδας για επιβαρυντική και μη σύννομη λειτουργία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στην περιοχή της ανατολικής Αττικής ζητά απαντήσεις από τους αρμόδιους υπουργούς ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Β. Οικονόμου. Αναφέρει ότι έκθεση πραγματογνωμοσύνης δικαίωσε τους φόβους των πολιτών σχετικά με απογειώσεις που γίνονται σε χαμηλά ύψη, παραβίαση κανόνων πτήσεων και αμφιβολίες για την ασφάλεια του τρόπου συλλογής των λυμάτων του αεροδρομίου.

> Η κυβέρνηση μελετά τη σαλαμοποίηση σιδηροδρόμων και λιμανιών επισημαίνει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ντ. Βρεττός. Αναφέρεται στη μελέτη του Κέντρου Προγραμματισμού και Ερευνών που προτείνει την ιδιωτικοποίησή τους σε δύο στάδια και, όπως εκτιμά ο βουλευτής, πρώτα να εκσυγχρονιστούν, να γίνουν ελκυστικά και ανταγωνιστικά τα λιμάνια και οι σιδηρόδρομοι με έξοδα του δημοσίου, δηλαδή με τα χρήματα των φορολογουμένων, και μετά να εκχωρηθούν σε ιδιώτες.

> Καθυστερεί η πληρωμή των επιδοτήσεων της ενιαίας ενίσχυσης 2007, σημειώνει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Αμοιρίδης. Υπενθυμίζει ότι κυβέρνηση και υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης χρησιμοποίησαν κατά κόρον ως προεκλογικό όπλο την καταβολή των επιδοτήσεων, γρηγορότερα από κάθε άλλη φορά, τη στιγμή που δεν έχει εξοφληθεί ακόμα η επιδότηση του 2006.

> Ανύπαρκτες είναι οι τράπεζες φύλαξης βλαστοκυττάρων στα δημόσια νοσοκομεία, αναφέρει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Μαγκριώτης, καθώς το ζήτημα παραμένει ακόμα στα χαρτιά. Παράλληλα, προσθέτει, δημιουργούνται συνεχώς ιδιωτικά κέντρα φύλαξης των οποίων ο έλεγχος και η λειτουργία δεν καλύπτονται θεσμικά, αφού δεν υπάρχει στη χώρα μας ανάλογο νομικό πλαίσιο.

> Ποια μέτρα έχουν ληφθεί από το 2004 μέχρι σήμερα για τον εντοπισμό των ατόμων που επιτίθενται εναντίον οχημάτων στην Αττική οδό, ερωτά τους αρμόδιους υπουργούς η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ε. Χριστοφιλοπούλου. Επικαλείται καταγγελίες πολιτών ότι η υπόθεση έχει αφεθεί σαν να αναμένεται οι δράστες να σταματήσουν από μόνοι τους.

> Ανεπαρκή χαρακτηρίζει την εκπαίδευση των Σωμάτων Ασφαλείας αναφορικά με τη χρήση μη βίαιων μέτρων επιβολής του νόμου, τον χειρισμό των όπλων και την εκτίμηση των κινδύνων, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φ. Κουβέλης. Αναφέρεται σε πρόσφατα περιστατικά, όπως του θανάσιμου τραυματισμού μετανάστη που πυροβολήθηκε πισώπλατα από συνοριοφύλακα, σε παραμεθόρια περιοχή της Φλώρινας υπογραμμίζοντας ότι παρά τις διενεργούμενες ΕΔΕ η ατιμωρησία και συχνότατα η συγκάλυψη τέτοιων περιστατικών διασύρουν την Ελλάδα στους διεθνείς οργανισμούς.

> Να διασφαλιστούν τα εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων στη ΒΙΑΜΥΛ, που έχει κάνει γνωστή την οριστική διακοπή της λειτουργίας του εργοστασίου της με καταληκτική ημερομηνία την 30/9/08, ζητά η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ε. Αμανατίδου-Πασχαλίδου και καλεί το υπουργείο Απασχόλησης να υποβάλει προτάσεις ώστε να αξιολογηθούν από τους εργαζόμενους.

> Τη δημιουργία στέγης ασυνόδευτων ανηλίκων-προσφύγων στη Θεσσαλονίκη υποστηρίζει ο βουλευτής της ΝΔ Α. Ρεγκούζας. Το Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων Θεσσαλονίκης που λειτουργεί από το 2000, φιλοξενεί σήμερα 30 ασυνόδευτα ανήλικα αγόρια, κρίνεται ωστόσο απαραίτητο να στεγαστεί σε δικό του κτίριο το οποίο έχει ήδη βρει η ΜΚΟ Κοινωνική Αλληλεγγύη και θα επισκευάσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, και απαιτείται η συνδρομή της πολιτείας.

> Πότε θα μειωθούν δραστικά οι φορολογικοί συντελεστές στα καινούργια ΙΧ, ώστε τα αυτοκίνητα με κινητήρα 1.600 κ. εκ. να γίνουν πιο προσιτά στους Έλληνες, ερωτά ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτης. Τονίζει ότι η Ελλάδα έχει από τις υψηλότερες στην ΕΕ τιμές λιανικής για τα καινούργια ΙΧ με κινητήρα 1.600 κυβικών εκατοστών και άνω, ενώ οι Έλληνες έχουν από τους χαμηλότερους μισθούς στην Ευρωζώνη, πράγμα που σημαίνει ότι ο μέσος πολίτης της Ευρωζώνης (του οποίου ο μισθός είναι σαφώς μεγαλύτερος του μέσου Έλληνα) αποκτά ευκολότερα ένα ασφαλές ΙΧ.


Σχολιάστε εδώ